Malga Kubiak nt. Pasoliniego

Wieści filmowe. Ważne wydarzenia, ciekawostki, informacje.
Malga Kubiak

Na forum od:
1 sie 15, 12:45

Post 31 sie 15, 11:12

Malga Kubiak napisał(a):
jiru napisał(a):"Roman Gutek obiecywał pokazac filmy nagrodzone w Europie nawet na malych festiwalach 2015, pominal jednak festiwal LGBT, ktory dziwnym zbiegem okolicznosci zostal wyrzucony z programu KNH (Kino Nowe Horyzonty)".

KINO NOWE HORYZONTY BARDZO WIELE STRACIŁO NA ARENIE EUROPEJSKIEGO KINA.WSZYSCY NASI ZNAJOMI BYLI ROZGORYCZENI Z BRAKU MOŻLIWOŚCI OBEJRZENIA PROGRAMU WE WROCLAWIU.MY JESTEŚMY FANAMI LGBT LUBIMY SIĘ SPOTYKAĆ NA FESTIWALACH OGLĄDAĆ WSPÓLNIE FILMY,MYŚLIMY ŻE PAN ROMAN GUTEK MIAŁ NIEWŁAŚCIWY SPONSORING I TO TEŻ MOŻEMY ZROZUMIEĆ.I TO TEŻ JEST NIETAKTOWNE ŻE SPONSORZY DYKTUJĄ SWOJE WARUNKI W TYCH KWESTIACH NIE ZNAJĄC SIĘ ABSOLUTNIE NA KINIE I TENDENCJACH KINA ŚWIATOWEGO.POZDRAWIAMY CIĘ MALGO CAROLINE I MIRACLE :mickey:

Hello Mironie, ktory nie jestes czlowiekiem widmem tylko jednym z moich aktorow, o ktorym Slodkowski pisal juz wielokrotnie! Prosze Cie przejmij wywiady ze Slodkowskim, ja musze wyjechac z Warszawy, bo musze rozkminic jakis budzet na Raoul Wallenberg hero or agent? Nasz film w planach. no nie wiem dlaczego nie potrafie ogarnac budzetu, ale wiem ze brak budzetu skads tam daje mi maximum wolnosci, ale rowniez daje nam lezakowanie i trzymanie filmow (jak mowi Korman w szufladzie). A hoy! Czyli Ty wpisujesz wywiady z Andrzejem Slodkowskim, wszelkie jego najwspanialsze momenty z Gutkiem. usciski, Malga.

http://www.petycjeonline.com/reaktywacja_festiwalu_filmowego_lgbt_imagofilm_w_knh_wroclaw
Mamy 200 podpisow zlozonych przez polityczki, politykow, intelektualistki, intelektualistow, rezyserki, rezyserow, aktorki, aktorow, kinomanki, kinomanow, performerki, performenow/performerow. Czekamy (wspolnie) na wiecej. LGBT Film Festiwal Poland (Imago Film) z pewnoscia szykuje propozycje nie do odrzucenia :chaplin: dla KNH. No i czekam na kolejny wywiad z Andrzejem Slodkowskim, bo mamy niezly numerek wyswietlen. Plus kilka osob zainteresowanych obiecalo sie wypowiedziec, jednak z przyczyn losowych maja opoznienie. Bardzo byloby sympatycznie jesli Caroline opublikowala by swoja recenzje na temat filmu Annemarie Schwarzenbach Duende, chocby dla tych dziewczyn ktore napisaly niedawno tutaj. Caroline prosze Cie, oszczedz mi tytulu megalomanki krolowej melodramatu w niszowej jaskini erotikonu, i opublikuj recenzje; jest duzo krotsza od recenzji Slodkowskiego... jiru moze recenzje opublikowac. :marilyn:
Aha, Jarek Nalewajko wchodzi w producenta R.W agent or hero 103. Ja musze niestety rozpoczac scenariusz, w formie manulanej a nie tylko w jazni rezyserki. Narracje do Andy Warhol To Se Vrati mam, dokretki w Wawa od 15 09, w sumie kazdy moglby sie zglosic. NYC odpada. Mam niezle notowania na IMDB (!) pozdrawiam goraco, Malga
Pytanie do Slodkowskiego 1. Wow, byles znakomity jako Andy Warhol w scenie kreconej w Ramonie! Czy moglbys na ten temat sie wypowiedziec? Zaskoczyles i mnie tym razem!!!! Nie dekonspiruj jednak transki z ktora grales. :D

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 31 sie 15, 14:38

jiru napisał(a):
jak spotkales Romana Gutka?
SLODKOWSKI: Spalem, a ktos stuka do drzwi, ja spojrzalem na zegarek i wstalem z kocem na glowie, otworzylem drzwi bedac pewien z jest druga w nocy, podczas gdy byla to druga po poludniu. W drzwiach stal szczuply chlopak. Kiedy studiowalem filozofie, co bylo moim drugim po muzykologii kierunkiem, mieszkalem w Akademiku, przydzielono mi lokatora i byl to wlasnie, Roman Gutek. Mieszkalismy razem prawie dwa lata. Ja zauwazylem ze Romek jest czlonkiem DKFu U bab w naszym akademiku, i ja oczywiscie bezustannie opowiadalem w swoich przezyciach filmowych...funkcjonariusza profesor Jackiewicz zapomnial swojej pedalki, profesor chcial wrocic po teczke, i wtedy ruchem bokserskim zlapal za klapy funkcjonariusza i rzucil nim o sciane na oczach studentow; prof Jackiewicz byl rowniez oprocz historyka literatury i pisarza, bokserem.

ROZUMIEMY TE CZASY PASJA FILM DWA LATA RAZEM WSPÓLNIE W JEDNYM POKOJU ILEŻ DOZNAŃ DŁUGIE DYSKUSJE O FILMIE TEMATY KTÓRE ZBLIŻAJĄ WYMIANA POGLĄDÓW TO JEST JEDNAK WIELKIE

PRZEŻYCIE.TE WSPOMNIENIA JAKŻE ŚWIADCZĄ O PRZYJAŹNI W TAMTYCH CIĘŻKICH CZASACH DLA FILMU.OPUBLIKUJ JESZCZE WIĘCEJ WYWIADÓW TO JEST TAK BARDZO INTERESUJĄCE.POZDRAWIAMY CIĘ MALGO :chaplin:

Tutaj moze lepiej ciagnac te kilka watkow o jakie was prosze w poprzednim poscie, czyli tutaj sie zaparkujcie, bedzie bardziej przyjacielsko, i bardziej do przodu skieruje nasza petycje a raczej temat naszej prosby aby reaktywowac specjalna edycje festiwalu LGBT 2015, skrocona i kompletna 2016. Wiec pytanie do Slodkowskiego tu, i moja prosbe abys umiescil recenzje Caroline tutaj jesli bedziesz cytowal.
https://vimeo.com/33636820 movie Annemarie Schwarzenbach Duende.
Pytanie do A. Slodkowskiego i jego rewelacyjna interpretacje Andy Warhola w Ramonie, bez denuncjowania pieknej Transki.
... no i wiecej podpisow pieknie prosze; wlasnie dostalam odpowiedz (na petycje) od PISF, ze dziekuja i pozdrawiaja. Jestem pod wrazeniem, ze popieraja nas polityczki i politycy tacy jak Joanna Erbel, Agata Nosal Ikonowicz, Krystian Legierski, Piotr Szumlewicz. Aktorzy kalibru Erwin Leder, Alexi Carpentieri, Piotr Trojan, aktorki jak Jessica Berntsson i performerki, performerzy kalibru Ola/Alexandra Kubiak czy Leon Dziemaszkiewicz. Dziennikarze jak Bartosz Zurawiecki, Marta Konarzewska. Galerystki jak Marta Kolakowska czy Izabella Robakowska, Agata Mai, rezyserzy jak Henryk Moller czy Claes Leijonhufvud, rezyserki jak Lola Moller, Joanna Helander, Bitte Andersson. Autorki jak Katarzyna Tubylewicz, Magdalena Hen, autorzy jak Bo Cavefors. Aktywisci jak Bill Schiller, Karol Kashif, Saga Birro, Tomas Woodski, Joanna Goldstein. Kuratorzy / performerzy jak CM von Hausswolff. W glowie mi sie kreci od tych wszystkich nazwisk.http://www.petycjeonline.com/reaktywacja_festiwalu_filmowego_lgbt_imagofilm_w_knh_wroclaw

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 2 wrz 15, 11:09

Mamy 241 podpisow i z pewnoscia bedzie wiecej, sacza sie... dzis ktos z podpisujacych zamiescil komentarz,
#11 2015-09-02 10:58
Sztuce i kulturze LGBT należy się w Polsce więcej szacunku. Pozytywny rozwój debaty społecznej wokół tematyki LGBT zależy w dużej mierze od publicznego uświadamiania obywateli. Festiwal jest tutaj doskonałym narzędziem. Wrocław jako Europejska Stolica Kultury powinna podjąć tę szansę, ku pozytywnemu rozwojowi polityki kulturalnej i poprawieniu oblicza Polski oraz Wrocławia w kraju i za granicą.
http://www.petycjeonline.com/forum/140351
Nic dodac nic ujac.

Malga Kubiak napisał(a):
jiru napisał(a):
jak spotkales Romana Gutka?
SLODKOWSKI: Spalem, a ktos stuka do drzwi, ja spojrzalem na zegarek i wstalem z kocem na glowie, otworzylem drzwi bedac pewien z jest druga w nocy, podczas gdy byla to druga po poludniu. W drzwiach stal szczuply chlopak. Kiedy studiowalem filozofie, co bylo moim drugim po muzykologii kierunkiem, mieszkalem w Akademiku, przydzielono mi lokatora i byl to wlasnie, Roman Gutek. Mieszkalismy razem prawie dwa lata. Ja zauwazylem ze Romek jest czlonkiem DKFu U bab w naszym akademiku, i ja oczywiscie bezustannie opowiadalem w swoich przezyciach filmowych...funkcjonariusza profesor Jackiewicz zapomnial swojej pedalki, profesor chcial wrocic po teczke, i wtedy ruchem bokserskim zlapal za klapy funkcjonariusza i rzucil nim o sciane na oczach studentow; prof Jackiewicz byl rowniez oprocz historyka literatury i pisarza, bokserem.

ROZUMIEMY TE CZASY PASJA FILM DWA LATA RAZEM WSPÓLNIE W JEDNYM POKOJU ILEŻ DOZNAŃ DŁUGIE DYSKUSJE O FILMIE TEMATY KTÓRE ZBLIŻAJĄ WYMIANA POGLĄDÓW TO JEST JEDNAK WIELKIE

PRZEŻYCIE.TE WSPOMNIENIA JAKŻE ŚWIADCZĄ O PRZYJAŹNI W TAMTYCH CIĘŻKICH CZASACH DLA FILMU.OPUBLIKUJ JESZCZE WIĘCEJ WYWIADÓW TO JEST TAK BARDZO INTERESUJĄCE.POZDRAWIAMY CIĘ MALGO :chaplin:

Tutaj moze lepiej ciagnac te kilka watkow o jakie was prosze w poprzednim poscie, czyli tutaj sie zaparkujcie, bedzie bardziej przyjacielsko, i bardziej do przodu skieruje nasza petycje a raczej temat naszej prosby aby reaktywowac specjalna edycje festiwalu LGBT 2015, skrocona i kompletna 2016. Wiec pytanie do Slodkowskiego tu, i moja prosbe abys umiescil recenzje Caroline tutaj jesli bedziesz cytowal.
http://www.imdb.com/title/tt4299770/?ref_=nm_flmg_act_3
Pytanie do A. Slodkowskiego i jego rewelacyjna interpretacje Andy Warhola w Ramonie, bez denuncjowania pieknej Transki.
... no i wiecej podpisow pieknie prosze; wlasnie dostalam odpowiedz (na petycje) od PISF, ze dziekuja i pozdrawiaja. Jestem pod wrazeniem, ze popieraja nas polityczki i politycy tacy jak Joanna Erbel, Agata Nosal Ikonowicz, Krystian Legierski, Piotr Szumlewicz. Aktorzy kalibru Erwin Leder, Alexi Carpentieri, Piotr Trojan, Johannes Flink, aktorki jak Jessica Berntsson, Dominika Biernat i performerki, performerzy kalibru Ola/Alexandra Kubiak czy Leon Dziemaszkiewicz. Dziennikarz jak Bartosz Zurawiecki, publicystka, scenarzystka Marta Konarzewska. Galerystki jak Marta Kolakowska, Agata Mai, rezyserzy jak Henryk Moller czy Claes Leijonhufvud, Lukasz Chotkowski, Saadat Munir, rezyserki jak Lola Moller, Joanna Helander, Bitte Andersson. Autorki jak Katarzyna Tubylewicz, Magdalena Hen, autorzy jak Bo Cavefors. Aktywisci jak Bill Schiller, Karol Kashif, Saga Birro, Tomas Woodski, Joanna Goldstein. DJ Jacek Rajewski, pianistka koncertowa Dorota Zarowiecka, piosenkarz Janusz Sztyber, Wojtek Kubiak, Jascha Mai, artystki Katarzyna Kobzdej, Alexandra Kostrouble, artysci jak Felix Nordqvist, kuratorzy Tomek Switalski, Beata Gula. Agnieszka Dellert redaktorka, Mariusz Kurc szef magazynu Replika, kuratorzy/performerzy jak CM von Hausswolff, Izabella Robakowska. W glowie mi sie kreci od tych wszystkich uosobionych spersonifikowanych nazwisk.
... oczywiscie czekam na podpis Almodovara, Gainsbourg, Swinton...
http://www.petycjeonline.com/reaktywacja_festiwalu_filmowego_lgbt_imagofilm_w_knh_wroclaw
Ostatnio edytowano 5 wrz 15, 10:12 przez Malga Kubiak, łącznie edytowano 9 razy

Luter

Post 2 wrz 15, 17:29

To co pani Kubiak wyprawia na tym Forum, jest żenujące. Co to znaczy "nasza petycja", "nasza sprawa"? Proszę wziąć cywilną odpowiedzialność za swoją petycję i nie wkręcać w nią Forumowiczów i nazywać ją swoją petycją. Z ciekawości wszedłem na stronę tej petycji. Większość ludzi podpisanych (o ile to rzeczywiście faktycznie popierający a nie boty lub fikcyjne persony) to osoby spoza Wrocławia. Trudno mi jakoś uwierzyć, ze na tygodniowy przegląd filmów LGBT ktoś specjalnie przyjedzie z USA czy UK.W normalnych warunkach może i poparłbym działania pani Kubiak, ale desperacja, nacisk na Forumowiczów, wciskanie na siłę recenzji swoich filmów i gloryfikacja swojej osoby po prostu mnie odrzuca. Mam nadzieję, że Pan Roman Gutek zachowa zdrowy rozsądek i nie da się wciągnąć w tę niezrozumiałą dla mnie grę.

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 2 wrz 15, 19:44

Przed laty na Tydzień Kina Hiszpańskiego jeździłem do Krakowa, gdyż żadne kino we Wrocławiu nie było zainteresowane projekcją tego typu filmów. Po wcześniejszym zaplanowaniu urlopu mogę pojechać na festiwal LGTB do Krakowa, Warszawy czy Gdańska, ale:
- po pierwsze chciałbym zaplanować to odpowiednio wcześnie (nie dostanę tygodnia urlopu na ostatnią chwilę)
- po drugie wolałbym uczestniczyć w tej imprezie w miejscu zamieszkania.
Nie wiem, czy te około 10% podpisów mieszkańców Wrocławia pod petycją przekona np. Miłościwie Nam Panującego Jego Excelencję Prezydenta Miasta Rafała Dutkiewicza, aby pozwolił Romanowi Gutkowi wyświetlać filmy o tematyce nielubianej przez władze miasta będącego tytularną Europejską Stolicą KUltury.

ksantypa

Na forum od:
26 sie 15, 20:09

Post 2 wrz 15, 22:17

"To co pani Kubiak wyprawia na tym Forum, jest żenujące. Co to znaczy "nasza petycja", "nasza sprawa"? Proszę wziąć cywilną odpowiedzialność za swoją petycję i nie wkręcać w nią Forumowiczów i nazywać ją swoją petycją.

