Propozycje retrospektyw i przeglądów

Zachcianki i zapowiedzi filmowe, muzyczne.
Worren

Post 29 lip 08, 13:46

Może by tak w przyszłym roku zorganizować podczas festiwalu pełną retrospektywę Elia Suleimana - izraelsko-palestyńskiego reżysera nagradzanego w Cannes oraz w Wenecji. To chyba byłaby ciekawa propozycja, bo jego twórczość nie jest zbyt znana u nas w kraju !

cze67

Na forum od:
14 cze 06, 10:34

Post 29 lip 08, 13:51

Reżyserom z Bliskiego i Dalekiego Wschodu mówimy kategoryczne tak!

Ojciec Dyrektor

Na forum od:
31 lip 06, 21:57

Post 30 lip 08, 14:24

Ja bym sobie życzył retrospektywy Piotra Szulkina, reżysera ostatnio nieco zapomnianego, a mającego na koncie kilka wspaniałych filmów. O ile kilka tytułów pełnometrażowych można dostać na dvd, to jego krótkie i średnie metraże są zupełnie niedostępne. Może raz na rok puści coś TVP Kultura:)

Iwona

Post 30 lip 08, 16:11

A może Brytyjczycy...?

fl23

Na forum od:
10 maja 08, 8:34

Post 30 lip 08, 16:28

A może kontynuacja retrospektywy Lecha Kowalskiego z 2006 roku ? Wtedy pokazano tylko trzy jego filmy, a "DOA" i "Story of a junkie" to filmy, które też warto zobaczyć...

mambala

Post 1 sie 08, 15:16

Dziwne że Roman i koledzy nie pokusili się o retrospektywy takich klasyków ja np.
Kurosawa
Wim Wenders
Louis Malle
Acha i szkoda że jak na razie nie szykuje się przegląd kinematografii
np.
Węgierskiej
Albańskiej
lub czegoś w ten deseń
A jeśli nie Europa to można by zaprezentować dzieła z "czarnego lądu"

Wpadłem na pomysł że można by wyświetlić np sporo filmów które otrzymały złotą palmę :D

Dobra dorzucę jeszcze 3 grosze odnośnie Nocnego szaleństwa przyznam że Argento bardzo mnie ucieszył z tond pomysł żeby w przyszłym roku rozpracować kolejnego włoskiego mistrza Fulciego (nie wiem czy poprawnie napisałem) a do tego dorzucić inne mocne gorre klasy Z może być Niemieckie
"Brutalne gówno" - Andreas Schnaas
"Nekromantik" - Jorg Buttgerait

losujemyspadochrony

Post 1 sie 08, 16:51

a może retrospektywa skolimowskiego?

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 2 sie 08, 7:53

Luis Bunuel

jojo

Post 2 sie 08, 14:14

Mam taką myśl: przegląd filmów z panią Danutą Szaflarską.
Byłoby to spojrzenie na kinematografie rodzimą od Zakazanych Piosenek po Pora umierać. Młoda widownia ENH mogła by oddać tym samym ukłon pani Danucie póki jest z nami, a nie jak zawsze w Polsce dopiero kiedy kogoś zabraknie.
Pani Danuta jest osobą, która w kilka chwil porywa widownie wiec napewno byłoby to wspaniałe przeżycie dla nas ale równiez dla niej..

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 3 sie 08, 18:50

Kino dalekowschodnie (Iran przede wszystkim, ale i Tajlandia, Tajwan, Japonia, Chiny), które obecnie - moim zdaniem - nie ma sobie równych. Do tego Skandynawia, mnóstwo ciekawych filmów robią Szwedzi.
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 3 sie 08, 18:52

Mrozikos667, Szwedzi na pewno będą za rok w duuuuuuużej dawce. Już się nie mogę doczekać :-D

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 3 sie 08, 19:57

Tak, właśnie sobie przeczytałem :) Też czekam z niecierpliwością :)
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

dnaoro

Na forum od:
3 sie 08, 21:11

Post 3 sie 08, 21:15

KEN RUSSELL

fl23

Na forum od:

Post 4 sie 08, 10:55

dnaoro napisał(a):KEN RUSSELL

tak! żebym w końcu zobaczył coś oprócz kompozytorów.

med

Na forum od:
29 lip 08, 21:11

Post 4 sie 08, 11:21

chinaski napisał(a):Luis Bunuel

Popieram!
Zrobić przegląd Luisa Bunuela.

