4. FF Era Nowe Horyzonty

Archiwalne posty ze starego forum FF Nowe Horyzonty. Forum zamknięte.
MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 7 wrz 04, 9:30

LPR może sobie chcieć wycofać co im się podoba (niestety, galerie im czasem ustąpują, nie bardzo mogę to zrozumieć), mogą nie iść na film, przecież nikt ich nie zmusza. W najgorszym przypadku pójdą się modlić pod kino Muranów. Jak była premiera "Księdza" w Kulturze, to stały tam jakieś baby z różańcami, było śmiesznie i strasznie zarazem.

kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 7 wrz 04, 14:11

Jeśli tylko "chcą" czy "żądają" to pół biedy... Gorzej kiedy niszczą plakaty i mażą długopisami po obrazach w galeriach - to już jest chamstwo i bezprawna cenzura. http://chruszcz.lpr.pl/?sr=for   mularz - tu możecie napisać temu Panu co myślicie o jego oświadczeniu.

korez

Na forum od:
24 sty 05, 18:40

Post 7 wrz 04, 15:20

W takich wypadkach należy żałować, że w Polsce jest demokracja. Zgąbczałe od fanatyzmu umysły nastawione na odbiór tylko i wyłącznie jednej i nieomylnej "prawdy" nie powinny mieć prawa głosu, gdyż tamują rozwój i zmysł poznawczy ludzi bardziej światłych i mających ochotę na obcowanie z kulturą. LPR winna może bardziej gorliwie wziąć się za modlitwę za swoich nieomylnych i wszechwiedzących pasterzy (szanowna eminencja biskup Petz i równie uroczy prałat Jankowski), gdyż blado wypada moc różańca w porównaniu z faktami, a nie tylko z artystycznym językiem "Złego..." i podobnych obrazów. Ludzie!!! Nie dajmy się zwariować!!! MIŁEGO OGLĄDANIA NOWEGO PEDRO!!! Pozdrawiam dewotów!

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 7 wrz 04, 15:51

Dzisiaj idę na Almodóvara (po raz czwarty) i chyba zadedykuję to panom z LPR-u ;-))) Właściwie, po takiej dawce "promocji homoseksualizmu" powinnam już dawno zostać lesbijką, a nawet gejem, ale chwilowo nic takiego nie zaobserwowałam, więc chyba teoria LPR-owców się nie sprawdza ;-]

kubak

Na forum od:

Post 7 wrz 04, 15:58

Z tym się akurat nie zgodzę. Dobrze, że w Polsce jest demokracja i wolność słowa, każdy ma prawo wyrażać swoje poglądy i opinie, zarówno ja, Ty jak i członkowie LPR. Możesz się z nimi zgadzać lub nie, ale pisząc "nie powinny mieć prawa głosu" zniżasz się do ich poziomu.

kubak

Na forum od:

Post 7 wrz 04, 16:00

Ja odnośnie słów koreza oczywiście, nie MK...

Mallow

Post 7 wrz 04, 18:26

Dzisiaj usłyszałam o zbulwersowaniu LPR i Mlodziezy Wszechpolskiej...ciekawe ze zeby ocenic ten film ktos musiał na nim byc.. czy panowie posłowie polegaja na samych opiniach??
Pamietam był bulwers tez z powodu innego filmu czy wystawy.. zarzekali sie wtedy ze nie widzieli tego(zjawiska kulturowego czy filmu) ale ludziom gadali ze złe.. Jak mozna oceniac to,czego sie na oczy nie widziało??

