15 mar 05, 22:19
Najpierw przeczytalem rewelacyjną recenzję koncertu ERZSI KISS, później sprowdziłem CD z jej muzyką. Przez kilka dni nie rozstawałem się z dźwiękami i śpiewem Erzsi. Podobnie stało się z innymi, którym proponowałem zapoznanie sie z muzyką Erzsi. Grono jej fanów powiększyło sie o kilka osób. Nie mieliśmy wątpliwości, że chcemy aby zagrała dla Was w Cieszynie. Zanim podjęliśmy osteczną decyzję o zaproszeniu Erzsi do Cieszyna, postanowiliśmy zobaczyć Erzsi na zywo. Wybraliśmy się w grudniu ubiegłego roku na jeden z jej koncertów. Po kilkunastu minutach konceru nie mieliśmy żdnych watpliwości. Kobieta ma wielką energię, rewelacyjny głos, świetnych muzyków w zespole. Śpiewa w wymyślonym przez siebie języku. Od kilku lat "robi swoje" nie zważając na panujące mody. Nie ma żadnej przesady w porównywaniu Erzsi z Meredith Monk i Laurie Anderson. Nigdy nie koncertowała w Polsce. Kilka lat temu wystapiła w Zamku Ujazdowskim w spektaklu tańca współczesnego. Jej śpiew był częścia przedstawienia. W recenzjach pisano przede wszystkim o śpiewie Erzsi...Pozdrawiam. Roman Gutek