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 4 sie 08, 14:21

- DOKUMENTY HERZOGA
- KEN RUSSELL
- Nocne szalenstwo: JOHN WATERS (przynajmniej bedzie sie z czego smiac)
MK

fl23

Na forum od:

Post 4 sie 08, 18:49

Dokumenty z Herzoga były dwa late temu na doc review, ale i tak warto byłoby je pokazać szerszej publiczności - sam bym chciał zobaczyć je raz jeszcze.

Może by tak retrospektywę Hiroshi Teshigahara ?

eMWu

Na forum od:
25 paź 05, 23:33

Post 4 sie 08, 18:58

Bunuel! Popieram!

Prolka

Na forum od:
25 kwi 07, 18:56

Post 4 sie 08, 19:08

Bunuel !!!
Jeszcze Dreyer mi się zamarzył w większej ilości po niesamowitym "Słowie".

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 4 sie 08, 19:30

- Robert BRESSON
- Philippe GARREL
- Leos CARAX

wojt.

Post 7 sie 08, 23:55

michael haneke

sywlia

Na forum od:
7 sie 07, 15:34

Post 8 sie 08, 9:20

ktoś juz wymienił Wima Wendersa

grześ

Post 8 sie 08, 12:41

A ja bym proponował w uzupełnieniu przeglądu nowego kina szwedzkiego, coś z bardzo starego kina szwedzkiego, w ramach filmów niemych z muzyką na żywo - Skarb rodu Arne albo Furmana śmierci.

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 8 sie 08, 12:59

grześ napisał(a):A ja bym proponował w uzupełnieniu przeglądu nowego kina szwedzkiego, coś z bardzo starego kina szwedzkiego, w ramach filmów niemych z muzyką na żywo - Skarb rodu Arne albo Furmana śmierci.

"Furman śmierci" lub "Banici" koniecznie!
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 8 sie 08, 14:33

Zgadzam się - Furman śmierci to ZNAKOMITY pomysł!!!

dnaoro

Na forum od:

Post 8 sie 08, 23:44

tak jest! SKARB PANA ARNE, BANICI, FURMAN!!!! genialny pomysł!

jeżeli bilety nie będą jakoś specjalnie drogie, to poszedł bym na od jednego do trzech filmów z muzyką live. gdyby nie to że zawsze kolidują z innymi filmami, za które przecież już się zapłaciło kupując karnet, chodziłbym więcej....
ogółem nie potrzebuję super gwiazd muzycznych, byle porządnie i niedrogo :) (może nawet w cenie karnetu, za wcześniej pobraną wejściówką? symboliczne 5zł?)

dnaoro

Na forum od:

Post 8 sie 08, 23:47

pochwalam również pomysł na szaleństwo z JOHNEM WATERSEM!!

a do apelu o KENA RUSSELLA dodam że skoro facet jeszcze żyje, to tym przyjemniej zrobić mu przegląd :).
nawet jeszcze kręci i najnowszy film zapowiada się na.. lipiec 2009!
((żeby przyjechać to trochę już chyba jest za stary na takie imprezy, nie wiem jak z jego stanem zdrowia... jego filmy mają trochę wspólnego z naszą środkowo/wschodnioeuropejską kulturą, więc może..))

Thane

Na forum od:

Post 9 sie 08, 7:18

dnaoro napisał(a):ogółem nie potrzebuję super gwiazd muzycznych, byle porządnie i niedrogo :) (może nawet w cenie karnetu, za wcześniej pobraną wejściówką? symboliczne 5zł?)

Myślę sobie, że gdyby ceny utrzymały się na tym samym poziomie co w tym roku to byłoby pięknie. Jeśli ktoś miał karnet, to nie było problemu żeby uczestniczyć we wszystkich wydarzeniach muzycznych bo bilety były całkiem tanie.

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 9 sie 08, 17:31

ja tez bym chetnie uzupelnila kino szwedzkie retrospektywa Anderssona...
MK

Gość

Post 10 sie 08, 10:42

mi się widzi Kar Wai

animateria

Na forum od:
29 lip 08, 16:28

Post 12 sie 08, 18:53

Tony Gatliff

a z wymienionych Bunuel, Wenders, Waters i Kar Wai (wieczorami)
Ostatnio edytowano 27 sie 08, 21:57 przez animateria, łącznie edytowano 1 raz

raggen

Na forum od:
29 cze 08, 22:34

Post 15 sie 08, 17:30

do szwedów obowiązkowo retrospektywa bo widerberga!

