1. Spodziewalem sie takiego "bezpiecznego" werdyktu po zeszłorocznej bardzo smiałej decyzji choc jednoczesnie serce liczyło na filmy bardziej pasujace do Cannes. Mnie tez nie pasuje Brad Pitt, niech oni nam zostawia Cannes i skupia sie na Oscarach

2. Złota Palma to oczywiscie magnes dla dystrybutora ale tylko ta nagroda, bo jak przejrzycie poprzednie lata to dodatkowe nagrody nie zawsze byly gwarancja do dystrybucji w Polsce. W tym przypadku mozemy cos stracic, bo "Drzewo zycia" mialo juz wczesniej polskiego dystrybutora (Monolith), gdyby nagrode glowna otrzymal inny, mniejszy film to mogloby to w zasadzie oznaczac szanse obejrzenia u nas.
3. Ktos tu napisal ze skoro "Drzewo zycia" bralo udzial w konkursie to znaczy ze jest dobre. To nie reguła. Nie wiem czym sie kierowali selekcjonerzy ale pamietam ze w 2007 roku w konkursie glownym był film "Krolowie nocy". Ten przypadek bardzo pamietam bo film ten obejrzalem pozniej w Canal+. To film typowo komercyjny, kino sensacyjne, w swoim gatunku dobre ale podchodzace pod oscary a nie Cannes.
4. Chcialem wczoraj wieczorem odluchac sobie "trojkowo filmowo" ale jeszcze nie bylo na stronie "Trojki". Cieszy mnie ze Gutek zakupil dodatkowy film i czekam na inne firmy by zakupily np. Dardenne (SPI powinno cos kupic, moze Vivarto). Wiem jednak ze moge sie nie doczekac, tak jak z zeszlorocznym Harounem z Czadu.
5. Ciekawe jest obserwowanie takiego festiwalu. W telewizji niekodowanej dopiero padla wzmianka 3 minutowa w TVN24 wczoraj, dzis w porannych wiadomosciach w "Trojce" nie wspomniano ani slowa, w pracy tylko jednak osoba podlapala temat (inni nie mieli pojecia o czym mowie) ale po zdaniu ze "podobno to rewelacyjny i gra tam Pitt" sam zmienilem temat rozmowy

6. Bardzo chcialbym obejrzec nowy film Urszuli antoniak. Skoro Sobolewski i Gutek sa tym filmem zachwyceni to musze ten film obejrzec