4. FF Era Nowe Horyzonty

Archiwalne posty ze starego forum FF Nowe Horyzonty. Forum zamknięte.
Szymon Holcman

Post 14 kwi 04, 13:54

do lektury tekstu o Jarmanie zapraszam tu:
http://celuloid.pl/artyku   ly_cale.html?artykul=6be54444   45b05c4&numer=6

Poniżej mój mail. Chętnie dowiem się, o jakich twórcach, filmach, zjawiskach przeczytaliby w Celuloidzie miłośnicy festiwalu Nowe Horyzonty.
pozdrawiam

kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 14 kwi 04, 15:45

Co do filmów historycznych to ja widziałem kilkanaście tygodni temu w Muranowie węgierskią operę narodową "Ban Bank". Zdjęcia bardzo ładne, śpiewają cudnie, ale sam film średniawy - raczej nienowatorski, wręcz komercyjny, pełen popowy chwytów. Rzeczywiście, dawno nie widziałem ani nie słyszałem (poza "Rzemiosłem") o żadnej realizacji tego gatunku w nurcie innym niż Hollywood lub podobnym. Też miło mi było zobaczyć filmy Jarmana, chociaż nie jest to kino, które mnie fascynuje. Może poza "Blue" - ten na długo we mnie zostanie, jednak z pewnością nie można o nim powiedzieć, by był wizytówką reżysera. Jednakże indywidualizm i bezkompromisowość twórcy jest niepodważalna i nie może zostać niedoceniona.

kubak

Na forum od:

Post 15 kwi 04, 12:33

No i pominąłbym "Rosyjską Arkę" - arcydzieło, które przecież w jakimś sensie jest filmem historycznym.

Fluxus

Na forum od:
28 gru 04, 23:38

Post 15 kwi 04, 16:07

Szymon, nie wiem czy to dobrze czytać przed oglądaniem - czasami to pomaga, czasami przeszkadza - pokusiłbym się jednak o przeczytanie artykułów o filmach, które będą na festialu. Ktoś kiedyś się pytał o to czy można wcześniej dostać katalog. Ta strona mogłaby być takim maleńkim, substytutem. Jak najbardziej więc kino koreańskie, Bell Tarr, Barney...Ciekaw jestem Bruno Dumonta (po kilku latach pojawił się jego kolejny film). Pamiętna "Ludzkość" Dumonta pokazywana w Sanoku była dla mnie nie dokońca czytelna...przeczytałbym również chętnie dobrą pracę o Raoulu Ruizie - człowiek nakręcił prawie 100 filmów a u nas cicho-sza...Może ktoś posiada w tajnych archiwach jego filmy z przed 90 roku?... Duże jest zainteresowanie "Szatańskim tangiem" na 24 kwietnia? Można wcześniej kupić bilety?... Z historycznych "skąpek" z ostatnich lat miło jeszcze wspominam "Kroplę słońca" Istvana Szabo

Zuza

Post 16 kwi 04, 15:15

Jak to wspaniale wejść tutaj i zobaczyć, ze na całego dyskusja trwa!!!Kuba, Querelle, pozdrawiam serdecznie, strasznie miło wspominam zeszłoroczny Cieszyn i to w dużym stopniu Wasza zasługa:)! No i, rzecz jasna, Pana Romana (ukłony)! Właściwie o wakacjach jeszcze nie myślałam, ale już czuję, że bez Cieszyna sie nie obejdzie - z przyjemnością tam wrócę. Nie wiem tylko czy na cały festiwal - w zeszłym roku poczułam zmęczenie materiału - 11 dni filmowych - mimo że pełne nowych odkryć i przyjemności;) - okazało się za wiele, nie wiem czy też macie takie odczucia (cóż, z Was filmowi hardcorowcy, więc podejrzewam że nie). No, ale dość wywodów, mam pytanie(nie wiem, czy już była o tym mowa) - kiedy zaczną pojawiać się oficjalne informacje o festiwalu, uruchomi sie strona internetowa? Na razie pokazuje mi się zeszłoroczna. To tyle ode mnie. Jeszcze raz pozdrawiam.Z.

kubak

Na forum od:

Post 16 kwi 04, 21:50

1. Witaj Zuza! Pozdrawiam również! Co do czasu trwania - zobaczysz, przyjedziesz w tym roku to będzie Ci żal, że doba ma tylko 24 godziny :-). 2. Też chętnie przeczytałbym w Celuloidzie o filmach festiwalu. Świetny pomysł! Prasa internetowa ma tą przewagę nad 'papierową', że po części sama żyje dzięki komentarzom czytelników do artykułów.