A to ciekawe?
Wrocław takie piękne miasto z historycznymi tradycjami bardzo zbliżony historycznie z uniwersalną kulturą zachodu od pokoleń zawsze broniący niezależności,równości i godności człowieka teraz tak chowa głowę w piasek myślimy tak z myszką chyba wyjedziemy może do Berlina tam tolerują odmienności seksualne nie tak jak tu we ∑rocławiu to już chyba im się w głowach poprzewracało.Malgo popieramy petycję tak trzymaj.Kicia i moja Myszka pozdro z Wrocławia :mickey:
https://t.me/pump_upp

ang

Na forum od:
19 sie 14, 16:30

Post 2 wrz 15, 23:11

W sumie to bardzo ciekawa sprawa czy festiwal rzeczywiście został odwołany z tak jak głoszą teorie spiskowe powodów politycznych, czy był on zwyczajnie nieopłacalny.
Pamiętam, że kiedyś tam Pan Roman pisał na forum, że w przeciwieństwie do większości innych kin, KNH nie jest subsydiowane z budżetu miasta w jakiś znaczący sposób, a co za tym idzie żeby cała impreza nie przynosiła strat wymagana jest odpowiednio większa ilość widzów.

Jak dla mnie to obie opcje są dość prawdopodobne, pierwsza, no bo jednak Polska. Druga, bo nawet mimo faktu, że przynależę do społeczności LGBT to program festiwalu jest z mojego punktu widzenia bardzo średni i wielkim wyczynem jest zwykle znalezienie więcej niż jednego filmu na jaki chciałbym się udać każdego roku :mickey:

Luter

Post 3 wrz 15, 18:37

wks napisał(a):

> Nie wiem, czy te około 10% podpisów mieszkańców Wrocławia pod petycją przekona np.
> Miłościwie Nam Panującego Jego Excelencję Prezydenta Miasta Rafała Dutkiewicza,
> aby pozwolił Romanowi Gutkowi wyświetlać filmy o tematyce nielubianej przez władze
> miasta będącego tytularną Europejską Stolicą KUltury.

Myślę, że pan Roman Gutek ma wolną rękę i pełną dowolność jeśli chodzi o dobór repertuaru Kina Nowe Horyzonty a sama tematyka LGBT nie jest mu ani straszna, ani nowa (Nieznajomy nad jeziorem np w repertuarze z odważnymi scenami m-m) Myślę, że bardziej chodzi tu o frekwencję i niski poziom prezentowanych na Festiwalu LGBT filmów.

wks

Na forum od:

Post 3 wrz 15, 19:39

Luter napisał(a):Myślę, że pan Roman Gutek ma wolną rękę i pełną dowolność jeśli chodzi o dobór repertuaru Kina Nowe Horyzonty a sama tematyka LGBT nie jest mu ani straszna, ani nowa (Nieznajomy nad jeziorem np w repertuarze z odważnymi scenami m-m) Myślę, że bardziej chodzi tu o frekwencję i niski poziom prezentowanych na Festiwalu LGBT filmów.

Co innego pokazać film nagrodzony na festiwalu w Cannes o neutralnie brzmiącym tytule (Nieznajomy nad jeziorem) w repertuarze kina, a co innego organizować przegląd ofilmowy o ostentacyjnie brzmiącej nazwie LGTB Film Festival. Kino Nowe Horyzonty otrzymuje dotację od władz miasta, a więc o tej dotacji decyduje też Miłościwie Nam Panujący Jego Excelencja Prezydent Miasta.
Na stronie LGTB Film Festval 2013 znajduje się informacja:
Po raz pierwszy festiwal odbył się w sześciu miastach, do listy miast z poprzednich lat dołączył Wrocław, gdzie festiwal z ogromnym sukcesem frekwencyjnym odbył się w Kinie Nowe Horyzonty.
Jako uczestnik tamtej edycji potwierdzam, że frekwencja na sali nie była mniejsza, niż na innych przeglądach filmowych organizowanych w tym czasie przez Kino Nowe Horyzonty. W zeszłym roku frekwencja była niższa, ale trudno uznać ją za reprezentatywną, gdyż w repertuarze znalazły się tylko okruchy repertuaru festiwalowego prezentowanego w Warszawie (pokazano wyłącznie filmy dokumentalne, nie zaprezentowano ani jednego filmu fabularnego).
Odnośnie prezentowanych na tegorocznej edycji festiwalu filmów nie mogę się wypowiedzieć, gdyż na wyjazd do innego miasta nie byłem w stanie uzyskać w tym czasie urlopu nie zawartego w rocznym planie urlopowym. Niemniej jeden fakt zwrócił moją uwagę - brak zwycięzcy 26th GLAAD Media Award w kategorii Outstanding Film - Limited Release (filmy kategorii Wide Release są z reguły dostępne w kinowej dystrybucji).

ksantypa

Na forum od:

Post 5 wrz 15, 1:27

Malga Kubiak napisał(a):
Malga Kubiak napisał(a):
jiru napisał(a):"Roman Gutek obiecywał pokazac filmy nagrodzone w Europie nawet na malych festiwalach 2015, pominal jednak festiwal LGBT, ktory dziwnym zbiegem okolicznosci zostal wyrzucony z programu KNH (Kino Nowe Horyzonty)".

KINO NOWE HORYZONTY BARDZO WIELE STRACIŁO NA ARENIE EUROPEJSKIEGO KINA.WSZYSCY NASI ZNAJOMI BYLI ROZGORYCZENI Z BRAKU MOŻLIWOŚCI OBEJRZENIA PROGRAMU WE WROCLAWIU.MY JESTEŚMY FANAMI LGBT LUBIMY SIĘ SPOTYKAĆ NA FESTIWALACH OGLĄDAĆ WSPÓLNIE FILMY,MYŚLIMY ŻE PAN ROMAN GUTEK MIAŁ NIEWŁAŚCIWY SPONSORING I TO TEŻ MOŻEMY ZROZUMIEĆ.I TO TEŻ JEST NIETAKTOWNE ŻE SPONSORZY DYKTUJĄ SWOJE WARUNKI W TYCH KWESTIACH NIE ZNAJĄC SIĘ ABSOLUTNIE NA KINIE I TENDENCJACH KINA ŚWIATOWEGO.POZDRAWIAMY CIĘ MALGO CAROLINE I MIRACLE :mickey:

To jest jawny Mizoginizm i Mizoandryzm Otto Weininger bardzo ciekawie to porównuje przecież widać to jak na dłoni a kto decydował o tym ten wie ile stracił w oczach widzów.Przecież mamy pięć multiplexów i tam też można zorganizować projekcje.My z Myszką rozmawiałyśmy już w tej sprawie i wszystko jest na dobrej drodze.Pozdrzwiamy Mysia i Kicia :mickey:

Luter

Post 5 wrz 15, 7:35

> To jest jawny Mizoginizm i Mizoandryzm Otto Weininger bardzo ciekawie to porównuje
> przecież widać to jak na dłoni a kto decydował o tym ten wie ile stracił w oczach
> widzów.Przecież mamy pięć multiplexów i tam też można zorganizować projekcje.My
> z Myszką rozmawiałyśmy już w tej sprawie i wszystko jest na dobrej drodze.Pozdrzwiamy
> Mysia i Kicia :mickey:

to jest raczej jawne dorabianie ideologii do czegoś bardzo kiepskiej jakości ;) Kiedyś zadałem pytanie pani Kubiak, na które nie odpowiedziała: dlaczego z takim zacięciem uparła się na Kino Nowe Horyzonty, tak jakby była to jedyna sala kinowa w mieście. Wiem, że zapewne nobilitujące jest obracanie się w przestrzeni Nowych Horyzontów i sama marka i Kina i Festiwalu winduje tytuł w kasie biletowej, ale bez przesady. W mieście jest cała masa kin wielosalowych, jest DCF... Żeby była jasność: Jestem sympatykiem środowiskowego (czytaj LGBT) kina, sam jestem osobą homoseksualną. Uważam jednak, że to co proponuje festiwal LGBT jest programową miernotą poza pojedynczymi tytułami. Uważam, że nie można sobie uzurpować prawa do pokazywania miernoty tylko dlatego, że w tytule festiwalu ma się LGBT. Poza tym sam nacisk na miejsce pokazu/festiwalu jest dla mnie niezrozumiały. Jeżeli KNH pisze, że było znikome zainteresowanie (co za tym idzie słaba sprzedaż biletów), widocznie tak było. To oni płacą za prąd, utrzymanie budynku a nie pani Kubiak, domagająca się, by pokazać jej film w ramach Festiwalu LGBT. Może zamiast wypisywać setki postów na forum, warto zrobić spacer po pozostałych kinach w mieście i zrobić edycję gdzieś indziej. Zdrowego rozsądku i dystansu Ludzie!

wks

Na forum od:

Post 5 wrz 15, 9:05

Luter napisał(a): Uważam jednak, że to co proponuje festiwal LGBT jest programową miernotą poza pojedynczymi tytułami. Uważam, że nie można sobie uzurpować prawa do pokazywania miernoty tylko dlatego, że w tytule festiwalu ma się LGBT. (...) Jeżeli KNH pisze, że było znikome zainteresowanie (co za tym idzie słaba sprzedaż biletów), widocznie tak było.

1. Nie wiem ile tytułów powinno być dobrej jakości, aby nie mówić o programowej miernocie. Jeżeli festiwal trwa 7 dni, to w mojej opinii pojawienie się 4 dobrych filmów sprawia, że warto taki festiwal organizować. W trakcie wspominanej przeze mnie wcześniej edycji 2013 wyświetlano m.in.
- How to Survive a Plague (Jak przetrwać zarazę) - reż. David France
- Cloudburst - reż. Thom Fitzgerald
- Interior. Leather Bar - reż. James Franco
- Orchids: My Intersex Adventure (Orchidea) - reż. Phoebe Hart
- It's Consuming Me - reż. Kai Stänicke
Jeżeli taki zestaw filmów nagradzanych ne międzynarodowych festiwalach oceniany jest jako programowa miernota, to ja chcę oglądać taką programową miernotę.
2. Trudno polemizować mi z tak autorytatywnym stwierdzeniem, że coś było takie, a nie inne, nawet jeśli moje oczy widziały co innego - ludzi, którzy wiedzą lepiej jest przecież więcej.

Luter

Post 5 wrz 15, 9:38

> 1. Nie wiem ile tytułów powinno być dobrej jakości, aby nie mówić o programowej miernocie.
> Jeżeli festiwal trwa 7 dni, to w mojej opinii pojawienie się 4 dobrych filmów sprawia,
> że warto taki festiwal organizować. W trakcie wspominanej przeze mnie wcześniej
> edycji 2013 wyświetlano m.in.
> - How to Survive a Plague (Jak przetrwać zarazę) - reż. David France
> - Cloudburst - reż. Thom Fitzgerald
> - Interior. Leather Bar - reż. James Franco
> - Orchids: My Intersex Adventure (Orchidea) - reż. Phoebe Hart
> - It's Consuming Me - reż. Kai Stänicke
> Jeżeli taki zestaw filmów nagradzanych ne międzynarodowych festiwalach oceniany jest
> jako programowa miernota, to ja chcę oglądać taką programową miernotę.
>

Chyba się nie rozumiemy. Ja nikogo nie atakuję i nie wypowiadam się autorytatywnie. Edycja 2014 w której brałem udział była bardzo słaba i czarowanie rzeczywistości nic tutaj nie zmieni. Nie interesuje mnie że była to okrojona z fabuł edycja (mogli tego nie okrajać) Napisałem wcześniej, jestem zainteresowany tematem, ale nie będę popierać ślepo czegoś kiepskiego tylko dlatego, że przynależę do środowiska LGBT. W zeszłym roku frekwencja nie powalała. Nie zauważyłem tłumów. Mało tego, w trakcie seansów dużo widzów wychodziło z sali. Chyba o czymś to świadczy. Ponadto uważam, że powoływanie się na ESK 2016 i domaganie z tego powodu obecności w KNH słabego festiwalu jest po prostu śmieszne. Teorie spiskowe co do ingerencji w repertuar KNH Dutkiewicza też włożyłbym bardziej w karty kabaretonu. W ramach imprez ESK w przyszłym roku chcę oglądać dobre rzeczy i nie ma tu dla mnie znaczenia czy mają w tytułach LGBT czy nie.

Luter

Post 5 wrz 15, 9:42

i jeszcze jedno: dlaczego festiwal LGBT akurat w KNH? :-) dlaczego tam, a nie w innym miejscu? ;-)

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 5 wrz 15, 9:59

Luter napisał(a):i jeszcze jedno: dlaczego festiwal LGBT akurat w KNH? :-) dlaczego tam, a nie w innym miejscu? ;-)

Luter, odpowiedzialm juz na to pytanie, nie zamierzam powtarzac. Powtorze jednak TO, nie bede dyskutowac z niezalogowanym nickiem, reszta zartow ktore mi sie cisna pod opuszki palcow / na bok.
Malga
Ostatnio edytowano 5 wrz 15, 10:48 przez Malga Kubiak, łącznie edytowano 1 raz

Luter

Post 5 wrz 15, 10:21

Malga Kubiak napisał(a):
> [quote="Luter"]i jeszcze jedno: dlaczego festiwal LGBT akurat w KNH? :-) dlaczego
> tam, a nie w innym miejscu? ;-)[/quote]
> Luter, odpowiedzialm juz na to pytanie, nie zamierzam powtarzac. Powtorze jednak
> TO, nie bede dyskutowac z nickiem, reszta zartow ktore mi sie cisna pod opuszki
> palcow / na bok.
> Malga

Większość użytkowników na Forum NH używa nicka. Mało kto funkcjonuje pod imieniem i nazwiskiem na tym Forum. Nie przeszkadza to widać Pani (używanie nicka) gdy opinia o Fest LGBT jest pochlebna... Gorzej, gdy ktoś ma ochotę na swoje zdanie trochę inne niż Pani "linia programowa" Wtedy nie ma Pani ochoty na dyskurs z nickiem.
Z czystej samodyscypliny przejrzałem wątek (ufffff) w poszukiwaniu Pani odpowiedzi na pytanie: dlaczego KNH? Oczy mi chyba diabeł ogonem zakrył, bo nie widzę.... Miłego dnia.

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 5 wrz 15, 10:26

Malga Kubiak napisał(a):Mamy 257 podpisow i z pewnoscia bedzie wiecej, sacza sie... ktos z podpisujacych zamiescil komentarz,
Sztuce i kulturze LGBT należy się w Polsce więcej szacunku. Pozytywny rozwój debaty społecznej wokół tematyki LGBT zależy w dużej mierze od publicznego uświadamiania obywateli. Festiwal jest tutaj doskonałym narzędziem. Wrocław jako Europejska Stolica Kultury powinna podjąć tę szansę, ku pozytywnemu rozwojowi polityki kulturalnej i poprawieniu oblicza Polski oraz Wrocławia w kraju i za granicą.
Nic dodac nic ujac.
:chaplin:

... temat prosby aby reaktywowac specjalna edycje festiwalu LGBT 2015 skrocona, i kompletna 2016.
... no i wiecej podpisow pieknie prosze; wlasnie dostalam odpowiedz (na petycje) od PISF, ze dziekuja i pozdrawiaja. Jestem pod wrazeniem, ze popieraja nas polityczki i politycy tacy jak Joanna Erbel, Agata Nosal Ikonowicz, Krystian Legierski, Piotr Szumlewicz. Aktorzy kalibru Erwin Leder, Alexi Carpentieri, Piotr Trojan, Johannes Flink, Miro Kaminsky, aktorki jak Jessica Berntsson, Dominika Biernat, Caroline Lopatynsky, Marta Konarzewska, Hanna Chawki (tez kompozytorka), i performerki, performerzy kalibru Ola/Alexandra Kubiak czy Leon Dziemaszkiewicz. Dziennikarz jak Bartosz Zurawiecki, publicystka, scenarzystka Marta Konarzewska. Galerystki jak Marta Kolakowska, Agata Mai, rezyserzy jak Henryk Moller czy Claes Leijonhufvud, Lukasz Chotkowski, Saadat Munir, rezyserki jak Lola Moller, Joanna Helander, Bitte Andersson, Malga Kubiak. Pisarki jak Katarzyna Tubylewicz, Magdalena Hen (corka Jozefa Hena), pisarze jak Bo Cavefors, Jan Kapela. Aktywisci jak Bill Schiller, Karol Kashif, Saga Birro (corka scenarzysty filmowego Petera Birro), Tomas Woodski, Joanna Goldstein. DJ Jacek Rajewski, pianistka koncertowa Dorota Zarowiecka, piosenkarz Janusz Sztyber, Wojtek Kubiak, Jascha Mai, artystki Katarzyna Kobzdej, Alexandra Kostrouble, artysci jak Felix Nordqvist, kuratorzy Tomek Switalski, Beata Gula. Agnieszka Dellert redaktorka/artystka, Ewa Wanat dziennikarka/debatorka, Mariusz Kurc szef magazynu Replika, Wiktor Morka szef LGBT Film Festival Poland, kuratorzy/performerzy jak CM von Hausswolff, Izabella Robakowska. Jens Bergman, rodzina mistrza. W glowie mi sie kreci od tych wszystkich uosobionych spersonifikowanych nazwisk.
... oczywiscie czekam na podpis Almodovara, Gainsbourg, Swinton...

