Gutek przenosi festiwal z CIESZYNA do WROCLAWIA!

Dyskusje związane z przeniesiem Festiwalu NH z Cieszyna do Wrocławia.

Czy zrezygnujesz z przyjazdu na Festiwal do Wrocławia?

Ankieta wygasła 23 lis 05, 13:29

tak
22
36%
nie
39
64%

Liczba głosów : 61

KAJTEK

Post 22 paź 05, 10:34

To juz pewne. Gutek wypowiedzial umowe Cieszynowi. Podobno miasto okazalo sie za male i przenosi sie do Wroclawia. A podobno Cieszyn byl tym czego szukal, tylko tam widzial swoj festiwal. Widac pieniadze jednak rzadza... Szkoda. Dla mnie festiwal sie skonczyl.

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 22 paź 05, 11:35

To prawda czy to jakas plotka?
Dla mnie to wszystko jedno, a nawet moze i lepiej: bedzie latwiej o normalny hotel i latwiejszy dojazd z Warszawy.
MK

Iza

Na forum od:
14 sie 05, 23:26

Post 22 paź 05, 14:30

Poczekam z samobójstwem na potwierdzenie od Pana Romana...:-/

Gość

Post 22 paź 05, 16:41

kajtek, moze byś podał źródło tej informacji??

MK

Na forum od:

Post 22 paź 05, 19:03

czemu zaraz samobójstwo: to w koncu wszystko jedno gdzie , wazne co
A tak w ogóle dziwi mnie, ze nie slyszymy o tym od organizatorów tylko od Kajtka. Czy to nei czasem jakas plota bez pokrycia?
MK

mp tylko nie zalogowany

Post 22 paź 05, 19:32

Nie ładny Kajtuś, robi nas z pewnością w konia, brzydka prowokacja. Skąd czerpiesz informacje, gdyby to była prawda podałbyś żródło.

MK

Na forum od:

Post 22 paź 05, 19:38

No wlasnie, pytalam sie znajomych i nikt o tym nie slyszal, poza tym chyba organizatorzy by nas powiadomili. chyba ktos tu chce namieszac
MK

mp t n z

Post 22 paź 05, 19:45

Kajtek chyba chciał ożywić forum. Myślę, że sprawą nie ma co się zajmować.

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 22 paź 05, 20:03

Mam nadzieję, że to tylko żart...

Iza

Na forum od:
14 sie 05, 23:26

Post 23 paź 05, 0:59

No właśnie myślę, że to w bardzo dużej mierze kwestia miejsca i 'rodzinnej' atmosfery samego Cieszyna. Ale mam nadzieję, że to tylko plotki...

z

Na forum od:
2 sie 05, 20:15

Post 23 paź 05, 14:01

onie
niech ktos zdementuje

Freak_lodz

Na forum od:
6 lut 05, 17:58

Post 23 paź 05, 15:32

Ja tez mam nadzieje ze to zart bo wtedy Festival straci caly swoj urok...

Co to za przyjemnosc biegac po wielkim miescie...jakim jest np, Wroclaw...

Bleeee...Cieszyn Cieszyn...i zadne inne miasteczko!
Say what you mean
Mean what you say
Say what you feel
Feel what you say

cincinatti

Post 23 paź 05, 15:48

Tylko sie cieszyc (wybacz Cieszynie)! Wrocław to piękne miasto, teraz zaludnione będzie kinomaniakami z całego kraju. Znam je dość dobrze i wiem, że nikt z widzów nie będzie tego żałował.

ave_Adore

Na forum od:
21 lut 05, 14:29

Post 23 paź 05, 17:55

a moze ktos to potwiedzic?
z organizatorow, oczywiscie

kajtek

Post 23 paź 05, 20:04

To informacja potwierdzona w dwoch zrodlach. Na stronie potwierdzenie znajdzie sie pewnie w najblizszym czasie. To pewne, niestety, ja tez jestem podlamany. Nie robilbym sobie jaj z tak powaznych ludzi i tak fajnej imprezy, ktorej nie wyobrazam sobie bez klimatu Cieszyna.

helia

Post 23 paź 05, 20:20

Widze, ze zdania sa podzelone. Ja tez do konca nie wiem jak reagowac. Ale jesli to prawda, to we Wroclawiu ENH sie zgubi!!! Przyczyna zmiany miejsca pewnie lezy w kasie (sponsorach). W koncu duze miasto, to duza reklama i komercja - tylko, czy o to chodzilo organizatorom - ilosc, nie jakosc i klimat??? zycze powodzenia... ale choc latwiej i wygodniej, to do Wroclawia raczej nie pojade...

