Gazeta Festiwalowa - czy ją czytacie

Imprezy towarzyszące. Festiwalowe dodatki.
kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 26 lip 09, 20:44

Mam wrażenie, że w tym roku Gazeta Festiwalowa nie jest tak popularną lekturą jak rok temu.
Czy też jest ją Wam ciężko znaleźć w tej kupie makulatury GW (makulatury, bo co mnie Warszawiaka obchodzi treść dodatku wrocławskiego do Gazety)?
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 26 lip 09, 21:11

Akurat ja znalazłem kilka ciekawych informacji... Zależy czym się zajmujesz zawodowo... Zresztą, dlaczego się ograniczać do własnego miasta... Warto mieć szersze spojrzenie na Polskę i świat...

Co do GF, to już nie jest to samo, mam wrażenie, że ten festiwal przechodzi w wiek dorosły, gdzieś umyka spontaniczność, pojawia się rutyna... ale czytam, staram się czytać, bo są tam informacje bardzo ważne do tego, by wybrać film do oglądnięcia...

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 26 lip 09, 23:35

Przeglądam ją pięć minut, zniechęcam się nagminnymi błędami interpunkcyjnymi (może mnie kolega nie zabije) oraz powtarzalnością informacji po czym odruchowo chowam w plecaku na resztę dnia. Bez jaj.... ;-)
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

Joanna Malicka
NH-Kreator

Na forum od:
18 lip 06, 11:46

Post 27 lip 09, 11:32

W tym roku korekta jest bardzo profesjonalna, a zapewnia nam ją "Gazeta Wyborcza".

dorotagie

Post 27 lip 09, 16:36

Niestety, mimo profesjonalnej korekty, zdarza się sporo błędów typu: brak spacji po spójnikach lub po przyimkach. Mnie osobiście to przeszkadza w czytaniu, ale może się czepiam?
Treść gazety wartościowa, korzystam z niej także po to, żeby wiedzieć, co tracę, nie obejrzawszy niektórych pokazów.

katja

Post 27 lip 09, 18:36

Ja gazetę owszem czytam,ale forma z poprzednich lat odpowiadała mi bardziej. A co do błędów, to jest ich sporo,gównie ww brak spacji. Gazety z poprzednich festiwali mam do dzisiaj:), tegoroczne ladują w śmietniku

Joanna Malicka
NH-Kreator

Na forum od:
18 lip 06, 11:46

Post 27 lip 09, 19:14

Brak spacji to wina nowego sposobu edycji narzuconego nam przez nowy layout. Czyli (mówiąc po ludzku) dziwnie to wygląda, choć w rzeczywistości spacje tam są. Tak na marginesie - mnie też to męczy i nie bardzo mi się podoba, ale nie mogę nic na to poradzić. Komputery są bezduszne...
Jesteśmy bardzo ciekawi Waszych opinii - piszcie koniecznie, co sądzicie o nowej formule gazety.
Joanna Malicka, naczelna (przedstawię się może, bo wygląda na to, że będę się w tej sprawie częściej wypowiadać).

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 27 lip 09, 21:43

Dlaczego nie ma oceny punktowej akredytowanych dziennikarzy ? Nie musialyby być to filmy konkursowe ? Zawsze wprowadzało to ożywienie do dyskusji o filmach...

Ale należy powiedzieć, że wobec średniej uzyteczności opisów katalogowych, gazeta spełnia ważną funkcję, chociaż chyba mniej jest tego w porównaniu z poprezdnimi edycjami, przy wybieraniu filmów...

Nie ma też miejsca na edukację uczestników, ale to już zupełnie inny temat...

