Propozycje filmowe

Wasze propozycje. Zapowiedzi programowe. Sprawy organizacyjne.
psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 31 sie 10, 21:49

marco napisał(a):(...) Wybiegając w przyszłość podsuwam pod rozwagę przedstawienie retrospektywy twórczości Roberta Altmana (nie ukrywam jednego z moich ulubionych reżyserów) , który według mnie należał do grona najwybitniejszych twórców amerykańskich, zapisując się na trwale w historii kina wieloma świetnymi obrazami wprowadzając do nich nowatorskie rozwiązania jeśli chodzi o język filmowy. Był niezwykle płodnym twórcą, który wyreżyserował kilkadziesiąt filmów, w tym tak znakomite jak: MASH, McCabe i pani Miller, Długie pożegnanie, Złodzieje jak my, Nashville, Buffalo Bill i Indianie, Trzy kobiety, Gracz, Na skróty.
Nie ma przypadku w tym, jak pisze Rafał Syska w świetnej książce "Zachować dystans - filmowy Świat Roberta Altmana - poświęconej twórcy, że w rankingach na najwybitniejsze amerykańskie filmy przeprowadzonych wśród krytyków z USA najwięcej czołowych pozycji przypadło Altmanowi.
Marzy mi się pełna retrospektywa tego twórcy, który mam wrażenie jest prawie zupełnie nieznany przez młodych kinomanów.

Ja bym sobie chętnie zobaczył następujące tytuły:
"Heavy" - takie niezależne smętne kino, trudno je aktualnie znaleźć, wyk. Liv Tyler,
"Levity" - ciekawy i skromny film Billy Bob Thorntona,
"Primer" - bo w wersji angielskiej nic z niego nie rozumiem (!), a to wygrana któregoś Sundance,
"Soft for digging", "Slam", "Terminal velocity" jako nadrobienie tytułów wyświetlanych kiedyś na ENH, a dotychczas nie zobaczyłem ani nie znalazłem...
No... a jako wydarzenie towarzyszące muzyczne oczywiście koncert Eels. :-D
I jeszcze... Serię filmów pewnego reżysera, które to filmy kolejno nazywał imionami kobiet, a którego "Sue" wyświetlono na II ENH w Cieszynie. :-) Ależ mam marzenia...
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 1 wrz 10, 13:44

ten rezyser nazywa sie Amos KOllek ;)
MK

psubrat

Na forum od:

Post 1 wrz 10, 14:15

pewnie też bym sobie przypomniał, ale nie chciało mi się ruszać po katalog... :-)

UlaŚ
AFF-Organizator

Na forum od:
16 sie 10, 11:48

Post 19 wrz 10, 22:43

Tak, tak Altman! Jest pierwszy na liście!

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 20 wrz 10, 12:42

Fajnie! :-D

gość

Post 23 wrz 10, 17:18

Ja również oddaję głos, za Altmanem!
Warto w przyszlych latach robić przeglądy znanych twórców, ale takich nie do końca i takich, których filmy są trudno dostępne.

Moja kolejna propozycja to przegląd twórczości Spike'a Lee. Filmy z XXI wieku tego twórcy są łatwo dostępne, ale zupełnie trudno trafić na to co tworzył w latach 80. czy w latach 90. XX wieku.

W sekcji "Zagraj to jeszcze raz, Sam" warto sięgać co roku po określony gatunek. Marzy mi się, aby jeden cykl poświęcić tematycznie musicalom (zwłaszcza tym klasycznym z lat 40. i 50. z Fredem Astairem i innymi panami w cylindrach), później westernom, historycznym kostiumowcom z lat 50. ("Kleopatra", "Quo vadis") ird. etc. Jeżeli chodzi o musicale, to może warto zangażować jakiś współczesnych wykonawców, aby razem z obrazem zagrali własne wersje "Deszczowych piosenek" - takie stare kino z muzyką na żywo?

