Miłość

Filmy 2. AFF - wypowiedz się!
aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 18 lis 11, 8:05

Coś jest w tym filmie i nie mam tu na myśli muzyki. Coś drażniącego jak: „a nie mówiłem”, coś z „nauczki”. No właśnie nie nauka, a nauczka. Jakbym czytała złote myśli ze Wschodu przetrawione przez zachodnią kulturę, ostatnio trafiają takie do mojej mejlowej skrzynki, mądrości, stwierdzenie faktu, ale ani słowa o tym, że schody do nich dawno spalone, rozwalone w pył i jak tam dotrzeć, pofrunąć? Kontakt jest z pewnością w życiu najważniejszy, może nawet najciekawszy. To słowo będzie was męczyć jeszcze długo po projekcji (można się poczuć jak ten biedak na orbicie).

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 26 lis 11, 18:21

Miłość jest jednym z moich faworytów tegorocznej edycji. Kiedy ktoś mi powiedział (chyba ayya), że to taki półtoragodzinny wideoklip to pomyślałem sobie, że może być ciężko ;). Okazuje się, że obok wideoklipu to nawet nie stało (w filmie muzyki jest niewiele), na szczęście zresztą. Mniej uważni widzowie mogą poczuć się sfrustrowani i jestem w stanie zrozumieć ich niechęć do tej produkcji, jednak zwolennicy takich filmów jak Moon D. Jonesa w jednej ze ścieżek interpretacyjnych będą mogli odszukać bliskie pokrewieństwo ;). Owe historie dotyczące kontaktu, dodane w zupełnym oderwaniu od konwencji, są jednocześnie ciekawym elementem ale też nieco obniżającym wartość dzieła. Traktuję ją jako treść naddana, gdyby jej nie było mógłbym spokojnie dopowiedzieć to sobie sam (to podobny zabieg do tego co widzieliśmy w Tylko tu - przerywniki z głosem z offu). Nie znałem wcześniej twórczości tego zespołu, jednak piosenka pod koniec filmu skutecznie zachęciła mnie bo jej poznania, i na pewno też o to chodziło. Marcinie, masz to do obejrzenia ;).
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 27 lis 11, 22:29

Thane napisał(a):Marcinie, masz to do obejrzenia ;).

Taaa... wiem.
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

Powrót do Moje własne Idaho