Sugestie programowe

Dyskusje o programie 5. Festiwalu Era Nowe Horyzonty. Zapowiedzi wydarzeń filmowych, muzycznych i innych. Komentarze uczestników.
Fluxus

Na forum od:
28 gru 04, 23:38

Post 29 gru 04, 1:52

W jednym z postów Pan Roman napisał, że uczestnicy mogą mieć realny wpływ na program przyszłorocznego festiwalu, że chętnie rozważy możliwośc sprowadzenia do Cieszyna tytułów, które zasugerujemy. Powinny to być nowe filmy, które nie miały w Polsce żadnych pokazów. Na propozycje jest czas do połowy stycznia.

Moje typy 2004 do dokumentalnego cyklu to m.in.:
- 3 i pół godzinny dokument o Henri Langlosie i kinematografii francuskiej "Henri Langlos The Phantom of the Cinematheque",
-"Arakimentari" - amerykańsko - japoński dokument o Nobuyoshi Araki - fotografiku lubującym się w obscenicznych, ale i jednocześnie niezwykle poetyckich obrazach
-"White Diamond" Herzoga

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 29 gru 04, 9:24

Jestem z Herzogiem jak najbardziej, nawet proponowalam przeglad jego filmów dokumentalnych w cyklu dokumenty i eseje. Araki to tez ciekawy pomysl
MK

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 29 gru 04, 11:43

Popieram. Araki jak najbardziej. Może jednak nieco ten "wcześniejszy", gdyż np. "Splendor" (pokazywany nie tak dawno w tv) to czysta hollywoodzka papka.

Moja propozycja: "Tropical malady" Apichatponga Weerasethakula ("Skrajne żądze"). Film startował w konkursie zeszłorocznego FF w Cannes. Z tego, co pamietam, wzbudził skrajne reakcje.

MK

Na forum od:

Post 29 gru 04, 21:15

Querelle, pomieszalo ci sie, masz na mysli Gregga Araki ( tez popieram, podobno Mysterious skin jest niezle), a Fluxus chce dokument o Nobuyoshi Araki, japonskim fotografie
MK

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 24 sty 05, 21:35

Querelle: mogę potwierdzić juz udział filmu "Tropical Malady" w konkursie tegorocznego festiwalu. Pozdrawiam

Stark

Na forum od:
24 sty 05, 23:33

Post 25 sty 05, 20:12

A ja sie zapytam o nowego Tsukamoto. Zakochalem sie w zwiastunie "Vital", zapowiada sie znakomite kino. Zreszta duet Tsukamoto-Asano nie moze zawiesc.
A do Nocnego Szalenstwa zaproponowalbym "Three Extremes" - trzy zapowiadajace sie dosc intrygujaco nowelki stworzone m.in przez znanych i lubianych Park Chana-Wooka i Takashi Miike :)

kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 25 sty 05, 22:34

Widziałem "Three... Extremes" i rzeczywiście pasuje do nocnego szaleństwa. Etiuda Park Chan-Wook'a jest genialna i spokojnie mogłaby trafić do konkursu, gdyby została wydana w formie pełnego metrażu, tak jak "Dumplings" Fruit Chana.
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

mambala

Post 4 lut 05, 11:33

fakt że typy filmów morzna wysyłać do polówy stycznia ale sprubuje :) moim typem na nocne szaleństwo są filmy Jorga Buttgeraita mam tu na myśli miendzy innymi Nekromantik 1 i 2 widziałem i gwarantuje że bendzie ostro ponadto wyświetlanie filmu zostałó zakazane w ponad 70 krajach miendzy innymi w Polsce Jeśli ktoś lubi obrzydliwe horrory z podznaku"gore" i zna się na tym to pewnie zna te pozycje jeśli zaś nie no to czas nadrobić zaległóść ponadto morzna by wyświetlić coś fajnie tandetnego idiotycznego i śmiesznego mam tu na myśli filmy z badziewnej wytwurni " Troma" a konkretne Toksycznego mściciela albo "Krwiorzercze dziwolągi" Jeśli ktoś lubi czasem obejrzeć złe kino polecam zabawa przednia w końcu kiczem terz morzna się dobrze bawić

MK

Na forum od:

Post 4 lut 05, 12:06

Mambala, mam nadzieje, ze te bledy ortograficzne to dla jaj, ale nie rób tego wiecej, bo oczy bola.