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 27 paź 10, 17:59

Poproszę o nieco więcej kina minimalistycznego, radykalnego w formie, czegoś spod znaku "Double Tide" Sharon Lockhart z On the Edge. Dlatego też proponuję retrospektywę Jamesa Benninga.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 27 paź 10, 20:28

i jeszcze coś ze starszyzny - Stan Brakhage, Marie Meneken, Maya Deren...

psubrat

Na forum od:

Post 27 paź 10, 21:05

Ja np. nie rozumiem dlaczego w sekcji Dekada niezależnych nie pojawiło się ani razu nazwisko pana Bujalskiego. Wydawało mi się, że to Amerykanin, i to nawet zdolny.

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 27 paź 10, 21:08

Ja z kolei liczyłem, że tzw. kino niezależne z cyklu spectrum nie będzie się koncentrować na filmach z ostatniego sezonu tylko będzie trochę sięgać wstecz. Lata 90 i 00 to w sumie 20 lat zaległości.
Tam mogło powstać kilka fajnych filmów.

m4ro

Na forum od:
27 lip 10, 0:33

Post 28 paź 10, 23:33

Querelle napisał(a):Poproszę o nieco więcej kina minimalistycznego, radykalnego w formie, czegoś spod znaku "Double Tide" Sharon Lockhart z On the Edge. Dlatego też proponuję retrospektywę Jamesa Benninga.

O tak! Zdecydowanie!
Widzę że nie tylko ja mam zboczenie na punkcie takich filmów :D

kovan

Na forum od:
19 wrz 10, 14:19

Post 31 paź 10, 12:02

Hmmmm, a czy byłaby realna szansa na na przykład przegląd zwycięskich filmów z Sundance z kilku ostatnich lat? Na przykład w miejsce, albo jako uzupełnienie Dekady Niezależnych (tudzież rozszerzenie do 2,5 Dekady ;))?

Cosmo

Post 31 paź 10, 13:28

Ciekawą propozycją byłaby retrospektywa Terrence Malicka.Problem w tym , że z tych czterech filmów które nakręcił trudno byłoby ją ułożyc ;)

Natomiast przegląd filmów Sama Peckinpaha - jak najbardziej ( choc tak do konca niezależny to on nie był - ale piętno autorskie na każdym ze swoich filmów pozostawiał )

tangerine

Na forum od:

Post 31 paź 10, 13:37

Cosmo napisał(a):Ciekawą propozycją byłaby retrospektywa Terrence Malicka.

To nawet jest ciekawy pomysł, bo przecież te filmy (szczególnie z lat 70.) są niezwykłe pod względem wizulnym (któryś chyba nawet nakręcony na 70 mm). Ale też możnaby się zastanowić czy on działał całkowicie niezaleznie czu można go podpiąć pod jakieś nurt i wtedy byłoby bardzo ciekawie.

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 31 paź 10, 13:48

Retrospektywa Roberta Altmana wydaje się już być przesądzona. Jestem za przeglądem filmów Sama Peckinpaha, chociaż może niekoniecznie razem z Altmanem, nie chcę zapełnić festiwalu retrospektywami (w tym roku ponad połowę obejrzanych przeze mnie filmów stanowiły pozycje Johna Cassavetesa, których gdzie indziej nie mógłbym zobaczyć, lista filmów konkursowych musiała więć być ograniczona do minimum). Ciekaw jestem twórczości Kenetha Angera, którego znam wyłącznie z rewelacyjnego arcydzieła "Fireworks", jeśli inne jego filmy są na porównywalnym poziomie, to powinny być lekturą obowiązkową ( chociaż wiem, że kręcił też dzieła o tematyce okultystycznej i były one słabsze).

Gość

Post 31 paź 10, 17:50

tangerine napisał(a):
Cosmo napisał(a):Ciekawą propozycją byłaby retrospektywa Terrence Malicka.

To nawet jest ciekawy pomysł, bo przecież te filmy (szczególnie z lat 70.) są niezwykłe pod względem wizulnym (któryś chyba nawet nakręcony na 70 mm). Ale też możnaby się zastanowić czy on działał całkowicie niezaleznie czu można go podpiąć pod jakieś nurt i wtedy byłoby bardzo ciekawie.