Fluxus

Na forum od:
28 gru 04, 23:38

Post 20 kwi 04, 17:57

Gambling, Gods and LSD - Petera Mettlera - jeden z niezapomnianych filmów prezentowanych na ostatnim festiwalu w Cieszynie będzie można oglądać na dużym ekranie w połowie maja na Przeglądzie Światowego Filmu Dokumentalnego w Warszawie.

AK

Post 22 kwi 04, 19:37

Jakie filmy będzie można zobaczyć na festiwalu?
Z forum i informacji na Stopklatce można jedynie domyślić się kilkunastu. Już nie mogę się doczekać.

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 22 kwi 04, 21:25

AK: mamy już ponad 3/4 programu. Moge powiedzieć tylko, że będzie jeszcze ciekawiej niż w latach poprzednich. Konkurs bardzo hardcorowy, raczej mniejsze filmy, bardzo staranny wybór... W panoramie kina światowego więcej znanych, głośnych i nagradzanych tytułów. Rewelacyjni są Koreańczycy, którzy z pewnością będą dla Was odkryciem (dowód: mają dwa filmy w tegorocznym canneńskim konkursie, OLD BOY jest już nasz). Dokumenty /eseje i dokumenty / portrety - tu są perełki. Mam nadzieję, że w Cannes tez trochę filmów dla Was znajdziemy...Proszę o cierpliwość. Poprawiajcie kondycję i ładujcie akumulatory...Już wkrótce będzie nowa strona www. Dużo wcześniej rozpoczniemy sprzedaż akredytacji...Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie.

kubak

Na forum od:

Post 23 kwi 04, 0:50

Jestem dziś przesiąknięty światem Sokurowa... Właśnie wróciłem ze specjalnego pokazu "Rosyjskiej Arki" i spotkania z Mistrzem. Wcześniej jeszcze wspaniały wykład i powtórka z "Elegii Podróży". Co za dzień... Teraz zostało tylko czekać na "Ojca i syna" w Cieszynie...

Gość

Post 23 kwi 04, 18:14

wydarzenie będące przeżyciem do którego się powraca.

Flora

Post 25 kwi 04, 1:27

wow!!! wlasnie wracam z filmu "jedna reka nie klaszcze" davida ondricka (tego od "samotnych"). super!!! wszystkim polecam. fajnie by bylo, gdyby w ramach tych wystepow na zywo w klubie festiwalowym byl zespol scenarzysty i aktora z tego filmu- mig 21 (jiri machacek) albo kompozytora muzyki do filmu- ecstasy of st. theresa (jan muchow). ale to pewnie takie tylko moje marzenia... w kazdym razie wszystkim wielbicielom kina goraco polecam film!

roman

Post 25 kwi 04, 8:40

Czytałem,że kilka filmów będzie pokazanych w USTRONIU gdzie jest zadaszony amfiteatr.

roman

Post 25 kwi 04, 9:43

Czy będzie nowy Kitano "Zaitochi"?

bagatela

Post 25 kwi 04, 13:31

czy wiadomo juz kiedy bedzie mozna juz kupowac bilety? no i jakie sa mozliwosci noclegu w cieszynie?

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 25 kwi 04, 16:50

Flora: "jedna ręka..." to nie moje kino. W klubie już ogromny tłok, ale zobaczymy co sie da zrobić z zespołami o ktorych mowisz. Co jeszcze widziałaś ciekawego w Cieszynie oprócz Ondricka ? Pozdrawiam

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 25 kwi 04, 16:55

Romanie: w Ustroniu w tym roku nie będzie pokazow, nie stac nas na zainstalowanie w amfiteatrze drogiej aparatury do projekcji filmów i nagłośnienia. Prawa do filmu "Zatoichi" kupiła firma Best Film i bedzie on w kinach. Nie wiem jeszcze który festiwal Best Film wybierze na polską premierę ? Współpracują z Kazimierzem i warszawskim festiwalem...Pozdrawiam