Mam propozycje, zeby zorganizowac maly przeglad filmów Kena Russella (moze byc w ramach Nocnego Szalenstwa albo jako oddzielny cykl), warto by go przypomniec. Druga propozycja (zdecydowanie nadaje sie wylacznie do Nocnego Szalenstwa) to cykl filmów Johna Watersa.
MK

mambala

Post 7 lut 05, 20:53

cóż MK niestewty jest coś takiegoi u nniektórych ludzi jak "dyzortografia" :) ale tak w sumie to te błendy pasują do filmów które wymieniłem one w pewnym sęsie to terz taki jeden wielki błond ale ciesze się że i tak zareagowałeś na tego posta jeśli nie zrobiłó ci to za wiele podaj mi meila jeśli morzesz chętnie podyskutował bym o ciekawych filmach a zakładam żę skoro tu zaglondasz lubisz dobre albo inaczej"inne kino" Powiedz coś więcej o Johnie Wetersie ??? no to by byłó na tyle

Roger Karmanik

Na forum od:
7 lut 05, 21:26

Post 7 lut 05, 21:32

głosuję za IZO Miikego, w ramach nocnych szaleństw. Prosze o poparcia i "naciski"

Roger Karmanik

Na forum od:

Post 7 lut 05, 23:26

ludzie!! A pomyślcie o Mekasie. Nie warto byłoby zrobić "małego" przeglądu. Do urn!!

kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 8 lut 05, 0:10

Mekas był w Sanoku. Mi już wystarczy.
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

jola

Na forum od:
9 lut 05, 15:21

Post 9 lut 05, 15:34

Panie Romanie, czy jest szansa na pokazanie w Cieszynie "Café Lumiere" Hou i najnowszego filmu Jii Zhangke "Shijie"? Miło byłoby zobaczyć jego następny film po "Nieznanych rozkoszach".
Ostatnio edytowano 10 lut 05, 9:43 przez jola, łącznie edytowano 1 raz

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 9 lut 05, 17:17

Drodzy! Jestem teraz w drodze między Rotterdamem a Berlinem (festiwale oczywiście). Widziałem prawie wszystkie nowe filmy o które wyżej prosicie. Większość z nich będzie w Cieszynie. Napisze więcej po powrocie z Berlina. Pozdrawiam Was serdecznie. Roman Gutek

Mattatijjah

Na forum od:
10 lut 05, 18:09

Post 10 lut 05, 18:41

http://www.lifeanddebt.org/
a ten film był już kiedyś w Polsce grany na dużym ekranie? nie słyszałem o tym, google też milczą, więc chyba nie :|
niby to taka antyglobalistyczna propaganda, ale chyba warto zobaczyć (choćby ze względu na muzę :) )
['] - ENH Cieszyn (2002 - 2005)

... może dam szansę Wrocławowi.

forever_ more

Na forum od:
16 lut 05, 19:24

Post 16 lut 05, 19:44

A czy będzie film Patrice'a Chereau "Trois soirées "?

forever_ more

Na forum od:

Post 17 lut 05, 12:40

I jeszcze mam pytanie o "Exils" i "La Nina Santa"

forever_ more

Na forum od:

Post 18 lut 05, 11:13

Skoro moje pytania pozostają bez odpowiedzi, doszucę następnę - chyba nie zrobi różnicy:
Co z kinem polskim? W zeszłym roku był Kutz, a w tym? [mam na myśli to starsze oczywiście]

kg
NH-Kreator

Na forum od:
31 sty 05, 11:28

Post 18 lut 05, 11:32

forever_ more napisał(a):Skoro moje pytania pozostają bez odpowiedzi, doszucę następnę - chyba nie zrobi różnicy:
Co z kinem polskim? W zeszłym roku był Kutz, a w tym? [mam na myśli to starsze oczywiście]

Cierpliwości Roman Gutek wraca z Berlina w poniedzialek i na pewno na wszystkie pytania programowe w swoim czasie odpowie
7. Międzynarodowy Festiwal Filmowy
ERA NOWE HORYZONTY
Wrocław, 19-29 lipca 2007