Liriel

Post 7 wrz 04, 20:06

Wszystko świetnie z tą piosenką z "A place on earth"...już wiem kto, co i na jakiej płycie śpiewał. Ale czy jeśli ktoś zdołał to jakoś ściągnąć, to mógłby przesłać linka? Bo ja szukam i szukam i jakoś nie mogę tego dorwać...(i nie jest to kwestia lenistwa, a nieporadności internetowej). Z góry dziękuję.
Pozdrawiam

A_n_i_a

Post 8 wrz 04, 1:12

1- piosenke z "A place on earth" mam na kompie w 3 wersjach. wyslij mi maila, to jakos sobie poradzimy z jej wyslaniem.
2-co do LPR, to dziś jadąc samochodem zastanawiałam się, w jaki sposób żuri elpeerowskie zaopiniowało film i musze przyznać że wizja kilkunastoosobowej grupy nerwowo wiercących się w fotelach, przypgryzających palce, przysłaniających oczy i co chwilę szepczących "fe!" aktywistów wydała mi się dość zabawna...:D
3 NA SZCZĘŚCIE PAN ROMAN G. NIE JEST WARIATEM I "ZŁE WYCHOWANIE" ZOSTAJE W KINACH MIMO NACISKU PANA CHRUSTA, CHRUSZCZA, SRUSZCZA CZY JAK MU TAM BYŁO. HA.

A_n_i_a

Post 9 wrz 04, 13:08

Boże.... Roman Gutek, nie Giertych, oczywiście..... nawet nie zauważyłam wcześniej, co za perfidna zbieżność inicjałów...
ekhem.zabawy w przsetawianie literek lpr=prl:D

ciesz grrrrrrrrrl

Post 9 wrz 04, 21:21

hello. mam prosbe. bylabym max. wdzieczna gdyby ktos mi powiedzial jak sie nazywal dj-ski kolektyw ktory gral po otomo yoshide dnia/nocy 29.-czwartek. zaczeli w maskach ,psychodelicznie , skonczyli na happy housach. , 2 dj. nazwa ??? cos z cacao ..
vary grateful
cieszyn girl.

ciesz grrrrrrrrrl

hello. mam prosbe. bylabym max. wdzieczna gdyby ktos mi powiedzial jak sie nazywal dj-ski kolektyw ktory gral po otomo yoshide dnia/nocy 29.-czwartek. zaczeli w maskach ,psychodelicznie , skonczyli na happy housach. , 2 dj. nazwa ??? cos z cacao ..
vary grateful
cieszyn girl.

ciesz grrrrrrrrrl

vary grateful
cieszyn girl.

ciesz grrrrrrrrrl

vary grateful
cieszyn girl.

A_n_i_a

Post 10 wrz 04, 0:27

Cacao bros. Dwóch jołjołpanów z rurami wydechowymi przyczepionymi do masek a la plastikowy Hannibal Lecter.. Hmmm... dobrze pamiętam ten występ,w moim odczuciu był przerażająco straszny i okropnie niemieckawy. Czy powinnam napisać to cztery razy?:)

Gość

Post 10 wrz 04, 0:37

ten utwór, ba, całą płytę, to w emule można ściągnąć... tylko to podobno nielegalne...:)

komarcia

Post 11 wrz 04, 23:05

Kolejny festiwal w Wenecji przeszedl do historii... Znów bez mojego udzialu WRRRRRR;] ( do czasu....) Mam cichutka nadzieje, że pan Roman Gutek w nadmiarze innych zajec znajdzie chwilke, by opisac swoje wrazenia z fesiwalu. Niecodziennie Polacy zasiadaja w Jury miedzynarodowych konkursow;) Myśle, że nie jestem osamotniona w swojej prosbie ;] Z góry dziekuje i pozdrawiam

ash

Post 12 wrz 04, 12:42

Pytanie zupełnie nie na temat- czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć, jaki tytuł miał western/komedia z szeryfem-murzynem? Dowcip tam był jak w, nie przymierzając, "Czy leci z nami pilot"... Z góry wielkie dzięki.

Nowy_Projekt

Post 12 wrz 04, 13:13

Poszukujemy współpracowników :)

Jesteś młody, zdolny, kreatywny i chciałbyś spróbować własnych sił jako dziennikarz, a przy okazji poznać wspaniałych ludzi? To znakomicie! Właśnie do takich osób jak Ty nasza propozycja jest kierowana!