kg
NH-Kreator

Na forum od:
31 sty 05, 11:28

Post 23 paź 05, 20:21

Moi Drodzy. rzeczywiście trwają w tej chwili rozmowy, które mogą przynieść pewne zmiany. Sądzimy, że w ciągu dwóch, trzech dni wszystko się wyjaśni. Na razie niczego nie przesądzajmy.
Ostatnio edytowano 24 paź 05, 1:10 przez kg, łącznie edytowano 1 raz
7. Międzynarodowy Festiwal Filmowy
ERA NOWE HORYZONTY
Wrocław, 19-29 lipca 2007

ave_Adore

Na forum od:
21 lut 05, 14:29

Post 23 paź 05, 20:50

Wrocław to tez sliczne miasto..
hm..
ale Cieszyn milszy :)

Gość

Post 23 paź 05, 21:39

A co się stało z Kazimierzem??
Lubię Wrocław, ale festiwal w dużym mieście zawsze jest zupełnie inny. Charakter się nie zmieni, to prawda, ale atmosfera, knedliczki, ciemne uliczki...

Gość

Post 23 paź 05, 22:02

toż to zupełna rewolucja

esk

Post 23 paź 05, 22:16

jak sie nie zmieni jak wszystko sie zmieni, nic juz nie bedzie tak samo. NIE NIE NIE NIE NIEEEEEEEE mówię, nie pozwalam! :,(

Gość

Post 23 paź 05, 22:25

Panie Romanie, wrocek sypnal hajsem i juz Pana nie ma? Nieladnie...

Natalia

Na forum od:
15 lut 05, 1:19

Post 24 paź 05, 0:50

Gdziekolwiek będzie dobrze i bez głupich insynuacji. Chociaż Cieszyn ma niepowtarzalną atmosferę.

Gość

Post 24 paź 05, 7:51

Jakie "głupie insynuacje"? Przecież jasno widać o co tu chodzi. Wstyd! I niech pan Roman nie pisze, że to dla dobra widzów. Wąchać spaliny w mieście można przez cały rok.

Gość

Post 24 paź 05, 8:28

No to po festiwalu... Przecież to właśnie atmosfera Cieszyna decydowała o atmosferze całości! Prawda, że najważniejsze są filmy i że można oglądać je wszędzie, ale co komu przeszkadzało w Cieszynie? Przecież tam wszystko szło w dobrym kierunku, co roku było lepiej... DLACZEGO, Panie Romanie, DLACZEGO???

gilderoy_ofilmie

Na forum od:
24 paź 05, 8:19

Post 24 paź 05, 8:34

Bardzo mnie ta wiadomość zasmuciła. Ja również mam nadzieję, że nic się nie zmieni, jeśli chodzi o filmy, ale klimat... Byłam ostatnio widzem festiwlau w Warszawie - wiele przypadkowych osób, które przychodzą na filmy festiwalowe tylko dlatego, że akurat mają wolne 2 godziny, a potem się nudzą i piszą smsy, na każdym seansie inne, nieznane twarze, prawie zero spontanicznych reakcji (np oklaski w trakcie, a przede wszysktim po filmach), nie ma chodzenia na piechotę między kinami....Klimatyzacja i wygodne fotele to fajna rzecz, ale nie kosztem atmosfery! A Cieszyn jest taki fjany i specyficzny ze względu na swe położenie. Nie podoba mi się ta decyzja. I macie rację - spalin możemy się nawąchac i w ciągu roku!