MK

Na forum od:

Post 18 lut 05, 13:47

forever-more:

Exils bylo w Cieszynie rok temu i niczym nie rózni sie od pozostalych filmów Gatlifa. Jesli chodzi o Niña santa to tez mnie to nie zachwycilov -doswiadczenia erotyczne swietoszkowatej nastolatki z panem po 40, który przy okazji próbuje romansowac z jej mama. Strasznie sie to ciagnie.
W tym tygodniu ide na 5*2...
MK

forever_ more

Na forum od:

Post 18 lut 05, 13:56

MK napisał(a):forever-more:

Exils bylo w Cieszynie rok temu i niczym nie rózni sie od pozostalych filmów Gatlifa. Jesli chodzi o Niña santa to tez mnie to nie zachwycilov -doswiadczenia erotyczne swietoszkowatej nastolatki z panem po 40, który przy okazji próbuje romansowac z jej mama. Strasznie sie to ciagnie.
W tym tygodniu ide na 5*2...

bardzo mi wstyd, że nie wiedziałam - nie wiem, jak mogłam przeoczyć [tym bardziej, ze też byłam]

Michal

Post 20 lut 05, 14:06

Ja mam pytanie do Pana Romana nie o najbliższy Cieszyn, ale o rok 2005 w kinach.A dokładniej o cykl filmowy NOWE HORYZONTY- dokończenie 3-ciej edycji i 4-tą edycję. Kilka razy na tym forum pisał Pan że wszystkie obiecane filmy trafią do kin (może w wąskiej dystrybucji ale wejdą). Nie mogę się doczekać, więc pytam o terminy wprowadzenia Uzaka,Millenium Mambo i Czerwcowego Węża (jeśli są już znane) oraz o DOKŁADNY skład 4-tej edycji (na podstawie strony gutekfilm.pl domyślam się że będzie Odishon, Brodeuses, Anatomia Piekła,"Ojcieci syn" i właśnie co? Trzy częsci Tulse Lupera?Exils?chyba nie Belloccio?)i termin jej wprowadzenia. Liczę na odpowiedź.Pozdrawiam wszystkich.

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 21 lut 05, 0:11

Nowy Weerasethakul w Cieszynie to świetna wiadomość! Zapowiada się nowohoryzontowa rozkosz. Nagroda jury w Cannes.

Pamiętacie napisy początkowe jego "Skajnych żądz" w... środku filmu? :)

nadrazil

Post 24 lut 05, 12:50

Lipiec w Cieszynie zapowiada się bosko. Fassbindera wreszcie się zobaczy! Z moich sugestii to popieram najnowszego G. Arakiego "Mysterious Skin", a z retrospektyw lub pokazów filmów najnowszych proponuje: Vincent Gallo z "Brown Bunny", "Buffalo 66" + pozostałe oraz Jean-Luc Godard z jego filmami z lat 60-tych, np. Karabinierzy, Osobliwa banda, Kobieta zamężna, 2 lub 3 rzeczy które o niej wiem i nieśmiertelne Do utraty tchy czy Szalony Piotruś :) z dokumentów proponuje powtórzenie lub retrospektywe Petera Mettlera z przewspaniałym Picture of lights + te których nie było 2 lata temu + świetny Gambling,Gods and LSD. Tak czy owak będzie wspaniale... mino to proszę o rozważenie mojej propozycji... co otym sądzicie?

MK

Na forum od:

Post 24 lut 05, 15:00

Buffalo 66 to bardzo sympatyczny film, ale kolejne dziela Vincenta Gallo juz nie sa takie dobre (Brown Bunny to chyba ten film, za który Gallo przepraszal, ze w ogóle go zrobil)
Godard zasluguje na oddzielny przeglad na któryms z kolejnych festiwali, ale móglby sie pojawic np. Notre musique w czesci konkursowej.
MK