Recenzja Caroline Loptynsky.
W miesiacu kwietniu 2013 w ramach festiwalu filmow o tematyce LGBT mialam po raz drugi okazje obejrzec film Malgi Kubiak Annemarie Schwarzenbach Duende / urodzona 1908 zmarla 1942/ Film mimo ze dosc krotki poraza mnogoscia poruszonych w nim tematow - transgenderyczny sex, dekadencja i upadek moralny wyzszych sfer, odloty na opiatch / morfina/ schizofrenia, wreszcie smierc.
Glowna bohaterka, w tej roli / Agata Mocarska/ moze sie wydawac osoba oblakana, jednak nia nie jest, za to otoczona jest kregiem osob o wypaczonej osobowości
Waznym watkiem filmu jest jest pokazanie okrutnych czasow, jakimi bylo dojscie Hitlera do wladzy i Druga Wojna Swiatowa / ciekawym obrazem, aczkolwiek przerazajacym jest ukazana w filmie zywa swastyka z plonacych pochodni. Niektore postacie w filmie dopatruja sie w nazizmie szansy powrotu do normalnosci, podszytej zgnilym purytanizmem i dulszczyzna / jak dwie arystokratki w podeszlym wieku rozmawiajace na poczatku filmu o pozbawionej moralnosci bohemie i upatrujace w Hitlerze tworcy nowego porzadku/.
Film porusza bardzo wazne w tamtych czasach tematy tabu, jak usuwanie przez magnatow niewygodnych czlonkow rodziny w obawie przed wstydem i uzywane w tym celu okrutne praktyki medyczne - w ostatnich scenach glowna bohaterka poddana zostaje lobotomii i w koncu w samotnosci umiera / w roli okrutnej sadystycznej oprawczyni wystepuje sama rezyserka /.(Dr Farell, rzeczywisty lekarz AM Schwarzenbach)
Perfekcyjna rezyseria - wmontowano wiele archiwaliow: czarno biala klisza gra na oku widza niczym Swiety Hieronim wpleciony w dzielo swego zycia. Ciezkosc filmu nieco zlagodzona bardzo ciekawa teatralna otoczka i typowe dla tamtej epoki kostiumy.
Malga wprowadzila swoj watek, konfabulowala lub miala nadzieje ze Annemarie spotkala w Berlinie Stanislawe Przybyszewska, polska dramatopisarke, corke slynnego Stanislawa Przybyszewskiego, demoniczna role wykreowala Hanna Chawki, jedna z czesto powtarzajacych sie aktorek Malgi. (w AM SCH D rowniez spiewa, gra i tanczy)
Lobotomia tez byla pomyslem Kubiak, przypuszczalnym a nie udowodnionym, zainspirowana przykladem Rossemary Kennedy ktora w 1942 roku przeszla lobotomie i wlasnie operowl ja team 2 lekarzy USA Watsson i Freeman (ktorzy wystepuja w filmie).
Rosemary K przezyla, ale reszte zycia okolo 60 lat spedzila w szpitalu psychiatrycznym w roli warzywka, wszystko po to aby klan Kennedych mogl dzialac preznie bez emocjonalnych czlonkow (kobiet) rodziny.. Byla siostra Johna F.K.

http://www.imdb.com/title/tt4368358/?ref_=fn_al_tt_1
http://www.imdb.com/title/tt3418898/?ref_=fn_al_tt_1
'EpatowaniE kiczem, pseudo sztuką, tanimi chwytami', to przeciez kino Tarantino, a mam pragnienie, w koncu i moje! Pozdrawiam, Malga :marilyn:
Ostatnio edytowano 6 wrz 15, 23:06 przez Malga Kubiak, łącznie edytowano 16 razy

Luter

Post 5 wrz 15, 11:00

To wycinek z Pani postu z dnia 5 sie 15, 3:35

(...) co do spamu to sorry batory, mysle ze system wychwytuje spam. czy myslisz Mrozikoas667, ze masz wieksze prawa niz ja wypowiadac sie po zalogowaniu?

to Pani słowa. Poprzestanę na tym ;)

wks

Na forum od:

Post 5 wrz 15, 14:29

Luter napisał(a):Chyba się nie rozumiemy.(...) Teorie spiskowe co do ingerencji w repertuar KNH Dutkiewicza też włożyłbym bardziej w karty kabaretonu.

Chyba się nie rozumiemy. Na karty kabaretonu wkładam nie teorie spiskowe co do ingerencji w repertuar KNH Dutkiewicza, ale same rządy Miłościwie Nam Panującego Jego Excelencję Prezydenta Miasta Rafała Dutkiewicza wybranego w demokratycznych wyborach, dzięki czemu we Wrocławiu jest weselej, a ta wesołość udziela się wszędzie, również w KNH.

Luter

Post 6 wrz 15, 7:53

szanujmy szefa swego, można było mieć gorszego (Mirosława Stachowiak-Różecka). Nie wszystkie decyzje Dutkiewicza są trafione (foty blond piękności za 6 baniek do zakupów udanych bym nie zaliczył), ale jeśli chodzi o wspieranie kasą kultury to chyba nie jest z tym najgorzej. Strach pomyśleć co byłoby finansowane za rządów wspomnianej przeze mnie pani M. S-R. Idealnego przywódcy nie ma, ale to za rządów Dutkiewicza rozwinął się nasz Festiwal i Kino Nowe Horyzonty i wiele innych fajnych projektów kulturalnych w mieście

Luter

Post 6 wrz 15, 8:09

wycinek z postu pani Kubiak:

Mamy 247 podpisow i z pewnoscia bedzie wiecej, sacza sie... ktos z podpisujacych zamiescil komentarz,

zgadzam się z przytoczonym przez Panią komentarzem, pod jednym warunkiem: niech będzie to dobre. Epatowania kiczem, pseudo sztuką, tanimi chwytami pod szyldem modnego teraz hasła LGBT i podpinania się pod niego, mamy przesyt.

wks

Na forum od:

Post 6 wrz 15, 11:24

Luter napisał(a): to za rządów Dutkiewicza rozwinął się nasz Festiwal i Kino Nowe Horyzonty i wiele innych fajnych projektów kulturalnych w mieście

Chyba się nie rozumiemy.
To nie jest forum dyskusyjne poświęcone ocenie Miłościwie Nam Panującego Jego Excelencję Prezydenta Miasta Rafała Dutkiewicza.

Luter

Post 6 wrz 15, 14:19

wks napisał(a):
Luter napisał(a): to za rządów Dutkiewicza rozwinął się nasz Festiwal i Kino Nowe Horyzonty i wiele innych fajnych projektów kulturalnych w mieście

Chyba się nie rozumiemy.
To nie jest forum dyskusyjne poświęcone ocenie Miłościwie Nam Panującego Jego Excelencję Prezydenta Miasta Rafała Dutkiewicza.

Pragnę zauważyć, że to Pan zaczął ;) konsekwencji trochę...

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 7 wrz 15, 10:37

'EpatowaniE kiczem, pseudo sztuką, tanimi chwytami', to przeciez kino Tarantino, a mam pragnienie, w koncu kiedys i moje! Pozdrawiam, Malga :marilyn:[/quote]
Malga Kubiak napisał(a):
Malga Kubiak napisał(a):Mamy 266 podpisow i z pewnoscia bedzie wiecej, sacza sie... ktos z podpisujacych zamiescil komentarz,
Nic dodac nic ujac.

... aby reaktywowac specjalna edycje festiwalu LGBT 2015 skrocona, i kompletna 2016.
Najlepszymi datami na Specjalna skrocona edycje bylby 1 dzien w granicach 30 10 / 3 11 2015, To bedzie 40 lat od nocy smierci Pier Paolo Pasoliniego. W moj film PPPasolini x 2, wpisuje sie niestety perfekcyjnie, ale to wszystko zalezy od Dyr Romana Gutka, i od tego co Wiktor Morka wynegocjuje.
Co do 2016 to wydaje mi sie jest jak zawsze kwiecien.
:zadowolony:
... no i wiecej podpisow pieknie prosze; wlasnie dostalam odpowiedz (na petycje) od PISF, ze dziekuja i pozdrawiaja. Jestem pod wrazeniem, ze popieraja nas polityczki i politycy tacy jak Joanna Erbel, Agata Nosal Ikonowicz, Krystian Legierski, Piotr Szumlewicz. Aktorzy kalibru Erwin Leder, Alexi Carpentieri, Piotr Trojan, Johannes Flink, Miro Kaminsky, aktorki jak Jessica Berntsson, Dominika Biernat, Caroline Lopatynsky, Marta Konarzewska, Agata Mocarska, Hanna Chawki (tez kompozytorka), i performerki, performerzy kalibru Ola/Alexandra Kubiak czy Leon Dziemaszkiewicz. Dziennikarz jak Bartosz Zurawiecki, czy Malgorzata Borkowska, Katarzyna Bielas, publicystka, scenarzystka Marta Konarzewska. Galerystki jak Marta Kolakowska, Agata Mai, rezyserzy jak Henryk Moller czy Claes Leijonhufvud, Lukasz Chotkowski, Saadat Munir, rezyserki jak Lola Moller, Joanna Helander, Bitte Andersson, Malga Kubiak. Pisarki jak Katarzyna Tubylewicz, Magdalena Hen (corka Jozefa Hena), pisarze jak Bo Cavefors, Jan Kapela. Poetka Charlotte Henin. Operatorzy filmowi Kari Jantzen, Jarek Nalewajko, animatorzy filmowi Lukasz Urbanowski, Aktywisci jak Bill Schiller, Karol Kashif, Saga Birro (corka scenarzysty filmowego Petera Birro), Tomas Woodski, Joanna Goldstein, Lalka Podobinska. DJ Jacek Rajewski, pianistka koncertowa Dorota Zarowiecka, piosenkarz Janusz Sztyber, Wojtek Kubiak, Jascha Mai, Mariusz Kloczko, artystki Katarzyna Kobzdej, Alexandra Kostrouble, Marta Frej, artysci jak Felix Nordqvist, Maciej Biberstein, kuratorzy Tomek Switalski, Beata Gula. Agnieszka Dellert redaktorka/artystka, Agata Kubis, Anna Bloda fotograficzki, Ewa Wanat dziennikarka/debatorka, Mariusz Kurc szef magazynu Replika, Patryk Chilewicz Pride Magazine, Maxym Matuszewski, Oscar Laufersweiler art design, Wiktor Morka szef LGBT Film Festival Poland, kuratorzy/performerzy jak CM von Hausswolff, Izabella Robakowska. Jens Bergman, rodzina mistrza. W glowie mi sie kreci od tych wszystkich uosobionych spersonifikowanych nazwisk.
... oczywiscie czekam na podpis Almodovara, Gainsbourg, Swinton... i Lutra (Lutera).

xxx
http://www.imdb.com/name/nm1919943/?ref_=fn_al_nm_1
http://www.imdb.com/title/tt4368358/?ref_=fn_al_tt_1
http://www.imdb.com/title/tt3418898/?ref_=fn_al_tt_1
https://www.youtube.com/watch?v=TmLJk9kQCGEhttps://www.youtube.com/watch?v=sMBdq5OspaI
Ostatnio edytowano 8 wrz 15, 11:56 przez Malga Kubiak, łącznie edytowano 14 razy

Luter

Post 7 wrz 15, 15:20

Zastanawiam się czy pani Kubiak z równą desperacją "walczyłaby" (dla mnie to raczej spam pospolity) o festiwal LGBT gdyby nie to, że w programie jest jej film. Zalatuje mi to wszystko osobistym, personalnym interesem. Stąd zapewne taki nacisk na KNH (ale dlaczego właśnie to a nie inne kino, mimo pokrętnego lania wody p. Kubiak nadal nie wiemy). Do geniuszu Tarantino raczej nie porównywałbym produkcji z festiwalu LGBT. Bardzo wiele Państwu brakuje by stawiać się w jednym szeregu.

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 8 wrz 15, 3:41

Luter napisał(a):Zastanawiam się czy pani Kubiak z równą desperacją "walczyłaby" (dla mnie to raczej spam pospolity) o festiwal LGBT gdyby nie to, że w programie jest jej film. Zalatuje mi to wszystko osobistym, personalnym interesem. Stąd zapewne taki nacisk na KNH (ale dlaczego właśnie to a nie inne kino, mimo pokrętnego lania wody p. Kubiak nadal nie wiemy). Do geniuszu Tarantino raczej nie porównywałbym produkcji z festiwalu LGBT. Bardzo wiele Państwu brakuje by stawiać się w jednym szeregu.

Luter, co do KinA TarantinA, wykaz (pan) wiecej poczucia humoru.
Sam (pan) wgrywasz mi ruchy na planszy...
:mickey:
Zapraszam (pana) do podpisania petycji.
:marilyn:

http://www.petitions24.com/reactivation_of_international_film_festival_lgbt_imagofilm_in_knh

2015 Polar Bear Award, for outstanding support for LGBT films, film makers and film festivals to 'Malga Kubiak' (qv) , Poland. ... for confirming on the sometime humorous, sometimes tragic and often dramatic lives and careers of historically important figures of the global ILGT communities.
... and for confirming that when the rainbow is stretched over psychological and geographic barriers, the colors grow not weaker but more brilliant, more visible and more inspiring.
Note: The 2015 Polar Bear award is shared with 'Jenifer Malmqvist' (qv) , Sweden (know'n for _ On Suffocation _ and 'Ben Steele (X)' (qv) . United Kingdom, known for _ Hunted: The War against Gays in Russia _ .

Tupilak Nordic rainbow cultural workers ILGCN The International Lesbian and Gay Cultural Network.