Gość

Post 24 paź 05, 9:14

to juz sprawa przesadzona, okropnosc

Tetsuo

Na forum od:
3 mar 05, 0:26

Post 24 paź 05, 9:42

No to horyzonty będą już całkiem terndy (dżezi) :(, koniec z niepowtarzalnym klimatem, noclegi będą jeszcze droższe., nic dobrego ta zmiana nie wniesie :( :(

Jak organizatorzy chcą nas zabezpieczyć przed olbrzymią grupą ludzi, którzy znajdą się w kinie przez przypadek, będą się nudzić i pisać sms-y lub, o zgrozo , będą rozmawiać podczas seansów.

helia

Post 24 paź 05, 9:59

Panie Krzysztofie (kg), prosze nam podac powod takich rozwazan. Czy miasto Cieszyn nie dopelnilo zobowiazan? Moze miasto wedlug organizatorow jest za male? A festiwal chce sie rozrastac.
A moze to jedynie fortel, zeby zmusic wlodarzy cieszynskich do wiekszego zaangazowania? hmm...
Nie chcialabym krytykowac takich decyzji, bo wierze, ze musialyby miec solidne podstawy, tylko jakie?

gilderoy_ofilmie

Na forum od:

Post 24 paź 05, 10:20

helia napisał(a):Nie chcialabym krytykowac takich decyzji, bo wierze, ze musialyby miec solidne podstawy, tylko jakie?

Gdy nie wiadomo, o co chodzi, chodzi o... :(

Nie uwierzę, dopóki nie będzie oficjalnego potwierdzenia...
Obrazek

stefek

Post 24 paź 05, 10:57

kasa misiu, kasa - jak mawial trener Janusz Wojcik.
Bo inne powody nie przychodza mi do glowy - czytalem artykul na onecie...

ruda maruda

Post 24 paź 05, 10:57

przeprasza,jesli zabrzmi to pretensjonalnie, ale DZIECI!!!

Ile wy, do cholery, macie lat? 15??? Na jakim swiecie zyjecie? I -sorry - jakie macie doswiadczenie profesjonalno-zawodowe?

Przykro mi, ze niszcze wasze zludzenia, ale.. jesli nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o PIENIADZE. Jak juz wczesniej bylo pisane na forum, Nowe Horyzonty powstaly, gdy pan Gutek byl z leksza pohajany z cala warszawska smietanka kulturalna. Teraz czasy i ludzie sie zmienily, TVN ma siedzibe we Wrocku, Warszawce lepiej tam dojechac...czy wy NAPRAWDE oszukujecie sie, ze ktos mysli o widzu? (dzizaaas...juz widze te kasliwe posty i swiete oburzenie organizatorow).

Wroclaw jest olbrzymim miastem, organizuje ze trzy festiwale filmowe i ENH bedzie niezauwazalnym epizodem...koniec z atmosfera, z polami namiotowymi, z zyciem w swiecie filmu. To se ne wrati, panie Havranek.

ruda maruda

Post 24 paź 05, 11:01

"...teraz zaludnione będzie kinomaniakami z całego kraju. Znam je dość dobrze i wiem, że nikt z widzów nie będzie tego żałował..."

Co za bzdura!! Byles Ty kiedys na festiwalu w duzym miescie? Znam (i lubie) Wrocek doskonale i podejzewam,ze wszyscy, oprocz organizatorow, beda tego zalowac. Ale..w koncu z czegos zyc trzeba.

gilderoy_ofilmie

Na forum od:

Post 24 paź 05, 11:02

ruda maruda napisał(a):Przykro mi, ze niszcze wasze zludzenia, ale.. jesli nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o PIENIADZE.

Żadnych złudzeń nie niszczysz - już w pierwszym wpisie w tym wątku wspomniana jest kasa, a potem pojawia się kilkakrotnie, więc spokojnie.
Ciekawa jestem natomiast oficjalnych argumentów, których mamy się doczekać w środę.
Wielka szkoda...
Obrazek

CoraL

Na forum od:
15 cze 05, 14:38

Post 24 paź 05, 11:10

No to rewelacja i oni chca sobie wyrobic marke skoro ten festiwal juz tak jest kojazony z Cieszynem dziwne troche no ale ... Moze w 2007r. przeniasa do Warszawy tak jak wszystko w tym kraju ciagnie do wawy :D Albo wogole zrobic z tego festiwalu cyrk objazdowy :-)

ruda maruda

Post 24 paź 05, 11:18

ooo...objazdowka bylaby zajefajna. I mozna byloby uzyskac patronaty wszystkich stacji telewizyjnych w Polsce!

Nie mowiac o sponsorach i tej SLAAAAWIE :P

helia

Post 24 paź 05, 11:33

A może zamiast obruszac sie i ironizowac, warto uswiadomic organizatorom, ze niewarto przenosic festiwalu do Wroclawia. Ale podajmy racjonalne argumenty. Musza byc mocne, bo na drugiej szali pewnie leza pieniadze...