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 25 kwi 04, 17:06

Bagatela: najpierw będa sprzedawane akredytacje dla uczestników (cena: 214 złotych razem z 7%VAT), ktore będzie można kupować juz na poczatku maja br.(trzeba będzie, podobnie jak w latach ubiegłych, wypełnić i przesłac nam formularz akredytacyjny i wplacic pieniądze). Bilety będzie można kupować i rezerwowac przez internet na początku lipca (wtedy będzie już znany program festiwalu). Wydawanie akredytacji, odbior zarezewowanych biletow i ich przedsprzedaż odbywać się będzie w Cieszynie kilka dni przed rozpoczęciem festiwalu. Za kilka dni na tej stronie znajdziecie dokładne terminy. Pozdrawiam

roman

Post 26 kwi 04, 18:00

W Cieszynie odbywa się co roku przegląd KINO NA GRANICY.Oprócz wspomnianego Ondricka najważniejszy był pokaz filmów Agnieszki Holland i Very Chytilovej oraz nominowe do Oscara "Żelary".We wrześniu polecam CIERLICKIE LATO FILMOWE.Kiedyś jeździłem na imprezy filmowe dziś one przyjeżdżają do mnie.

marcin

Post 26 kwi 04, 19:09

drogi panie romanie!
pewnie juz za późno, ale zawsze warto spróbować. mianowicie wartoby było pokazać, choćby coś krótkiego, chrisa markera (przykładowo "la jetee" to tylko 30minut). twórca bardzo aktualny, nigdy (przynajmniej ja nie kojarze) w polsce nie pokazywany a idealnie wpisujący się w cykl 'dokumenty/ eseje'.

pozdrawiam
m/  

p.s. i caly czas licze na to, ze kiedys godard w wiekszej ilosci pojawi się jednak na festiwalu ;-)

kasia

Post 27 kwi 04, 10:17

Drogi panie Romanie, czy otwarcie Cieszyna uświetniać będzie "La mala educacion" Alodovara? Rozumiem,że byłoby to powtarzanie scenarusz z Cannes, ale nie ukrywam, że bylby to niesamowicie przyjemny akcent.

kubak

Na forum od:

Post 27 kwi 04, 10:49

No i jak te "Żelary"? Słyszałem, że to okropnie komercyjne przedsięwzięcie. Czy to prawda, roman?

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 27 kwi 04, 13:41

Czy bedzie mozna zaplacic w euro za akredytacje? Do Polski wróce dopiero w lipcu i wolalabym wykupic a wczesniej.

kubak

Na forum od:

Post 27 kwi 04, 14:51

Jak by były problemy MK, to napisz do mnie na priva, z przyjemnością Ci pomogę z zakupem akredytacji.

La Montana Sagrada

Post 27 kwi 04, 16:13

Szanowny Panie Romanie, czy zastanawiał się Pan nad seansami, na których zostałyby zaprezentowane filmy krótkometrażowe von Triera, oraz jakaś dszersza prezentacja twórczości Saury? Zeszłoroczne pokazy Tanga i Salome były genialnym przedsięwzięciem (wraz z całą resztą cyklu).

Proponuję również wydrukować mapkę Czeskiegoi Cieszyna(np. w Na horyzoncie), bo mimo mojej wcześniejszej obecności na festiwalach, pozostaje dla mnie miastem nieodgadnionym.

stazzio

Na forum od:
30 sty 05, 1:13

Post 28 kwi 04, 4:34

Jedno pytanie, czy istotnie uda się rozpocząć sprzedaż akredytacji już na początku maja? W pierwszym tygodniu może? Bo od siódmego przez ponad tydzień nie będę w stanie czuwać przy komputerze, a urlop spędzony w niepewności, czy mi karnet nie ucieknie, będzie niewątpliwie mało przyjemniejny ;) Pozdrowienia!

MK

Na forum od:

Post 28 kwi 04, 13:27

Dzieki Kubak, spróbuje to jakos zalatwic przelewem, albo sie brat poswieci, chyba tez jedzie na festiwal. Ale i tak dzieki

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 28 kwi 04, 16:14

W tym roku akredytacje są w rękach Pani Moniki Treichel (e-mail:monikat@gutekfilm.pl).   Jeżeli macie pytania czy prośby, piszcie do niej. Pani Monika pomoże Wam. Pozdrawiam z oblężonego miasta.

