Wypowiedź Burmistrza Cieszyna

Dyskusje związane z przeniesiem Festiwalu NH z Cieszyna do Wrocławia.
Burmistrz Cieszyna

Post 26 paź 05, 8:30

Decyzja Stowarzyszenia Nowe Horyzonty o przeniesieniu Festiwalu do Wrocławia była dla nas całkowitym zaskoczeniem. Zaskoczeniem tym większym, że jeszcze w połowie września wspólnie złożyliśmy przygotowany przez miasto wniosek o dofinansowanie dwóch kolejnych cieszyńskich edycji Festiwalu z funduszy europejskich. Podpisana w 2004r. (przed 4. edycją Festiwalu) wieloletnia umowa precyzyjnie określa zobowiązania stron . Z przyjętych obowiązków tj. zadeklarowanego wkładu finansowego, pomocy organizacyjnej oraz działań inwestycyjno-remontowych wywiązaliśmy się w całej rozciągłości. Przewidziana na kolejne lata modernizacja kina „Piast” jest gotowa do realizacji, zaś dokumentacja na mający powstać do końca 2008 roku wielofunkcyjny obiekt przy Al. Piastowskiej spełnia, przekazane w trakcie konsultacji, oczekiwania Stowarzyszenia. Od początku kontaktów z p. Romanem Gutkiem podkreślaliśmy jakie są nasze możliwości finansowe i z jakimi okresami realizacji działań remontowo-inwestycyjnych trzeba się liczyć. Obwarowania te znalazły swoje odbicie w wiążącej obie strony do sierpnia przyszłego roku umowie. Pragniemy podkreślić, że robiliśmy wszystko co w naszej mocy aby ułatwić Stowarzyszeniu Nowe Horyzonty organizację kolejnych edycji Festiwalu. Służby miejskie w czasie trwania festiwalu były do dyspozycji Organizatorów, stwarzając tym samym dogodne warunki dla jego przebiegu. W okresie realizacji czterech cieszyńskich edycji Festiwalu na remonty i modernizację obiektów kultury wydaliśmy ponad 13 mln złotych. W 2006r. planujemy modernizację kina „Piast” za kwotę 2.400 tys. złotych oraz rozpoczęcie budowy wielofunkcyjnego obiektu przy Al. Piastowskiej, którego łączny koszt w latach 2006-2008 ma wynieść 14 mln złotych. Włożyliśmy w przygotowania Festiwalu wszystkie nasze możliwości i całe serce.
Rozumiemy, że Festiwal jest autorską imprezą p. Romana Gutka i że może decydować o jej losach. Przykro nam, że o decyzji Stowarzyszenia powiadomieni zostaliśmy w takiej formie i że lepsza oferta finansowa przekreśliła nasze wspólne plany.

Pozdrawiam
dr inż. Bogdan Ficek

ek

Post 26 paź 05, 10:14

Burmistrz Cieszyna napisał(a): Zaskoczeniem tym większym, że jeszcze w połowie września wspólnie złożyliśmy przygotowany przez miasto wniosek o dofinansowanie dwóch kolejnych cieszyńskich edycji Festiwalu z funduszy europejskich.

A ja słyszałem, że to ludzie Gutka musieli pisać te wnioski, bo miasto nic w tej sprawie same nie zrobiło i omalże przegapiło termin...

kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 26 paź 05, 10:40

Burmistrz Cieszyna napisał(a): W 2006r. planujemy modernizację kina „Piast” za kwotę 2.400 tys. złotych oraz rozpoczęcie budowy wielofunkcyjnego obiektu przy Al. Piastowskiej, którego łączny koszt w latach 2006-2008 ma wynieść 14 mln złotych.

Obiecanki cacanki. Szkoda, że wciąż tylko "planujecie". O modernizacji Piasta i nowym budynku słyszę już od paru lat. Czy rozpoczyna Pan kampanię wyborczą na tym forum?
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

cze67

Post 26 paź 05, 10:48

Kubak, pan Burmistrz przedstawił swoje stanowisko w tej sprawie. Możesz go krytykować, ale zdanie o kampanii wyborczej było, według mnie, niepotrzebne.