Poszukujemy ambitnych i sumiennych osób do współpracy z nowym projektem internetowym kierowanym do ludzi młodych, nie koniecznie ciałem, ale przede wszystkim duchem. Wystarczy, że interesujesz się kulturą (film, muzyka, sztuka, itd.) oraz znasz postawy języka polskiego, piszesz ciekawie i na temat oraz masz w sobie umiejętność pisania krótkich tekstów to zapraszamy do współpracy! Preferowane osoby powyżej 18 roku życia, posiadające stały dostęp do Internetu oraz aparat cyfrowy.

Niestety, współpraca z nami nie przynosi żadnych korzyści finansowych. Tworzymy serwis niekomercyjny i zarazem niezależny! Największą korzyścią będzie własna satysfakcja. Na pewno współpraca z nami zaowocuje nowymi znajomościami, nowym doświadczeniem, a przede wszystkim będzie to niesamowita przygoda!

Każdy współpracownik otrzyma legitymację prasową i będzie akredytowany na imprezy kulturalne i sportowe. Poznacie sławnych ludzi, porozmawiacie z gwiazdami, a efekty Waszej pracy ocenią Internauci!

Na koniec kilka słów o nas. Założycieli serwisu jest dwóch. Jesteśmy tak samo młodymi ludźmi, jak Wy! Posiadamy wiele pomysłów do zrealizowania, dużo ambicji i chęci do stworzenia serwisu WWW przyjaznego dla wszystkich. Mamy kilkuletnie doświadczenie przy tworzeniu dużych projektów internetowych. W 2000 r. stworzyliśmy portal dla młodzieży, który w bardzo szybkim czasie zyskał dużą popularność (po 6 miesiącach nasz serwis odwiedziło ponad milion osób!). Zamierzamy ten sukces powtórzyć z Waszą pomocą!

Zainteresowała Cię nasza propozycja? Czy jesteś dziewczyną czy chłopakiem wyślij zgłoszenie na adres: nettix@mojaoferta.pl. W zgłoszeniu napisz kilka słów o sobie, ile masz lat, gdzie mieszkasz i czym się interesujesz.

zdredka

Post 12 wrz 04, 14:08

witam! dla zainteresowanych, a nie doinformowanych :) dzisiaj o godz.22.10 na kanale Europa Europa bedzie film PEDRO ALMODOVARA "Czym sobie na to zasluzylam?" z roku 1984. Polecam i sama nie moge sie doczekac...! Poza tym polecam rowniez "Requiem for a dream" tuz po Almodovarzem,lecz na tvp1. jednak to juz z innej beczki :) milego seansu filmowego :)

kubak

Na forum od:

Post 12 wrz 04, 15:36

Toż przecież ten film ("Czym sobie...") jest na DVD i video w każdej większej wypożyczalni...

andy

Post 13 wrz 04, 14:19

A czy przypadkiem scenka z filmu "posrod ciemnosci" nie zostala wykorzystana w "zlym wychowaniu",czy tylko mnie sie tak zdaje?

A*

Na forum od:
29 sty 05, 15:55

Post 13 wrz 04, 15:38

A która scena?

mp

Post 13 wrz 04, 16:06

ash: chyba chodzi ci o "Płonące siodła" (znam tylko polski tytuł) - leciało parę razy na TCM. Jest taka scena (uwaga, kto nie chce niech nie czyta dalej): Murzyn pyta się białego: "co lubisz robić?" Biały: "... Grać w szachy ... Bzykać się..." Murzyn: "No to grajmy w szachy."

m

Post 14 wrz 04, 19:35

"As I Was Moving Ahead Occasionally I Saw Brief Glimpses of Beauty" Mekasa - głos za ponowną projekcją tego filmu do p. Romana Gutka. widziany przez niewielu w Sanoku, chętnie obejrzny zostałby w latach przyszłych w Cieszynie. Mówię za siebie, ale mam nadzieję, że ktoś się pod tym podpisze.
Dzięki dla organizatorów festiwalu - byłóo lepeij niż 2 lata i rok temu! Pozdrawiam

andy

Post 18 wrz 04, 13:22

słuchajcie,może ktos z Was nagrał "Palms" i może mi przegrac? Za kasetę i przekaz pocztowy naturalnie zapłacę,a moja wdzięcznosc będzie przeogromna:)