Earlier awards have gone to pioneering film makers, distributors, film festivals, film critics such as Swedish journalist 'Roger Wilson (I)' (qv) , and institutions working with films in Germany, the United States, Iceland, Romania and including the Swedisg Film Institute and its Cinemateket running annual Queer Film Days as well as Stockholm's International Queer Film Festival.
Born at the Teddy Bear award ceremonies at the Berlinale film festival, but unlike the Teddies, the Polar Bear salutes not individual films but these making sure that LGBT films are created and reach wider audiences.
Althought containing no money contribution, the Polar Bear is given with golden appreciation for work well done.
Bill Schiller.
- See more at: https://crowdculture.se/se/projects/and ... rtyem.dpuf
Filmy Malgi Kubiak dotyczace LGBT
Gay Hell At Dante Cafe
http://www.imdb.com/title/tt4322228/?ref_=nm_flmg_act_8
Game Girl
http://www.imdb.com/title/tt4323786/?ref_=nm_flmg_act_10
Mask Of Love on Yukio Mishima
http://www.imdb.com/title/tt4441546/?ref_=nm_flmg_act_7
Mask of Beauty on Yukio Mishima
http://www.imdb.com/title/tt4545636/?ref_=nm_flmg_act_6
Mask of Life on Yukio Mishima
http://www.imdb.com/title/tt4382950/?ref_=nm_flmg_act_5
Fallen Angel
http://www.imdb.com/title/tt4306512/?ref_=nm_flmg_act_4
Annemarie Schwarzenbach Duende
PPPasolini
http://www.imdb.com/title/tt3418898/?ref_=nm_flmg_act_2
Andy Warhol To Se Vrati
http://www.imdb.com/title/tt4368358/?ref_=nm_flmg_act_1
Cravings of Kane
http://www.imdb.com/title/tt4332974/?ref_=nm_flmg_dr_12
Federico Garcia Lorca Czarna Rozpacz
http://www.imdb.com/title/tt2931864/?ref_=nm_knf_t2

dostalam odpowiedz (na petycje) od PISF, ze dziekuja i pozdrawiaja. Jestem pod wrazeniem, ze popieraja nas polityczki i politycy tacy jak Joanna Erbel, Agata Nosal Ikonowicz, Krystian Legierski, Piotr Szumlewicz. Aktorzy kalibru Erwin Leder, Alexi Carpentieri, Piotr Trojan, Johannes Flink, Miro Kaminsky, Thomas Goersch, Yuvraaj Parashar, Thomas Smith, aktorki jak Jessica Berntsson, Dominika Biernat, Caroline Lopatynsky, Agata Mocarska, Hanna Chawki (tez kompozytorka), i performerki, performerzy kalibru Ola/Alexandra Kubiak czy Leon Dziemaszkiewicz. Dziennikarz jak Bartosz Zurawiecki, czy Malgorzata Borkowska, Katarzyna Bielas, publicystka, scenarzystka Marta Konarzewska. Galerystki jak Marta Kolakowska, Agata Mai, rezyserzy jak Henryk Moller czy Claes Leijonhufvud, Lukasz Chotkowski, Saadat Munir, Karol Radziszewski, rezyserki jak Lola Moller, Joanna Helander, Bitte Andersson, Malga Kubiak. Pisarki jak Katarzyna Tubylewicz, Magdalena Hen (corka Jozefa Hena), pisarze jak Bo Cavefors, Jan Kapela. Poetka Charlotte Henin. Operatorzy filmowi Kari Jantzen, Jarek Nalewajko, animatorzy filmowi Lukasz Urbanowski, Aktywisci jak Bill Schiller, Karol Kashif, Saga Birro (corka scenarzysty filmowego Petera Birro), Tomas Woodski, Joanna Goldstein, Lalka Podobinska. DJ Jacek Rajewski, pianistka koncertowa Dorota Zarowiecka, piosenkarz Janusz Sztyber, Wojtek Kubiak, Jascha Mai, Mariusz Kloczko, artystki Katarzyna Kobzdej, Alexandra Kostrouble, Marta Frej, artysci jak Felix Nordqvist, Maciej Biberstein, kuratorzy Tomek Switalski, Beata Gula. Agnieszka Dellert redaktorka/artystka, Agata Kubis, Anna Bloda fotograficzki, Ewa Wanat dziennikarka/debatorka, Mariusz Kurc szef magazynu Replika, Patryk Chilewicz Pride Magazine, Maxym Matuszewski, Oscar Laufersweiler art design, Wiktor Morka szef LGBT Film Festival Poland, kuratorzy/performerzy jak CM von Hausswolff, Izabella Robakowska. Jens Bergman, rodzina mistrza. W glowie mi sie kreci od tych wszystkich uosobionych spersonifikowanych nazwisk.
... oczywiscie czekam na podpis Almodovara, Gainsbourg, Swinton... i Lutra (Lutera).
Ostatnio edytowano 9 wrz 15, 11:46 przez Malga Kubiak, łącznie edytowano 7 razy

Gość

Post 8 wrz 15, 11:48

Naprawdę Pani uważa, że wklejając po raz setny na tym forum, link do opisu Pani twórczości, ma on zwiększoną siłę oddziaływania na czytającego? Litości i trochę umiaru z tym spamem (Spam jest spamem nawet wtedy, gdy zamieszcza go wybitna reżyserka)

Kiedyś się Pani obruszyła za to, że paru Forumowiczów, jak to Pani wtedy określiła: "czepiają się słówek, chwytają Panią za słówka" (wątek w którym błyskotliwie i z humorem napisała Pani, że "chamowanie ma we krwi" (pisownia oryginalna). Proszę mnie nie łapać za LITERĘ w odmianie nazwiska Tarantino/A

Petycję z przyjemnością i zaangażowaniem podpiszę. Warunek: w "setliście" filmów edycji 2016 Festiwalu LGBT pojawią się ciekawe rzeczy.

Pogody ducha (tej atmosferycznej również) życzę.
Z szacunkiem
Luter

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 8 wrz 15, 12:13

Luter napisał(a):wycinek z postu pani Kubiak:

Mamy 392 podpisow i z pewnoscia bedzie wiecej, sacza sie... ktos z podpisujacych zamiescil komentarz,

zgadzam się z przytoczonym przez Panią komentarzem, pod jednym warunkiem: niech będzie to dobre. Epatowania kiczem, pseudo sztuką, tanimi chwytami pod szyldem modnego teraz hasła LGBT i podpinania się pod niego, mamy przesyt.

TO O TO BIEGA, z tego powstal kalambur slowny, i ma sens glebszy, gdyz ja uwielbiam kicz, pseudo sztuke, i tanie chwyty; Tarantino tez, gwarantuje panu.
Z tego wyniknal moj rymujacy sie (nota bene) naglowek.

'EpatowaniE kiczem, pseudo sztuką, tanimi chwytami', to przeciez kino Tarantino, a mam pragnienie, w koncu kiedys i moje! Pozdrawiam, Malga :marilyn:[/quote]
i nastepny..

Luter, co do KinA TarantinA, wykaz (pan) wiecej poczucia humoru.

Tak samo jak znow wymieniam wszystkie moje filmy dotyczace LGBT i nagrode Polar Bear Award 2016 dla mnie.. robie to dlatego ze sam pan mnie na to nakreca, mowiac po raz setny rowniez, ze ja sie wciskam; ja sie nie wciskam, ja tam/tu jestem. Nie czuje do pana urazy, tylko zwyczajnie (mniej lub wiecej) rozmawiamy (mimo ze wczesniej naglasnialam ze nie bede rozmawiac z anonimowa osoba, ale to przeciez nie jest problemem. To jest fakt, rozmawiamy.
Jednak wymieniam nagrode i przytaczam jej tresc, poniewaz w Polsce nikt i nigdzie poza facebook (iem) ktory jest i tak serverem amerykanskim nawet o niej nie wspomnial..
Wspomnial pan rowniez w ktoryms z postow, 'co to jest za gra'. Tak to jest gra, i to gra ktora mam nadzieje wygrac i to nie tylko po to aby pokazac we Wroclawiu moje 2 ostatnie filmy PPPasolini x2.. Rzeczywiscie w celu Reaktywacji Festiwalu Filmowego (Imago Film) we Wroclawiu 2015, 2016 w KNH. Jestem zdeterminowana gdyz (jestem przekonana, ze) mam racje. Gdyz pominiecie Festiwalu LGBT Poland we Wroclawiu ESK, staloby sie dyskryminacja.
http://www.petycjeonline.com/reaktywacj ... nh_wroclaw

Co do moich wystepow na Forum NH, to musze wreszcie dodac, ze znam pana Dyr Romana Gutka osobiscie, cenie Go, i domyslam sie ze odpowiada mu ruch na Forum rowniez spowodowany nasza (pana i moja, i innych wypowiadajacych sie konwersacja, jak i liczba wyswietlen.
Moja tworczosc filmowa nie jest NH nieznana, w 2006 mialam bardzo wielka propozycje od samego Dyr Gutka, dotyczaca wlasnie IFF E-NH, padla niestety ze wzgledu na SFP, gdyz nie chca mnie dopuscic na panel. Sytuacja dostepnosci moich filmow gdyby tamto sie wydarzylo, bylaby znakomita teraz. Ale z drugiej strony zarowno pan, jak pan Dyr Roman Gutek, jak i ja sama wiem ze tamto odrzucenie, zapewnilo mi 1000% wolnosci i swobody w realizacji (siebie) wlasnych (!) filmow.
Moja filmografia rozwinela sie od 2006 znacznie, calkowicie w temacie LGBT (potrzeba jest spoleczna i moja wewnetrzna, jak rowniez polityczna).
Jak rowniez 'znajomi' po fachu ktorza mysla ze sa zmuszeni odmawiac teraz podpisu pod petycja, obawiaja sie zepsuc sobie 'wlasna' sytuacje.. z NH, czy KNH, czy ESK...
:marilyn:
:twisted:
:) :D :shock: :lol: 8)

Dziekuje!!!
dostalam odpowiedz (na petycje) od PISF, ze dziekuja i pozdrawiaja. Jestem pod wrazeniem, ze popieraja nas polityczki i politycy tacy jak Joanna Erbel, Agata Nosal Ikonowicz, Krystian Legierski, Piotr Szumlewicz, Agnieszka Grzybek, Malgorzata Tracz, Anna Grodzka. Aktorzy kalibru Erwin Leder, Alexi Carpentieri, Piotr Trojan, Johannes Flink, Michal Piotrowski, Miro Kaminsky, Thomas Goersch, Yuvraaj Parashar, Thomas Smith, Mads Korsgaard, aktorki jak Jessica Berntsson, Dominika Biernat, Caroline Lopatynsky, Agata Mocarska, Apolonia Sikorska, Hanna Chawki (tez kompozytorka), i performerki, performerzy kalibru Ola/Alexandra Kubiak czy Leon Dziemaszkiewicz. Dziennikarz jak Bartosz Zurawiecki, dziennikarki Malgorzata Borkowska, Katarzyna Bielas, publicystka, scenarzystka Marta Konarzewska. Galerystki jak Marta Kolakowska, Agata Mai, Anna Ciabach, rezyserzy jak Henryk Moller czy Claes Leijonhufvud, Lukasz Chotkowski, Saadat Munir, Karol Radziszewski, Piotr Marciniak, Moti Shushan, Martin Nechvatal, Anu Czerwinski, Wojtek Zralek Kossakowski, rezyserki jak Lola Moller, Joanna Helander, Bitte Andersson, Malga Kubiak, Emily Kuhnke, Anneliese Holles, Cecilia Parsberg. Tancerki Vianna Asencio, Jelena Thiessen. Pisarki jak Katarzyna Tubylewicz, Magdalena Hen (corka Jozefa Hena), pisarze jak Bo Cavefors, Jan Kapela. Poetka Charlotte Henin, poeta Jaroslaw Zareba Vitczakoff, Jyrki Ihalainen. Operatorzy filmowi Kari Jantzen, Jarek Nalewajko, Linda Wassberg, animatorzy filmowi Lukasz Urbanowski, Aktywisci jak Bill Schiller, Karol Kashif, Saga Birro (corka scenarzysty filmowego Petera Birro), Tomas Woodski, Joanna Goldstein, Lalka Podobinska, Ina Wood, Pawel Kubara, Ingrid Engaras, Karol Gorski, Andrzej Zuzak, Zafire Vrba. DJ Jacek Rajewski, pianistka koncertowa Dorota Zarowiecka, skrzypaczka Brenda Brauns, piosenkarz Janusz Sztyber, Wojtek Kubiak, Jascha Mai, Mariusz Kloczko, artystki Katarzyna Kobzdej, Alexandra Kostrouble, Marta Frej, Barbara Messer, Magdalena Markowska, Estrella Rydman, Mette Johanssen, Dominika Daszewska, Katarzyna Gajewska, Anna Nowicka, Lotta Antonsson, Mariola Przyjemska, artysci jak Felix Nordqvist, Maciej Biberstein, Tomek Matuszak, Johan Zetterquist, lekarze Feliks Woroszylski, Urszula Kloszewska, architekci Annamaria Laufersweiler, specjalista PR ASP Anna Zielinska, kuratorzy kultury i sztuki Tomek Switalski, Beata Gula, Katarzyna Szustow, Iris Moller-Westerman (Moderna Museum Sztokholm), Piotr Rypson, Anna Tomaszewska, Karina Mertin (Berlin). Kurator sztuki, badacz kultury lgbtq Bartek Lis. Muzycy Erland Stalberg, Steve Morell (Pale Music Berlin), Julie Franke, Sachiko Hayashi, Laetitia Schteinberg (Ars Sonor), Bruce Geduldig (Taxedomoon), Sylvie Marten (Sonic Angels), Astrosocjolog Agnieszka Jackl, performer Dariusz Fodczuk, Gabriella Novak Nyman, Mariusz Andrzej, Art Spectaculo, pielegniarka Teresa Maluenda, Agnieszka Dellert redaktorka/artystka, Agata Kubis, Anna Bloda, Tuija Lindstrom fotograficzki, Cato Lein fotografik, Ewa Wanat dziennikarka/debatorka, Mariusz Kurc szef magazynu Replika, Patryk Chilewicz Pride Magazine, Juliusz Donajski Magazyn FUTU, Monika Powalisz Smak Magazyn, Maxym Matuszewski, Oscar Laufersweiler, Au Matt, Til Gold, Lui Hopf art design, profil SVT (Sverige TV) Caroline Giertz, Johannes Moubies (Film Centrum West, Szwecja)Wiktor Morka szef LGBT Film Festival Poland, Hipatia Arguero - Miedzynarodowy Festiwal Filmowy Gender Meksyk, kuratorzy/performerzy jak CM von Hausswolff, Izabella Robakowska. Jens Bergman, rodzina mistrza. Instytucja Rafalala - Nina Kukawska, Lady Gaga, Kamil Sipowicz. Filmoznawca Andrzej Slodkowski. Dziekuje bardzo wszystkim tym ktorych nie wymieniam tu z nazwiska, razem jest nas 392 osoby. W glowie mi sie kreci od tych wszystkich uosobionych spersonifikowanych nazwisk.
... czekam na podpis Almodovara, Gainsbourg, Swinton... i Lutra
Ostatnio edytowano 22 paź 15, 21:52 przez Malga Kubiak, łącznie edytowano 15 razy

Luter

Post 22 wrz 15, 20:54

Podpisałem. Almodovar, Gainsbourg, Swinton też?

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 22 wrz 15, 21:27

Luter napisał(a):Podpisałem. Almodovar, Gainsbourg, Swinton też?

Dziekuje bardzo! Teraz ponowie poszukiwania Tej 3i....
:D

ksantypa

Na forum od:

Post 12 paź 15, 22:41

Czy wiadomo wam kiedy będzie reaktywacja ponieważ do końca tego roku pozostały trzy miesiące. Pozdrawiamy dostojne grono ksantypa z moją kochanką mysią pisią :mickey:

radeknawozku

Na forum od:
5 sie 15, 13:30

Post 14 paź 15, 13:09

I jak będzie z reaktywacja? Rozmawiała pani z dyr Gutkiem? Przerażają mnie tak jak i innych nadchodzące wybory. Miałem nadzieje ze będziemy iść do przodu, a tu zapowiada się cofniecie. Proszę napisać jaki jest wynik rozmów pani z dyr Gutkiem? Czy Wiktor Morka widział się z dyrektorem Romanem Gutkiem? Słyszałem ze już pracuje nad nowa edycja festiwalu, i ze to będzie wielka edycja. Czy odbędzie się we Wrocławiu i czy odbędzie się w kinie Nowe Horyzonty skrócona edycja LGBT Film Festiwal 2015? Może bym się wybrał... Radek.

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 14 paź 15, 14:05

ksantypa napisał(a):Czy wiadomo wam kiedy będzie reaktywacja ponieważ do końca tego roku pozostały trzy miesiące. Pozdrawiamy dostojne grono ksantypa z moją kochanką mysią pisią :mickey:

Ksantypa i Mysia, nie wiem, zwyczajnie nie wiem jaka jest sytuacja, nadal ciagne petycje,
Wiem ze Wiktor jest w kontakcie z Dyrektorem Romanem Gutkiem, pozdrawiam, Malga
Ostatnio edytowano 14 paź 15, 14:17 przez Malga Kubiak, łącznie edytowano 1 raz

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 14 paź 15, 14:11

radeknawozku napisał(a):I jak będzie z reaktywacja? Rozmawiała pani z dyr Gutkiem? Przerażają mnie tak jak i innych nadchodzące wybory. Miałem nadzieje ze będziemy iść do przodu, a tu zapowiada się cofniecie. Proszę napisać jaki jest wynik rozmów pani z dyr Gutkiem? Czy Wiktor Morka widział się z dyrektorem Romanem Gutkiem? Słyszałem ze już pracuje nad nowa edycja festiwalu, i ze to będzie wielka edycja. Czy odbędzie się we Wrocławiu i czy odbędzie się w kinie Nowe Horyzonty skrócona edycja LGBT Film Festiwal 2015? Może bym się wybrał... Radek.

