Program 1.AFF opublikowany!

Filmy 1. AFF - wypowiedz się! Program Festiwalu. Imprezy towarzyszące.
Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 20 wrz 10, 11:14

Dziś, tj. 20 września, o godz. 12:00 na stronie http://www.americanfilmfestival.pl opublikowany został pełen program 1. American Film Festival z kalendarzem wszystkich projekcji. Podobnie jak w przypadku MFF ENH, oprócz opisów filmów dostępne są również materiały dodatkowe (zwiastuny, strony oficjalne).

:arrow: Program 1. AFF >>>

Tradycyjnie za pomocą systemu metek można rozpocząć przygotowywanie własnego planu filmowego.

Obrazek
kadr z filmu W rytmie fal, reż. Neil Truglio. Sekcja: Spectrum.

Obrazek
kadr z filmu Blank City, reż. Celine Danhier. Sekcja: American Docs.

Obrazek
kadr z filmu Double Tide, reż. Sharon Lockhart (Lunch Break, 9.ENH; Pine Flat, 7.ENH). Sekcja: On The Edge.

Obrazek
kadr z filmu Kaboom, reż. Gregg Araki (Mysterious Skin, 5.ENH; Doom Generation, 1.ENH). Sekcja: Highlights.
Ostatnio edytowano 24 paź 10, 9:46 przez Seblon, łącznie edytowano 2 razy
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 20 wrz 10, 11:17

A gdzie Winter's Bone zapowiadane od samego początku?

surawiewka

Post 20 wrz 10, 11:21

ni ma, ale nic to, jest kilka naprawdę świetnych tytułów :D

ayya

Na forum od:
27 lip 09, 10:52

Post 20 wrz 10, 11:22

nie ma, w zamian idź na Przeminęło z wiatrem :D

program jest fatalnie ułożony, będę tam przyjeżdżać na 9 rano tylko po to, żeby następne 4h połazić sobie w Heliosie :/ poza tym o 10 w środku tygodnia na Dekadę Niezależnych na pewno ci, którzy jeszcze nie widzieli tych filmów będą walić drzwiami i oknami

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 20 wrz 10, 11:24

Nie mogę słuchać jak niecałe pół godziny po publikacji programu podnoszą się lamenty. Ayya masz gorszy dzień czy to już tak zawsze?
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

ayya

Na forum od:

Post 20 wrz 10, 11:27

nie zawsze, ale niestety zielone metki nie ubłagalnie pokazują, że na rannych seansach nie ma nic, co by mnie interesowało, a przyjechać rano trzeba

Thane

Na forum od:

Post 20 wrz 10, 11:31

Zawsze można pobrać potrzebne wejściówki i udać się na miasto, na spacer, ku przygodzie... ;).

surawiewka

Post 20 wrz 10, 11:38

Oj, Ayya, rzeczywiście masz chyba gorszy dzień, ja akurat na "Przeminęło..." się wybieram, nie widziałam tego na dużym ekranie. Poza tym - jeśli nie chcesz nic oglądać rano z Dekady niezależnych czy Klasyki klasyki - codziennie o 9.00 jest jakiś film Cassavetesa...

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:
29 gru 04, 18:36

Post 20 wrz 10, 11:39

Tak, na ayya zawsze można liczyć :-)

ayya

Na forum od:

Post 20 wrz 10, 11:41

Cassavetesa lubię i znam, także nie czuję specjalnej potrzeby zapoznawania się ponownie. Szkoda mi strasznie tej Granik, bo ten film w sumie interesował mnie najbardziej.

ayya

Na forum od:

Post 20 wrz 10, 11:45

Ej, ale czepiacie się :> Ja myślę logicznie i profestiwalowo. Skoro Pan Roman napisał, że "w festiwalu weźmie udział szersza publiczność, nie tylko oczekująca filmow nowohoryzontowych i z myslą o nich ta klasyka" to umieszczanie tych filmów na 10 rano trochę nie współgra z takim myśleniem, bo ci ludzie raczej nie są aż takimi kinomanami, żeby brać urlop, by zobaczyć film w kinie, jak np. ja :>

bhuvan

Post 20 wrz 10, 11:47

Przejrzałem program i trochę ponarzekam. Nie na zestaw filmów, bo jest z czego wybierać i będzie wiele dylematów (nawet bardzo wiele). Ponarzekam na rozkład seansów. Domyślam się jaka stała za nim idea, ale nie podoba mi się ona wcale. Blok o 10:00 zajmują Casavettes, Niezależni i Evergreeny. Tym samym szanse na obejrzenie nowych filmów zostają mocno ograniczone. Niespecjalnie podoba mi się idea przyjeżdżania na festiwal i oglądania filmów, które już się widziało. A wysypiać się do 13 można po festiwalu...

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 20 wrz 10, 11:53

Przykro mi, że nie ma "Winter's Bone". Ten tytuł był już dawno potwierdzony przez polskiego dystrybutora, ale kilka dni temu otrzymałem informację, że nie jest mozliwe, aby ten film był pokazany na tegorocznym AFF. Samo życie...

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

UlaŚ
AFF-Organizator

Na forum od:
16 sie 10, 11:48

Post 20 wrz 10, 11:54

Oby takich ja Wy, którzy wstajecie na seanse na 10 i nie chodzicie spać do 24.30 było jak najwięcej!

surawiewka

Post 20 wrz 10, 12:01

Ayya, coś czuję, że żeby Cię zadowolić, następnym razem organizatorzy powinni zgłosić się do Ciebie na konsultacje co do układania programu :P

ayya

Na forum od:

Post 20 wrz 10, 12:03

bhuvan już też nadmienił, czemu seanse na 10 rano są trochę bez sensu

ja mieszkam 15 minut od heliosa, także po prostu przyjadę i pojadę do domu, ale wolałabym jednak coś zobaczyć o 10, bo tracę seans

Thane

Na forum od:

Post 20 wrz 10, 12:30

To ja chciałem zapytać o jedną rzecz. Rozumiem, że oficjalne otwarcie festiwalu odbędzie się o 19 w Heliosie 1 seansem "Rebirth of a Nation". W regulaminie napisano, że mając karnet nie wejdę na ten film za "free", w takim razie jaka będzie cena biletów dla karnetowiczów?

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 20 wrz 10, 12:54

Kontynuując polską tradycję narzekania, napiszę, że mi najbardziej nie podoba się to, że w weekend (szczególnie w niedzielę) mamy dominację filmów znanych i bardzo znanych. Rozumiem, że to ukłon w stronę masowego widza (być może lekko wymuszony przez kino Helios), ale niestety dla mnie to zła wiadomość. Akurat niedzielę (w przeciwieństwie do poprzednich dni) mam całą wolną i akurat wtedy wybór nie jest duży.

No ale coś się znajdzie. Koncesję na rzecz masowego widza akceptuję, jeśli dzięki niej festiwal uda się utrzymać na dłużej. Trzymam kciuki!
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

Grzes

Na forum od:

Post 20 wrz 10, 12:55

Roman Gutek napisał(a):Przykro mi, że nie ma "Winter's Bone". Ten tytuł był już dawno potwierdzony przez polskiego dystrybutora, ale kilka dni temu otrzymałem informację, że nie jest mozliwe, aby ten film był pokazany na tegorocznym AFF.

Polskiego dystrybutora? To znaczy, że film będzie (z dużym prawdopodobieństwem) w polskich kinach, czy tylko na dvd (a może w ogóle, tylko ja coś źle czytam)? Jeśli to pierwsze, to dla mnie brak filmu na festiwalu przestaje być takim dużym problemem.