A_n_i_a

Post 21 wrz 04, 18:09

hmm... straszliwa cisza, niebędąca, mam nadzieję, synonimem niemocy twórczej i śpiącego stetryczenie przodomózgowia, zapadła na forum.... jako kurację o właściwościach ożywczych niezwykle, polecam oglądanie filmów przyjemnych, lekko głupawych, a nawet jeśli nie, to przynajmniej niewymagających i na pewno komercyjnych. zaprawdę powiadam wam, cięzko odzwyczaić się od twórczości wysokich lotów, ale jak świeżo można na nią o takiej przerwie spojrzec i jak wiele nowych pomysłów podsuwa wypoczęty umysł...:) ( mój zestaw z ostatnich kilku dni to( aż wstyd się przyznać) terminal, dziewczyna z perłą, zakochany bez pamieci, the company.) A żeby było festiwalowo, to mam nadzieję, że żaden z nich ( choć nie wiem jakim cudem mógłby...) nie pojawi się nigdy na festiwalu:)

kubak

Na forum od:

Post 21 wrz 04, 21:24

Ja to za tydzień mam obronę i ślęczę nad książkami... W międzyczasie obejrzałem (m.in.) "Wyspę" Ki-Duka, której nie udało mi się zobaczyć w Cieszynie. Znakomity film! Ten reżyser i jego symboliczne opowieści o samotności, zagubieniu, frustracji, buncie w niemocy to chyba dla mnie największe odkrycie festiwalu, patrząc z pespektywy. Cieszę się, że już wkrótce w kinach "Wiosna, lato ...".

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 21 wrz 04, 21:26

Niech wypoczęte umysły podsuwaja jak najwięcej pomysłów. Dziękuję za to, że piszecie tutaj. Zapewniam Was, że czytam z uwagą każdy post. Przez ostatnie dwa miesiące nie było mnie praktycznie w biurze. Wróciłem, ale tylko na chwilę...Obiecuję, ze za około dziesięć dni osiądę na dłużej w Warszawie i będę z Wami codziennie rozmawiał. Odpowiem na Wasze pytania, wątpliwości i uwagi zamieszczone na tym forum. Odniosę się także do Waszych sugestii programowych i różnych pomysłów. Napiszę też o filmowych odkryciach tegorocznego festiwalu w Wenecji. Chętnie porozmawiam z Wami o przyszłorocznych festiwalowych planach. ...Pozdrawiam Was serdecznie

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 21 wrz 04, 21:30

Kubak: będzie też w Polsce najnowszy film Kim Ki-duka: "Binjip" ("3-Iron") nagrodzony tydzień temu w Wenecji za reżyserię. Pozdrawiam

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 21 wrz 04, 23:01

Kubak: życzę Ci oczywiście powodzenia za tydzień...3ymaj się!!!

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 21 wrz 04, 23:02

Kubak: życzę Ci oczywiście powodzenia za tydzień...3ymaj się!!! Pozdrawiam

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 22 wrz 04, 12:59

Zbliża się Warszawski Festiwal Filmowy. Mnie zainteresowało przede wszystkim nowe kino rosyjskie, które wyraźnie wychodzi z recesji, odnosząca triumfy podczas rozdania Czeskich Lwów "Nuda w Brnie", izraelski "Non Tresor" (sukces w Cannes, m.in. Nagroda Tygodnia Krytyki wspólnie ze znanym nam "Brodeuses"), jeden obraz produkcji luksemburskiej, węgierski "Masnap" (inspiracje Tarkowskim)... Na co Wy się wybieracie? Są jakieś tytuły, których nie można pominąć? Myślę głównie o produkcjach, które nie wejdą do regularnej dystrybucji.