I ten Schetyna, co oni we Wrocławiu tak się go czepili...

lipton

Post 27 lip 09, 21:55

Witam. Niestety jestem szczerze zawiedziony a może i zdziwiony że tak prestiżowy festiwal jak enh został objęty (pewnie nie od tego roku) patronatem GAZETY WYBORCZEJ. Sam na enh jestem pierwszy raz. Ale że taka gazeta pisze o festiwalu gdzie poruszane są najróżniejsze tematy te problematyczno moralne włącznie jest wg mnie swego rodzaju obłudą. Obłudą oczywiście ze strony GW. Gdyby tą gazetkę wydawała np. "Gazeta Wrocławska" albo choćy "RP" to byłby to krok w stronę podniesienia poziomu ze strony czysto reklamowej. Zaznaczam iż w/w poglądy są czysto subiektywne i wynikają z moich przekonań. Tak czy inaczej apeluje do ludzi odpowiedzialnych za tą stronę festiwalu aby przemyśleli czy aby za rok nie zrezygnować z tej, - jakże kłamliwej, atakującej dobre imie ludzi sprawiedliwych, czy choćby najzwyklejsze ataki na kościół rzymsko - katolicki gazety.

Pozdrawiam serdecznie

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 27 lip 09, 22:15

to wszystko nic, wiecie co jest NAJGORSZE? przeczytałam to w dzisiejszej GW wrocławskiej (a więc jednak lokalne strony na coś się przydają) - wrocławska Hala Stulecia zostanie ZAMALOWANA na kolor beżowo-złoty!!! zgroza!!! spieszcie się odwiedzić halę, bo za rok zniknie jej fantastyczna surowa betonowa faktura i charakterystyczny brunatny kolor!

_che_

Na forum od:
28 lip 07, 18:14

Post 27 lip 09, 22:20

Mogli ją od razu na jaskrawo-czerwony kolor pomalować-To by było NAJGORSZE;-)

żółto-beżowy ujdzie w tłumie ;-)

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 27 lip 09, 22:23

no nie, błagam...

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 27 lip 09, 22:24

Co do gazety - te z poprzednich lat były lepsze, miały swój styl i klimat(np. 'Czarny kot-biały kot').
Co do Hali - jej degradacja zaczęła się od zmiany nazwy, dalej bedzie jeszcze gorzej.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 27 lip 09, 22:29

no tak, ale te gazety z poprzednich lat miały na sobie takie fruwające włosy, które chciało się strzepnąć, a teraz włosów nie ma, mnie się podoba

_che_

Na forum od:
28 lip 07, 18:14

Post 27 lip 09, 22:35

Tak, sekcji "Czarny kot-biały kot" chyba brakuje mi najbardziej. Ktoś wie, dlaczego z niej zrezygnowano?

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 27 lip 09, 22:51

lipton napisał(a):....kłamliwej, atakującej dobre imie ludzi sprawiedliwych, czy choćby najzwyklejsze ataki na kościół rzymsko - katolicki gazety.

Ament.
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

animateria

Na forum od:
29 lip 08, 16:28

Post 31 lip 09, 9:33

ciekawa, wielowątkowa dyskusja :) to może też dorzucę swoje trzy grosze - gazeta wg mnie już nawet w minimalnym stopniu nie spełnia roli jakiegoś czynnika budującego atmosferę festiwalu, jest po prostu dodatkiem do katalogu.

w tym kontekście pytanie - czy komuś brakuje TV festiwalowej? :)

Bywalczyni

Post 31 lip 09, 9:54

Żałuję bardzo zmiany formatu gazety. Kiedyś była to wartość sama w sobie, mam do dziś gazety z poprzednich edycji, a codzienne jej czytanie było przyjemnością i stałym punktem programu festiwalowego; teraz po pierwszym numerze właściwie nie mam już ochoty do niej zaglądać. I nie zaglądam. Kiedyś widać było, że to gazeta robiona przez kinomanów dla kinomanów. Teraz jest robiona zdaje się dla nie wiadomo kogo.