kg
NH-Kreator

Na forum od:
31 sty 05, 11:28

Post 27 paź 05, 10:44

Przepraszam wszystkich za usuniecie mojego posta z tego miejsca. Po namysle uznalismy, że wycofujemy naszą polemikę. Działamy w ostatnich dniach bardzo emocjonalnie. Naprawdę lubimy Cieszyn jak widać. To forum nie jest miejscem do wymiany tego typu zdań. Przepraszmy wszystkich, którzy mogli czuc sie obrażeni. Nie będziemy dłużej dyskutować o tym publicznie. mamy nadzieję na podobne decyzje z drugiej strony

Nie chodzi nam o to żeby odgrywać się na władzach miasta. Po prostu siła wyższa. Miasto nie było stać na tak dużą imprezę a my już nie mieliśmy możliwości dopłacania do niej. Nie ma sensu tego ukrywać. Przez ostatnie lata w bezpośredniej współpracy było na prawdę wiele dobrego. Chcieliśmy wszystkim bardzo podziękować: władzom, wszystkim urzędnikom magistratu, którzy byli dla nas mili i uczynni. Z wieloma łączą nas bardzo serdeczne stosunki. Tego i chwli spędzonych razem nie zapomnimy. Chcielibyśmy jeszcze zrobic coś w Cieszynie
Ostatnio edytowano 27 paź 05, 18:03 przez kg, łącznie edytowano 3 razy
7. Międzynarodowy Festiwal Filmowy
ERA NOWE HORYZONTY
Wrocław, 19-29 lipca 2007

cze67

Post 27 paź 05, 11:28

Jeżeli rzeczywiście (a nie sądzę, mimo moich wszelkich wątpliwości, by pan Krzysztof miał powody kłamać) alternatywą była likwidacja festiwalu lub jego przeniesienie do Wrocławia, to mimo mego ogromnego żalu za Cieszynem, nie mam więcej pytań i czepiać się już nie mam zamiaru. Szkoda, że kwestia "Wrocław ol muerte" nie została we wcześniejszych Panów wypowiedziach dostatecznie wyeksponowana...
Życzę powodzenia.

cieszyński

Post 27 paź 05, 16:27

Mysle sobie, ze nadszedl czas na odpowiedz Pana Ficka. Odpowiedz Pana Gluchowskiego(?) stawia Cieszyn w bardzo nieciekawym swietle. Jezeli rzeczywiscie tak bylo to wydaje mi sie, ze honorowym rozwiazaniem bedzie dymisja. Bo jezeli ktos w ten sposob rzadzi miastem to nadaje sie jedynie do sprzatania ulic...
Inna sprawa jest rowniez zachowanie Pana Romana, ktory caly czas robil dobra mine do zlej gry... Mogl chociaz medialnie troche bardziej powalczyc o zmiany w Cieszynie a nie tylko opowiadac okragle zdania o dobrej wspolpracy. Mysle, ze jeszcze powinien o tym pomyslec bo istnieje duze prawdopodobienstwo, ze we Wroclawiu festiwal straci wiele swojego charakteru...

kg
NH-Kreator

Na forum od:

Post 27 paź 05, 16:34

Błagam nie oceniajmy w taki łatwy sposób cieżkiej pracy ludzi. Pan Burmistrz jak i cały zarząd miasta ciężko i ofiarnie pracuje na jego rzecz zajmując się wieloma sprawami nie tylko festiwalem. Nie można tak sobie ferowac wyroków. Władzę należy oceniac za całość jej czynów. Zobaczcie ile w ostatnich latach zmieniło sie w Cieszynie. Tak jak napisałem to nie jest takie oczywiste, że ktos ponosi za coś winę. Mój tekst miał na celu sprostowanie pewnych sformułowań bo uważam, że nie trzeba ich ukrywać.
ERA NOWE HORYZONTY

kuba

Post 27 paź 05, 17:25

kg napisał:
nie oceniajmy w taki łatwy sposób cieżkiej pracy ludzi. Pan Burmistrz jak i cały zarząd miasta ciężko i ofiarnie pracuje na jego rzecz zajmując się wieloma sprawami nie tylko festiwalem. Nie można tak sobie ferowac wyroków. Władzę należy oceniac za całość jej czynów. Zobaczcie ile w ostatnich latach zmieniło sie w Cieszynie. Tak jak napisałem to nie jest takie oczywiste, że ktos ponosi za coś winę. Mój tekst miał na celu sprostowanie pewnych sformułowań bo uważam, że nie trzeba ich ukrywać.

