Claire Denis i Tindersticks

Zachcianki i zapowiedzi filmowe, muzyczne.
tayuki

Na forum od:
14 cze 05, 19:20

Post 7 lis 08, 0:13

psubrat napisał(a):a... i jeszcze ja za ścieżką muzyczną do "Trouble every day" zapoznałbym się chętnie bliżej z twórczością Tindersticks. ;-)

Ojej, błagam, Tindersticks !!! Są naprawdę niesamowici...
I got the ebb, I got the flow.

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 26 sty 09, 20:34

psubrat napisał(a):a... i jeszcze ja za ścieżką muzyczną do "Trouble every day" zapoznałbym się chętnie bliżej z twórczością Tindersticks. ;-)

Nie wiem co to za film... ale jak zagra zespół Tindersticks to ja się przełamię i pójdę na koncert... Ale to chyba nie te klimaty... Pieśn pod tytułem Before You Close Your Eyes zacięła się kiedyś w moim magnetofonie... Cudnie, melanchoijna, głęboko nostalgiczna muzyka...

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 28 sty 09, 1:44

tangerine napisał(a):Nie wiem co to za film...

To niezapomniana perełka świetnego cyklu Francuskie Rewolucje trzeciej edycji festiwalu, film Claire Denis, reżyserki "W piątek wieczorem" (ta sama edycja, lecz konkurs) i przedziwnego "Intruza" z 5.ENH (również konkurs). Nie mogę już się doczekać jej najnowszego obrazu, "35 rhums". Zone Europa (jeszcze pod szyldem Le Cinemy) dawno temu kilkanaście razy wyemitowała "Bez strachu przed śmiercią".

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 28 sty 09, 9:13

ja też uwielbiam Claire Denis i jej upodobanie do nieco szalonych aktorów, m.in. Bèatrice Dalle, czy Michela Subora - bardzo podobał mi się „Intruz”, a'propos „Trouble Every Day” - w zeszłym roku w Gdańsku w ramach wystaw Transfotografii były pokazywane takie nie do końca zwykłe zdjęcia z planu, raczej projekt artystyczny, pod tytułem „Ciało i krew” autorstwa Françoise Hugiera

info tu:
http://www.transfotografia.com/2008/exp ... er-pl.php3

kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 28 sty 09, 20:18

Tak, na "35 rhums" też przebieram nóżkami...
Moim ulubionym filmem Claire Denis jest "Piękna robota", z oszałamiającą ostatnią sceną.

O Tindersticks prosiłem już dawno, oszalałbym ze szczęścia!
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 28 sty 09, 22:03

wygląda na to, że konieczna jest retrospektywa Claire Denis, ja widziałam tylko 3 filmy :(

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 29 sty 09, 17:18

Claire Denis? Ach, jestem za!

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 30 sty 09, 0:12

Też podpiszę się pod Claire Denis.

Na dużym ekranie piękne zdjęcia Agnes Godard do "Pięknej pracy" pewnie wiele zyskują.

Powrót do 9. - Przed 9. MFF ENH