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 20 wrz 10, 12:59

Thane:
- 20 października, godz. 19.00, Helios 1: film + DJ Spooky - bilet dla posiadaczy karnetów - 20 zł (normalny 40 zł)
- 20 października, godz.22.00, klub ETER (podziemia Heliosa): koncert DJ Spooky - bilet dla posiadaczy karnetów - 20 zł (normalny 30 zł)

bilet na pokaz filmu i na koncert: dla karnetowiczów - 30 zł (normalny 60zł)

Internetowa sprzedaż biletów od środy 22 października

więcej info.: http://www.americanfilmfestival.pl/film.do?id=4935

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek
Ostatnio edytowano 20 wrz 10, 20:29 przez Roman Gutek, łącznie edytowano 1 raz

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 20 wrz 10, 13:04

OK, pierwsza przymiarka do festiwalowej rozpiski dokonana. Niemal cały Cassavetes oznakowany :-)
Ubolewam, że nie zobaczę Please Give, bo jest tylko jeden seans - akurat w ten jeden jedyny blok godzinowy, kiedy zrobię sobie przerwę w festiwalu, gdyż akurat 23 października o 20:00 w studiu Polskiego Radia wystąpią znani z Once Glen Hansard i Marketa Irglova - pod szyldem The Swell Season. Od dawna mam bilet ;-)

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:

Post 20 wrz 10, 13:17

Grzes napisał(a):
Roman Gutek napisał(a):Przykro mi, że nie ma "Winter's Bone". Ten tytuł był już dawno potwierdzony przez polskiego dystrybutora, ale kilka dni temu otrzymałem informację, że nie jest mozliwe, aby ten film był pokazany na tegorocznym AFF.

Polskiego dystrybutora? To znaczy, że film będzie (z dużym prawdopodobieństwem) w polskich kinach, czy tylko na dvd (a może w ogóle, tylko ja coś źle czytam)? Jeśli to pierwsze, to dla mnie brak filmu na festiwalu przestaje być takim dużym problemem.

http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wydarzenie.asp?wi=64106

Grzes

Na forum od:

Post 20 wrz 10, 13:33

Dzięki za link. Dziwne, ale raczej tego jeszcze nie czytałem.

Thane

Na forum od:

Post 20 wrz 10, 13:38

Panie Romanie, dziękuję za przedstawienie sytuacji :).

Pozdrawiam serdecznie.

UlaŚ
AFF-Organizator

Na forum od:
16 sie 10, 11:48

Post 20 wrz 10, 13:59

doktor pueblo napisał(a):Kontynuując polską tradycję narzekania, napiszę, że mi najbardziej nie podoba się to, że w weekend (szczególnie w niedzielę) mamy dominację filmów znanych i bardzo znanych. (...)
No ale coś się znajdzie. Koncesję na rzecz masowego widza akceptuję, jeśli dzięki niej festiwal uda się utrzymać na dłużej. Trzymam kciuki!

Dzięki, Doktorze! Lejesz syrop w moje zdarte gardło:) W ramach wyjaśnienia pragnę zwrócić uwgę, że filmy nagrodzone pokazujemy o 22.00 w niedzielę, więc pokazy konkursowe musieliśmy zakończyć blokiem o 13.00 tego dnia, by policzyć głosy i wyniki ogłosić jeszcze tego samego dnia przed zamknięciem festiwalu. Stąd w niedzielę mniejsza liczba nowości... Niestety filmów konkursowych jest na tyle dużo, że nie da się wszystkim dać optymalnych godzin projekcji (tym badziej że godzina 10 rano do takich nie należy).

