Kolejna edycja konkursu im. Krzysztofa Mętraka

Wieści filmowe. Ważne wydarzenia, ciekawostki, informacje.
Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:
29 gru 04, 18:36

Post 8 lis 07, 22:38

ZERRO sp. z o.o., we współpracy z Polskim Instytutem Sztuki Filmowej oraz Stowarzyszeniem Nowe Horyzonty, ogłaszają dwunastą edycję konkursu o nagrodę im. Krzysztofa Mętraka. Konkurs ma na celu promowanie młodych ludzi piszących o filmie: studentów, dziennikarzy, krytyków.
Z wielką przyjemnością zawiadamiamy, że patronat nad konkursem po raz drugi objęła pani Agnieszka Odorowicz, Dyrektor Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej, a kierowana przez nią instytucja jest fundatorem wszystkich nagród finansowych.

Warunki uczestnictwa w konkursie:
- wiek do 32 lat;
- teksty krytyczne o tematyce filmowej, zarówno nie publikowane, jak i te, które ukazały się już drukiem (z podaniem źródła). Liczba nadsyłanych prac nie jest ograniczona, natomiast ich objętość nie powinna przekraczać trzydziestu stron maszynopisu. Jury dużą wagę przywiązuje do różnorodności nadsyłanych tekstów (recenzja, esej, szkic, itp.).
Do pracy należy dołączyć krótki życiorys.
- termin nadsyłania prac mija 30 marca 2008 r.

Przyznane zostaną następujące nagrody
I nagroda – rzeźba autorstwa Adama Myjaka oraz 10.000 zł.
II nagroda – 5.000 zł.
III nagroda – 2.500 zł.
Jury zastrzega sobie prawo do innego podziału nagród.

W skład jury wchodzą: Jacek Fuksiewicz, Jerzy Górzański, prof. Marek Hendrykowski, Piotr Łazarkiewicz (przewodniczący), Anna Osmólska-Mętrak, Janusz Zaorski oraz laureaci poprzednich edycji nagrody: Mateusz Werner, Andrzej Szpulak, Michał Chaciński, Paweł Felis, Michał Oleszczyk, Dariusz Arest i Jakub Socha.

Prace w formie elektronicznej prosimy przysyłać na adres: konkursmetraka@gazeta.pl

Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi w końcu maja 2008 r., zaś uroczyste wręczenie nagród (wraz z projekcją wybranego przez Laureata filmu) odbędzie się tradycyjnie 25 lipca (w dniu imienin Patrona) podczas trwania Festiwalu Filmowego Era-Nowe Horyzonty we Wrocławiu (17-27 lipca 2008).
Ostatnio edytowano 22 kwi 08, 0:42 przez Strator, łącznie edytowano 1 raz

Ewa M

Post 22 lut 08, 21:27

Niedawno sie dowiedziałam o tym konkursie i nie chciałabym sie wygłupić, ale chcialabym spróbowac swoich sił dlatego bede wdzieczna za odpowiedż:

1. w jakim sensie w tym konkursie rozumiany jest "tekst krytyczny"?

oraz

2. jesli nie jestem zawodowym dziennikarzem, krytykiem, itp. to czy moge wziąć udział w tym konkursie?
dodam ze zajmuje sie pracą ze słowem i tekstami ale reklamowymi (nazwy, teksty, slogany, artykuły na zamówienie, teksty reklamowe, scenariusze i pomysły kampoanii reklamowych), z pomysłem, dla celów promocji a nie dziennikarstwa czy krytyki

Mam kilka ciekawych pomysłów i chciałabym wiedziec czy jes sens próbowac w moim przypadku.

Jedno wiem, mam mniej niz 32 lata :-)

Dziekuje za wszelkie odpowiedzi.

pozdrawiam, Ewa
www.copywriting.pl.tl

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 25 lut 08, 11:46

Witam. Oczywiście, że jest sens próbować. W konkursie może wziąć udział każdy kto tylko czuje się na siłach, nie musi być dziennikarzem ani nikim z "branży".

