Klub Filmowy NH (1. edycja)

Wieści filmowe. Ważne wydarzenia, ciekawostki, informacje.
Karas

Post 29 lis 06, 14:49

Nikt tu nie pluje jadem tylko podjąłem normalną i w sposób kulturalny toczoną rozmowę.
Nie umniejszam całej idei Klubu jako coś naprawdę wspaniałego i pewnie się skuszę na kolejną subskrypcję, jeżeli oczywiście filmy, które się w niej znajdą będą mnie interesować choć co do tego raczej jestem prekonany.
A chyba wolno mi wytknąć błędy i zapytać o istotne sprawy w koncu jestem klientem.
Takie obrazowe porównanie płacisz za samochód z dodatkami (typu klimatyzacja itd) przyrównuje to do zniżek i promocji dla klubowiczów - otrzymujesz jedynie wersję podstawową - uboższą o dodatki za, ktore zapłaciłeś - czyli jedynie filmy w tym wypadku, a teraz pomimo szlachetności całej inwestycji czy nie jest rzeczą dziwną, że płacąc za samochód, klub czy inne sprawy otrzymujesz uboższą ofertę niż ci była obiecana?? Chyba mogę mieć słusznośc i takie zdanie na ten temat mam, a sami przyznajecie, że obietnice były większe czyli na przyszłość wg mnnie lepiej nie obiecywać tylko zamiast tego kilka razy mile zaskoczyć bez obiecanek, które nie zawsze z winy tworzącego jakiś projekt można spełnić.
Pozdrowienia dla pana MJ, Zecika oraz Koreza niech dobre kino będzie z nami, a moich uwag nie traktujcie jako atak tylko dyskusję, która mam nadzieje przysłuży się do tego, by Klub filmowy rozwijał się w dobrtym kierunku i zaczął spełniać w stu procentach swoje założenia.
Z wyrazami szacunku Karas

korez

Na forum od:
24 sty 05, 18:40

Post 29 lis 06, 15:55

Karas: Rozbraja mnie Twoje roszczeniowe podejście do tematu (bez urazy), zwłaszcza domaganie się zniżek na kolejną edycję kolekcji, w sytuacji kiedy płacisz tak naprawdę za nią i tak już marne pieniądze. Przepraszam, ale porównanie deficytowego Klubu Filmowego (wątpię, by organizatorzy dorabiali się na naszej doli) z zakupem wypasionego modelu auta jest po prostu nie na miejscu (wiem, wiem to tylko porównanie...) Meritum, sednem Klubu są znakomite filmy. Wspierajmy tych ludzi bo robią naprawdę kawał dobrej roboty. Klub raczkuje. Dajmy mu więcej czasu na rozwinięcie skrzydeł. Myślę, że takie domaganie się na siłę swojego może strasznie deprymować i zniechęcać. Może czasem warto zapomnieć o tym że jestem tu klientem tylko cieszyć się z tego ze się komuś wreszcie w tym kraju cokolwiek chce robić...
pozdrawiam serdecznie
korez

wienedikt

Post 30 lis 06, 10:06

mj
dałoby się zrobić szerszą wersję - dwa razy więcej filmów, hm? paskaljevic w zestawie, co? bo mi jest tego mało:)

Gość

Post 30 lis 06, 11:35

korez napisał(a):Karas: Rozbraja mnie Twoje roszczeniowe podejście do tematu (bez urazy), zwłaszcza domaganie się zniżek na kolejną edycję kolekcji, w sytuacji kiedy płacisz tak naprawdę za nią i tak już marne pieniądze. Przepraszam, ale porównanie deficytowego Klubu Filmowego (wątpię, by organizatorzy dorabiali się na naszej doli) z zakupem wypasionego modelu auta jest po prostu nie na miejscu (wiem, wiem to tylko porównanie...) Meritum, sednem Klubu są znakomite filmy. Wspierajmy tych ludzi bo robią naprawdę kawał dobrej roboty. Klub raczkuje. Dajmy mu więcej czasu na rozwinięcie skrzydeł. Myślę, że takie domaganie się na siłę swojego może strasznie deprymować i zniechęcać. Może czasem warto zapomnieć o tym że jestem tu klientem tylko cieszyć się z tego ze się komuś wreszcie w tym kraju cokolwiek chce robić...
pozdrawiam serdecznie