Tunia

Post 22 wrz 04, 13:31

Ciekawy artykuł:
http://enjoyment.ind   ependent.co.uk/film/features/   story.jsp?story=561392
( Breillat, De Van, Grandieux,...) Polecam.

kubak

Na forum od:

Post 22 wrz 04, 13:32

Rosyjskiego kina tam jest zawsze sporo, bo Laudyn przywozi dużo z festiwalu w Moskwie. Niestety, na ogół były to dotąd średnie albo słabe filmy - nieodkrywcze, komercyjne, banalne obrazy. Może tym razem będzie inaczej, choć wydaje mi się, że selekcjonerzy tamtego festiwalu wybierają tytuły z zupełnie innych pułek niż te, z których pochodzą np. filmy rosyjskie z ostatniego konkursu w Cieszynie. Nie mam też wrażenia, że kino rosyjskie "wychodzi z recesji", ani nawet, że w jakiejś specjalnej recesji było. Myślę, że rozwinęło się tam ostatnio kino komercyjne, a kino ambitne od wielu lat jest na podobnym, dość wysokim poziomie.

A_n_i_a

Post 22 wrz 04, 15:02

Kubak, po pierwsze: powodzenia; po drugie:"wyspa"- fenomenalne kino.. też czekam z niecierpliwością na następnego Ki-duka.. ;po trzecie: wff jest wydarzeniem niezwykle przyjemnym, ale w dziwny sposób mam nieodparte wrażenie, że ta sztampowośc/ recesja nie dotyczy jedynie kina rosyjskiego w kontekście tegoż festiwalu.... Muszę przyznać że wybory cieszyńskie zawsze jako całość robiły na mnie o wiele większe/lepsze wrażenie... mimo tego cieszę się bardzo, że znowu zbliża się szansa na niewychodzenie z kina przez tydzień... a może dziwak jestem niebezpieczny, ale "kocham kino"(...;)) nie tylko za to, na co patrzę, ale za niesamowitą intymność, za otulającą szczelnie mnie ciemność, nawet za bezbożne szepty i chichoty... mam więc nadzieję, że uda mi się wyrwać jak najwięcej takich chwil z mojego napiętego zapewne październikowego życiorysu(za tydzień zaczynam 1 rok studiów:)) i zatopię się choćby na kilka dni w nabożnej ciszy mojego ulubionego pomieszczenia w całym wszechświecie- sali kinowej..
Strasznie miło znów Pana tu widzień, Panie Romanie:) czekamy na rozmowy i dzielenie się wrażeniami z niecierpliwością...

raul

Post 22 wrz 04, 19:23

Panie Romanie czy planuje Pan wprowadzić do dystrybucji Butterfly /Nabi/? Czy może ktoś wie czy można gdzieś zobaczyć Bad Guy'a?

A_n_i_a

Post 23 wrz 04, 0:24

ja nie wiem, ale jak sie nie obejrzało to teraz należy żałować!!;p

Gruszeńka

Post 24 wrz 04, 14:12

Panie Romanie czekam niecierpliwie na relacje z Wenecji ( jak się pan czuł będąc w głównym jury? ). Z tego, co czytałam nie obyło się bez "kontrowersji" np.w postaci niezadowolonych Włochów :) Pozdrawiam serdecznie dziękując za to, że istnieją Nowe Horyzonty.

Festiwalinka

Post 24 wrz 04, 17:05

U mnie dzisiaj zaczyna się filmostrada. Planowałam obejżeć wszystkie siedem filmów, ale nie jestem pewna czy funduszy wystarczy... w końcu WMFF też już blisko. Szkoda, że nie ma karnetów :( (tak tylko chciałam się wyżalić i pomarudzić, że to troszku dużo jak na biedną, studencką kieszeń)

