Właściwie dopiero festiwal nauczył mnie oglądać filmy ,wymagać ,obserwować ,wyciągać wnioski . Niektórymi swoimi odczuciami ,spostrzeżeniami sama byłam zaskoczona .
Wybiórczo o filmach
Na pierwszym swoim festiwalu byłam w –ostatnim – Cieszynie . Wtedy też ,oceniam to z perspektywy lat byłam najbardziej chłonna i ucząca się .
I tak –zdziwiona byłam ,ze niektóre filmy bolą ,ze potrzebuję czasu ,żeby je odreagować : Gdyby żółwie mogły latać ,a potem już we Wrocławiu Plac Zbawiciela
Film 13 jezior –totalnie minimalistyczny ,pierwszy film ,który zobaczyłam bez fabuły ,muzyki i dialogów . Z trudem wytrzymałam ,ale…zdziwiło mnie ,ze oglądając sama wyszukuję różne rzeczy , o wiele uważniej śledzę to co na ekranie ,a na drugi dzień potrafiłam się wsłuchać w każdą pojedynczą krople deszczu –wcześniej tego nie czułam .
A potem w telewizji festiwalowej /tu głos za kontynuacją/ rozbawiło mnie zabawne postscriptum 13 twarzy –każda po 10 sekund –jak każde jezioro po 10 minut .
Przemoc . Nigdy wcześniej nie widziałam takiego filmu –Wielka ekstaza Roberta Camischaela . Nie rozumiem do tej pory jak wytrzymałam ten film . Koło mnie siedział znany dziennikarz Marcin Meller /wymieniam go ,bo napiszę pozytywne . Obserwowałam go . Był równie przejęty . Ten film jednak nie nauczył mnie jak wytrwać przemoc . na kolejnym festiwalu nie byłam w stanie obejrzeć znakomitego filmu Buszujący w jęczmieniu . Do tej pory go nie obejrzałam . Z tego samego powodu obawiałam się pójść na tegoroczny Głód .
Mam jeszcze dwa filmy ,które miały spektakularny wpływ na mnie ,pisałam o nich ,więc tylko je wymienię –Jedwabna opowieść ,za którą trafiłam do Paryża ,gdzie powstały hafty na rzecz filmu .
I Rytm to jest to –film ,który spowodował ,ze zorganizowałam dwie duże akcje i wystawy w moim mieście . Ten film rok temu miał epilog dla mnie ,gdy przyjechał z kolejnym filmem jeden z reżyserów –mogłam mu opowiedzieć o swojej akcji .
W tym roku najwięcej mam przemyśleń po filmie The time we killed /pisałam o tym , po Hamsunie –że nie zawsze można szufladkować ludzi ,bo nie zawsze wiemy co nimi kieruje ,nie wszystko jest oczywiste . Po filmie Bez tchu i Zwykli ludzie –jak niewinne dziecko przeistacza się w bestię .
A na koniec jeszcze około filmowa obserwacja –znani nam Państwo Kalinowscy –słynna para starszych ludzi ,kinowe małżeństwo-że im się chce, że znajdują siłę ,ze tu wracają ….
Oczywiście więcej filmów budzi refleksje ,ale nie chciałabym zdominować