No własnie - Malick to ciekawy przypadek : mimo ze jego filmy były finansowane przez wielkie wytwórnie,zachowywał pełną kontrolę nad nimi ( co raczej nie zdarza sie w krainie Spielberga ).Żeby zobaczyc "Badlands" i "Niebianskie dni" na dużym ekranie dałbym sobie nogi połamać.To idealny przykład reżysera który tworzył filmy w pełni autorskie , oryginalne , wysmakowane wizualnie a jednoczesnie takie które "da sie oglądać" ( czego o filmach wielu "oryginalnych" i "post-nowofalowych" - także w obrębie kina ameryksnkiego - twórcach powiedzieć nie można ).Jeszcze jedno nazwisko - w kwestii ewentualnej retrospektywy - przychodzi mi na myśl : James Toback ( może ktoś widzial jego "Fingers" ? )

tangerine

Na forum od:

Post 10 sty 11, 22:06

UlaŚ napisał(a):Tak, tak Altman! Jest pierwszy na liście!

Odświeżyłem wczoraj "Na skróty". Znakomity film, świetnie się to ogląda. Dzisiaj już takie w Ameryce nie powstają, a szkoda.

ogqozo

Na forum od:
9 sty 11, 23:30

Post 21 sty 11, 11:42

Myślę, że absolutnie niesamowitym przeżyciem byłoby zobaczenie na wielkim ekranie wszystkich filmów Terrence'a Malicka, a biorąc pod uwagę sposób działania dystrybucji kinowej w Polsce - kto wie, może i będzie można to zrobić przy okazji krajowej premiery jego nowego dzieła. To tylko cztery filmy (ew. z "Tree of Life" - pięć), ale jakie! Jestem pewien, że organizatorzy zdają sobie sprawę z tego, jak fantastyczne byłoby to wydarzenie i jeśli tylko będzie możliwość, Malicka się we Wrocławiu doczekamy. Nie miałem możliwości zobaczenia na wielkim ekranie żadnego jego filmu, a gdy wyobrażam sobie oddziaływanie tego rytmu, porażających zdjęć i unikatowego, genialnego sound designu w porządnej sali kinowej, to... ach, byłoby cudnie. To są filmy stworzone do powtarzania sobie, do przemyślenia ich i do chłonięcia. "Nowy świat" nie doczekał się w Polsce oficjalnej premiery kinowej, a przecież mówimy o jednym z dwóch najbardziej cenionych przez krytyków amerykańskich filmów dekady! To jakiś absurd. W dodatku jest to film, który definiuje Amerykę. Można o nim napisać książkę, a w Polsce nawet nie leciał w kinach.

Inne ciekawe nazwiska, które moim zdaniem wartoby przypomnieć opinii publicznej, to np. Andy Warhol (paradoksalnie, jego działalność filmowa jest mało znana!), Peter Bogdanovich czy Abel Ferrara. Myślę, że sporo osób byłoby zainteresowanych i zaskoczonych tym, jak bogata i nowatorska jest filmografia tych panów. Jeśli szukać czegoś popularniejszego, to na myśl przychodzi np. Jonathan Demme czy Brian De Palma. Ten pierwszy kojarzy mi m.in. się z kapitalnym "Swimming to Cambodia", drugi - wiadomo - z setką wspaniałych momentów takich jak scena otwierająca "Femme Fatale", ale zwłaszcza z "Wybuchem", który to nie jest filmem zbyt łatwo dostępnym w Polsce, a na pewno fenomenalnym.
Ostatnio edytowano 23 sty 11, 4:11 przez ogqozo, łącznie edytowano 2 razy

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 22 sty 11, 10:03

Jeśli chodzi o Warhola, to był na 2. NH w Cieszynie.

ogqozo

Na forum od:
9 sty 11, 23:30

Post 23 sty 11, 3:49

A to nie wiedziałem. Nie moja epoka jeszcze.

b.b.k.