Aneszka

Post 29 kwi 04, 20:24

Panie Romanie, a co z NUDĄ W BRNIE? Będzie w Gutkowym repertuarze? Po granicznym kinie, strasznie wszystkim zachwalam, a własciwie niewiadomo czy będzie toto do zobaczenia.

m.

Post 30 kwi 04, 13:17

Jakies komentarze po "Szatańskim tangu"?

kubak

Na forum od:

Post 30 kwi 04, 17:46

Mój komentarz jest taki, że musiałem wyjechać tego dnia i w końcu go nie zobaczyłem. A też jestem ciekawy!

Marta

Post 30 kwi 04, 19:08

Pytanie- mam zamiar po raz pierwszy odwiedzic festiwal, czy mozliwe jest wykupienie biletów na dwa dni i co z noclegiem??

Krzysztof Głuchowski

Post 30 kwi 04, 19:52

rozpoczęcie sprzedaży akredytacji planujemy na 12 maja. Natomiast przedsprzedaż biletów na poszczególne seanse chcemy rozpocząć od 7 lipca. Wszystkie terminy pojawią się w przyszłym tygodniu w newsach. Również w przyszłym tygodniu aktualna baza noclegowa razem z cenami. Pozdrowienia kg

bakachu

Post 1 maja 04, 13:00

chcialem zapytac o jakim to nowym kinie na 1200 miejsc mowa na stronie www.gutekfilm.pl???

stazzio

Na forum od:
30 sty 05, 1:13

Post 1 maja 04, 22:37

Marto: wykupienie biletów będzie możliwe (kiedy już uruchomiona zostanie rezerwacja internetowa), a z noclegiem też nie powinno być problemu: kiedy pojawią się informacje o bazie noclegowej, będziesz mogła zadzwonić w odpowiednie miejsce i zamówić pokój na tyle dni, ile zechcesz. Pozdrowienia :)

a.

Post 2 maja 04, 22:26

Panie Romanie! Był taki film obywatela Danii, Christoffera Boe. Rekonstrukcja się zwał. Nie przypadł Panu do gustu?

bakachu[Cieszyn]

Post 3 maja 04, 13:20

"A także do nowego kina na 1200 miejsc, " informacja wzieta z http://www.cieszyn2004.eranowe   horyzonty.pl/informacje_ogoln   e.php
Czekam na informacje! Pozdrawiam

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 3 maja 04, 16:01

A.: oczywiście, REKONSTRUKCJA przypadła mi do gustu, nawet bardzo...BAKACHU: byłem pewien, że to mieszkaniec Cieszyna pyta o nowe kino... ZIMNI STADION (naturalny chłód w czasie pokazów z góry zapewniony !!!)znajdujący się w Czeskim Cieszynie (ulica Svojsikova, na tyłach marketu BILLA, pięć minut pieszo od czeskiego kina Central) zamienimy na okres festiwalu w KINO, które pomieści 1200 osób. Inwestujemy w ten obiekt kilkaset tysięcy złotych. Będzie to najlepsze kino festiwalowe (wielki ekran, dobra jakośc projekcji i dźwięku, amfiteatralny układ widowni). Nie zastąpi jednak niepowtarzalnego klimatu cieszyńskiego Teatru... Razem z władzami obu miast staramy się, aby przez obydwa przejścia graniczne ruch odbywał się w dwie strony. Będzie także więcej autobusów, które będą przewoziły Was z najbardziej odległych miejsc w Cieszynie, przejeżdżając oczywiście przez rynek. Pozdrawim serdecznie.

kubak

Na forum od:

Post 3 maja 04, 16:57

"Rekonstrukcję" widziałem na ostatnim warszawskim festiwalu. Rzeczywiście niesamowity film! Kompletnie dałem się nabrać i mózg mi huczał prób analizowania... A co, będzie powtórka w Cieszynie?