Radek, dziekuje, Czekam tak samo jak Ty z trwoga na wybory, choc wierze ze nie stracimy pozycji jakie w tej chwili sa, nie przegramy. :mickey:
i czekam na decyzje Nowych Horyzontow. PPPasolini x2 tez czeka, Erwin Leder, odtworca roli Pasoliniego, wielki wiedenski aktor, organizuje pokaz kinowy w Wiedniu, jednak PPPasolini x2 potrzebuje niemieckie napisy (tlumaczenia), a tekstu, trudnego tekstu Pasoliniego jest maksymalnie duzo. To Wiktor Morka organizowal polskie tlumaczenia, za co jestem mu wdzieczna. To wspanialy tekst. Jestem z intelektualnego przekazu filmu dumna, tak samo jak bylo z FGLND, Federico Garcia Lorca Czarna Rozpacz, w ktorej bylo pierwsze na polski tlumaczenie prawie kompletnej edycji Poeta W Nowym Jorku tego genialnego poety.
Teraz pracuje nad koncowka Andy Warhol To Se Vrati, ktory ma obiecana pra premiere na LGBT Film Festival Poland 2016. Pracuje na okraglo, to znaczy dzien i noc, nic wiecej nie da sie powiedziec.
Dobra nie bede sie chwalic. Zwyczajnie czekam na dobra wiadomosc, dziekuje Ci jak i innym, Malga :marilyn:
Ale musze sie pochwalic ze petycje podpisali Ludzie! polityczki, politycy, rezyserki, rezyserzy, artystki artysci, intelektualistki intelektualisci, tacy i takie dla ktorych wizja Wroclawia wolnego od homofobii, i innych typow cenzury, jest wazne. http://www.petycjeonline.com/reaktywacja_festiwalu_filmowego_lgbt_imagofilm_w_knh_wroclaw

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 22 paź 15, 21:57

wycinek z postu pani Kubiak:

Mamy 392 podpisow i z pewnoscia bedzie wiecej, sacza sie... ktos z podpisujacych zamiescil komentarz,

Dziekuje!!!
dostalam odpowiedz (na petycje) od PISF, ze dziekuja i pozdrawiaja. Jestem pod wrazeniem, ze popieraja nas polityczki i politycy tacy jak Joanna Erbel, Agata Nosal Ikonowicz, Krystian Legierski, Piotr Szumlewicz, Agnieszka Grzybek, Malgorzata Tracz, Anna Grodzka. Aktorzy kalibru Erwin Leder, Alexi Carpentieri, Piotr Trojan, Johannes Flink, Michal Piotrowski, Miro Kaminsky, Thomas Goersch, Yuvraaj Parashar, Thomas Smith, Mads Korsgaard, aktorki jak Jessica Berntsson, Dominika Biernat, Caroline Lopatynsky, Agata Mocarska, Apolonia Sikorska, Hanna Chawki (tez kompozytorka), i performerki, performerzy kalibru Ola/Alexandra Kubiak czy Leon Dziemaszkiewicz. Dziennikarz jak Bartosz Zurawiecki, dziennikarki Malgorzata Borkowska, Katarzyna Bielas, publicystka, scenarzystka Marta Konarzewska. Galerystki jak Marta Kolakowska, Agata Mai, Anna Ciabach, rezyserzy jak Henryk Moller czy Claes Leijonhufvud, Lukasz Chotkowski, Saadat Munir, Karol Radziszewski, Piotr Marciniak, Moti Shushan, Martin Nechvatal, Anu Czerwinski, Wojtek Zralek Kossakowski, rezyserki jak Lola Moller, Joanna Helander, Bitte Andersson, Malga Kubiak, Emily Kuhnke, Anneliese Holles, Cecilia Parsberg. Tancerki Vianna Asencio, Jelena Thiessen. Pisarki jak Katarzyna Tubylewicz, Magdalena Hen (corka Jozefa Hena), pisarze jak Bo Cavefors, Jan Kapela. Poetka Charlotte Henin, poeta Jaroslaw Zareba Vitczakoff, Jyrki Ihalainen. Operatorzy filmowi Kari Jantzen, Jarek Nalewajko, Linda Wassberg, animatorzy filmowi Lukasz Urbanowski, Aktywisci jak Bill Schiller, Karol Kashif, Saga Birro (corka scenarzysty filmowego Petera Birro), Tomas Woodski, Joanna Goldstein, Lalka Podobinska, Ina Wood, Pawel Kubara, Ingrid Engaras, Karol Gorski, Andrzej Zuzak, Zafire Vrba. DJ Jacek Rajewski, pianistka koncertowa Dorota Zarowiecka, skrzypaczka Brenda Brauns, piosenkarz Janusz Sztyber, Wojtek Kubiak, Jascha Mai, Mariusz Kloczko, artystki Katarzyna Kobzdej, Alexandra Kostrouble, Marta Frej, Barbara Messer, Magdalena Markowska, Estrella Rydman, Mette Johanssen, Dominika Daszewska, Katarzyna Gajewska, Anna Nowicka, Lotta Antonsson, Mariola Przyjemska, artysci jak Felix Nordqvist, Maciej Biberstein, Tomek Matuszak, Johan Zetterquist, lekarze Feliks Woroszylski, Urszula Kloszewska, architekci Annamaria Laufersweiler, specjalista PR ASP Anna Zielinska, kuratorzy kultury i sztuki Tomek Switalski, Beata Gula, Katarzyna Szustow, Iris Moller-Westerman (Moderna Museum Sztokholm), Piotr Rypson, Anna Tomaszewska, Karina Mertin (Berlin). Kurator sztuki, badacz kultury lgbtq Bartek Lis. Muzycy Erland Stalberg, Steve Morell (Pale Music Berlin), Julie Franke, Sachiko Hayashi, Laetitia Schteinberg (Ars Sonor), Bruce Geduldig (Taxedomoon), Sylvie Marten (Sonic Angels), Astrosocjolog Agnieszka Jackl, performer Dariusz Fodczuk, Gabriella Novak Nyman, Mariusz Andrzej, Art Spectaculo, pielegniarka Teresa Maluenda, Agnieszka Dellert redaktorka/artystka, Agata Kubis, Anna Bloda, Tuija Lindstrom fotograficzki, Cato Lein fotografik, Ewa Wanat dziennikarka/debatorka, Mariusz Kurc szef magazynu Replika, Patryk Chilewicz Pride Magazine, Juliusz Donajski Magazyn FUTU, Monika Powalisz Smak Magazyn, Maxym Matuszewski, Oscar Laufersweiler, Au Matt, Til Gold, Lui Hopf art design, profil SVT (Sverige TV) Caroline Giertz, Johannes Moubies (Film Centrum West, Szwecja)Wiktor Morka szef LGBT Film Festival Poland, Hipatia Arguero - Miedzynarodowy Festiwal Filmowy Gender Meksyk, kuratorzy/performerzy jak CM von Hausswolff, Izabella Robakowska. Jens Bergman, rodzina mistrza. Instytucja Rafalala - Nina Kukawska, Lady Gaga, Kamil Sipowicz. Filmoznawca Andrzej Slodkowski. Dziekuje bardzo wszystkim tym ktorych nie wymieniam tu z nazwiska, razem jest nas 392 osoby. W glowie mi sie kreci od tych wszystkich uosobionych spersonifikowanych nazwisk.
... czekam na podpis Almodovara, Gainsbourg, Swinton...

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 1 lis 15, 17:17

Malga Kubiak napisał(a):wycinek z postu pani Kubiak:

Mamy 393 podpisy i z pewnoscia bedzie wiecej, sacza sie... ktos z podpisujacych zamiescil komentarz,

Andrzej Slodkowski tez sie podpisal pod reaktywacja, zamiescil nastepujacy komentarz
#17 2015-10-22 21:28
Jezeli mamy demokratyczne spoleczenstwo to widze powod aby festiwal reaktywowac, festiwal taki musi miec miejsce w kraju demokratycznym. Jest rozszerzeniem repertuaru filmowego, gdzie powstaja rowniez ikony kina. Pozdrawiam, Andrzej Slodkowski. Prosze nie zapominac o filmach takich jak, Zakochane kobiety Kena Russela, Johna Schlesingera Niedziela przekleta niedziela...

:marilyn: :chaplin: :mickey: czy to ja jestem pani Kubiak? wyglada na to ze ja, nie tytuluje sie tak, ale nie opieram sie temuz. Dzis mija 40 lat od smierci i zamordowania Pier Paolo Pasoliniego. Dlaczego zrobilam film o nim, dlatego ze jestem pod wrazeniem, pod jego wplywem, przeczytalam wszystko co sie dalo, obejrzalam wszystko co sie dalo, a moj film jest moja wypowiedzia, jest holdem, jest kolorem, jest emocja. Mialam nadzieje ze pokaz moj odbedzie w KNH tego dnia.. wlasciwie nie mialam nadzieji ale marzylo mi sie To. Jak rowniez zglaszalam propozycje do kina Muranow w Warszawie, nie dostalam do dzis odpowiedzi. Moja propozycja miala miejsce w czerwcu 2015, a obiecana odpowiedz miala byc po festiwalu Nowe Horyzonty. Ok, kazdy pracownik pracuje tak jak chce.
Pracuje (ja) obecnie nad Andy Warhol To Se Vrati, jestem zanuzona po szyje w montazu. Po uszy. Czekam rowniez na efekt rozmow Wiktora Morki z dyr Romanem Gutkiem. Biore tez pod uwage wynajem sali w KNH aby PPPx2 pokazac, ale niestety to nie bedzie dzis, a wlasnie dzis w nocy powinno BYC.
Garbatello Rosso wychylam, salute' za wolnosc, za kulture no i za LGBT!
Malga Kubiak

Dziekuje!!!
dostalam odpowiedz (na petycje) od PISF, ze dziekuja i pozdrawiaja. Jestem pod wrazeniem, ze popieraja nas polityczki i politycy tacy jak Joanna Erbel, Agata Nosal Ikonowicz, Krystian Legierski, Piotr Szumlewicz, Agnieszka Grzybek, Malgorzata Tracz, Anna Grodzka. Aktorzy kalibru Erwin Leder, Alexi Carpentieri, Piotr Trojan, Johannes Flink, Michal Piotrowski, Miro Kaminsky, Thomas Goersch, Yuvraaj Parashar, Thomas Smith, Mads Korsgaard, aktorki jak Jessica Berntsson, Dominika Biernat, Caroline Lopatynsky, Agata Mocarska, Apolonia Sikorska, Hanna Chawki (tez kompozytorka), i performerki, performerzy kalibru Ola/Alexandra Kubiak czy Leon Dziemaszkiewicz. Dziennikarz jak Bartosz Zurawiecki, dziennikarki Malgorzata Borkowska, Katarzyna Bielas, publicystka, scenarzystka Marta Konarzewska. Galerystki jak Marta Kolakowska, Agata Mai, Anna Ciabach, rezyserzy jak Henryk Moller czy Claes Leijonhufvud, Lukasz Chotkowski, Saadat Munir, Karol Radziszewski, Piotr Marciniak, Moti Shushan, Martin Nechvatal, Anu Czerwinski, Wojtek Zralek Kossakowski, rezyserki jak Lola Moller, Joanna Helander, Bitte Andersson, Malga Kubiak, Emily Kuhnke, Anneliese Holles, Cecilia Parsberg. Tancerki Vianna Asencio, Jelena Thiessen. Pisarki jak Katarzyna Tubylewicz, Magdalena Hen (corka Jozefa Hena), pisarze jak Bo Cavefors, Jan Kapela. Poetka Charlotte Henin, poeta Jaroslaw Zareba Vitczakoff, Jyrki Ihalainen. Operatorzy filmowi Kari Jantzen, Jarek Nalewajko, Linda Wassberg, animatorzy filmowi Lukasz Urbanowski, Aktywisci jak Bill Schiller, Karol Kashif, Saga Birro (corka scenarzysty filmowego Petera Birro), Tomas Woodski, Joanna Goldstein, Lalka Podobinska, Ina Wood, Pawel Kubara, Ingrid Engaras, Karol Gorski, Andrzej Zuzak, Zafire Vrba. DJ Jacek Rajewski, pianistka koncertowa Dorota Zarowiecka, skrzypaczka Brenda Brauns, piosenkarz Janusz Sztyber, Wojtek Kubiak, Jascha Mai, Mariusz Kloczko, artystki Katarzyna Kobzdej, Alexandra Kostrouble, Marta Frej, Barbara Messer, Magdalena Markowska, Estrella Rydman, Mette Johanssen, Dominika Daszewska, Katarzyna Gajewska, Anna Nowicka, Lotta Antonsson, Mariola Przyjemska, artysci jak Felix Nordqvist, Maciej Biberstein, Tomek Matuszak, Johan Zetterquist, lekarze Feliks Woroszylski, Urszula Kloszewska, architekci Annamaria Laufersweiler, specjalista PR ASP Anna Zielinska, kuratorzy kultury i sztuki Tomek Switalski, Beata Gula, Katarzyna Szustow, Iris Moller-Westerman (Moderna Museum Sztokholm), Piotr Rypson, Anna Tomaszewska, Karina Mertin (Berlin). Kurator sztuki, badacz kultury lgbtq Bartek Lis. Muzycy Erland Stalberg, Steve Morell (Pale Music Berlin), Julie Franke, Sachiko Hayashi, Laetitia Schteinberg (Ars Sonor), Bruce Geduldig (Taxedomoon), Sylvie Marten (Sonic Angels), Astrosocjolog Agnieszka Jackl, performer Dariusz Fodczuk, Gabriella Novak Nyman, Mariusz Andrzej, Art Spectaculo, pielegniarka Teresa Maluenda, Agnieszka Dellert redaktorka/artystka, Agata Kubis, Anna Bloda, Tuija Lindstrom fotograficzki, Cato Lein fotografik, Ewa Wanat dziennikarka/debatorka, Mariusz Kurc szef magazynu Replika, Patryk Chilewicz Pride Magazine, Juliusz Donajski Magazyn FUTU, Monika Powalisz Smak Magazyn, Maxym Matuszewski, Oscar Laufersweiler, Au Matt, Til Gold, Lui Hopf art design, profil SVT (Sverige TV) Caroline Giertz, Johannes Moubies (Film Centrum West, Szwecja)Wiktor Morka szef LGBT Film Festival Poland, Hipatia Arguero - Miedzynarodowy Festiwal Filmowy Gender Meksyk, kuratorzy/performerzy jak CM von Hausswolff, Izabella Robakowska. Jens Bergman, rodzina mistrza. Instytucja Rafalala - Nina Kukawska, Lady Gaga, Kamil Sipowicz. Filmoznawca Andrzej Slodkowski. Dziekuje bardzo wszystkim tym ktorych nie wymieniam tu z nazwiska, razem jest nas 393 osoby. W glowie mi sie kreci od tych wszystkich uosobionych spersonifikowanych nazwisk.
... czekam na podpis Almodovara, Gainsbourg, Swinton...

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 26 lis 15, 21:21

Smutno podkreslam, ze nie znam odpowiedzi. w poniedzialek w Andrzejki 30 11 kolejny wywiad z A. Slodkowskim. Uklony, Malga
Jest 400 podpisow coraz wazniejszych dla mnie osob, powracam do pracy nad petycja. We Wrocku ogolnie wesolo, pozytywnie, etc.

