Berlinale 2012

Festiwale, przeglądy, retrospektywy. Zapowiedzi. Wasze wrażenia.
michuk

Na forum od:
30 lip 06, 0:25

Post 11 lut 12, 1:16

Wystartowało właśnie Berlinale 2012, a na nim m.in. nowy Herzog oraz oczekiwany przez dużą część Internetu "Iron Sky" o inwazji Nazistów z kosmosu.

Polecam jak rok temu śledzenie relacji z festiwalu Agaty Malinowskiej: http://filmaster.pl/festiwal/berlinale-2012/
Relacje na gorąco spisuje też Stopklatka: http://www.stopklatka.pl/imprezy/impreza.asp?ii=6195
Wrzućcie proszę linki do innych polskich serwisów / blogów piszących o imprezie.

michuk

Na forum od:
30 lip 06, 0:25

Post 14 lut 12, 9:52

Na Berlinale pokazany został nowy film Guya Maddina, Keyhole.

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=gkaFU0pE9-I
Recenzja Agaty: ODYSEJA PRZEZ DZIURKĘ OD KLUCZA - Keyhole, Guy Maddin

Mam nadzieję, że pojawi się we Wrocławiu w lipcu!

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 14 lut 12, 11:34

Guy Maddin MUSI być we Wrocławiu.
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

ayya

Na forum od:
27 lip 09, 10:52

Post 14 lut 12, 17:30

Mrozikos667 napisał(a):Guy Maddin MUSI być we Wrocławiu.

x2

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 14 lut 12, 17:44

I ja też chcę!
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 18 lut 12, 15:08

Jakoś mało interesujący - przynajmniej w relacjach - wydaje się ten festiwal.

Czekam na Michela Gomesa. W zeszłym roku widziałem dwa ciekawe, zbliżone stylistycznie filmy portugalskie - "Twarz, na którą zasłużyłeś" wspomnianego Gomesa i debiut współpracującego z nim aktora Jaoa Nicolau, zatytułowany "Szpada i róża". Pierwszy o chorym (na dorosłość) trzydziestolatku, którym w starym domku w puszczy opiekuje się siedmiu przyjaciół. Drugi o innym trzydziestolatku, który porzuca wszystko (tzn. kota, bo wiele więcej - oprócz nudnej pracy - nie ma), by wziąć udział w wyprawie na... pirackim statku. Filmy żarty, łączące różne techniki i gatunki filmowe (animacja poklatkowa, teatr kukiełkowy, rysunek, musical itd.), zrobione głównie dla frajdy twórców, trochę głupie, trochę poważne; infantylne, eskapistyczne i pomysłowe, jak pokolenie ich reżyserów. Osobne jak Guy Maddin, poetyckie i teatralne jak Manoel de Oliveira. "Tabu", nowy film Gomesa, musiał chyba być wytchnieniem dla berlińskich widzów po tych wszystkich masakrach, pogromach, epickich historiach i wykluczeniach na małą i dużą skalę. Chciałbym tego portugalskiego kina więcej, np. na NH.

A Benedek Fliegauf stał się Bencem.

okon

Na forum od:

Post 18 lut 12, 19:24

Roman Gutek chwali "Coming Home" Frederica Videau. A ja, szczerze mówiąc, nie mam ochoty na kolejny, "pełen niedopowiedzeń" film o pedofilii.

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 18 lut 12, 20:23

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 18 lut 12, 20:55

okon napisał(a):Roman Gutek chwali "Coming Home" Frederica Videau. A ja, szczerze mówiąc, nie mam ochoty na kolejny, "pełen niedopowiedzeń" film o pedofilii.

Ja chyba też nie...
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 18 lut 12, 22:22

Chętnie obejrzę "Coming Home"

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 19 lut 12, 12:00

Jest kilka tytułów, które chętnie zobaczę na Nowych Horyzontach: Cezar musi umrzeć Paolo i Vittorio Tavianich, Fliegauf, Gomis, Mendoza, Gatlif, Maddin.

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 20 lut 12, 10:06

Gatlif będzie na Planete+ Doc Film Festivalu, a później w kinach - dystrybucja Against Gravity: http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wydarzenie.asp?wi=85430 :D

Tomek

Na forum od:
11 maja 10, 13:37

Post 5 mar 12, 12:48

Szperalem w internecie, nic nie znalazlem ale moze Wy cos wiecie: czy polscy dystrybutorzy zakupili jakies filmy z tegorocznego Berlina ?