Argument 1. Miasteczko na pograniczu, miasteczko niemalże "offowe" - rewelacyjnie pasuje do programu ENH.
Argument 2. Wydarzenia alternatywne do wielkomiejskiego "popu" nie mogą się odbywać w wielkim mieście.
Argument 3. Galeria Foksal, która zawsze organizuje ciekawe wydarzenia w Cieszynie podczas festiwalu (odrzutowiec na Rynku, wystawy, mural) będzie miała spory problem zrealizować projekt mostu transgranicznego Francois'a Roch'a na Olzie. Chyba, że wcisną go na Odrę...

A Wasze argumenty???

gilderoy_ofilmie

Na forum od:

Post 24 paź 05, 11:38

helia napisał(a):Argument 3. Galeria Foksal, która zawsze organizuje ciekawe wydarzenia w Cieszynie podczas festiwalu (odrzutowiec na Rynku, wystawy, mural) będzie miała spory problem zrealizować projekt mostu transgranicznego Francois'a Roch'a na Olzie. Chyba, że wcisną go na Odrę...

A Wasze argumenty???

Też od razu pomyślałam o tym moście. W ogóle szkoda Cieszyna po prostu jako miasta. Wrocław nie zyska tyle na festiwalu.

Szkoda też, że ENH stanie się festiwalem jak wszystkie inne - straci swoją oryginalność i sławę takiego właśnie offowego wydarzenia.
Obrazek

MK

Na forum od:

Post 24 paź 05, 11:38

Przesadzacie, najwazniejsze sa filmy, poza tym festiwal sie przenosi do Wroclawia nie do Nowej Huty. Klimat nie wyparuje od tak sobie
Poza tym w wiekszym miescie jest latwiej o normalny hotel, normalne sale kinowe z klimatyzacja etc Bedzie lepszy dojazd
Dla mnie jest naprawde wszystko jedno gdzie ten festiwal bedzie (troche bede tesknic za Cieszynem)
MK

CoraL

Na forum od:
15 cze 05, 14:38

Post 24 paź 05, 11:39

A co z rowerkami po Wroclawiu na rowerku jakos tego nie widze czy tu tez robia ciecia ?? :P

Freak_lodz

Na forum od:
6 lut 05, 17:58

Post 24 paź 05, 11:46

MASAKRA!

Ja wiem ze Wroclaw to piekne miejsce...ale dla mnie to zadna frajda biegac po wielkim miescie w wakacje...

To za duze miejsce na ten festival! To straszne...nie dosc...ze od wczoraj mnie dobili...wiadomoscia o prezydencie...to teraz jeszcze to:/
Say what you mean
Mean what you say
Say what you feel
Feel what you say

ruda maruda

Post 24 paź 05, 11:56

"A może zamiast obruszac sie i ironizowac, warto uswiadomic organizatorom, ze niewarto przenosic festiwalu do Wroclawia. Ale podajmy racjonalne argumenty..."

tia, cytujac artykul - "Decyzja pana Gutka jest nieodwoalna".

Nikt nas o zdanie nie pyta/pytal, nikogo nie obchodzily nasze poglady, a Ty chcesz wdawac sie w jakies dyskusje?! Uswiadamiam Ci, ze nawet nie masz z kim, moja droga, bo nikt na ten dialog nie czeka. Znow cytuac artykul - nie wiadomo, czy organizatorzy sie chociaz na posiedzeniu Rady Miasta Cieszyna zjawia. Ale powodzenia.

gilderoy_ofilmie

Na forum od:

Post 24 paź 05, 11:56

MK napisał(a):Przesadzacie, najwazniejsze sa filmy

No ja mam nadzieję, że pęd na kasę nie spowoduje, że w pogoni za większą ilością widzów program zostanie złagodzony i pozbawiony najbardziej kontrowersyjnych tytułów. Tego bym nie zniosła!

MK napisał(a):Klimat nie wyparuje od tak sobie

Oczywiście, że nie można o tym przesądzać, ale ja jednak uważam, że tak właśnie będzie. W dużym mieście zginiemy w tłumie, będzie większa rotacja widzów, nie będzie pewnie chodzenia wszędzie na piechotę lub wspomnianych tu już rowerków :), będzie znacznie więcej przypadkowych widzów. Choć to może pompatycznie zabrzmi, przestaniemy się czuć tak wyjątkowo.

http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wyd ... p?wi=28143
Ostatnio edytowano 24 paź 05, 12:07 przez gilderoy_ofilmie, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek

husky

Na forum od:
5 lut 05, 12:34

Post 24 paź 05, 12:06

Wrrrrrrr tak to może kupimy sobie sieciówke na mpk wrocławskie!! a za hotel nooo to już musimy teraz rezerwowac bo wyprzedzą nas emeryci z niemiec!! poroniony pomysł!!