Post 4 mar 11, 19:17

Chciałbym polecić te tytuły:

1) THE GIRLFRIEND EXPERIENCE - Steven Soderbergh

2) PUBLIC SPEAKING - dokument Martina Scorsese o Fran Lebowitz

3) A LETTER TO ELIA - dokument Martina Scorsese o Elia Kazan

We wrześniu 2010 odeszli Arthur Penn i Tony Curtis, więc może dobrym pomysłem byłoby wyświetlenie dwóch genialnych, a rzadkich filmów:

4) NIGHT MOVES - Arthur Penn

5) SWEET SMELL OF SUCCESS - Alexander Mackendrick

b.b.k.

Post 4 mar 11, 19:31

... i jeszcze te:

6) CHOP SHOP - Ramin Bahrani

7) SOMEWHERE - Sofia Coppola

8) ALL GOOD THINGS - Andrew Jarecki

9) MONSTERS - Gareth Edwards

10) NEVER LET ME GO - Mark Romanek

11) BUBBLE - Steven Soderbergh

12) pierwszy dokument z serii UP Michaela Apteda (i z kolejnymi kontunować na kolejnych edycjach AFF!)

13) BLUE VALENTINE - Derek Cianfrance

14) CATFISH - Henry Joost i Ariel Schulman

15) JACK GOES BOATING - Philip Seymour Hoffman

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 6 mar 11, 21:17

Somewhere i Never Let Me Go za chwilę (w ciągu miesiąca) będą w naszych kinach :-D

waszkas

Na forum od:
15 lip 10, 17:13

Post 29 mar 11, 12:41

American Animal (2011)
"Jest duża różnica między robieniem czegoś dobrze a robieniem czegoś naprawdę twórczo"

ayya

Na forum od:
27 lip 09, 10:52

Post 15 kwi 11, 14:24

Ava DuVernay: I Will Follow
Aaron Katz: Cold Weather
Tom McCarthy: Win Win
Eric Mendelsohn: 3 Backyards
Kelly Reichardt: Meek's Cutoff

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 15 kwi 11, 22:29

ayya napisał(a):Ava DuVernay: I Will Follow
Aaron Katz: Cold Weather
Tom McCarthy: Win Win
Eric Mendelsohn: 3 Backyards
Kelly Reichardt: Meek's Cutoff

Skoro zostały wywołane nazwiska Katz i Reichardt to może warto by było przybliżyć zjawisko mumblecore? Do grupy mumblecorowców zaliczamy np. jeszcze Bujalskiego (publiczności festiwalowej już znanego) czy chociażby braci Duplass. Myślę, że publiczności te kameralne filmy naprawdę mogłyby się spodobać. Ja je uwielbiam :).
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

ramirez82

Post 27 cze 11, 10:50

American Film Festival to idealne miesjce do zaprezentowania jakiegoś konkretnego przeglądu filmów noir. Nawet nie tych znanych, mniej, lub bardziej dostępnych tytułów jak Sokół Maltański, Asfaltowa dżungla, Dotyk zła, Zabójstwo, czy Bulwar zachodzącego słońca. Warto by zaprezentować mniej standardowe tytuły Anthonyego Manna, Samuela Fullera, Julesa Dassina, Richarda Fleischera, czy Dona Siegla. To byłaby piękna sprawa.

krzysiek_slejw

Na forum od:
29 lip 10, 10:25

Post 14 lip 11, 9:13

Tak! Małe znane noir koniecznie!
NH 06,07,08,09,10,11,12 ; AFF 10,11
http://louder.tk
http://orxateria.tk

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 14 lip 11, 10:05

Ja mam nadzieję, że na AFF pojawi się jeszcze raz Meek’s Cutoff Kelly Reichardt, bo to jedna z pozycji, której braku w moim rozkładzie jazdy nie mogę odżałować...
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

ayya

Na forum od:

Post 4 sie 11, 13:49

mam parę nowych propozycji do Spectrum tudzież Highligts:)

Miranda July: The Future !!!!!!!!!!!!!!
Marc Meyers: Harvest
Shawn Ku: Beautiful Boy
Azazel Jacobs: Terri
Chris Weitz: A Better Life
Jeff Nichols: Take Shelter
Andrew Okpeaha MacLean: On the Ice

wks

Na forum od:

Post 4 sie 11, 17:05

Po obejrzeniu na Nowych Horyzontach dokumentu "Divine Trash" do propozycji retrospektywy Kenetha Angera dorzucam propozycję retrospektywy Johna Watersa.
Do innych propozycji dorzucam:
- "Burlesque" Stevena Antina
- "Another Earth" Mike'a Cahilla
- "Drive" Nicolasa Windinga Refna
- "Red State" Kevina Smitha
- "Terri" Azazela Jacobsa
- "The Loneliest Planet" Julii Loktev
- "Without" Marka Jacksona
- "Longhorns" Davida Lewisa
- "The Green" Stevena Williforda
- "Joshua Tree 1951" Matthew Mishory'ego (jeśli miał już premierę)
- "Private Romeo" Alana Browna
- "The Seminarian" Joshui Lima
- "Strapped" Josepha Grahama
Lista jest trochę długa, niekoniecznie na tylko jeden festiwal.

ayya

Na forum od:

Post 4 sie 11, 17:25

Burleska była w kinach przecież na początku roku, a Drive będzie we wrześniu chyba, Another Earth niby w listopadzie

wks

Na forum od:

Post 4 sie 11, 18:05

Sorry. Być może moje propozycje nie były dobrze przemyślane. Wynika to jednak z faktu, że do Wrocławia nie zawsze docierają filmy premierowe pokazywane w innych miastach lub czasem docierają w zupełnie niespodziewanych terminach, stąd łatwo je przeoczyć. Być może przeoczyłem w ten sposób "Burleskę", a więc jej obecność na liście jest nieuzasadniona, zwłaszcza wobec jej dostępności w Polsce na DVD. "Drive" wchodzi na ekrany 16 września, "Another Earth" 18 listopada. Zwykle sprawdzam daty premier na Stopklatce, ale ostatnio w wyszukiwarce tego portalu wyświetla mi się napis "wygraj weekend w Zakopanem !!!". Po wyłączeniu z listy tych trzech pozycji pozostaje zapisanych dziesięć tytułów.

ayya

Na forum od:

Post 4 sie 11, 18:10

Z tą Burleską to naprawdę nic nie straciłeś:)

wks

Na forum od:

Post 18 sie 11, 12:24

Przypadkowo natknąłem się na wiadomość, że w 2008 roku nakręcono remake filmu z 1971 roku "Johny got his gun". Oryginał miał opinię najbardziej antywojennego filmu w historii kina, a jeden z komentarzy trailera na stronie You Tube brzmi "The most devastating film I've ever seen". Na IMDB oryginał ma ocenę 7,9, remake 6,6. Przy remaku nie ma daty premiery w żadnym kraju - chyba nie był nigdzie w dystrybucji. Może AFF byłby dobrym miejscem na obejrzenie obu tych dzieł.

gość

Post 28 sie 11, 21:11

Nowy Solondz!

wks

Na forum od:

Post 29 sie 11, 17:06

Na portalu IMDB na stronie Todd Solondz przy tytule "Dark Horse" widnieje adnotacja post-production, a na stronie Dark Horse adnotacja not yet released.
PS. Czy ktoś zgłaszał już propozycję "Restless" Gusa Van Santa?

kovan

Na forum od:
19 wrz 10, 14:19

Post 29 sie 11, 18:01

Ale jest zgłoszony do konkursu w Wenecji ^^

wks

Na forum od:

Post 29 sie 11, 19:22

Sorry, że nie sprawdziłem wcześniej. Premiera "Dark Horse" jest przewidywana na 5 września.

Powrót do I kowbojki mogą marzyć