Co nas czeka na 1. American Film Festival?

Filmy 1. AFF - wypowiedz się! Program Festiwalu. Imprezy towarzyszące.
mielczarski.

Post 27 cze 10, 12:39

http://www.americanfilmfestival.pl/

To jest strona nowego festiwalu. Zapewne będzie się działo.

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 9 sie 10, 20:30

Moi drodzy, w oczekiwaniu na oficjalne ujawnienie programu postanowiłem zebrać z dostępnych mi źródeł wszystkie dotychczasowe przecieki. Ktoś wie coś więcej, niech się dopisuje ;-)

I tak poza retrospektywą twórczości Johna Cassavetesa czekają nas podobno między innymi następujące tytuły:
- And Everything is Going Fine Stevena Soderbergha,
- Winter's Bone Debry Granik,
- Double Tide Sharon Lockhart,
- Don't Go in the Woods Vincenta D'Onofrio,
- Soundtrack for a Revolution Billa Guttentaga i Dana Sturmana,
- Putty Hill Matta Porterfielda [czyli okazja do nadrobienia filmu konkursowego z 10 ENH].

Oprócz tego organizatorzy starają się (są podobno duże szanse) o:
- The Social Network Davida Finchera,
- Scott Pilgrim vs. the World Edgara Wrighta.

No i bez konkretnego tytułu wypłynęło nazwisko reżyserki Nicole Holofcener (czyżby Please Give?).

ayya

Na forum od:
27 lip 09, 10:52

Post 10 sie 10, 8:42

a wiadomo, kiedy będzie jakiś dokładniejszy program festiwalu?

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 10 sie 10, 18:05

20.09. Wszystkie te informacje są na stronie :P
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

surawiewka

Post 15 sie 10, 9:15

julcia

Na forum od:
21 maja 10, 19:16

Post 15 sie 10, 21:15

czy ta tym profilu jest napisane coś ponad info na stronie? bo ja nie mam fb.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 16 sie 10, 9:12

Jarosz

Na forum od:

Post 21 sie 10, 15:23

Jarosz napisał(a):Moi drodzy, w oczekiwaniu na oficjalne ujawnienie programu postanowiłem zebrać z dostępnych mi źródeł wszystkie dotychczasowe przecieki. Ktoś wie coś więcej, niech się dopisuje ;-)

I tak poza retrospektywą twórczości Johna Cassavetesa czekają nas podobno między innymi następujące tytuły:
- And Everything is Going Fine Stevena Soderbergha,
- Winter's Bone Debry Granik,
- Double Tide Sharon Lockhart,
- Don't Go in the Woods Vincenta D'Onofrio,
- Soundtrack for a Revolution Billa Guttentaga i Dana Sturmana,
- Putty Hill Matta Porterfielda [czyli okazja do nadrobienia filmu konkursowego z 10 ENH].

Oprócz tego organizatorzy starają się (są podobno duże szanse) o:
- The Social Network Davida Finchera,
- Scott Pilgrim vs. the World Edgara Wrighta.

No i bez konkretnego tytułu wypłynęło nazwisko reżyserki Nicole Holofcener (czyżby Please Give?).

Jarosz w innym temacie napisał(a):(...) No i poszerzyła się lista filmów (teraz mówi się o ok. 80), a także sekcji - mnie cieszy sentymentalna Dekada niezależnych, bo może jakieś braki się da uzupełnić :-D

Mamy kolejne przecieki. Potwierdziło się, że w przypadku Nicole Holofcener rzeczywiście chodzi o film Please Give. Ponadto do listy powyżej umieszczonych tytułów doszlusowały:
- Lucky Life Lee Isaaca Chunga,
- Exit Through the Gift Shop Banksy'ego [czyli dzieło, które wpadło ostatnio na listę zapowiedzi kinowych firmy Gutek Film na 12 listopada br., co spowodowało, że film otwarcia tegorocznego festiwalu ENH, O bogach i ludziach, przesunął się z listopada na 3 grudnia].