miecznik

Na forum od:
10 mar 08, 13:41

Post 31 lip 09, 14:52

W tym roku Gazeta jest rewolucyjna - jak petarda zgniłego łajna rzuconego w ekran naszego horyzontu. Wchodzimy do kina i zamiast zdjęć zadowolonego Guya, uśmiechniętego Tsaia czy pogodnego Krzysia, na stojakach wita nas ponury Grzesiu czy dołujący Łosiu. Paradoksalnie pasowała mi tylko śmierć Igora Przegrodzkiego - przynajmniej jako dodatek do pokazywanego "Jeszcze nie wieczór" Jacka Bławuta.

roberto

Post 3 sie 09, 14:09

wiecie, co jeszcze inaczej? z poprzednich festiwali przywoziłem sobie festiwalowe gazetki. było co poczytać, fajnie to wyglądało, mała rzecz, ale jednak klimat robiła. nie mam nic do GW, czytam na co dzień, ale to już nie to. teraz gazeta była przewodnikiem jednorazowego użytku, przeczytać i wyrzucić. Jeżdzę na ENH od lat i wkurza mnie, że festiwal się rozłazi, traci swoją tożsamość. A to co się stało z gazetką jest tego dowodem. Gazetko wróć!

cze67

Na forum od:
14 cze 06, 10:34

Post 3 sie 09, 17:31

Nie podobał mi się ten dodatek do Wyborczej. Brakowało mi wielu rzeczy, które miało dawne Na Horyzoncie. Życia brakowało mi najbardziej, recenzji dziennikarzy (biały kot/czarny kot), krytyków i widzów (po projekcji). Były wkurzające, śmieszyły i przestraszały, ale wprowadzały jakiś FERMENT, skłaniały do DYSKUSJI. Dodatek był letni, nie prowokował, nie skłaniał. Nie znalazłem też recenzji koncertów, nie wiem nawet czy koncert Lydii Lunch się w ogóle odbył (burza).
Pomysł niewart kontynuacji.

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 3 sie 09, 17:39

To prawda, jakiś ten dodatek taki nijaki był. Brakowało choćby wspominanego tu "czarnego kota-białego kota". Pamiętam, jak w zeszłym roku dyskutowało się o tym, kto się zna, a kto nie ;) A teraz po prostu zerkało się okiem na to, co w dodatku zamieszczono, większość się omijało, bo nie przykuwała uwagi, a tego, co po takiej selekcji zostało, było zaskakująco niewiele.
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 3 sie 09, 19:22

psubrat napisał(a):
lipton napisał(a):....kłamliwej, atakującej dobre imie ludzi sprawiedliwych, czy choćby najzwyklejsze ataki na kościół rzymsko - katolicki gazety.

Ament.

NH chyba nie jest festiwalem rzymsko-katolickim, wiec jesli o mnie chodzi GW moze dalej wydawac gazetke festiwalowa, tylko niech to robi z zyciem, bo w tym roku byly tam straszne smety, wygladalo to na reklamy, nie recenzje
MK

Prolka

Na forum od:
25 kwi 07, 18:56

Post 3 sie 09, 21:15

tangerine napisał(a):Dlaczego nie ma oceny punktowej akredytowanych dziennikarzy ? Nie musialyby być to filmy konkursowe ? Zawsze wprowadzało to ożywienie do dyskusji o filmach...
.

Tego mi najbardziej brakowało :( I sekcji Biały kot/czarny kot.

Stara gazetko, wróć!

artis83

Na forum od:
4 lip 05, 16:43

Post 4 sie 09, 22:34

Nie będę tu oryginalna i zgodzę się z Wami. Starą gazetkę systematycznie czytałam od deski do deski. Mam zbiory wszystkich numerów z kilku edycji festiwalu. Tym razem gazetka straciła dla mnie wartość kolekcjonerską:( Przede wszystkim sama konieczność wyciągania je z wnętrza GW była sporą blokadą. Nie wspomnę już o błędach nie tyle interpunkcyjnych co merytorycznych. Dowiedziałam się np. z jednego z numerów, iż TLEN jest ZWIĄZKIEM CHEMICZNYM...

elfavorro

Na forum od:
8 maja 06, 15:22

Post 5 sie 09, 21:10

Stara gazetko, wróć! Nie powiem, żebym ją czytywał od deski do deski, ale przynajmniej przykuwała. A teraz...