Demon z Nowego Sącza

Post 18 sie 08, 19:21

Dołączam się gorąco do Kampanii Probunuelowskiej. Mogę nawet rozdawać ulotki. Jeśli nie Bunuel, to kto? Ucieszyłbym się z retrospektywy któregokolwiek z nowofalowców(najbardziej marzą mi się Rohmer i Truffaut). Wenders i Kurosawa też byliby przeze mnie mile widziani.

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 22 sie 08, 11:44

1. Mam nadzieję, że szwedzkiej retrospektywy nie zdominują tytuły spod znaku słonecznego "Jak w niebie", kina popularnego, którym maltretuje Warszawski Festiwal Filmowy.

Miłym zaskoczeniem byłoby kilka zapomnianych klasyków, np. "Głód" Carlsena, "Emigranci" Troella, "Miłość Elwiry Madian" lub "Wózek dziecięcy" Bo Widerberga czy "Historia miłosna" Anderssona.

Jednak dwie ostatnie retrospektywy - australijska i nowozelandzka - sugerują, że kontynuowany będzie ten pierwszy trop.

2. Nie podpiszę się pod Bunuelem, Wendersem, Kar-Waiem czy Gatlifem. Panowie są dostępni i na DVD, i na wideo, dwaj ostatni mieli też tu i ówdzie swoje przeglądy.

Leos Carax i następcy francuskiej Nowej Fali - Jean Eustache, Maurice Pialat, Philippe Garrel. To moja propozycja.

Liczę też na to, że organizatorzy nie zapomnieli o propozycji retrospektywy japońskiej Nowej Fali z lat 60. i 70. (Oshima, Matsumoto, Yoshida itd.)

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 22 sie 08, 15:04

Taki jeden Pan w towarzystwie innej Pani (mojej dziewczyny) powtarza, ze czeka na Francuskie rewolucje vol.2, tak jak mniej wiecej ja czekam na Klub Nowych Horyzontow na dvd vol. 3, ale to juz inny temat.
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 22 sie 08, 20:12

okon napisał(a):Nie podpiszę się pod Bunuelem, Wendersem, Kar-Waiem czy Gatlifem. Panowie są dostępni i na DVD, i na wideo, dwaj ostatni mieli też tu i ówdzie swoje przeglądy.

Hmm.. może i rzeczywiście Bunuela relatywnie łatwiej trafić w Polsce niż innych twórców wymienianych w tej dyskusji, ale z tym dvd to chyba przesadziłeś? Wyszedł choć jeden film Bunuela w Polsce na dvd?

chinaski

Na forum od:

Post 23 sie 08, 12:07

Tylko "Piękność dnia".A gdzie on jest dostępny,konkretne przykłady?Czasem rzadko w tv o 1 w nocy to może..

mag.

Post 23 sie 08, 12:23

Moje propozycje: Dušan Makavejev, Mikio Naruse, Claire Denis, Aleksander Sokurov. Podpisuję się też pod pomysłem przeglądu filmów Maurice'a Pialata i Leos Caraxa.

mag.

Post 23 sie 08, 12:36

PS: ha, pozwolę sobie sama zgłosić poprawkę do mojej propozycji:) Sokurow już był, bodajże 6 lub 7 lat temu. To może zamiast niego Margarethe von Trotta?

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 23 sie 08, 15:21

chinaski napisał(a):A gdzie on jest dostępny,konkretne przykłady?

Tantra wydała kiedyś na vhs 4 - 5 filmów Bunuela, na pewno: "Dyskretny urok burżuazji", "Mroczny przedmiot pożądania", "Dziennik panny służącej" i "Piękność dnia".

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 23 sie 08, 15:25

"na vhs" ??!! :)
a wersji na tam-tamy nie ma? ;)

okon

Na forum od:

Post 23 sie 08, 18:27

chinaski napisał(a):Tylko "Piękność dnia".A gdzie on jest dostępny,konkretne przykłady?Czasem rzadko w tv o 1 w nocy to może..

Och, o owych stareńkich kasetach wideo mowa.