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 21 sie 10, 15:27

Jeszcze jakieś 2 może 3 tygodnie i z przecieków uzbiera nam się cały program ;). Dobra robota Jarku :).
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

Jarosz

Na forum od:

Post 21 sie 10, 15:42

Dziękuję :-D

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 21 sie 10, 22:11

Jarosz napisał(a):- Exit Through the Gift Shop Banksy'ego.

Cholera, muszę przyjechać... :-D
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 22 sie 10, 8:37

...choćbyś nie chciał:-)

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 22 sie 10, 13:52

o, chinaski wrócił z urlopu

chinaski

Na forum od:

Post 22 sie 10, 20:50

I gdzieś koło środy nawet planuję osiągnąć świat Żywych;-). Tymczasem dowiedziałem się, że Pani Red.aszeffel jest w Gronie Przygotowujących aff:-). Tak przynajmniej wynika ze strony internetowej..
"To bardzo dobrze jest, to wcale nie jest źle"..;-)

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 24 sie 10, 7:51

jako paluszek na klawiaturze

chinaski

Na forum od:

Post 24 sie 10, 10:15

Niektórym wystarczy dotknąć:-)

dididi

Post 24 sie 10, 10:59

jak ktoś sobie lubi postukać na klawiaturze

bhuvan

Post 2 wrz 10, 22:25

Może jeszcze za wcześnie na ujawnianie tajemnic repertuaru, ale zastanawia mnie czy są jakieś szanse na projekcje sundance'owych "Oddsac" Danny'ego Pereza i "HappyThankYouMorePlease" Josha Radnora? ;)

chinaski

Na forum od:

Post 2 wrz 10, 23:46

A kiedy właściwie będzie repertuar i kalendarium projekcji? może gdzieś to jest ale ja nie widzę..

Basik90

Na forum od:
23 kwi 08, 5:32

Post 3 wrz 10, 1:00

Program ma być ponoć od 20.09
Don't BUT me! I hate people who BUT me!

http://www.whereisbasia.blogspot.com - Zapraszam, jeśli masz ochotę poczytać o tym jak mi się żyje na drugim końcu świata.

chinaski

Na forum od:

Post 3 wrz 10, 7:27

Dopiero w dniu rozpoczęcia sprzedaży karnetów??????????????????

ayya

Na forum od:

Post 3 wrz 10, 9:20

kupuj w ciemno, najwyżej pójdziesz na wszystkie projekcje Przeminęło z wiatrem, jak nie będzie nic ciekawszego, hehe

ale tak w ogóle widzę, że na razie program festiwalu jest dość ubogi
- na otwarcie/zamknięcie miał być pokazy nowy Fincher, który trafi do kin 15.10, czyli wcześniej (hmm)
- Zagraj To Jeszcze Raz, Sam wygląda, jak ramówka telewizyjna z okresu świąt wielkanocnych (każdych)
- Dekada Niezależnych + tak nieznane nikomu nazwiska jak Gus van Sant, Jim Jarmusch, Wes Anderson, Darren Aronofsky, serio jest wśród potencjalnej publiczności festiwalu ktoś, kto nie widział ich filmów?

tylko Spectrum, On The Edge i ewentualnie American Docs zapowiada się jeszcze jako tako

Jarosz

Na forum od:

Post 3 wrz 10, 11:20

ayya napisał(a):tylko Spectrum, On The Edge i ewentualnie American Docs zapowiada się jeszcze jako tako

E, nie - jeszcze Cassavetes :-D

ayya napisał(a):na otwarcie/zamknięcie miał być pokazy nowy Fincher, który trafi do kin 15.10, czyli wcześniej (hmm)

Ale jaja - faktycznie UIP zrobi AFF niezłe kuku. W tej sytuacji przypuszczam, że Finchera jednak nie będzie w programie.

ayya

Na forum od:

Post 3 wrz 10, 11:36

W ogóle afiszowanie się wielką, polską premierą filmu, który do regularnej dystrybucji trafi tydzień po festiwalu (tak było chyba pierwotnie z Fincherem) uważam za trochę słabe. Jakbyśmy Black Swan zobaczyli to by było coś.