Może i moje wymagania możesz uznać za rożczeniowe, choć w żadnym miejscu nie napisałem, że tak ma być tylko napisałem swoje przemyśłenia co do tej sprawy, z ktorymi osoby mające cos do powiedzenia przy projekcie mogą zrobić co zechcą, a ja tylko zauważyłem, że to co miałem obiecane do tego co otrzymałem za swoje pieniądze jest mniejsze niż obiecywane i to chyba moje prawo bym mógł o tym napisać.
Co do deficytowości to ja zauważam tendencje, że wszysto co robi Gutek Film uważacie za deficytowe, z tego wynika, że firma powinna dawno nie istniec bo przynosi same straty, a neie wierze, że w ten sposób da się to ciągnąć więc porównanie z twojej strony nietrafione . Taki prosty przykład deficyt przynosił festiwal w Cieszynie więc został przeniesiony do Wrocławia by nmie był deficytowy a nawet mógł się zwrócić w całości.
Co do deprymowania się nie widzisz tej różnicy, że płacono za co innego otrzymało się co innego choć z jednym się zgadzma istotą tego projektu są filmy i dlatego pewnie wezmę w nim udział drugi raz. Mówisz mi o słusznej idei. Zgadza się idea słuszna wykonanie gorsze, a twoim przyklaskiwaniem można dać tylko przyzwolenie do dalszych praktyk z niewywiązywania się z tego co było obiecane bo w końcu idea jest słuszna.
I tu nie chodzi tylko o sprawy finansowe, a o takie proste rzeczy, które uderzają w wzerunek całego projektu jak zaniedbana strefa klubowa - poza zapowiedzią Tarnation nic sie juz nie pojawiło, a nie sądze by były to jakies wielkie koszta wrzucenie trailera każdego z kolejnych filmoe, czy brak informacji w postaci zbiorczego maila dla subskrybentów o przesunięciu się wysłania Gerry - nie wszyscy wchodzą na forum, i takie coś byłoby przykłądem szacunku dla osób,. ktore wydają pieniądze bo szacunek powinien byc i do klienta bo dzięki niemu można to ciągnąć dalej a bez niego projekt nie ma sensu. To właśnie nazywam profesjonalizme, a pana Gutka uważam za profesjonalistę pełną gębą - przepraszam za kolokwialne stwierdzenie, więc wymagam od projektu sygnowanego jego marką rónież profesjonalizmu.
Na koniec napisze optymistycznie, że zadowolony jestem z filmów na, które padł wybór, nie da się dogodzić ze wszystkim każdemu więc wiadomo, że coś może się podobac mniej (ja np nie jestem fanem Sokurowa ale doskonale rozumiem, że ktoś może go uwielbiac i dla niego to wspaniała sprawa) a ja cieszę się bardzo, że mogę posiadać w swoich zbiorach tak dobre filmy jak Tarnation czy Eureka.
A dyskusje kończę, bo obecnie są to już tylko nasze przepychanki a nie sensowna rozmowa.
Mam nadzieje, że osoby, które mają coś do powiedzenia nie odbieraja tego jako roszczenia tylko dysputę nad dobrem projektu by był coraz lepszy i stał się wspaniałą alternatywą dla papki, którą serwują inne firmy wydające filmy na DVD
Z wyrazami szacunku dla wszystkich, którzy się ze mną zgadzają lub nie zgadzają pozdrawiam - Karas
PS: To był mój ostatni post w tym temacie i kończę przepychanki dla dobra Klubu filmowego, by nikt mi nie zarzyucał jakiejś mojej niszczącej siły bo kieruje mnie jedynie troska o dalsze powodzenie tej słusznej idei.