Gruszeńka

Post 24 wrz 04, 20:36

Poprawiam się - jak się pan czuł będąc w jury jednej z festiwalowych sekcji? :)

eMWu

Post 26 wrz 04, 18:04

o!ależ fantasycznie że to forum żyje cały rok:)właśnie!wff!.mieszkam kilkaset kilometrow od Wawy, nigdy nie byłem na tym festiwalu,ale chyba nie odmówie sobie wyjazdu choćby na weekend.Ja również ucieszyłbym się gdyby osoby które znają niektóre filmy, poleciłyby te najlepsze.Warszawe poznałem i polubiłem niedawno, teraz czas na festiwal:)Festiwalinka napisała,że nie ma karnetów.Chodziło o Filmostrade czy WFF?Jeśli ktoś zna ceny na WFF również prosze o informacje:)kubak:powodzenia!(   mnie to czeka za rok dopiero:))

gromit

Post 26 wrz 04, 19:47

eMWu: niestety karnety są tylko dla dziennikarzy i chyba dla studentów szkół filmowych... szarzy uczestnicy muszą płacić za każdy bilet. Bilety są po 10 i 13 złotych.

tolek

Post 28 wrz 04, 16:17

Ja tez wybieram sie na WFF ale w tym roku niestety tylko na dwa dni,gdyz pracuje.Mysle ze mozna obejrzec na tym festiwalu wartosciowe filmy i w tym roku napewno bede ogladal jezeli dostane bilety(przyjezdzam az z Grudziadza a tj. ok 200 km do W-wy)"Żelary","Zło",najnowszy film Woody Allena "Melinda i Melinda","Głowa w mur",który dostał Złotego Niedzwiedzia w tym roku w Berlinie i pare innych filmów.Uwazam jednak ze Festiwal w Cieszynie jest na wyzszym poziomie artystycznym.Powinny tez byc na WFF kanety dla widzów albo zdecydowanie tansze bilety.

kubak

Na forum od:

Post 28 wrz 04, 18:11

Filmy, które wymieniłeś, poza Żelarami (bo te jeszcze nie zostały kupione, co nie znaczy,że nie zostaną) wejdą w najbliższym sezonie do kin. Ja na razie wiem tylko, że pójdę na "Or". Wybiorę się też pewnie na nową Jaoui, choć będzie w kinach, ale nie mogę się jej doczekać ;-).

tolek

Post 28 wrz 04, 18:45

Szkoda wlasnie,ze nie obejrze "Popatrz na mnie" i "Or" bo z tego co wiem to zostały one bardzo gorąco przyjęte w Cannes.Szkoda tez ze tak malo bedzie na WFF filmów azjatyckich.Pozdrawiam Kubak Ciebie i wszystkich,którzy sa na tym forum.

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 28 wrz 04, 22:00

Panie Magistrze Kubak! Serdeczne gratulacje od ekip GF i NH z Zamenhofa 1. Teraz Filmówka? Za kilka dni napiszę więcej. "Or" realistyczne, bolące, Przejmujące i świetnie zagrane. Krytycy dali mu swoją nagrodę za najlepszy film w Tygodniu Krytyki Filmowej w Cannes wtym roku....Pozdrawiam Wszystkich.

kubak

Na forum od:

Post 28 wrz 04, 23:40

A dziękuję, dziękuję...

eMWu

Post 29 wrz 04, 16:21

kurcze blade!rany julek!psia krew!moge przyjechac tylko na pierwszy weekend wiec nie obejrze "Or".Na stronie wff są opisy,ale tylko fabuły,więc chyba zaczne buszować po zagranicznych stronach. Na podstawie opisów ze strony wff najciekawsze filmy pierwszego weekendu to moim zdaniem:perły i wieprze,aaltra,zapalnik,na złamanie karku,problem z lękiem,nazajutrz,zło,głową w mur.Popatrz na mnie na szczęscie będzie w kinach, a Or może w Cieszynie za rok:)

adas

Post 30 wrz 04, 15:22

właśnie obejrzalem film,kronike,gniot-mniejsza o nazwe.podzielam zdanie tych ktorzy mowia,ze koledzy sa zalosni i niesmieszni-nic dodac nic ujac-dwoja-a jak ktos napisze,ze sam lepszego filmu nie zrobilbym,to odpowiadam,ze dlatego filmow nie robie-moze koledzy tez powinni przestac

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Archiwum Forum ze Stopklatki - 2. 3. i 4. MFF Nowe Horyzonty 2002-2004