Ech a nie lepiej dogadać się z Cieszynem, wymóc budowe nowego kina itp.??
"Finally We Are No One"

gilderoy_ofilmie

Na forum od:

Post 24 paź 05, 12:09

husky napisał(a):Ech a nie lepiej dogadać się z Cieszynem, wymóc budowe nowego kina itp.??

Myślicie, że konieczne byłoby zmuszanie tudzież nakłanianie? Przecież to dla nich była świetna sprawa. Może my się złożymy na jeszcze jedną salę? ;)
Obrazek

ruda maruda

Post 24 paź 05, 12:10

"Ja wiem ze Wroclaw to piekne miejsce...ale dla mnie to zadna frajda biegac po wielkim miescie w wakacje... "

I agree. Dodam jeszcze,ze nie mam juz 3 miechow wakacji i nie jara mnie wybieranie urlopu dla tygodnia w miejskim zgielku. Mam to na codzien.

ruda maruda

Post 24 paź 05, 12:13

I sama sobie odpowiem - a kogo to obchodzi!!! Przeciez tu chodzi o VIPow, media, pania Piekorz i pana jednego z drugim kompozytora, dziennikarzy, ilosc kamer i PINIADZOW!

A jak mi wyjedzie kto z organizatorow, ze to nie tak, to niech sobie ta hipokryzja buzie powyciera.

Kolejny raz legla w gruzach wiara w bezinteresownosc kultury. Nie ma chyba bardziej sprzedajnej grupy spolecznej...

kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 24 paź 05, 12:15

Zgadzam się z argumentami, że Cieszyn jest przyjemniejszym miastem niż Wrocław na taki festiwal, chociażby pod względem wielkości i położenia. Myślę, że organizatorzy też nie mają wątpliwości w tej sprawie. Jednak zwróćcie uwagę na wyjaśnienia p. Romana (http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wyd ... p?wi=28143). Cieszyn po prostu przestał spełniać wymagania techniczne, tak jak kiedyś Sanok (choć był dla mnie nawet bardziej urokliwy niż Cieszyn). Ja za taki stan rzeczy obwiniam władze miasta. Nie rozumiem dlaczego tak opieszale działały z budową hali widowiskowej (nie rozstrzygęło nawet przetargu!) i dlaczego tak słabo inwestowały w infrastrukturę. Szczególnie, że za rok wybory samorządowe, a to oznacza dla władzy śmierć polityczną.

Apeluję do wszystkich: nie pozwólmy wylać dziecka z kąpielą! Wasze obawy mają swoje uzasadnienie, ale przecież to my tworzymy klimat tego festiwalu w przeważającej części! Myślę, że dużo zależy od naszego pozytywnego i twórczego stosunku do tej przeprowadzki i od naszej wiary, że tam też może być przyjemnie.

Poza tym pamiętajcie o repertuarze. Jego forma przecież się nie zmieni. Dalej poznawać będziemy nowohoryzontowe, odkrywcze kino. Do tego Wrocław da zdecydowanie większe możliwości spotkań z twórcami filmów, bo organizatorzy zamiast wydawać pieniądze np. na instalowanie klimatyzacji w kinach będą mogli zapraszać reżyserów.

Proponuję teraz skupić się na na propozycjach, co zrobić, by Festiwal we Wrocławiu miał klimat odpowiedni do oglądania tego typu kina. Decyzja jest nieodwołalna, więc przestańmy biadolić. Jestem przekonany, że we Wrocławiu możliwe jest stworzenie równie wspaniałego klimatu.

Moja pierwsza sugestia dla organiatorów: słyszałem, że projekcje mają odbywać się w centrum miasta. Może udałoby się wyłączyć ruch samochodowy i tramwajowy w okolicach kin?
Chodzi mi o stworzenie takiego miasteczka festiwalowego, po którym np. bez obaw można by poruszać się rowerem.
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

Następna strona

Powrót do Przeprowadzka do Wrocławia