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 26 mar 12, 14:08

kolejna szansa obejrzenia Miguela Gomesa ("Tabu"):
"Nasz ukochany sierpień" (2008) w Krakowie 5 kwietnia
http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wyd ... p?wi=86577

okon

Na forum od:

Post 31 mar 12, 0:38

Tomek napisał(a):Szperalem w internecie, nic nie znalazlem ale moze Wy cos wiecie: czy polscy dystrybutorzy zakupili jakies filmy z tegorocznego Berlina ?

"Rebelle", o którym dużo pisał Tadeusz Sobolewski, zakupiło Against Gravity.

Jarosz

Na forum od:

Post 28 maja 12, 10:57

Po tym, co wczoraj usłyszałem w trójkowym Magazynie Bardzo Kulturalnym, możemy zapomnieć o sporej części berlińskich tytułów - a w każdym razie tych ponagradzanych - w programie tegorocznego T-MNH. Jan A.P. Kaczmarek rzekł bowiem Baszce Marcinik w rozmowie telefonicznej, że jego poznański Transatlantyk nawiązał ścisłą współpracę z Berlinale i to właśnie w stolicy Wielkopolski pojawią się filmy Tavianich czy Petzolda. Czyli pewnie Fliegauf i parę innych dzieł również.

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 28 maja 12, 12:08

Jarosz: prawa do filmów posiadają agenci sprzedaży lub dystrybutorzy w poszczególnych krajach i to oni, a nie fakt, że się ma wspólpracę z jakimś festiwalem, decydują o tym gdzie film jest pokazywany. Często też decydują gusty selekcjonerów oraz wysokość oczekiwanej opłaty za film.

Pozdrawiam serdecxznie,

Roman Gutek

Jarosz

Na forum od:

Post 28 maja 12, 12:40

Panie Romanie, czyli z Fliegaufem jeszcze nie wszystko stracone?
Pozdrawiam serdecznie!

Grzes

Na forum od:

Post 28 maja 12, 12:41

O to samo chciałem się zapytać :).

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 29 maja 12, 1:09

Jarosz, Grzes: prawa do dystrybucji filmu Fliegaufa kupiła nowa firma Aurora i nie wiem jakie maja plany festiwalowe zwiazane z tym filmem. Sprawdzę i Was poinformuję.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

Grzes

Na forum od:

Post 29 maja 12, 7:54

Jeśli tylko mają zamiar wprowadzić film do kin, to i tak dobrze.

tangerine

Na forum od:

Post 29 maja 12, 19:30

Grzes napisał(a):Jeśli tylko mają zamiar wprowadzić film do kin, to i tak dobrze.

No właśnie oni pewnie teraz siędzą i się zastanawiają co się właściwie z tymi filmami robi, po co się je kupuje ??? Oczywiście żart :wink:

Jarosz

Na forum od:

Post 17 cze 12, 12:31

Już wszystko jasne - Fliegauf w Poznaniu :(
Dobrze przynajmniej, że film wejdzie do kin...

http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wydarzenie.asp?wi=88708

ayya

Na forum od:

Post 17 cze 12, 14:52

fajne tytuły, ciekawe zatem, co będzie pokazane w nowohoryzontowej Panoramie, skoro z tegorocznego Berlina wszystko prawie w Poznaniu

Grzes

Na forum od:

Post 17 cze 12, 18:58

ayya napisał(a):z tegorocznego Berlina wszystko prawie w Poznaniu

Nie da się ukryć - Fielgauf, bracia Taviani, Mendoza, Petzold. Z interesujących rzeczy z Berlina zostają mi jeszcze L'enfant d'en haut Ursuli Meier oraz Wang Quan'an - może któryś z nich?

ayya

Na forum od:

Post 18 cze 12, 9:20

Z pewnością oblegany będzie cykl "Panorama" proponujący najnowsze dzieła nagradzane na najważniejszych festiwalach. Będzie można zobaczyć aż siedem tytułów z konkursu festiwalu w Cannes

a to dla mnie kiepska informacja, bo te filmy pewnie widziałam:)

Grzes

Na forum od:

Post 18 cze 12, 11:37

Skąd ten cytat?