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 28 lis 15, 15:55

Preliminarny wywiad ze Slodkowskim, ktory pojawil sie 2 dni wczesniej bo przyszedl sie wykapac, bo tak mieszkaja w Polsce poniektorzy recenzenci, i nie maja lazienki w mieszkaniach.
Czyli do rzeczy;
Slodkowski: " Pasolini byl beniaminkiem dla Polskich wladz jakie decydowaly o pokazach kinowych, byl Baniaminkiem ale sie wladze na nim zawiodly bo pokazal rogi. Pokazal rogi swoimi produkcjami; w kinach u nas byly, Medea, Wloczykij a przedewszystkim Krol Edyp.
Filmy jego jak na tamte czasy przychodzily bardzo szybko, bo juz po kilku miesiacach jego wloskich premier byly u nas na ekranach.
XX: Ale chyba w tamych czasach nie bylo wielu kopii, tylko musialy krazyc miedzy kinami?
Slodkowski: np, Serce i Szpada (bylem w 5 klasie) i ogladalem plakat z utesknieniem, a film pojawil sie jak bylem w 7 klasie. Za dlugo czekalem, i mialem zbyt wysokie oczekiwania, zawiodlem sie.
Malga: ale wiesz co znaczy jego nazwisko po francusku po polsku, glownego aktora, wyglada na 100% geja? Nie chce go tu teraz wrzucac bo moge sie rypnac. Jean ...
Slodkowski:?
Malga: Bagno, moj drogi Jas Bagno. Moja przyjaciolka sie w nim kochala, wiec musialam obejrzec z nia wszystkie jego filmy. No, bagno sie nazywal, straszliwie egzaltowany aktor, zawsze peleryna, szpada i wskok!
XX: Powinniscie ustawic dyktafon, bo nic z tego nie bedzie.
Malga: poczekaj, Andrzej za szybko mowisz, i na kilka tematow naraz, no nic nie pamietam z ostatnich kilku zdan, ty tez prosze cie nie przeszkadzaj.
XX: Powinnas nagrac przesluchac i dopiero wtedy.
Malga: Ja musze na goraco.
Slodkowski: W kinie w Kaliszu prosilem a wrecz blagalem kierownika kina o plakat do Kawalera krola jegomosci, byl wyjatkowo piekny i mlody, no moze nie byl mlody, ale chyba nie przekroczyl strefy cienia, tez sie w nim kochalem, obejrzalem kilka razy z bijacym sercem. Nie dostalem plakatu, kierownik odmowil.
Malga: Majka ogladala po kilkanascie razy, ja jednak po razie tylko.
Slodkowski: Wrocimy do Pasoliniego, prasa byla entuzjastyczna, bo to byl ich czlowiek ze zgnilego zachodu (Partia Komunistyczna Wloch byla partia w jakiej byl Pasolini). Nowelkowy film Pasoliniego Twarog, z Orsonem Wellsem rowniez byl zakupiony z tymi poczatkowymi.
Malga: Jeden z moich ulubionych filmow.
Slodkowski:Ptaki i Ptaszyska, byl pokazywany, widzialem na studium doktoranckim. Mam wrazenie ze Pasolini w zwiazku z marksistowskim etosem byl polskim wladzom bliski, ale ich podkreslam zawiodl. W takiej estetyce nie bylo miejsca na seks, nagosc czy perwersje.
Malga: No miales sie kapac, ja mialam pojsc kupic sniadanie, glodna jestem. Ale mamy tu poruszony temat.
Slodkowski: Tak, masz tu na stole Markiza De Sade Sto Dwadziescia Dni Sodomy, zajrzalem do tego jak bralas prysznic. Niesamowicie nowoczesny jezyk!.
Malga: Tak, ale czytalam tylko kilka dni, no odpadlam, nie przebrnelam przez calosc.
Slodkowski: Jest duzo bardziej agresywnie seksualnie odwazna niż nawet Salo Pasoliniego, widze. No i te obrazki...
Malga: Nie wiem czy nowoczesność jezyka zalezy od tlumaczenia, czy moze De Sade byl prekursorem nowoczesnej powiesci? Nie czytam po francusku, mozna by sprawdzic z Laura, mieszka pietro wyzej.
Slodkowski: Taki festiwal by sie przydal aby pokazac Pasoliniego, Borowczyka, Zulawskiego (Kobieta Publiczna), Kubiak, Fassbindera. Zastanawiam sie kto sie inspirowal kim czy Borowczyk Pasolinim czy odwrotnie, ale oba filmy sa z 1975.
Malga: Pra premiera Salo byla w Paryzu na Festiwalu Filmowym w listopadzie juz po smierci Pasoliniego. Pasolini spedzil ostatni tydzien zycia nastepujaco: 4 dni w Sztokholmie (co ja sfilmowalam), 1 dzien w Paryżu, gdzie polecial prosto ze Sztokholmu nagrac voice over do kopii swojego Salo, ktora byla przygotowywana do festiwalowego pokazu, 1 dzien w Rzymie, na drugi dzien w Rzymie, sniadanie w domu, wywiad w domu, kolacja z Ninetto, jego zona i 2 dzieci w Pomodoro i smierc w Ostii po olnocy czyli 02 11 1975; wiec Borowczyk musial byc na tym pokazie, pokaz sie odbyl, to musial byc koszmar emocjonalny ogladac Salo po bestialskim morderstwie na rezyserze kilkanascie dni wczesniej. We Wloszech film byl zablokowany na rok, procesowal sie producent Grimaldi i w koncu wygral. Ale prapremiera w Paryzu byla.
Slodkowski: Marzy mi sie taki festiwal, widzialem ostatnio Fassbindera w Krytyce Politycznej
Malga:Haha, no moze byc ciezko, zapominasz o nowej wladzy, moze byc jak w PRL albo gorzej.
Slodkowski: no bedzie teraz falowanie.. Ale skandal aby sie tak odniesli do Elfride Jelinek. Zupelny brak szacunku.
Malga: kiedy dostala Nobla tez byly protesty z Polski.. wstyd.
Slodkowski: We wczorajszej dyskusji na temat filmu Budenbrokowie, (bylem do 6 rano w kinie Muranow na pokazie filozoficznym, stwierdzono ze muzyka jest jedynym elementem idealistycznym w upadku mieszczanskiej rodziny, muzyka w tej powiesci i w tym filmie ma charakter absolutny matafizyczny, nie kazdy bedzie jej sluchal. Tak, wlasnie jest muzyka w powiesciach Manna. I upadek kultury dziewietnastowiecznej. Thomas Mann cenil Wagnera ale najbardziej muzyke a tonalna, dwunastotonowa, lub jesli wolisz dedekafoniczna, glownie chodzi o Schoenberga.
Malga: Kilka lat temu byl przeglad Pasoliniego w Iluzjonie w Wawie, ale Salo bylo pominiete.. Utopily mi sie wtedy rekawiczki w kiblu, serio tuz przed filmem (Chlew) bylam w toalecie, i wpadly mi rekawiczki do klozetu.. to byla pierwsza rzecz! jaka zobaczylam po filmie tez bylam sie wysikac.. i zobaczylam czarne weze w klo, to byly moje dlugie (do lokcia rekawiczki) wypralam je w umywalce.
... a co do Salo to jest w calosci na youtubie oczywiscie bez polskich napisow. i raczej nie bedzie u nas jak w Chinach ze sie obywatelom blokuje youtuba i internet generalnie.
Z tego co wiem, to Imago Film wystosowalo propozycje dotyczaca reaktywacji festiwalu LGBT Poland 2016 / z dopiskeim 2015 do KNH, ale odpowiedz jak dotad nie wplynela.
Beda natomiast pokazy PPPasolini x2 w Sztokholmie, Gothenburgu i Umea w 2015/2016. Texting juz zamowiony.
Nie kupilam sniadania, ale kupilam obiad, sushi x2, i kotlet z kurczaka, buraczki, marchewka, rosol z indyka dla Slodkowskiego. Smacznego.
W Poniedzialek w Andrzejki bedziemy poznym wieczorem, bedziemy LAC WOSK! a co z tego wyniknie to sie obaczy mocium panie. czary mary :?:
:chaplin: i :mickey:
Ostatnio edytowano 29 lis 15, 12:25 przez Malga Kubiak, łącznie edytowano 5 razy

Mart

Post 28 lis 15, 18:51

ale szalony dekadencki wywiad. Magia!

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 28 lis 15, 21:35

Mart napisał(a):ale szalony dekadencki wywiad. Magia!

dziekuje, :chaplin: nanioslam poprawki.
...i do tego jak to sie wszystko sklada w jedna calosc, calkiem niezamierzona opowiada uzasadnia przedstawia sytuacje polityczno obyczajowa wlasnie dzis. Slodkowski popedzil na rozdanie kart, rozdanie nagrod dla polskiego filmu niezaleznego w PKiN, trzeba miec nadzieje, ze go wpuszcza, ufetuja, itd, i beda relacje z 1 reki :mickey:
Usatysfakcjonowana jestem faktem, ze robie film autorski, ze nikt nie decyduje za mnie, ze robiac film o Andym Warholu krece film jaki mi sie kreci sam; ze jest warholowski i jest wspolczesny, wspolczesny w znaczeniu doslownym, w czasie i dzialaniu.
Uklony, :chaplin:
Kiedy Andrzej Slodkowski, filmoznawca marzy o 'takim festiwalu' mowi o festiwalu filmow Dokladnie wedlug Slodkowskiego o zabarwieniu erotycznym, uwaga zapiac pasy (!), filmy o erotyce i jej zawartosci.
Podkreslam, droga Publicznosc, nie porno. Nie obsesje erotyczne; bo to jest zupelnie co innego do pokazania. To bylyby zupelnie inne 'rzeczy.'
Dla mnie osobiscie te filmy nie sa o erotce. No i mamy dualizm. Oczywiscie czuje sie zaszczycona ze Slodkowski wklada mnie do jednego wora z 'tymi' wielkimi. Zastanowie sie glebiej co wg mnie (ewentualnie) nas laczy...
Moj kontekst jest werbalnie banalny, jesli chodzi o erotyke, ja robie film o zyciu, o faktach i emocjach zycia, erotyka jest integralna czescia czlowieka i jego zycia, zarowno pod wzgledem psychicznym jak i fizycznym. (to sprecyzowalam pod goracym prysznicem) Teraz pojde na zimny spacer i moze jeszcze cos sie zwerbalizuje, malga :chaplin:
Ostatnio edytowano 29 lis 15, 16:14 przez Malga Kubiak, łącznie edytowano 1 raz

ksantypa

Na forum od:

Post 29 lis 15, 15:53

Z tego co wiem, to Imago Film wystosowalo propozycje dotyczaca reaktywacji festiwalu LGBT Poland 2016 / z dopiskeim 2015 do KNH, ale odpowiedz jak dotad nie wplynela.
Beda natomiast pokazy PPPasolini x2 w Sztokholmie, Gothenburgu i Umea w 2015/2016. Texting juz zamowiony.

:marilyn: Malga to ciekawe my już dawno wiedziałyśmy o tych propozycjach dotyczących reaktywacji Myszka tak bardzo chciała zobaczyć twój film ale we ᾧﬗrocławiu go nie było to obejrzałyśmy w darkroomie u twojej sympatii Igi Tajkowskiej z Algierji.Całuski Kicia i Myszka

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 1 gru 15, 16:22

Odbyly sie Andrzejki i sniadanie po Andrzejkowe; w trakcie Andrzejkow ogladalismy kilka fragmentow z Andy Warhol To Se Vrati (moj nowy film) na nowym wiekszym monitorze (kilkakrotnie ogladalismy inne fragmenty na duzym ekranie u Darii Infanti w Perunie gdzie krecimy sceny Fucktory) .. Slodkowski z przyjemnoscia zanurzyl sie w swojej postaci Andego Warhola wydajac potwierdzajace dzwieki. Ja mialam bardzo zle stanowisko, oba glosniki staly pod moja zuchwa a ekran widzialam na olbrzymim skosie. XX zaczal krzyczec "Takiej muzyki nie da sie sluchac! Ludzie powychodza! Ten chaos! Tu nie ma zadnego watku, nie wiem o co chodzi. Malga, tyle pracy w to wlozylas, musisz miec jakas muzyke renesansowa, musisz miec bardzo spojny bardzo prosty watek, zaangazowac widza i..."
Malga "Uspokoj sie nie przeszkadzaj, ty jestes antypublicznoscia to nie jest film dla ciebie, to jest Ars Sonor swietny noise. To jest film warholowski."
XX "Nie mozesz zrobic filmu Warholowskiego musisz zrobic film dla ludzi! Mowilas ze mial podzielony ekran i lecialy sceny z roznych kamer. U ciebie jest tylko chaos, chaos, atak!"
Malga "Pokaz Chelsea Girls" to byly dwa rozne filmy, rzucone na ten sam ekran z dwóch projektorow, publicznosc to uwielbiala. To byl szal."
XX "Musisz skopiowac po 10 minut i wyslac na rozne festiwale i poprosic o konfrontacje"
Malga "Nikt tego nie zrobi. Festiwale sa na ogol ustawione, festiwale nigdy nie ogladaja niezrobionego filmu, nie maja ludzi ktorzy weszli by w taki kontekst, poza tym napij sie wina sa imieniny i urodziny Andrzeja, wyluzuj, daj nam ogladac. Warhol zrobil tak bo byl anty hollywoodzki, zlamal konserwatywny klasyczny aspekt kina". XX "Nie, nie! To wyslij do rezyserow ktorych mozesz sie poradzic. Musisz miec muzyke renesansowa, to musi byc proste, spokojne.". Slodkowski "Moze Kondratiuk?" Malga "Nie znam filmow Kondratiuka. XX, to nie mialoby zadnego sensu, bo ja nie zamierzam zmieniac koncepcji, cenie sobie twoja wypowiedz ale nie zamierzam jej wcielic w czyn." XX "W twoim filmie jest tylko zlo, zlo! Jedny przekaz to zlo!" Malga "Poczytaj sobie Georga Bataille, pozwol mu aby cie brud oczyscil. To ci moze ulatwi mnie zrozumiec. To nie jest film dla ciebie, sam zrob taki prosty, spokojny, nie zamierzam nigdzie wysylac, jest za pozno na zmiane koncepcji". XX "Nigdy nie jest za pozno"
Lopatynski "Malga, my cie przepraszamy ale musimy wyjsc, za duzo wypilismy."
Konarzewska wyszla juz chwile wczesniej, miala obowiazki; byla spiaca.
Andrzej Slodkowski cieszyl sie z prezentow i fety, to bylo jego urodziny i imieniny, dwa w jednym!
.... Odprowadzalam Infantii do autobusu, na ulicy byla tylko policja i pojedynczy przechodnie. Ziab, noc. Infanti "Jestem przekonana ze XX oponuje proforma, taki ma charakter, nie mysl o tym."

Probowalam spac, obrazy ze skosu lataly mi po siatkowce, a masyw bankietu atakowal jelita, od 4.04 nad ranem do 5.22 ogladalam fragmenty Andy Warhol To Se Vrati w MacBook'u, w przerwach biegalam do klo, uspokoilam sie; bardzo dobry film.

Pra premiera ustalona z Imago Film, Andy Warhol To Se Vrati LGBT International Film Festival Poland 08/15 Kwiecien 2016. Umea (Szwecja) 20 kwietnia 2016.

Sniadanie, to co zostalo z Andrzejkow (ew. z Andrzejek). Tylko Slodkowski pil szampana. Przy stole Heidegger, Husserl, Eichmann, Arendt, Freud. Musialam sie po sniadaniu polozyc ponownie spac, oderwac sie od demonow. Zycze milego dnia.
Aha, Slodkowski byl zaproszony na tamto rozdanie nagrod, rozdanie bylo, bankiet byl. A hoy'!

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 3 gru 15, 18:24

Malga Kubiak napisał(a):Odbyly sie Andrzejki i sniadanie po Andrzejkowe; w trakcie Andrzejkow ogladalismy kilka fragmentow z Andy Warhol To Se Vrati (moj nowy film) na nowym wiekszym monitorze (kilkakrotnie ogladalismy inne fragmenty na duzym ekranie u Darii Infanti w Perunie gdzie krecimy sceny Fucktory) .. Slodkowski z przyjemnoscia zanurzyl sie w swojej postaci Andego Warhola wydajac potwierdzajace dzwieki. Ja mialam bardzo zle stanowisko, oba glosniki staly pod moja zuchwa a ekran widzialam na olbrzymim skosie. XX zaczal krzyczec "Takiej muzyki nie da sie sluchac! Ludzie powychodza! Ten chaos! Tu nie ma zadnego watku, nie wiem o co chodzi. Malga, tyle pracy w to wlozylas, musisz miec jakas muzyke renesansowa, musisz miec bardzo spojny bardzo prosty watek, zaangazowac widza i..."
Malga "Uspokoj sie nie przeszkadzaj, ty jestes antypublicznoscia to nie jest film dla ciebie, to jest Ars Sonor swietny noise. To jest film warholowski."
XX "Nie mozesz zrobic filmu Warholowskiego musisz zrobic film dla ludzi! Mowilas ze mial podzielony ekran i lecialy sceny z roznych kamer. U ciebie jest tylko chaos, chaos, atak!"
Malga "Pokaz Chelsea Girls" to byly dwa rozne filmy, rzucone na ten sam ekran z dwóch projektorow, publicznosc to uwielbiala. To byl szal."
XX "Musisz skopiowac po 10 minut i wyslac na rozne festiwale i poprosic o konfrontacje"
Malga "Nikt tego nie zrobi. Festiwale sa na ogol ustawione, festiwale nigdy nie ogladaja niezrobionego filmu, nie maja ludzi ktorzy weszli by w taki kontekst, poza tym napij sie wina sa imieniny i urodziny Andrzeja, wyluzuj, daj nam ogladac. Warhol zrobil tak bo byl anty hollywoodzki, zlamal konserwatywny klasyczny aspekt kina". XX "Nie, nie! To wyslij do rezyserow ktorych mozesz sie poradzic. Musisz miec muzyke renesansowa, to musi byc proste, spokojne.". Slodkowski "Moze Kondratiuk?" Malga "Nie znam filmow Kondratiuka. XX, to nie mialoby zadnego sensu, bo ja nie zamierzam zmieniac koncepcji, cenie sobie twoja wypowiedz ale nie zamierzam jej wcielic w czyn." XX "W twoim filmie jest tylko zlo, zlo! Jedny przekaz to zlo!" Malga "Poczytaj sobie Georga Bataille, pozwol mu aby cie brud oczyscil. To ci moze ulatwi mnie zrozumiec. To nie jest film dla ciebie, sam zrob taki prosty, spokojny, nie zamierzam nigdzie wysylac, jest za pozno na zmiane koncepcji". XX "Nigdy nie jest za pozno"
Lopatynski "Malga, my cie przepraszamy ale musimy wyjsc, za duzo wypilismy."
Konarzewska wyszla juz chwile wczesniej, miala obowiazki; byla spiaca.
Andrzej Slodkowski cieszyl sie z prezentow i fety, to bylo jego urodziny i imieniny, dwa w jednym!
.... Odprowadzalam Infantii do autobusu, na ulicy byla tylko policja i pojedynczy przechodnie. Ziab, noc. Infanti "Jestem przekonana ze XX oponuje proforma, taki ma charakter, nie mysl o tym."