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 20 wrz 10, 17:20

i dlaczego tak daleko nam nad morze?.....
http://www.youtube.com/watch?v=-LDC_DF1gQ8
:-)
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

Thane

Na forum od:

Post 20 wrz 10, 17:29

Czuję po kościach, że gdzieś tam wśród tych ludzi ukryła się ayya ;).

psubrat

Na forum od:

Post 20 wrz 10, 17:45

:-)

ayya

Na forum od:

Post 20 wrz 10, 17:58

niestety kiepsko śpiewam :P poza tym narzekania narzekaniami, ale karnet kupiłam punkt 12 i mam już obcykany kalendarz projekcji :>

psubrat

Na forum od:

Post 20 wrz 10, 17:58

lovely.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 20 wrz 10, 20:02

a jakie są Wasze żelazne tytuły?
ja na razie rzucam się na On The Edge, ze Spectrum wybrałam Dwie bramy snu, Gaia, Szczęśliwy poeta, z Docs - Blank City, 180 stopni na południe, Wizjonerzy, z Highlights - Kaboom, kilka Cassavetesów - Kobietę pod presją, Premierę, Strumienie miłości (Twarze widziałam, polecam), co jeszcze mam obejrzeć?

ayya

Na forum od:

Post 20 wrz 10, 20:46

Killer Inside Me - genialna polemika z relatywizacją psychopatycznych morderców we współczesnej popkulturze, mój film roku na razie

All My Friends Are Funeral Singers - wybieram ze względu na świetną muzykę Califone

Zapada noc - z opisu na imdb zapowiada się bardzo ciekawie

surawiewka

Post 21 wrz 10, 13:04

dużo świetnych tytułów w sekcji American Docs, na pewno "Blank City", też "Dwóch Escobarów", "American Mystic", "Rewolta w Stonewall", "Dźwięki rewolucji". No i Soderbergh. Może na film o Lucasie i psychofanach ;) Star Wars się wybiorę. "Synekdochę" chętnie obejrzę, bo nie widziałam. No i wiadomo, całe On the Edge. I Cassavetes. I wszystkie tytuły wymienione wyżej przez Was. Jeszcze "W rytmie fal", bo lubię Iron & Wine. I film Banksy'ego... No, trochę tego jest :P

hankapoti

Post 21 wrz 10, 21:09

a czy może program zostanie opublikowany w wersji papierowej? lubie takie rzeczy wziąść do ręki i pobazgrać. Bo katalog bedzie dostępny dopiero podczas festiwalu?

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 22 wrz 10, 7:02

hankapoti: będzie papierowy program w festwalowej wkładce do wrocławskigo wydania Gazety Wyborczej (piątek, 15 października). Katalog powinien być również 15 października w Heliosie we Wroclawiu. Postaramy się, aby program i katalog byly jak njaszybciej dostępne w warszawskim Muranowie.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 22 wrz 10, 23:40

podpisuję niniejszym listę obecności. spotykamy się mam nadzieję we Wrocławiu na amerykańskich filmach. no i żeby pogoda była piękna (słoneczna). z noclegami może być problem ponieważ studenci raczej akademików nie odpuszczą.

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:

Post 23 wrz 10, 23:05

Grzes napisał(a):A gdzie Winter's Bone zapowiadane od samego początku?

Uwaga, uwaga:
A jednak Winter's Bone (Do szpiku kości) Debry Granik będzie na 1. AFF :!:

:arrow: http://www.americanfilmfestival.pl/film.do?id=4993

Thane

Na forum od:

Post 23 wrz 10, 23:16

Cieszę się, ale burzycie mój misternie utkany program ;).

ayya

Na forum od:

Post 24 wrz 10, 8:19

miodzio i pokrywa się z jedynym seansem Please Give :>

Grzes

Na forum od:

Post 24 wrz 10, 11:16

A ja się cieszę z niedzielnego terminu. Akurat wtedy nic nie miałem zaplanowanego (generalnie na niedzielę prawie nic nie miałem). Mam przy okazji pytanie, bo nie chce mi się przeglądać całego programu (strasznie jestem leniwy ;))- czy można napisać, jakie zmiany w innych projekcjach wprowadzono w związku z dodaniem filmu Granik do programu?

surawiewka

Post 24 wrz 10, 11:24

wypadł jeden seans Adaptacji i jeden seans Fantastycznego Pana Lisa

Grzes

Na forum od:

Post 24 wrz 10, 12:54

Dzięki. Czyli nic istotnego.

Powrót do 1. AFF - Moje własne Idaho