pulcheria

Post 3 maja 04, 18:43

witam :)
bardzo sie ciesze z tego,ze w teatrze mickiewicza jest klimatyzacja-to z pewnoscia bedzie doceniony wysilek; pomysl, zeby na obu przejsciach granicznych ruch odbywal sie w obie strony jest jak najbardziej na miejscu, na poprzednim festiwalu w czeskim kinie bylam tylko kilka razy,wlasnie ze wzgledu na dlugi czas dojscia do wybranego kina po polskiej stronie(chyba,ze bylo to kino 'piast' ;)) i nie zdazylabym na kolejny seans,gdyby sie udalo z tym przejsciem granicznym byloby naprawde blogo,pozdrawiam Forumowiczow i do zobaczenia w Cieszynie [juz po raz 3. :)]

julie

Post 3 maja 04, 23:31

w zeszłym roku na festiwalu był cykl 'sztuka filmowa', prowadzony przez pana Jerzego Wójcika. czy w tym roku takze bedą zorganizowane podobne wykłady? a jesli tak, to kto, jak, o czym i jakie filmy? z góry dziękuję za informacje. na pewno będe w cieszynie :))

Bakachu[Cieszyn]

Post 4 maja 04, 13:10

Panie Romanie! Bardzo sie ciesze z Pana odpowiedzi, miejsce znam doskonale[Zimni Stadion] i mysle,ze jest to dobre miejsce, ktore w naturalny sposob ochlodzi gorace emocje, ktore napewno wyzwola sie podczas tegorocznego festiwalu;)
Natomiast inicjatywa ruchu dwustronnego na cieszynskich mostach to GENIALNY pomysl!!!Pozdrawiam:)

Nirvana

Post 5 maja 04, 12:21

Mam pytanie. Od dłuszego czasu pojawił się na stronie plakat. Czy to jest plakat nowego festiwalu? Jeśli tak to po co zmieniono jego formę. Wogóle nie komponuje się z dwoma poprzednimi. No i nie reklamuje festiwalu. Pomysł z taśmą i okiem jest bardzo trywialny.
Z góry dziękuje za odpowiedz.

MK

Na forum od:

Post 5 maja 04, 13:35

Mi sie podoba, tyko nie wiem czy to jest plakat festiwalu

kunegunda

Post 5 maja 04, 18:33

tam jest noz i oko z "wkomponowana" perforacja tasmy filmowej, i dopatruje sie tam nawiazania do "psa andaluzyskiego". Nie wiem czy to jest jakos strasznie "trywialne" (co to wogole znaczy w tym kontekscie?), ale rzeczywiscie z poprzednimi sie by nie bratal (a reklame na pewno by dolozono).

kunegunda

Post 5 maja 04, 18:36

oczywiscie: oko i noz z "wkomponowana"...

Nirvana

Post 5 maja 04, 21:42

Mnie się nie podoba. To tak jak ten plakat na mieście reklamujący w radiu audycje wojewódzkiego. Nawiązanie do "Psa Andaluzyjskiego" niepotrzebne. Wolał bym nawiązanie do festiwalu.

kropka

Post 5 maja 04, 21:46

Czy w tym roku również będzie działał namiot festiwalowy??? Jeśli tak to czy jest jakaś szansa na zmianę muzyki? Bo zeszłoroczne pokazy filmów niemych musiałam przerywać już po 15 minutach ze względu na ogólny skręt wszystkiego - głównie żołądka - spowodowany tak "cudownymi" dźwiękami...

zofka

Post 6 maja 04, 4:39

Cały rok czekam na ten festiwal!!a właściwie już dwa bo w tamtym nie mogłam być i cierpiałam okropne katusze!!a jakie pan Roman pozytywne zmiany szykuje!!:)Teatr klimatyzowany?? Łapie akredytacje jak tylko będzie to możliwe i choćby się paliło i waliło to 22 jestem w Cieszynie!!To do zobaczyska!!PS:a gdzie będzie klub festiwalowy?? i co z cyklem dokumentów??PS2: a plakat ok choć te malowane miały swój urok...

ginger

Post 6 maja 04, 13:20

...pyta sie mnie kumpela, czy jade z nia na Ibize (ble..).Nawet sie chwile nie zastanowilam,bo przeciez urlop zagarnia mi FESTIWAL!Bylam w tamtym roku,bede i w tym. Wspomnienia mam swietne i nie tylko zwiazane z pokazami filmowymi *^_^* ech, to gorskie powietrze ;)

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Archiwum Forum ze Stopklatki - 2. 3. i 4. MFF Nowe Horyzonty 2002-2004