W takim razie brawo:/ dla Państwowych i Samorządowych Instytucji Kultury, za wspieranie ENH w Cieszynie

Freak_lodz

Na forum od:
6 lut 05, 17:58

Post 27 paź 05, 17:58

Ech pan Krzysztof to przemiła osoba i jeszcze raz powtórzę wieże w to co pan tu pisze...i 3mam kciuki za to aby było tak jak pan mówi...szczególnie za to że cala moja ekipa znajdzie tani nocleg...taki jak w Cieszynie:)

Pozdrawiam!
Say what you mean
Mean what you say
Say what you feel
Feel what you say

cieszyński

Post 27 paź 05, 23:44

kg napisał(a):Błagam nie oceniajmy w taki łatwy sposób cieżkiej pracy ludzi. Pan Burmistrz jak i cały zarząd miasta ciężko i ofiarnie pracuje na jego rzecz zajmując się wieloma sprawami nie tylko festiwalem. Nie można tak sobie ferowac wyroków. Władzę należy oceniac za całość jej czynów. Zobaczcie ile w ostatnich latach zmieniło sie w Cieszynie. Tak jak napisałem to nie jest takie oczywiste, że ktos ponosi za coś winę. Mój tekst miał na celu sprostowanie pewnych sformułowań bo uważam, że nie trzeba ich ukrywać.

Najpierw pisze Pan czego zabraklo ze strony wlodarzy miasta, zeby festiwal tam sie utrzymal a pozniej sie z tego wycofuje. Ja rozumiem, ze byc moze chcecie cos tam jeszcze zrobic, ale rzeczy trzeba nazywac po imieniu, czyjas nieudolnosc takze... Inaczej ciagle bedziemy tolerowac Piszczykow, ktorzy chcieli dobrze tylko im nie wyszlo...
Pozdrawiam

kg
NH-Kreator

Na forum od:

Post 28 paź 05, 13:52

Nie wycofuję się. Po prostu nie mam ochoty się tłumaczyć i rozogniać sytuacji. Pracowaliśmy ciężko również dla Cieszyna przez ostatnie cztery lata i też nam było trudno podjąć tę decyzję. Poznalismy tam wielu wspaniałych ludzi również wśród władz miasta. Nadal chcemy byc przyjaciółmi i byc może zrobić coś wspólnie. Jednak wiele głosów w ostatnich dniach z Cieszyna jest dla nas bardzo niesprawiedliwych i nieprawdziwych tak jakbyśmy nic w tym mieście nie zrobili a w dodatku zarobili jakieś straszne pieniądze. Oczekuję tylko, że Pan Burmistrz również zdejmie swój post bo choć rozumiem jego żal to nie zgadzam się z ani jednym stwierdzeniem i nie chcę już tego komentować
ERA NOWE HORYZONTY

oroladin

Na forum od:
28 paź 05, 15:04

Post 28 paź 05, 15:32

Uff. Po tych kilku dniach, w trakcie których przeżywałam przeprowadzkę do Wrocławia, udało mi się ochłonąć na tyle, bym mogła wypowiedzieć się na forum i pozwolę sobie na to właśnie w tym temacie.
Na początku - oczywiście - stanowczy bunt przeciwko takiemu obrotowi spraw. Pokochałam Cieszyn w zeszłym roku, na 4. edycji Festiwalu i nie potrafię zmienić opinii - jest to najpiękniejsze miasto w Polsce. Nie chcę tu nawiązywać do klimatu Festiwalu - ci wszyscy, którzy twierdzą, że to ludzie tworzą atmosferę, mają całkowitą rację. Ale Cieszyn sam w sobie jest przepiękny i - według mnie - idealny na tego typu imprezę.
Jednak po namyśle doszłam do wniosku, że dobrze się stało, i to dobrze z dwóch powodów: po pierwsze, jeżeli po wygraniu przez FFENH konkursu na Produkt Turystyczny, Festiwal miałby się nie odbyć, byłoby to kompletnym absurdem, a z wypowiedzi Organizatorów płynie właśnie taki wniosek - albo Wrocław, albo nie ma FFENH.
Po drugie - i tutaj sentymenty biorą górę - mam nadzieję, że przeprowadzka zmobilizuje władze Cieszyna. Nie chcę tutaj oczywiście nikogo obrażać, tym bardziej, że nie znam sprawy 'od kuchni', niemniej jednak z wypowiedzi Organizatorów Festiwalu wynika, że były spore niedociągnięcia, jeśli chodzi o wypełnianie warunków umowy. Przypuszczam, że jeśli wywiązano by się z tego w przyszłym roku, nic nie stoi na przeszkodzie, by do Cieszyna wrócić (ale to już jakby nie moje kompetencje...;) ). Mam nadzieję, że ktoś spośród cieszyńskiej 'góry' czyta to forum i bierze pod uwagę fakt, że prawie cała festiwalowa publiczność chce oglądać filmy w Cieszynie.
Pozdrawiam i wierzę w FFENH :)

kg
NH-Kreator

Na forum od:

Post 28 paź 05, 15:36

Witaj na Forum oroladin
ERA NOWE HORYZONTY

soffika-zoe

Na forum od:
6 sie 05, 1:34

Post 29 paź 05, 0:38

skoro juz wszyscy troche ochłonęli,to mam nadzieje,ze emocje pójdą w odstawke,bo teraz jest kolej na rozsądek i jasność umysłu,aby wszystkie sprawy mądrze i dobre rozegrac.
tak bardzo brak nam w zyciu idealizmu........:)
dużą pracę Stowarzyszenie ma przed sobą do wykonania,a my tylko przyjedziemy i wydamy kase:) i docenimy!:) ja ze swojej strony dziękuję za Nowe Horyzony:)

ps:i Panu Krzysztofowi za wytrwałą obecność na forum. dzięki forum Festiwal trwa cały rok.żyje przez 365 dni łącząc festiwalową społecznosc rozsianą po świecie i dając jej poczucie współtworzenia go.

troche refleksyjnego nastroju nocną porą :P
I still haven't found what I'm looking for

hella

Post 30 paź 05, 14:06

Jako wolontariuszka na FENH i mieszkanka Cieszyna mogę powiedzieć tyle: utarliście nam nosa, ale nie dajmy się. Ja nie zamierzam się obrażać i chcę pojechać do Wrocławia. A Cieszyn powinien walczyć o to, by festiwal do nas wrócił. Ale czy to zrobi..? Panie Burmistrzu - do dzieła!!

osita

Post 30 paź 05, 19:53

a jak wroclaw nie wytrzyma to przeniesiemy sie na ksiezyc

osita z pod warszawy

Post 30 paź 05, 19:56

lepiej ze cieszyn zostanie cieszynem bo w tym roku zaczal sie juz robic zbyt "warszawski"...albo wroclawski...
polityka zawsze bedzie polityka smierdzi i tyle

tu i teraz

Post 8 lis 05, 9:38

Delikatnie mówiąc ambiwalentne były moje odczucia w związku z decyzją RG odnosnie przeniesienia festiwalu. Jednak kiedy w ostatnim numerze Głosu Ziemi Cieszyńskiej, obok materiałów na ten temat (generalnie biorących w obrone burmistrzów Cieszyna) przeczytałem także informację, że władze miasta przeznaczyły m. in. po 60 tys. zł na remont ogrodzenia stadionu przy al. Łyska i remont skarpy przy pl. Kościelnym zrozumiałem, że to nie brak pieniedzy był problemem ze strony cieszyńskiego ratusza. To raczej zbyt wąskie horyzonty myslowe ludzi, którzy w tym mieście rządzą. Niestety, festiwal Nowe Horyzonty im przez 4 lata niewiele pomógł. Panie Romanie, zwracam honor. Miałeś Ficku złoty róg... A ostanie ci się zamiast koncertów w Kościele Jezusowym skarpa pod jego cmentarzem.

do

Post 12 sty 06, 13:52

bez przesady fesiwal trwa 10 dni w roku i jest wielkim biznesem dla organizatorów, którzy najpierw powinni załatwic sprawę umowy 2 letniej jeszcze nie rózwiązanej...
umowa to umowa a jak nie wiadomo o co chodzi... to chodzi ... żeby po prostu miec ich więcej
nie bez znaczenia jest też fakt, że na festiwalu więcej ogląda ludzi filmy Gutek Film niz w kinach..
gratuluję marketingu!!

cieszyniak

Post 25 sie 07, 13:08

przykro mi....i tyle co tu dużo mówić .....Birmistrz Ficek rządzi dalej i doprowadza Cieszyn do ruiny.....ale cóż. ...fajny mamy cmentarz. nowy płot...tyle zrobił

Powrót do Przeprowadzka do Wrocławia