"Tekst krytyczny" - zapewne czytałaś na stronie PISFu, że może to być dowolna forma tekstowa (recenzja, esej, analiza, szkic...). Chodzi o to by dana forma dotykała problematyki filmowej. Jest tak przeraźliwie dużo tematów do opisania, że na pewno masz już gotowy pomysł. Sam również startuje i w tej edycji. Życzę powodzenia i co najmniej wyróżnienia pracy przez jury. Pozdrawiam serdecznie.
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

kata_strofa

Na forum od:
1 maja 05, 14:51

Post 12 mar 08, 9:40

Na podstawie obserwacji wywnioskowałam, że teksty "krytyczne", które osiągają najwyższe notowania w konkursie Mętraka to najczęściej teksty stricte analityczne. Zawsze wydawało mi się to dziwne. Fakt, zeszłoroczny zwycięzca wyłamał się z tej reguły, ale wcześniej zawsze zwyciężały teksty, w moim odczuciu, bardzo akademickie. Jeśli się pisze np. jak śp. Bolesław Michałek, to raczej nie ma szans ;)
Dignity. Dignity is an important quality everyone should have.

Thane

Na forum od:

Post 12 mar 08, 9:44

Rzeczywiście coś w tym jest, dlatego, według mnie ważną rzeczą jest napisanie kilku tekstów (o czym jury również informuje). No cóż, zobaczymy jak to będzie w tym roku. Ty również bierzesz udział? :).

kata_strofa

Na forum od:
1 maja 05, 14:51

Post 12 mar 08, 9:54

Raz wysłałam swoje teksty, ale mi wróciły po trzech dniach, bo serwer pocztowy nie odpowiadał, o ironio losu ;) A potem juz nie wysyłałam, bo jednak wolę uprawiać filmowe gawędziarstwo w stylu Michałka, niż pisać naukowe analizy. Zresztą, czasy studenckie się skończyły, zaczęła się praca (co prawda w branży filmowej, ale to i tak praca, 8 godzin dziennie, codziennie) i już jakoś nie ma czasu na twórczość.
Oczywiście życzę powodzenia :) Wielu młodych zdolnych Mętrakowych juz wydaje publikacje książkowe, zatem to bardzo dobry start.
Dignity. Dignity is an important quality everyone should have.

Thane

Na forum od:

Post 12 mar 08, 10:18

Byłoby to bardzo duże wyróżnienie. Zawsze mnie zastanawiało ile osób (szacunkowo) bierze udział w tym konkursie... Pozdrawiam :).

juror

Post 9 kwi 08, 11:15

W konkursie bierze udział co roku około siedemdziesięciu uczestników (plus minus). To nieprawda, że nagradzane są wyłącznie teksty analityczne. Nagrodzeni autorzy przysyłają bardzo różnorodną ofertę. "Ględzenie" w stylu Bolesława Michałka jest jak najbardziej mile widziane. Oby się tylko taki nowy Michałek objawił! Oszalelibyśmy ze szczęścia. Ale i tak jest dobrze. Zapraszamy więc wszystkich filmowych gawędziarzy, tyle że już w przyszłym roku. Teraz czytamy, a siedemdziesiąt sześć osób czeka na wyniki. Wszystkim życzymy powodzenia, choć niestety wszystkich nie możemy nagrodzić.

Thane

Na forum od:

Post 9 kwi 08, 11:26

Bardzo dziękuję za udzielenie takich "rzadkich" informacji :). Pozdrawiam serdecznie.

vesper

Post 16 kwi 08, 21:56

cóż, ciekawi mnie tylko, czy faktycznie Michał Walkiewicz wygra w tym roku. z całą sympatią dla Michała - to byłby trzeci raz z rzędu, kiedy jakimś dziwnym trafem wygrywa ktoś z Poznania, kto szedł drogą trzecie - drugie - pierwsze miejsce...