Probowalam spac, obrazy ze skosu lataly mi po siatkowce, a masyw bankietu atakowal jelita, od 4.04 nad ranem do 5.22 ogladalam fragmenty Andy Warhol To Se Vrati w MacBook'u, w przerwach biegalam do klo, uspokoilam sie; bardzo dobry film.

Pra premiera ustalona z Imago Film, Andy Warhol To Se Vrati LGBT International Film Festival Poland 08/15 Kwiecien 2016. Umea (Szwecja) 20 kwietnia 2016.

Sniadanie, to co zostalo z Andrzejkow (ew. z Andrzejek). Tylko Slodkowski pil szampana. Przy stole Heidegger, Husserl, Eichmann, Arendt, Freud. Musialam sie po sniadaniu polozyc ponownie spac, oderwac sie od demonow. Zycze milego dnia.
Aha, Slodkowski byl zaproszony na tamto rozdanie nagrod, rozdanie bylo, bankiet byl. A hoy'!

:chaplin: pije Merlot do komputera, aby tylko nie zwariowac. pozdrawiam pana dyr Romana Gutka, czytalam panska "zajawke" nowych czasow kilka miesiecy temu, ciekawa jestem czy juz sie ziscily. Nie powinnismy byli dopuscic do tego co sie dzieje, codziennie, a raczej co nocnie, w kuluarach. To jest duzo gorsze nic darkroomy w Le Madame.
Uklony, :chaplin:
i pozatym ze Wiktor pyta pana oficjalnie, ja pytam tutaj i teraz mniej oficjalnie, co bedzie z festiwalem LGBT, co bedzie z moim filmem i filmami, i filmami takich jak ja, choc wiem ze jestem niepowtarzalna.. no zarty na bok, dawne czasy gdy moglam pana n.p. odwiedzic w panskim biurze na 1 pietrze na Zamenhoffa jakos sie znacznie oddalily, Malga
Probuje sie skoncentrowac na robocie, czyli zwyczajnie dopinam montaz. :chaplin:

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 5 gru 15, 0:10

powracam do tego wywiadu poniewaz jest bardzo wazny, i aktualny politycznie, i wydaje mi sie ze jednego slowa jakie powiedzial Andrzej Slodkowski filmoznawca nie doslyszalam a raczej uslyszalam je zle. On nie powiedzial ze teraz bedzie FALOWANIE. Slodkowski powiedzial ze tearz bedzie FAULOWANIE! at calkiem inny kaliber slowa i aktu.
Dlatego powtarzam te edycje, pozdrawiam, :chaplin:
Malga Kubiak napisał(a):Preliminarny wywiad ze Slodkowskim, ktory pojawil sie 2 dni wczesniej bo przyszedl sie wykapac, bo tak mieszkaja w Polsce poniektorzy recenzenci, i nie maja lazienki w mieszkaniach.
Czyli do rzeczy;
Slodkowski: " Pasolini byl beniaminkiem dla Polskich wladz jakie decydowaly o pokazach kinowych, byl Baniaminkiem ale sie wladze na nim zawiodly bo pokazal rogi. Pokazal rogi swoimi produkcjami; w kinach u nas byly, Medea, Wloczykij a przedewszystkim Krol Edyp.
Filmy jego jak na tamte czasy przychodzily bardzo szybko, bo juz po kilku miesiacach jego wloskich premier byly u nas na ekranach.
XX: Ale chyba w tamych czasach nie bylo wielu kopii, tylko musialy krazyc miedzy kinami?
Slodkowski: np, Serce i Szpada (bylem w 5 klasie) i ogladalem plakat z utesknieniem, a film pojawil sie jak bylem w 7 klasie. Za dlugo czekalem, i mialem zbyt wysokie oczekiwania, zawiodlem sie.
Malga: ale wiesz co znaczy jego nazwisko po francusku po polsku, glownego aktora, wyglada na 100% geja? Nie chce go tu teraz wrzucac bo moge sie rypnac. Jean ...
Malga: Bagno, moj drogi Jas Bagno. Moja przyjaciolka sie w nim kochala, wiec musialam obejrzec z nia wszystkie jego filmy. No, bagno sie nazywal, straszliwie egzaltowany aktor, zawsze peleryna, szpada i wskok!
Malga: poczekaj, Andrzej za szybko mowisz, i na kilka tematow naraz, no nic nie pamietam z ostatnich kilku zdan, ty tez prosze cie nie przeszkadzaj.
Slodkowski: W kinie w Kaliszu prosilem a wrecz blagalem kierownika kina o plakat do Kawalera krola jegomosci, byl wyjatkowo piekny i mlody, no moze nie byl mlody, ale chyba nie przekroczyl strefy cienia, tez sie w nim kochalem, obejrzalem kilka razy z bijacym sercem. Nie dostalem plakatu, kierownik odmowil.
Slodkowski: Wrocimy do Pasoliniego, prasa byla entuzjastyczna, bo to byl ich czlowiek ze zgnilego zachodu (Partia Komunistyczna Wloch byla partia w jakiej byl Pasolini). Nowelkowy film Pasoliniego Twarog, z Orsonem Wellsem rowniez byl zakupiony z tymi poczatkowymi.
Slodkowski:Ptaki i Ptaszyska, byl pokazywany, widzialem na studium doktoranckim. Mam wrazenie ze Pasolini w zwiazku z marksistowskim etosem byl polskim wladzom bliski, ale ich podkreslam zawiodl. W takiej estetyce nie bylo miejsca na seks, nagosc czy perwersje.
Malga: No miales sie kapac, ja mialam pojsc kupic sniadanie, glodna jestem. Ale mamy tu poruszony temat.
Slodkowski: Tak, masz tu na stole Markiza De Sade Sto Dwadziescia Dni Sodomy, zajrzalem do tego jak bralas prysznic. Niesamowicie nowoczesny jezyk!.
Malga: Tak, ale czytalam tylko kilka dni, no odpadlam, nie przebrnelam przez calosc.
Slodkowski: Jest duzo bardziej agresywnie seksualnie odwazna niż nawet Salo Pasoliniego, widze. No i te obrazki...
Malga: Nie wiem czy nowoczesność jezyka zalezy od tlumaczenia, czy moze De Sade byl prekursorem nowoczesnej powiesci? Nie czytam po francusku, mozna by sprawdzic z Laura, mieszka pietro wyzej.
Slodkowski: Taki festiwal by sie przydal aby pokazac Pasoliniego, Borowczyka, Zulawskiego (Kobieta Publiczna), Kubiak, Fassbindera. Zastanawiam sie kto sie inspirowal kim czy Borowczyk Pasolinim czy odwrotnie, ale oba filmy sa z 1975.
Malga: Pra premiera Salo byla w Paryzu na Festiwalu Filmowym w listopadzie juz po smierci Pasoliniego. Pasolini spedzil ostatni tydzien zycia nastepujaco: 4 dni w Sztokholmie (co ja sfilmowalam), 1 dzien w Paryżu, gdzie polecial prosto ze Sztokholmu nagrac voice over do kopii swojego Salo, ktora byla przygotowywana do festiwalowego pokazu, 1 dzien w Rzymie, na drugi dzien w Rzymie, sniadanie w domu, wywiad w domu, kolacja z Ninetto, jego zona i 2 dzieci w Pomodoro i smierc w Ostii po olnocy czyli 02 11 1975; wiec Borowczyk musial byc na tym pokazie, pokaz sie odbyl, to musial byc koszmar emocjonalny ogladac Salo po bestialskim morderstwie na rezyserze kilkanascie dni wczesniej. We Wloszech film byl zablokowany na rok, procesowal sie producent Grimaldi i w koncu wygral. Ale prapremiera w Paryzu byla.
Slodkowski: Marzy mi sie taki festiwal, widzialem ostatnio Fassbindera w Krytyce Politycznej
Malga:Haha, no moze byc ciezko, zapominasz o nowej wladzy, moze byc jak w PRL albo gorzej.
Slodkowski: no bedzie teraz faulowanie.. Ale skandal aby sie tak odniesli do Elfride Jelinek. Zupelny brak szacunku.
Slodkowski: We wczorajszej dyskusji na temat filmu Budenbrokowie, (bylem do 6 rano w kinie Muranow na pokazie filozoficznym, stwierdzono ze muzyka jest jedynym elementem idealistycznym w upadku mieszczanskiej rodziny, muzyka w tej powiesci i w tym filmie ma charakter absolutny matafizyczny, nie kazdy bedzie jej sluchal. Tak, wlasnie jest muzyka w powiesciach Manna. I upadek kultury dziewietnastowiecznej. Thomas Mann cenil Wagnera ale najbardziej muzyke a tonalna, dwunastotonowa, lub jesli wolisz dedekafoniczna, glownie chodzi o Schoenberga.
Malga: Kilka lat temu byl przeglad Pasoliniego w Iluzjonie w Wawie, ale Salo bylo pominiete.. Utopily mi sie wtedy rekawiczki w kiblu, serio tuz przed filmem (Chlew) bylam w toalecie, i wpadly mi rekawiczki do klozetu.. to byla pierwsza rzecz! jaka zobaczylam po filmie tez bylam sie wysikac.. i zobaczylam czarne weze w klo, to byly moje dlugie (do lokcia rekawiczki) wypralam je w umywalce.
... a co do Salo to jest w calosci na youtubie oczywiscie bez polskich napisow. i raczej nie bedzie u nas jak w Chinach ze sie obywatelom blokuje youtuba i internet generalnie.
Nie kupilam sniadania, ale kupilam obiad, sushi x2, i kotlet z kurczaka, buraczki, marchewka, rosol z indyka dla Slodkowskiego. Smacznego.
W Poniedzialek w Andrzejki bedziemy poznym wieczorem, bedziemy LAC WOSK! a co z tego wyniknie to sie obaczy mocium panie. czary mary :?:

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 5 gru 15, 0:11

powracam do tego wywiadu poniewaz jest bardzo wazny, i aktualny politycznie, i wydaje mi sie ze jednego slowa jakie powiedzial Andrzej Slodkowski filmoznawca nie doslyszalam a raczej uslyszalam je zle. On nie powiedzial ze teraz bedzie FALOWANIE. Slodkowski powiedzial ze teraz bedzie FAULOWANIE! a to calkiem inny kaliber slowa i aktu.
Dlatego powtarzam te edycje, pozdrawiam, :chaplin:
Malga Kubiak napisał(a):Preliminarny wywiad ze Slodkowskim, ktory pojawil sie 2 dni wczesniej bo przyszedl sie wykapac, bo tak mieszkaja w Polsce poniektorzy recenzenci, i nie maja lazienki w mieszkaniach.
Czyli do rzeczy;
Slodkowski: no bedzie teraz faulowanie.. Ale skandal aby sie tak odniesli do Elfride Jelinek. Zupelny brak szacunku.

http://www.goteborgnonstop.se/2015/12/05/fordelarna-med-att-filma-nollbudget/

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 21 gru 15, 14:26

Tu I Teraz chodzi o Kulture, prosze o komunikacje, wiem ze zbaczam z mojego filmu o Pier Paolo Pasolinim, PPPasolini x2, On by mnie poparl.
Gdyby ktos z Was, kolezanek i kolegow po fachu i nie po fachu, mogl pociagnac te mysl dalej, i szybciej i sprawniej? ja nie jestem aktywistka zrzeszona jestem samotnym mohikaninem (ale nie kroliczkiem, jakby wynikalo ze szwedzkiej translation, hi), a tu trzeba uderzyc i wygrac! Beata Szydło: zdziwiłam się, że "Ida" dostała Oscara - Film https://t.co/l8GyRl2HI0 / normy Szydlo - przeciwko nagrodzie Nobel (Nobla) & Oscar (Oscara) / Malga Kubiak : odnosze wrazenie ze pieniadze publiczne o jakich wspomina p.premier Szydlo pochodza z puli EU, czyzbym sie mylila? Jakas konkretna debata? Jak najszybciej? "Nasza" p. premier nie zgadza sie z nagrodami ogolnie uznanymi i wlasciwie w sztuce jednymi z najwiekszych, czyzbym sie mylila? Te dyskusje sa juz dzis niezbedne. Hello Brussels - Europien Union, Hollywood - Academy of Motion Picture Arts and Siences: Oscars.org, Stockholm - Svenska Akademien, WAKE UP! / malga

Beata Szydło: zdziwiłam się, że "Ida" dostała Oscara
W rozmowie z "Gościem Niedzielnym" Beata Szydło krytycznie wypowiedziała się na temat Oscara dla "Idy". Zdaniem pani premier film nie był dobrą promocją Polski, a wręcz przeciwnie - przedstawił nasz k...
film.onet.pl/wiadomosci/bea…
Malga Kubiak : Ogolnie a raczej generalnie wyglada to tak, ze polski rzad obawia sie, ze my Polacy nie uniesiemy, nie udzwigniemy takich tematow, jak seksualnosc homosapiens, budowa ciala homosapiens, prawda o 2 Wojnie Swiatowej, prawda o Holocaust. Zaslaniajac sie pieniedzmi publicznymi. Co to sa za pieniadze? Czy moze nam ktos przyblizyc skad pochodza te pieniadze? Nie interesuje mnie prywatna mentalnosc p premier Szydlo. To nie ona jest pisarka, rezyserka, tworca. Kim jest premier? Kim jest polityk? Gdzie konczy sie i zaczyna jej kontrola lub cenzura sztuki i ludzi te sztuke tworzacych jak i ludzi ktorzy te sztuke konsumuja...?
Szydlo podwaza instytucje swiatowe takie jak Yad Vashem, Europien Union, Academy of Motion Picture Arts and Siences : Oscars.org, Svenska Akademien !!!!
Szydlo podwaza w jednej rozmowie Yad Vashem, Europien Union, Academy of Motion Picture Arts and Siences : Oscars.org, Svenska Akademien !!!!
Jestem przekonana ze naduzywa swoich praw. Szydlo nie ma takich praw. Szydlo nie ma tych praw. To czym sie tak u nas szafuje, Szydlo podwazajac, obraza Yad Vashem, Europien Union, Academy of Motion Picture Arts and Siences : Oscars.org, Svenska Akademien !!!!