AK

Na forum od:
1 mar 05, 21:01

Post 1 mar 05, 21:21

Buffalo 66 jest rzeczywiscie ladne. Za Brown Bunny to chyba Gallo nie przepraszal, ale na pewno zostal zjechany. Wiecej "kolejnych dziel" zdaje sie nie bylo (chyba ze jakies krotkie metraze)

sayonerka

Na forum od:
24 mar 05, 19:20

Post 24 mar 05, 19:33

No i nadal Pana Gutka nie widac, a ja z niecierpliwoscia czekam na wypowiedz odnosnie propozycji filmowych z kraju kwitnacej wisni. Szczerze mowiac (a raczej piszac) festiwal Era Nowe Horyzonty od dwoch lat przyciaga nasza paczke wlasnie produkcjami made in Japan, ktorych na naszym rynku w zaden sposob zobaczyc nie mozna. Bardzo bym chcial, by ilosc tych filmow, nie zmalala, a wrecz przeciwnie (co zreszta widac mysle bylo po pelnych salach kinowych), rosla z roku na rok!
Pozdrawiam serdecznie wszystkich fanow festiwalu i Pana Romana oczywiscie! ;)

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 24 mar 05, 19:52

Sayonerka!
Nie mogę znaleźć Twoich propozycji filmowych z kraju kwitnącej wiśni. Czy możesz skopiować i wkleić ponownie Twoją wypowiedź? Natychmiast odpowiem. Pozdrawim. Roman Gutek

sayonerka

Na forum od:
24 mar 05, 19:20

Post 24 mar 05, 20:52

Witam Panie Romanie! To sie nazywa natychmiastowa reakcja! ;)

Coz, lepiej gdyby glos zabral czlek zwiazany z filmoznawstwem niz kulturoznawstwem, lecz oto kilka z moich propozycji, jakze przeciez bogatego kina w Japoni :

Sliczny, wzruszajacy film -
Heaven's Bookstore (Tengoku No Honya - Koibi) reżyseria: Tetsuo Shinohara Japonia 2004

czy traktujacy o wspolczesnej mlodziezy w Japoni -
Blue Spring (Aoi Haru) Reżyseria: Toshiaki Toyoda 2001 rok

a moze troche silniejszych wrazen -
Cure (Kyua) Reżyseria: Kiyoshi Kurosawa 1997 rok

czy dalszy ciag przegladu filmow Takashi Miike (chociaz juz slyszalem ze prawdopodobne cos Miike'go bedzie) -
Kikoku Japonia 2003; Happiness of the Katakuris, The (Katakuri-ke no kôfuku) Japonia 2001; Rainy Dog (Gokudô kuroshakai) Japonia 1997; Shinjuku Triad Society (Shinjuku kuroshakai: Chaina mafia sensô) Japonia 1995

Bardzo ucieszylo by nas rowniez przypomnienie ktoregos z dawnych mistrzow (tak jak mialo to miejsce na 2-giej edycji festiwalu z Yasujiro Ozu i mimo leciwych juz filmow, kina byly pelniusienkie) np. zaproponowal bym tu wielkiego Kenji Mizoguchi -
Legend Of Bailiff Sansho (Sanshô dayu) 1954 r
Tales Of Ugetsu (Ugetsu monogatari) 1953 r.
Life Of Oharu, The (Saikaku ichidai onna) 1952 r.

Moze by tak zaryzykowac i pokazac bardzo trudny w odbiorze film animowany z cudowna muzyka Kenji Kawai - Innocence w rezyseri Mamoru Oshii?

Bardzo mnie cieszy, ze poswieca Pan czas na opinie i propozycje uczestnikow festiwalu. Mysle ze dzieki wlasnie takiemu podejsciu, festiwal jest teraz taki, jakim jest - czyli wielkim wydarzeniem i swietem fanow kina. Oby wystarczylo Panu sily i zapalu!! ;)

Roger Karmanik

Na forum od:

Post 25 mar 05, 20:18

Jak to dobrze, że wreszcie Querelle Fassbindera się zobaczy. Od dawna czekam. A może nie?