- plącze się gdzieś tam wewnątrz wrocławskiego dodatku do GW (nudnego i byle jakiego przy jakiejś tam mojej sympatii do GW), zupełnie przezeń wchłonięta; magia poszła precz
- nie ma ocen dziennikarzy
- jak to jest, że jedna ze stron jest po angielsku, nie mając odpowiednika po polsku? Polskojęzyczni nie przeczytają sobie na przykład o "Rachel Wychodzi Za Mąż"...
- na paru bykach też ją przyłapałem. Merytorycznych. Nie pamiętam niestety konkretów

Iiiitam, taka gazeta.

tangerine napisał(a):Co do GF, to już nie jest to samo, mam wrażenie, że ten festiwal przechodzi w wiek dorosły, gdzieś umyka spontaniczność, pojawia się rutyna...

Świetnie powiedziane.
Wot's your function in loif?

Freak_of_nature

Na forum od:
9 wrz 06, 13:16

Post 5 sie 09, 23:14

Na starą gazetkę też były narzekania, a to że format za duży, a to coś tam.
Sam angaż GW mi nie przeszkadza, może być nawet wkładana do auto-moto byle nie było tak nudno. Gazetka kompletnie straciła charakter, teksty nijakie, czy naprawdę potrzebna jest dodatkowa reklama filmów? Największą i chyba jedyna kontrowersją był wywiad z Zanussim, przynajmniej sprokurowało to jaką dyskusję.
Niestety nie wierzę w powrót starych rubryk, ani specjalną poprawę w przyszłym roku. Kryzys...

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 7 sie 09, 8:45

Trudno się nie zgodzić w powyższymi zarzutami... Gazetka mi się w tym roku zupełnie nie podobała. Papier był toaletowy, a z tego co pamiętam w poprzedniej gazecie było o dwie strony więcej. Brakowało mi wypowiedzi dziennikarzy i publiczności, tak jak mówił Cze, siało to ferment ale i dyskusje były żywsze. Te nieszczęsne spacje, które były, ale ich nie było również utrudniały życie. Mi osobiście brakowało jeszcze konkursu ze zdjęciami. Sam nigdy nie brałem w nim udziału ale zawsze lubiłem popatrzeć na fotografie wygrywające danego dnia. Oby za rok wszystko wróciło do normy, i żeby papier był taki jak zawsze. Tak, chce poczuć rano ciepłą gazetę i mieć palce uwalane farbą drukarską/tuszem, o.
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

Estebo

Post 12 sie 09, 9:00

W tym roku miało być lepiej a wyszło....jak zwykle. Zeszłoroczna gazeta bardziej mi się podobała, tak jak moi poprzednicy - papier był lepszy, brakowało mi glosowania dziennikarzy, prezentacja programu festiwalowego była nie czytelna. Sięgając po gazete festiwalowa oczekuje informacji z festiwalu, czytlenego programu - co jest dzisiaj - i mozliwosci wachlowania się nią podczas co gorętszych seansów. Dodatek GW nie jest mi do niczego potrzeby - Poważnie czy ktos z was miał czas czytać GW ?? Wiec jak wiekszosc festiwalowiczów, wyciągałem interesujacy mnie dodatek "Na Horyzoncie" a resztę zostawiałem :)

Pozdro

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 12 sie 09, 17:40

A mi, o dziwo, zdarzało mi się zajrzeć również do GW, ale tylko w dłuższych kolejkach i gdy akurat zabrakło partnerów do rozmowy (co było wielką rzadkością) albo ciekawszych gazet ;)
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

Powrót do 9. - Miłe dodatki