MuSa

Post 30 lis 06, 13:40

Szczerze to nie naleze do tego smiesznego klubu, ani nie jestem fanem Tarnation, ale kazde nie wywiazywanie sie z umow jest brakiem szacunku do drugiej strony nie mowiac juz o kwestii prawa.
To nie pierwszy raz na tym forum RG rozbi z siebie filmowego "meczennika".
Zycze Wam powodzenia. W tym kraju to normalnosc, ze w taki sposob lamie sie prawa konsumenta.

mj
NH-Kreator

Na forum od:
1 sie 06, 18:23

Post 1 gru 06, 10:25

dzięki wszystkim, za miłe słowa,
można od was przejąć energię na dalsze działanie!

dzięki też za obronę, karas jednak ma generalnie rację,
za niewywiązanie się z niektórych zapowiedzi należą się Wam co najmniej
przeprosiny..a to że karas nam nie odpuścił, nie przymknął oka
pomaga tylko naszej dyscyplinie wobec siebie samych,
gorąco nie zgadzam się tylko z zarzutami o brak szacunku,
takie czarno-białe, moralistyczne oceny, to z całym szacunkiem musa,
ale świadczą dla mnie tylko o braku wnikliwszego zrozumienia, tego co się komentuje

a Roman Gutek męczennikiem na pewno nie jest,
działa tylko w takiej specyficznej rzeczywistości,
gdzie na 7 krasnoludków przychodzi
do kina dobrze ponad 200 tys ludzi,
a na palindromy dobrze ponad 20 razy mniej...

pozdrawiam
mj

Karas

Post 1 gru 06, 13:35

Za moralistyczne oceny przepraszam i pozdrawiam serdecznie pana MJ oraz wszystkich, którym dobro kina leży na sercu.
Z wyrazami szacunku Karas

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 25 gru 06, 19:25

korez napisał(a):Inicjatywę Klubu traktować należy zatem w kategoriach "Pasjonat daje coś pasjonatowi za symboliczną kwotę" (...) Sednem Klubu są znakomite filmy. Wspierajmy tych ludzi bo robią naprawdę kawał dobrej roboty.

Nic dodać, nic ująć. Święte słowa :!:

mj napisał(a):konkretne filmy już nam chodzą po głowie

Strasznie jestem ciekaw, jakie. :) Pozwolę sobie na propozycje z mojej skromnej strony :) :

z tych nowohoryzontowych, które pojawiły się także w wąskiej dystrybucji kinowej:
1. "Dzika niewinność" Philippe'a Garrela
2. "Niżyński" Paula Coxa
3. "Jego brat" Patrice'a Chereau

z tych nowohoryzontowych, które mogliśmy obejrzeć tylko na festiwalu:
1. "Process" C.S. Leigh
2. "The Missing" Lee Kang-Shenga
3. "Daft Punk's Electroma" Guy-Manuel de Homem-Christo, Thomas Bangalter (jako komentarz do "Gerry'ego" Van Santa)

Pozdrawiam wszystkich świątecznie.

goggle

Na forum od:
11 lip 06, 23:17

Post 27 gru 06, 11:13

Od kiedy będzie można się spodziewać listy tytułów drugiej edycji prenumeraty?

Karas

Post 28 gru 06, 12:52

Mi się marzy, że pojawi się kontrowersyjny: Wielka Ekstaza Roberta Carmichaela i węgierski Dealer
z 4 edycji Nobody Knows
z 5 edycji Kapryśna chmura, Process, lub Czwórka
z ostatniej edycji Dzień Noc dzień Noc.
Ale najbardziej chciałbym dwa pierwsze tytuły, choć znając moje szczęście żaden z wymienonych się nie pojawi :)

goggle

Na forum od:
11 lip 06, 23:17

Post 31 gru 06, 16:25

A mi w tym roku podobał się "Garpastum" i tak mi się też marzy...

"Electroma" swoją drogą też i to bardzo, ale mamy "Gerry'ego", więc to by była chyba zbyt podobna propozycja.

Galimatias

Na forum od:
15 lip 06, 13:56

Post 5 sty 07, 10:18

ja jednak bardzo bym chciał Electrome mieć na półeczce obok Gerre'ego....

hepburn

Post 6 sty 07, 23:24

Czy edycja KF ENH w roku 2007 również będzie liczyła - zaledwie - 5 pozycji? Czy może po sfinalizowaniu edycji pierwszej, druga mogłaby obejmować na przykład 8 pozycji od maja? No w kazdym badz razie z racji ogromnego niedosytu takich filmowych pozycji, jakie zostają wydawane w KF ENH, 5 pozycji rocznie to mało (ach ta zachłanność) i każda próba rozszerzenia tej oferty byłaby znakomita. Jak się zapatrujecie na to i oczywiscie jak zapatrują się na taką perspektywę decydenci GF? Pozdrowienia!