Nie ukrywam, że dużą część filmów Bunuela po prostu widziałem, trudno więc, żebym optował za jego retrospektywą. Ale faktycznie, Bunuel jest spośród tych czterech panów najtrudniej dostępny. Swego czasu nagrałem sporo tytułów na nieodżałowanym Le Cinema, inne widziałem w Iluzjonie i na festiwalu filmów latynoamerykańskich. Ot, i cała prawda.

dnaoro

Na forum od:

Post 24 sie 08, 19:54

całym serduchem podpisuję się pod propozycjami:
NARUSE, MAKAVEJEV, CARAX
!!

bunuel jest w polsce dostepny w duzej ilosci.. w filmotece narodowej :) tak wiec nie dvd nie vhs a najwięcej luisa "wyszło" na taśmie :D
a w tv było naprawdę sporo jego tytułów, sam nagrałem kilkanaście, no ale to kiedyś tam.

jedno jest pewne - retrospektywa bunuela była by oblegana naprawdę tłumnie (jak w Poznaniu w ramach przeglądów "kino klasyki", gdzie na kazdy film nie przychodzi zbyt wiele osob, ale na bunuele - pelna sala).

pozdrawiam!

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 24 sie 08, 20:33

okon napisał(a): Swego czasu nagrałem sporo tytułów na nieodżałowanym Le Cinema...

Ale przecież Le Cinema tylko zmieniło nazwę na Europa, Europe, a teraz Zone Europa. Tylko, że trzeba mieć kabel. Ja właśnie szukam mieszkania do wynajęcia w Warszawie i nie tak znowu łatwo wynająć lokum z kablową.

okon

Na forum od:

Post 25 sie 08, 11:05

tangerine napisał(a):
okon napisał(a): Swego czasu nagrałem sporo tytułów na nieodżałowanym Le Cinema...

Ale przecież Le Cinema tylko zmieniło nazwę na Europa, Europe, a teraz Zone Europa. Tylko, że trzeba mieć kabel. Ja właśnie szukam mieszkania do wynajęcia w Warszawie i nie tak znowu łatwo wynająć lokum z kablową.

Tyle że Zone Europa daleko do formy Le Cinema.

martwa

Na forum od:
29 lip 08, 12:41

Post 25 sie 08, 18:32

podpisuję się pod propozycjami querelle

dorzuciłabym jeszcze filmy jeana-jacques'a beineix (który razem z caraxem i bessonem tworzył w latach 80. neobarok filmowy - może taki "łączony" przegląd byłby ciekawy?).

a filmy bunuela były pokazywane w europa europa - czyli już nie le cinema, ale być może równie nieodżałowana... ;)

mag.

Post 25 sie 08, 19:19

o tak, przydałby się cały cykl poświęcony francuskiemu neobarokowi :)

a filmy Bunuela leciały nie tylko na różnych nieodżałowanych kanałach, lecz także w TVP 1 i TVP2 - i to nie raz nawet :)

marcelina2005

Na forum od:
26 sie 08, 10:01

Post 26 sie 08, 10:23

Moje propozycje retrospektyw:
Jacques Tati
Louis Malle
Alain Resnais
Lindsay Anderson
Robert Bresson
Andriej Tarkowski

Fajnie by też było zobaczyć na dużym ekranie "Aż do końca świata" Wendersa oraz "Ostanią audycję" Altmana (filmy świetne, a wiadomo, że DVD to nie to samo, co kino:)

Thane

Na forum od:

Post 29 sie 08, 23:58

To ja chciałbym w tym miejscu przeciąć wszelkie dywagacje na temat retrospektywy Bunuela. Kino Świat 31 października tego roku wydaje box filmów tegoż reżysera. W skład wydania wchodzą:

Dziennik panny służącej
Widmo wolności
Tristana
Mleczna droga
Piękność dnia
Dyskretny urok burżuazji
Mroczny przedmiot pożądania

To dobra wiadomość ;).

chinaski

Na forum od:

Post 30 sie 08, 8:42

To nie wszystko.Poza tym NIC nie zastąpi retrospektywy w Kinie,więc nie ma co przecinać.Piszę to jako zbieracz Filmów,posiadający ponad 1000 tytułów,w tym wiele wydań kolekcjonerskich na stanie.I co?I nic nie mierzy się z magią ciemnej sali kinowej,choćby i największy telewizor i zestaw kina domowego.
Tak więc wzywam raz jeszcze do poparcia dla PEŁNEJ retrospektywy Luisa Bunuela na 9.MFF enh Wrocław 23 VII-2VIII 2009!

A wiadomość Thane rzeczywiście dobra.Skorzystam:-).Thx.

Następna strona

Powrót do 9. - Przed 9. MFF ENH