Thane

Na forum od:

Post 16 kwi 08, 22:11

vesper napisał(a):cóż, ciekawi mnie tylko, czy faktycznie Michał Walkiewicz wygra w tym roku. z całą sympatią dla Michała - to byłby trzeci raz z rzędu, kiedy jakimś dziwnym trafem wygrywa ktoś z Poznania, kto szedł drogą trzecie - drugie - pierwsze miejsce...

A ja z kolei nie doszukuję się teorii spiskowych...

Thane

Na forum od:

Post 29 maja 08, 18:55

Michał Walkiewicz laureatem Nagrody im. Krzysztofa Mętraka

Michał Walkiewicz został laureatem XII Konkursu o Nagrodę im. Krzysztofa Mętraka. Polski Instytut Sztuki Filmowej objął patronat nad konkursem oraz wszystkie nagrody finansowe.

Jury XII Konkursu o nagrodę im. Krzysztofa Mętraka, wyróżniającą młodych krytyków filmowych, w składzie: Piotr Chrzan, Paweł T. Felis, Jerzy Górzański, Marek Hendrykowski, Piotr Łazarkiewicz (przewodniczący), Michał Oleszczyk, Anna Osmólska-Mętrak, Jakub Socha, Andrzej Szpulak i Janusz Zaorski, po zapoznaniu się z pracami 76 uczestników, na posiedzeniu w dniu 27 maja 2008 r. postanowiło przyznać następujące nagrody:

Grand Prix, rzeźbę autorstwa Adama Myjaka oraz 10 000 zł., otrzymał

MICHAŁ WALKIEWICZ, największa osobowość krytyczno-filmowa w tegorocznym konkursie, który zachwycił jurorów przekornym i lekkim jednocześnie piórem, a przede wszystkim oryginalnym i wnikliwym spojrzeniem na kino, w którym widać pasję, inteligencję i poczucie humoru.

Jury postanowiło nie przyznawać w tym roku drugiej nagrody.

Nagrodę trzecią - po 2500 zł. - otrzymali ex aequo:

MARTA BRZEZIŃSKA - za precyzję, elokwencję i opanowanie trudnej sztuki pisania esejów. A także za oryginalne, imponujące erudycją i wnikliwością, odczytanie kina środkowoeuropejskiego.

BŁAŻEJ HRAPKOWICZ - za elegancję stylu, doskonały warsztat, osobisty ton i odwagę w wygłaszaniu własnych sądów, co zaowocowało pracami wrażliwymi i wnikliwymi, wymykającymi się schematom i oczywistościom.

ŁUKASZ MUSZYŃSKI - za ostry, ale zdyscyplinowany styl, niepokorność myśli oraz emocje, jakie wzbudził wśród jurorów zwłaszcza jego tekst "Bezcelowe wędrówki młodej krytyki filmowej".

Nadesłano w tym roku - podobnie jak w latach ubiegłych - dużo prac, które ze względu na swój filmoznawczy charakter nie mieściły się w formule konkursu. Jury postanowiło jednak wyjątkowo uhonorować wyróżnieniem specjalnym Kubę Mikurdę, którego teksty o sztukach wizualnych mają szansę ożywić w Polsce dyskurs teoretyczno-filmowy. Doceniając oryginalność, erudycję i twórcze inspirowanie się Lacanem czy Žižkiem, prac Kuby Mikurdy jury nie mogło jednak brać pod uwagę przy przyznawaniu głównych nagród.

Ponadto jury postanowiło wyróżnić: Marcina Adamczaka, Przemysława Kanieckiego, Piotra Prusinowskiego, Krzysztofa Świrka i Agnieszkę Wróblewską.

Patronat nad konkursem po raz drugi objęła pani Agnieszka Odorowicz, Dyrektor Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej, a kierowana przez nią instytucja jest fundatorem wszystkich nagród finansowych.

29.05.2008

PS. A jednak Walkiewicz, gratulacje :).

akasol

Post 28 cze 08, 0:21

swietnie, brawo!
a czy bedzie mozna gdzies te teksty przeczytac?

Powrót do O wydarzeniach ze świata filmu