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 5 mar 07, 22:02

Kiedy będą znane tytuły 2.subskrypcji?Niecierpliwie czekam(myślę,że nie tylko ja).

kosmiczny

Post 2 kwi 07, 17:51

Chinaski, nie tylko Ty. Ja też wypatruję...

mj
NH-Kreator

Na forum od:
1 sie 06, 18:23

Post 6 kwi 07, 13:47

dłuugo to trwało, ale:

Palindromy (już w drugiej połowie kwietnia)

dalej Japon, Upały i Jego brat (kolejność jeszcze nie potwierdzona)

:)

cena pakietu to 89 zł, dla członków Klubu oraz festiwalowych karnetowiczów 79 zł

więcej szczegółów podamy Wam po świętach

pozdrowienia
mj

chinaski

Na forum od:

Post 6 kwi 07, 15:27

Cholernie dobry Zestaw.

Filip II

Na forum od:
17 cze 06, 19:59

Post 6 kwi 07, 18:13

Tylko cztery filmy ? Nie pięć ?
Szkoda :(

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 6 kwi 07, 18:28

"Upały" to jedna z mniej udanych propozycji Nowych Horyzontów. Tuż za "Tajemnicą Aleksandry".

chinaski

Na forum od:

Post 7 kwi 07, 11:36

UPAŁY to jedna z najbardziej udanych propozycji NH.Kolejny obraz,który przestrzega:Nie Jedż Do Austrii!!!

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 7 kwi 07, 14:11

O tak. Bardzo wiarygodna diagnoza austriackiego społeczeństwa, wcale to nie szczeniackie, nie skrojone pod niewyszukany skandal i, jakże wrażliwe na ludzkie cierpienie, serca bywalców festiwali... Reżyser chciał być nowym Bernhardem, okazał się co najwyżej neurotycznym onanistą-demaskatorem wprost z plaży nudystów. Mimo całej mojej sympatii dla neurotyków i onanistów, w tym przypadku nie jest to komplement.

stazzio

Na forum od:
30 sty 05, 1:13

Post 18 maja 07, 2:09

mj napisał(a):dłuugo to trwało, ale:

Palindromy (już w drugiej połowie kwietnia)

dalej Japon, Upały i Jego brat (kolejność jeszcze nie potwierdzona)

:)

cena pakietu to 89 zł, dla członków Klubu oraz festiwalowych karnetowiczów 79 zł

więcej szczegółów podamy Wam po świętach

pozdrowienia

no to czekam... na szczegóły... cierpliwie... ...a po których świętach będą one?

chinaski

Na forum od:

Post 18 maja 07, 16:48

Po Wielkiejnocy 2008,jak sądzę...
Pozdro dla stazzio!

chinaski

Na forum od:

Post 21 maja 07, 20:51

Palindromy miały otworzyć drugą edycję Klubu w drugiej połowie kwietnia..(info mj z 6 IV)
Ktoś już ma?:)

korez

Na forum od:

Post 28 maja 07, 16:01

Pragniemy już mieć te cudeńka na półeczce!!!
korez

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 7 cze 07, 20:48

Chciałbym zasugerować "Dziewięć żywotów Thomasa Katza" :-)

asique

Na forum od:
31 mar 06, 11:41

Post 9 cze 07, 9:23

Ja tez jestem za Thomasem Katzem. Swietny film, fajnie byloby go obejrzec jeszcze raz :D

kaprysny

Na forum od:
26 maja 07, 8:46

Post 9 cze 07, 9:29

"Kapryśna chmura", "Wąż czerwcowy" (który nie doczekał się kinowej dystrybucji, wstyd!) i kilka innych. Ale szczerze wątpię....

chinaski

Na forum od:

Post 9 cze 07, 18:29

Prawda.SNKE OF JUNE Shinyi Tsukamoto to piękny Film!
I Asuka Kurosawa,och!
Pozdrawiam na 40 dni przed 7.MFF ENH Wrocław 2007!