Tomek

Na forum od:
11 maja 10, 13:37

Post 18 cze 12, 12:19

Z najnowszego artykułu Romana Gutka:

http://www.nowehoryzonty.pl/artykul.do?id=1423

gość

Post 18 cze 12, 14:34

ayya ---> prawdopodobnie większość osób, które przybędą na festiwal jednak nie miała możliwości zobaczenia tych filmów wcześniej i dla nich to dobre info, poza tym może jednak z zawężaniem opcji tytułowych poczekajmy do ogłoszenia programu festiwalu. Czy fakt pojawienia się w/w tytułów w Poznaniu wyklucza możliwość zobaczenia któregoś z nich w lipcu?

Jarosz

Na forum od:

Post 18 cze 12, 15:12

gość napisał(a):Czy fakt pojawienia się w/w tytułów w Poznaniu wyklucza możliwość zobaczenia któregoś z nich w lipcu?

Odpowiem za ayyę - ano niestety wyklucza. Pozostaje mieć nadzieję, że będą inne okazje, albo... pojechać do Poznania.

okon

Na forum od:

Post 18 cze 12, 15:19

ayya napisał(a):
Z pewnością oblegany będzie cykl "Panorama" proponujący najnowsze dzieła nagradzane na najważniejszych festiwalach. Będzie można zobaczyć aż siedem tytułów z konkursu festiwalu w Cannes

a to dla mnie kiepska informacja, bo te filmy pewnie widziałam:)

Zatem w przyszłym roku może festiwal we Fryburgu? :)

Potwierdza się to, co mówił już kilka lat temu Roman Gutek. Konkurencja jest coraz większa, dlatego festiwal organizuje się coraz trudniej. Szkoda - zwłaszcza Mendozy i Gomesa, których spodziewałem się w programie NH; do Poznania na pewno nie będę miał czasu pojechać. Szczerze mówiąc, zanim ogłoszono cztery canneńskie tytuły - Caraxa, Seidla, Reygadasa i Hanekego - tegoroczny program zapowiadał się dość letnio. Filmy lansowane na gwoździe programu - Akerman i Diaza - wydawały się umiarkowanie zachęcające. Boję się też, że Panorama zostanie ograniczona na korzyść pozostałych sekcji, np. takiego "Re:mixed".

gość

Post 18 cze 12, 15:58

Jarosz ---> ok, może masz rację i niestety tak będzie, ale wcześniej właśnie poruszyłeś ten problem i otrzymałeś określoną odpowiedź, w każdym razie nie zaznaczono, by poznańska współpraca z berlińskim festiwalem wykłuczyła możliwość pojawienia się tych filmów na innym festiwalu, mam wątpliwości i czekam na program, jednak (z nadzieją)

ayya

Na forum od:

Post 18 cze 12, 16:11

Ja chyba skrócę swój pobyt na NH, by móc na dłużej pojechać do Poznania. I nawet gdybym nie była w Cannes (na Caraxa pójdę sobie nawet drugi raz może), perspektywa zobaczenia 7 filmów z tego festiwalu byłaby dla mnie najbardziej atrakcyjną częścią NH i chyba jedyną, bo do retrospektyw nie pałam jakoś specjalnie sympatią, konkurs to zawsze loteria, brakuje nowych filmów polskich, w fajność kina meksykańskiego średnio wierzę itd. Festiwale powinny być jednak bardziej zróżnicowane, a nie że jeden ma monopol na festiwal w Berlinie, a drugi an Cannes.

Gość

Post 18 cze 12, 16:36

ojej, widzę że mimo braku dostępności programu pesymizm wśród festiwalowiczów, co do pojawienia się berlińskich tytułów, oby ten pesymizm był przedwczesny

Jarosz

Na forum od:

Post 18 cze 12, 16:37

Drogi gościu - to prawda, że nie zaznaczono, by poznańska współpraca z berlińskim festiwalem wykluczyła możliwość pojawienia się tych filmów na innej imprezie, trudno się chyba jednak spodziewać, że będą one wcześniej wyświetlane na konkurencyjnych NH - jeżeli już, to wyłącznie później, bo byłby to samobój dla Poznania. Wykluczenie filmów "berlińskich" z programu NH wydaje się niestety o tyle oczywiste, że Poznań jest kilkanaście dni później niż Wrocław, a skoro w Poznaniu te filmy już zaanonsowano, to we Wrocławiu będzie można dane tytuły pokazać najwcześniej za rok, jeżeli oczywiście będzie taka chęć organizatorów. Tyle że wtedy będzie już mnóstwo nowszych, gorętszych filmów i te obecne poznańskie, jeżeli w ogóle pojawią się w przyszłości we Wrocławiu, trafią prawdopodobnie wyłącznie do ewentualnych retrospektyw czy cykli tematycznych. Tak myślę. Mogę się przecież mylić :wink:
Z drugiej strony część z nich pewnie znajdzie polskiego dystrybutora i problem wtedy sam się rozwiązuje.

Grzes

Na forum od:

Post 18 cze 12, 16:44

Gościu - tak, jak napisał Jarosz, i z powodów, o których napisał - na TE filmy z Berlina, które zaanonsowano w Poznaniu jest dokładnie 0% szans. Natomiast być może coś jednak z Berlina się pojawi (na co liczę, podobnie jak na to, że większość z tych najgłośniejszych filmów z Berlina trafi później do dystrybucji (choć pewnie raczej Taviani lub Petzold niż Mendoza i raczej Mendoza niż Gomes).

ayya

Na forum od:

Post 18 cze 12, 17:50

Dystrybutorem Mendozy jest Manana, więc na pewno będzie w kinach.

Grzes

Na forum od:

Post 18 cze 12, 21:05

Super! A tak poza tym, to ta informacja dla odmiany skąd?

ayya

Na forum od:

Post 18 cze 12, 21:41

z fb Manany:)

worren

Na forum od:
15 sty 11, 11:47

Post 20 cze 12, 20:57

ayya napisał(a):fajne tytuły, ciekawe zatem, co będzie pokazane w nowohoryzontowej Panoramie, skoro z tegorocznego Berlina wszystko prawie w Poznaniu

Nie wszystko z Berlina w Poznaniu. Z pewnych źródeł wiem, że na NH znajdzie się m.in. "Un Mundo Secreto" z sekcji "Generation" tegorocznego Berlinale. Osobiście bardzo sobie cenię debiut Gabriela Mariño. "Zakon ENH" powinien być usatysfakcjonowany, bo to nowohoryzontowe kino. Znajdzie się pewnie w meksykańskiej sekcji. Jeśli będę we Wrocławiu w dniu projekcji to postaram się zobaczyć go ponownie - świetny wybór.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 12 wrz 12, 17:47

okon napisał(a):Czekam na Michela Gomesa. W zeszłym roku widziałem dwa ciekawe, zbliżone stylistycznie filmy portugalskie - "Twarz, na którą zasłużyłeś" wspomnianego Gomesa i debiut współpracującego z nim aktora Jaoa Nicolau, zatytułowany "Szpada i róża". Pierwszy o chorym (na dorosłość) trzydziestolatku, którym w starym domku w puszczy opiekuje się siedmiu przyjaciół. Drugi o innym trzydziestolatku, który porzuca wszystko (tzn. kota, bo wiele więcej - oprócz nudnej pracy - nie ma), by wziąć udział w wyprawie na... pirackim statku. Filmy żarty, łączące różne techniki i gatunki filmowe (animacja poklatkowa, teatr kukiełkowy, rysunek, musical itd.), zrobione głównie dla frajdy twórców, trochę głupie, trochę poważne; infantylne, eskapistyczne i pomysłowe, jak pokolenie ich reżyserów. Osobne jak Guy Maddin, poetyckie i teatralne jak Manoel de Oliveira. "Tabu", nowy film Gomesa, musiał chyba być wytchnieniem dla berlińskich widzów po tych wszystkich masakrach, pogromach, epickich historiach i wykluczeniach na małą i dużą skalę. Chciałbym tego portugalskiego kina więcej, np. na NH.

Gomes będzie miał retrospektywę w Turynie
http://cineuropa.org/2011/nw.aspx?t=new ... did=225803

tangerine

Na forum od:

Post 12 wrz 12, 19:22

Opis okona zapowiadał bardzo ciekawe kino do momentu kiedy padły słowa "filmy żarty" "zrobione głównie dla frajdy". Szkoda, że nie na poważnie, bo porzucenie kota to musi być strasznie poważna decyzja.

Powrót do O innych festiwalach i przeglądach filmowych