konkurs w tym roku FENOMENALNY! chyba jedna z najlepszych selekcji na przestrzeni wszystkich edycji festiwalu.
wystawilem dwie szostki ("kontener" - moodysson caly czas sie rozwija, poszukuje, mysle, ze to jeden z najciekawszych wspolczesnych tworcow; "daft punk's electroma" totalne zaskoczenie, blyskotlwe i intrygujace dzielo, w przedziwny sposob popowe, naladowane znaczeniami i cytatami - mysle, ze bez problemu mozna odnalezc odniesienia do billa viola, matthew barneya, gusa van santa, vincenta gallo..., do tego kostiumy zaprojektowane przez ultratopowego projektanta hedi slimane..., fantastyczna muzyka, wybitne dzielo; mysle, ze w przyszlosci filmow, ktore w tak duzym stopniu korzystaja z estetyki video-artu czy kina eksperymentalnego, powinno byc jeszcze wiecej...) i siedem piatek ("flandria", "dzien noc dzien noc", "nokturny dla krola rzymu", "fantasma", "ziarno w uchu", "kiedy mijaja godziny", "hamaca paraguaya"). wydaje mi sie, ze to jak najbardziej sluszny kierunek, by pokazywac kino coraz bardziej uciekajace w radykalne formy (nie wiem tylko po co w konkursie takie dziela jak "niewidzialni" (pomysl na film zacny, lecz realizacja ugrzezla w zbyt duzej ilosci kompromisow), "garpastum" (przyklad filmu na ktory mozna pojsc z natchiniona rodzina) czy "slonce" (ktore spokojnie powinno trafic do selekcji panoramy kina...).
natomiast mam nieodparte wrazenie, iz dziennikarze filmowi swoimi mini-recenzjami w gazecie festiwalowej (ktora z roku na rok coraz bardziej przypomina gazetke szkolna (w sensie merytorycznym) - nie przeczytalem tam zadnego intrygujacego swoja trescia tekstu) calkowicie rozmijali sie z konkursowymi filmami, popadajac w wielu momentach w prymitywne ignoranctwo. smutne.
pozdrawiam i dziekuje!
nigga