Gość

Post 25 cze 07, 23:50

"Daft Punk's Electroma". to bym chcial jeszcze raz obejrzec.

chinaski

Na forum od:

Post 26 cze 07, 8:00

No dobrze,czas mija a dalej nic nie wiadomo co z drugą turą klubu!Może wreszcie doczekamy się jakiegoś info.Ale konkretnego;bo przypomnę że Palindromy zapowiadano na drugą połowę kwietnia.
Fakt,nie podano roku...;)

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 26 cze 07, 9:23

chinaski: widzisz jacy jesteśmy sprytni...Pierwsza edycja okazała się zbyt deficytowa. Szukamy teraz nowych możliwości finansowania. Nie jest łatwo, ale np. ERA jest poważnie zainteresowana wsparciem finansowym klubu. Musicie czekać do jesieni (nie podaję roku!).

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

korez

Na forum od:

Post 26 cze 07, 9:49

Panie Romanie, my (chyba mówię w imieniu jeżeli nie wszystkich, to przynajmniej większości klubowiczów-taką mam nadzieję) jesteśmy w stanie zapłacić więcej za tą kolekcję (20pln to śmieszna cena)... No sami powiedźcie drodzy forumowicze... Wiem, wiem wcześniej były takie głosy, ze 20 pln to za dużo, ale myślę, że jeśli dać możliwość wyboru pomiędzy zakupem filmowego arcydzieła za np 30 pln a jego brakiem wydawniczym w Polsce to myślę, że nawet urodzeni malkontenci zmienią zdanie... Co o tym myślicie?
korez

chinaski

Na forum od:

Post 26 cze 07, 10:43

Pewnie,że TAK!!
Pozdrawiam na 23 dni PRZED.

stazzio

Na forum od:

Post 14 lip 07, 22:37

Z mojego punktu widzenia: płyty mogłyby być droższe. Gdyby to miało zmniejszyć deficytowość przedsięwzięcia, chętnie dopłacę za posiadanie w mojej filmotece Klubowych tytułów.

Przy okazji dopytam też, bo nie wiem, do kogo w tej sprawie mam napisać:
Mój egzemplarz "Pieśni z drugiego piętra" jest uszkodzony i nie da się go płynnie odtwarzać. Film się zacina na samym początku.
Płyta ma jakieś dziwne zarysowania w kilku miejscach. (Sam jej nie podrapałem, przysięgam :) )
Gdzie mógłbym ten egzemplarz wymienić na inny, działający?

Pozdrawiam

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 15 lip 07, 7:52

stazzio: o klubie myślimy, szukamy sponsora, ERA jest zainteresowana...Napisz do Jakuba Jacobsona, e-mail: kubaj@gutekfilm.pl. Z pewnościa wymieni Ci płytę.

Pozdrawiam seredcznie,

Roman Gutek

stazzio

Na forum od:

Post 15 lip 07, 14:13

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Zgłoszę się gdzie trzeba.
Trzymam kciuki za poszukiwania sponsora.
Pozdrowienia!

yuzuriha

Post 23 wrz 07, 11:06

czy istnieje jeszcze jakas mozliwosc kupienia filmow z I edycji klubu?

Gość

Post 2 gru 07, 13:23

no własnie - ja także jestem zainteresowana kupnem pierwszej edycji

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 7 gru 07, 23:11

Dla wszystkich, którzy szukają filmów pierwszej edycji KFNH mam dobrą wiadomość.

Ostatnia partia pakietów jest od dziś dostępna na stronie Klubu Filmowego Nowe Horyzonty.
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

yuzuriha

Post 10 kwi 08, 22:57

super:)

yuzuriha

Post 21 kwi 08, 22:36

witam ponownie, zamowilam ostatnio pierwsza edycje klubu, paczka szczesliwie dotarla do mnie, ale nie zawiera karty czlonkowskiej. nie jest to bardzo wazne, ale zastanawiam sie, czy jest to efekt zamierzony, czy pomylka?

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 22 kwi 08, 19:30

yuzuriha: napisz, proszę, w tej sprawie do Jakuba Jacobsona: kubaj@gutekfilm.pl
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

Poprzednia strona

Powrót do O wydarzeniach ze świata filmu