Alienka

Na forum od:
25 mar 05, 16:59

Post 10 kwi 05, 13:37

Panie Romanie, czy jest szansa na pokazanie w Cieszynie najnowszego filmu Gusa Van Santa "Last Days"? Film będzie rywalizował w tym roku o Złotą Palmę festiwalu w Cannes.
Obrazek

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 10 kwi 05, 20:31

Alienka: nie moge w tej chwili potwierdzić, nie mogę też powiedzieć zdecydowanie nie. Jest jeszcze zbyt wcześnie. Ten projekt interesuje mnie od dawna...Pozdrawiam. Roman Gutek

ave_Adore

Na forum od:
21 lut 05, 14:29

Post 26 kwi 05, 17:42

choc moze jest juz za pozno, ale byłoby miło, gdyby powstał taki jeden blok animowany..róznego rodzaju animacje, etc. Byłam na ciekawym festiwalu REANIMACJE 2005 i rzeczy, które pojawiały sie na ekranie wbijały w fotel! niesamowite efekty! :D

A*

Na forum od:
29 sty 05, 15:55

Post 26 kwi 05, 20:07

ave_Adore napisał(a):choc moze jest juz za pozno, ale byłoby miło, gdyby powstał taki jeden blok animowany..róznego rodzaju animacje, etc. Byłam na ciekawym festiwalu REANIMACJE 2005 i rzeczy, które pojawiały sie na ekranie wbijały w fotel! niesamowite efekty! :D

Dobrze wiedzieć, dzis własnie widziałam zapowiedź gdzieś u nas. Chyba, że mi się przewidziało.

Rok temu był festiwal 55 lat polskiej animacji, ale osobiscie miałam mieszane odczucia. Chociaż tekst "na każdego z nas czeka gdzieś jakaś dmuchana żyrafa" stał się tekstem wręcz kultowym :)

Ellrof

Post 8 maja 05, 20:17

Panie Romanie... czy istnieje chocby teoretyczna szansa na zobaczenie w Cieszynie Sympathy for Lady Vengeance?. Zdaje sobie sprawe ze film jeszcze nie mial premiery.... ale mozna byloby urzadzic rownolegla premiere w Polsce i Korei ;)

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 8 maja 05, 20:29

Ellrof: to świetny pomysł, nawet teoretycznie taka szansa nie istnieje. Z pewnością twórca i producenci będą chcieli pokazać film w konkursie festiwalu w Wenecji (przełom sierpnia i września). Zasady wielkich festiwali są takie, że film nie może być pokazywany przed pokazami festiwalowymi poza granicami Korei. Pozdrawiam. Roman Gutek

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 11 maja 05, 11:00

czy będzie możliwe sprowadzenie do Panoramy "L’Enfant" braci Dardenne?

Elatus

Post 13 maja 05, 8:05

Ech...
Tak zamarzył mi się przegląd filmów Rogera Cormana. A zwłaszcza cykl "Poe według Cormana". Młody Jack Nicholson, Vincent Price...
Może w przyszłym roku?
Pozdrawiam!

ruda maruda

Post 30 maja 05, 14:55

sayonerka napisał(a): Szczerze mowiac (a raczej piszac) festiwal Era Nowe Horyzonty od dwoch lat przyciaga nasza paczke wlasnie produkcjami made in Japan, ktorych na naszym rynku w zaden sposob zobaczyc nie mozna.

Z racji tego,że dziewczyna, to chyba nie paczka (:P) sama bardzo poprosze o latynoskie kino. Lengua Espanola doskonale komponuje sie z upałem w cieszynie i moglabym ja chlonac przez endosmoze. Moze Un oso rojo (czerwony niedzwiedz), Raj B, Monito... wiem,ze goscily juz na manianie, ale moze moglyby tez na horyzontach? Albo cos...cokolwiek...byleby wiecej, niz w zeszlym roku.

La Montana Sagrada

Na forum od:
4 mar 05, 19:32

Post 1 cze 05, 18:07

Ja byłbym za jakimś przeglądem Arturo Ripsteina w przyszłości
Kocham Cieszyn

ruda maruda

Post 12 cze 05, 16:46

choc na zasadzie barteru jakiegos z maniana - "milosc idealnie pomylona", albo "O czlowieku, ktory kopiowal". Chyba bedzie cos latynoamerykanskiego? :(

Harry Grey

Na forum od:
13 cze 05, 19:01

Post 16 cze 05, 19:47

"Arakimentari", popieram...
Every kind of love, or at least my kind of love, Must be an imaginary love to start with - Rufus Wainwright //Harry Grey vel Dominik Rybczak, uczestnik//

Powrót do 5. - Przed FF NH 2005