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 29 gru 15, 12:06

http://wyborcza.pl/1,75475,19400271,list-otwarty-gildii-rezyserow-polskich-do-prezes-rady-ministrow.html#TRNajCzytSST
Malga Kubiak napisał(a):Tu I Teraz chodzi o Kulture, prosze o komunikacje, wiem ze zbaczam z mojego filmu o Pier Paolo Pasolinim, PPPasolini x2, On by mnie poparl.
Gdyby ktos z Was, kolezanek i kolegow po fachu i nie po fachu, mogl pociagnac te mysl dalej, i szybciej i sprawniej? ja nie jestem aktywistka zrzeszona jestem samotnym mohikaninem (ale nie kroliczkiem, jakby wynikalo ze szwedzkiej translation, hi), a tu trzeba uderzyc i wygrac! Beata Szydło: zdziwiłam się, że "Ida" dostała Oscara - Film https://t.co/l8GyRl2HI0 / normy Szydlo - przeciwko nagrodzie Nobel (Nobla) & Oscar (Oscara) / Malga Kubiak : odnosze wrazenie ze pieniadze publiczne o jakich wspomina p.premier Szydlo pochodza z puli EU, czyzbym sie mylila? Jakas konkretna debata? Jak najszybciej? "Nasza" p. premier nie zgadza sie z nagrodami ogolnie uznanymi i wlasciwie w sztuce jednymi z najwiekszych, czyzbym sie mylila? Te dyskusje sa juz dzis niezbedne. Hello Brussels - Europien Union, Hollywood - Academy of Motion Picture Arts and Siences: Oscars.org, Stockholm - Svenska Akademien, WAKE UP! / malga

Beata Szydło: zdziwiłam się, że "Ida" dostała Oscara
W rozmowie z "Gościem Niedzielnym" Beata Szydło krytycznie wypowiedziała się na temat Oscara dla "Idy". Zdaniem pani premier film nie był dobrą promocją Polski, a wręcz przeciwnie - przedstawił nasz k...
film.onet.pl/wiadomosci/bea…
Malga Kubiak : Ogolnie a raczej generalnie wyglada to tak, ze polski rzad obawia sie, ze my Polacy nie uniesiemy, nie udzwigniemy takich tematow, jak seksualnosc homosapiens, budowa ciala homosapiens, prawda o 2 Wojnie Swiatowej, prawda o Holocaust. Zaslaniajac sie pieniedzmi publicznymi. Co to sa za pieniadze? Czy moze nam ktos przyblizyc skad pochodza te pieniadze? Nie interesuje mnie prywatna mentalnosc p premier Szydlo. To nie ona jest pisarka, rezyserka, tworca. Kim jest premier? Kim jest polityk? Gdzie konczy sie i zaczyna jej kontrola lub cenzura sztuki i ludzi te sztuke tworzacych jak i ludzi ktorzy te sztuke konsumuja...?
Szydlo podwaza instytucje swiatowe takie jak Yad Vashem, Europien Union, Academy of Motion Picture Arts and Siences : Oscars.org, Svenska Akademien !!!!
Szydlo podwaza w jednej rozmowie Yad Vashem, Europien Union, Academy of Motion Picture Arts and Siences : Oscars.org, Svenska Akademien !!!!
Jestem przekonana ze naduzywa swoich praw. Szydlo nie ma takich praw. Szydlo nie ma tych praw. To czym sie tak u nas szafuje, Szydlo podwazajac, obraza Yad Vashem, Europien Union, Academy of Motion Picture Arts and Siences : Oscars.org, Svenska Akademien !!!!
Rezyserzy Gildia juz sie zresetowali czyli odpowiedzieli jasno i zwiezle przeciwko glupiej wrecz wypowiedzi p.p. Szydlo.
Teraz pozostaje stanowisko instytucji Yad Vashem, Svenska Akademin, EU. i Oscars.org. !!!!! Niecierpliwie czekam. Czekam na krystalizacje. Czekam niecierpliwie kto sie na p.p. obrazi juz wkrotce. Kogo p.p. obrazi juz wkrotce? Slodko pozdrawiam, jak to bylo z rewanzem? Ze jest boski? Ah jakze bluznierczo sie wypowiadam; bluznierstwo jest domena rezyserska, filmowa, teatralna. Ah jakzesz sie podkladam... Oczywiscie traktuje bluznierstwo jako slowo, jako intelektualny wybieg, ale nie oszustwo, oszczerstwo nie! Jedynie wycieczke mysli przeciwko purytanskiej klamliwej hipokrytycznej ustawce pseudoreligijnej, uzywajac mojej hipokratycznej, hipisowskiej intelektualnej wolnosci DADA; a Hoy!!! :chaplin:
Happy New Year! :marilyn:
https://www.youtube.com/watch?v=sMBdq5OspaI
Epilog PPPasolini Malga Kubiak
https://www.youtube.com/watch?v=TmLJk9kQCGE
PPPasolini , Malga Kubiak

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 20 sty 16, 14:21

https://www.youtube.com/watch?v=TmLJk9kQCGE
PPPasolini
https://www.youtube.com/watch?v=sMBdq5OspaI
PPPasolini Epilog
... wiec, kolo sie jakby kiedys zamyka... OMG wprowadzam poprawki bo mi sie wykasowalo.
Wczorajszej nocy obejrzalam wreszcie Pasoliniego Ferrary. Musze sie wypowiedziec szybko. Moj PPPasolini x2 jest lepszy.
Jestem zaskoczona, a nawet zmartwiona. Nie odczuwam zadnego sukcesu. Jestem tym bardziej zaskoczona stanowiskiem Nowych Horyzontow.
Bylam na nartach, nie widzialam sie ze Slodkowskim jeszcze, bo to on jest tutaj krytykiem filmowym i jego wypowiedz dla mnie bedzie wazna. Grawerujaca jakby.
Film byl juz na ekranach w Polsce, a teraz jest darmowo na Zalukaj. Moze jakbym zobaczyla w kinie byloby lepiej. Szkoda mi Pasoliniego, Ferrary i Dafoe'.
Nie wiem z ktorej strony zaczac moja krytyke, moj esej. W sumie mam prawo bo moj watek jest czytany, mam duzo odslon. W sumie juz zaczelam, ale nie wiem w jakim pojsc kierunku w mojej wypowiedzi bo jest jak symfonia, wszystko na raz cisnie mi sie do glowy i pod palce. Bo pisanie to tez sa palce. Palce i litery. Palcowki.
Moze zaczne tutaj tak.
Charlotte Egner z ktora wspolpracuje nad nowym pomyslem na film o Raoulu Wallenbergu, powiedziala mi natychmiast gdy przylecialam do Sztoku, ze sa 2 nowe filmy o Pasolinim, tuz przed zakonczeniem mojego PPPasolini x 2. Bylam w Szoku i w Sztoku. Wydawalo mi sie (no ostro) ze moj scenariusz zostal wykradziony. Hahahaha. Ale bylo tak ze krecilismy w styczniu tamtego roku w Maroku. Potrzebowalismy xero kopi. Taylor to Amerykanin scenarzysta, mieszal (oczywiscie Freudien slip) w tym samym hostelu co my. Ten hostel polecil mi Piotr Trojan, ktory rowniez gral etiude w moim Pasolinim, pieknie zagrali z Dominika Biernat. W wannie oczywiscie, nago oczywiscie, choc on w opasce typ "sakralna, Jezusowa", ona w mokrej Gazie.
Trojan i jego kumple mieli biegunke w tym hostelu i nie polecal mi Marakeszu ogolnie, ale ja bylam zdeterminowana, bilety na przelot dla grupy wykupilam. Ten hostel byl gej friendly, typu pink. Wiec sie tam zadekowalismy. Taylor pil jaral i pisal. Przeczytal moj script. Z Taylorem sie pozarlam, bo Taylor podziwiajac moja wnikliwosc tematu skrytykowal moj styl pisania scenariusza per se. Zaczal mowic ze on by to przerobil, skopiowal sobie calosc itd.
Charlotte Egner ktora normalnie jest bardzo podejrzliwa nie podzielala moich obaw do konca. Ja sie w koncu uspokoilam, bo przeciez moj scenariusz bazowal na faktach, do jakich mialby dostep kazdy i kazda pragnaca,y, temat zglebic. Przeczytalam jak zawsze wszystko co sie dalo, przepuszczajac to przez wlasna percepcje i odziedziczona w jakis sposob po mamie "nadwrazliwosc".
Moim meritem byly moje korzenie, rowniez to ze od poczecia obcowalam z poeta.
Tutaj bede swinia, jesli dopisze ( z wstydliwym opoznieniem, ze Ferrara podkreslal w wywiadzie dla GW we Wroclawiu, ze jest dzieckiem ulicy, Bronx lub Queens. No i dlatego kurwa tak zawalil temat. Intelektualista nie jest. Korzeni naturalnych do zglebienia tematu (subiektu obiektu - najwiekszego wloskiego poety, intelektualisty nie ma. Laczy ich spaghetti, kurna a to jest za malo.
No, wstyd panno Kubiak tak mowic, a tym bardziej pisac. No wiec wstyd, ale wierze w to co pisze. Poza tym jest maczo. To co pisze to nie jest jedynie zazdrosc. Przeczytalam kazde slowo napisane przez Pier Paolo Pasoliniego (te tlumaczone na angielski i szwedzki, i w sumie duzo jest tych tlumaczen. ) Po polsku jest kurwa bardzo niewiele. Przerzucilam caly net. Prase. Prase na necie, zrodla filmowe, oczywiscie fimografie, dokumentalna filmografie. ETC.
Nowe Horyzonty odrzucily moja 1 wersje, PPPasolini, ta nie byla jednak skonczona. Panorama ogladala. Powiedzieli E.Sz ze tak sie filmu robic nie da. Ok.
Co bylo pozniej, w dzien premiery Ferrary w Wenecji chcialam leciec na Festiwal wbic siena sale i obejrzec,a le to nie bylo mozliwe. Gabriella byla wtedy na Bienalle ale tez nie widziala.
Mialam koszmarnego dola, Alexi kupil wino, zrobil obiad i tanczyl ze mna probujac odciagac mnie od balkonu; sytuacja byla chujowa. Przetrzymalam to, i czekalam na ten film A. Ferrary, ale bardziej czekalam na moj. Pracowalam nad tym filmem kilka lat, research, czytanie, pisanie, myslenie, pieniadze, scenariusz, pieniadze, aktorzy, produkcja, filmowanie, itd, itd, montaz, montaz, montaz, konflikty,w zloty upadki; gotowe.
Pokazy na LGBT IFF 2015, wygrana, opinie. Ilosc publicznosci taka sobie, gdzieniegdzie lepiej gdzieniegdzie gorzej, wygrana pozycja numer 1 i numer 2 bo zrobilam 2 filmy. Bo temat byl zbyt obszerny na 1 film. Ot co.
Moglabym tej esej pisac godzinami, ale nie mam czasu.. serio, nie mam czasu.
Potem bylo Odrzucenie z Nowych Horyzontow, moje proby wbicia sie, poczatkowo wygladaly sensownie, kilka osob sie za moim filmem (2 filmami) wstawilo, nic sie nie wydarzylo. Kwasy powstaly, odpowiedzi zadnych do dzis ze strony powiedzmy "wroclawskiej".
:chaplin: :marilyn: :mickey:
to co napisalam na facebooku, ktory jest taki dobrym szybkim kontaktem, a teraz sprobuje powtorzyc, na temat mojego filmu (a myslac o filmie Ferrary rowniez).
Ferrara mial samochod jak trzeba Silver A, ja nie mialam bo nie wyszlo.
Erwin Leder jest duzo lepszy od Dafoe' w roli Pier Paolo Pasolini'ego, mowie to z reka na sercu. Dafoe' jako Pasolini wrecz szczatkowy. Wykonal 1 gest a' Pasolini znany z fotografi, w filmie puszczony ze 2 razy.
Ninetto w moim filmie duzo lepszy. Alexi Carpentieri zagral mojego Ninetto.
Ferrara pokazal 2 x Ninetto, mlodego i starszego (prawdziwego) czekajacego na Mesjasza. (?).
Nagi taniec z czerwona szarfa na stole Apolonii Sikorskiej u mnie o niebo lepszy nic taniec 2 aktorek z szara chusteczka kolo stolu u A.F.
Pino Pelosi lepszy u mnie niz u Ferrary. Pino gra Christian Dllej.
Moi kamerzysci, Kari Jantzen, Jarek Nalewajko, Malga Kubiak, Alexi Carpentieri lepsi niz u A.F., gdzie czesciowo film przypomina serial TV.
W sumie, a pisze to zupelnie serio w filmie Pasolini A. Ferrary 1 godz 20 minut okolo 10 minut lub powiedzmy 13 minut dalo sie emocjonalnie "odebrac". Byly to dwie sceny, sex w klubie, u mnie tak samo dobra scena klubowa idaca bardziej w strone realizmu. (Adorna Cunning, Peter Alex Owsiany, Alexi Carpentieri, Jessica Berntson, Malga Kubiak). Czy scene morderstwa, krecona (u mnie) na lokacji w Alby Norsborg, caly team jaki byl na tej lokacji wzial udzial, plus policja szwedzka (ktora ktos postronny wezwal) i jak zawsze u mnie jesli wchodzisz na moj plan filmowy to masz gratiis wystep.
W sumie krecilismy scene morderstwa 2 noce, bo policja uniemozliwila nam dokrecenie koncowki, samochod dobijajacy PPP. Krecilismy to nastepnej nocy, zaczal padac snieg. Ok, nakrecilismy, bylo nas tylko 4 osoby, Alexi Carpentieri grajacy drivera, ja rezyser, 2 kamerzystow Kari Jantzen i Jarek Nalewajko. Ok zrobilismy to, ja zagralam Demona, oprocz rezysera. Nie nakrecilismy koncowki, czyli porannego rozpoznania, no nie moglismy, bylo tak kurewsko zimno, i bylismy mokrzy od mokrego sniegu. Ok odjezdzajac zaobserwowalam ze zostawilsmy dekoracje do nienakreconej sceny. Alexi szarpnal samochod aby zakrecic i wjechalismy w row. Dlugo usilowalismy wypchnac samochod z rowu, nie dalo sie, rozladowaly nam sie telefony, Alexi i Kari biegali po odleglych olicznych willach po pomoc, wreszcie ktos pozwilil im skorzystac z telefonu. Alexi zamowil pomoc, ciagnik ktory faktycznie przyjechal i wyciagnal nas z rowu, wszyscy cala 4 ka zakochalismy sie w tym kierowcy ciagnika, typowy ciezki Szwed. robilismy sobie z nim foty, ale to nie weszlo do filmu. Nie mielismy powera. Do domu dotarlismy kilka godzin po polnocy, kolejnego dnia krecilismy od rana w centrum Sztokholmu, w Szwedzkiej Akademii Nauk, tej od Nobla, PPP mial tam swoje prelekcje. Alexi byl leciutko spozniony bo nie mogl znalesc parkingu, przebieral sie na Rynku Starego Miasta w cudowne pomaranczowe ponetne jeansy... To nie bylo w scenariuszu, a do filmu weszlo.
Musze wymienic pozostalych wspanialych, Thomas Goersch w roli glownej z Petrolio, Miro Kamiński w roli kardynala i gangstera, Borje Lundberg gangster i dedektyw, Estrella Rydman, Karolina Szpyrka, Marta Konarzewska, Caroline Lopatynsky, Agnieszka Jackl, Irmina Kulesza Batory, Mattias Enberg, Mats Lundell, Maciej Lippa, Urszula Kloszewska, Daria Infanti, Maciej Poreba, Lena Jochansson, Bonaventura, Nina Kukawska Rafalala, Sylwana Skarzynska, Jatta Karin, Estrella Rydman, Johannes Flink, Tove Sorblom, Felix Nordqvist, Lola Moller, Strike, Tomek Kurzyca, Xsever, XX x 2 jako matka i kuzynka, Bill Schiller, Hanna Chawki, Gilberto & Guapo, wieloosobowy Hamook team.
No i to tyle, na dzis; moze Slodkowski zablysnie tu opinia, ale musze Go najpierw zlokalizowac, lub bardziej prawdopodobnym jest ze sie zlokalizuje sam i pokaze u mnie. Bo innej mozliwosci na zlokalizowanie Go nie ma.
Milego dnia, milej upojnej nocy kinomankom, i kinomanom.
Malga
Muzyka tez lepsza u mnie, Hanna Chawki, Zbigniew Karkowski, Mattias Enberg.
:twisted:
Ostatnio edytowano 1 lut 16, 1:23 przez Malga Kubiak, łącznie edytowano 20 razy

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 20 sty 16, 14:22

Ostatnio edytowano 20 sty 16, 18:04 przez Malga Kubiak, łącznie edytowano 1 raz

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 20 sty 16, 14:22