Mam wrażenie, że organizatorzy żyją w przeświadczeniu, że w Polsce amerykańskie kino jest znane nielicznym, a Gus Van Sant to jakieś mega podziemie filmowe.

bhuvan

Post 3 wrz 10, 13:43

Mam jeszcze jedno pytanie: jaki jest sens sprzedawania pakietów biletowych 10+, skoro za 150 zł można mieć cały karnet? ;)

chinaski

Na forum od:

Post 3 wrz 10, 16:49

To pułapka na niepotrafiących liczyć;-)

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 3 wrz 10, 17:40

Albo zachęta dla tych, którzy mają mało czasu :)
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

AAnd

Na forum od:
3 wrz 10, 18:11

Post 3 wrz 10, 18:16

Oj tak, byłoby cudownie zobaczyć "Black Swan" na festiwalu. Ale to pewnie mało realne do zdobycia, szczególnie, że polska premiera dopiero w styczniu.

chinaski

Na forum od:

Post 8 wrz 10, 21:20

Dobrze, jest fajnie;-).
Jednak ja chciałbym poznać program i dowiedzieć się co na tym festiwalu będzie godne obejrzenia poza Johnem. Na evergreeny i dekadę niezależnych mogę zaprosić do siebie - bezpłatnie.
Fajnie dla mnie np., że będzie dokument o Escobarach, jednak to za mało. Może np. na tydzień przed rozpoczęciem sprzedaży karnetów ktoś z Osób decyzyjnych się wypowie na tym forum?

Jarosz

Na forum od:

Post 9 wrz 10, 11:03

Kolejne przecieki we wrześniowym numerze "Filmu":
- The Extra Man Shari Springer Berman i Roberta Pulciniego,
- Two Gates of Sleep Alistaira Banksa Griffina [sekcja Spectrum],
- The Two Escobars Jeffa i Michaela Zimbalistów [sekcja American Docs],
- Ride, Rise, Roar Hillmana Curtisa [sekcja American Docs],
- Teenage Paparazzo Adriana Greniera [sekcja American Docs].

No i kolejny po Sharon Lockhart artysta z sekcji On the Edge, czyli Bill Morrison :-D

surawiewka

Post 9 wrz 10, 12:38

głosy w mojej głowie mówią mi ;), że poza tym, co Jarosz napisał, będzie jeszcze:
"Lucky Life" reż. Lee Isaac Chung (sekcja Spectrum)
"Winter’s Bone", reż. Debra Granik (sekcja Spectrum), zwycięzca Sundance b.r.
"And Everything Is Going Fine", reż. Steven Soderbergh (sekcja American Docs)
"Rebirth of a Nation" DJ-a Spooky'ego, więc pewnie i pokażą "Narodziny narodu" z 1915 roku...
Finchera z tego, co wiem, raczej nie będzie.
Natomiast ze strony AFF można coś wnioskować, np. napisali o Mekasie w aktualnościach, więc może będzie najnowszy dokument o nim: "Visionaries", reż. Chuck Workman
a przy okazji Wenecji pisali o "The Happy Poet" w reż. Paula Gordona, coś czuję, że nieprzypadkowo... Piszą też o Alexandrze O. Philippe, hmm, czyżby chcieli pokazać jego dokument "The People vs. George Lucas", o którym aż huczy na forach fanów "Gwiezdnych Wojen"? Ze strony wynika parę rzeczy, trzeba czytać między wierszami :)

Thane

Na forum od:

Post 9 wrz 10, 12:46

Spekulacje, potrzeba faktów...

Jarosz

Na forum od:

Post 9 wrz 10, 16:58

O Lucky Life, Winter’s Bone i And Everything is Going Fine było powyżej, w poprzednich odcinkach moich przecieków - nie trzeba słuchać głosów w głowie ;-)

Natomiast spekulacje Surawiewki wydają mi się całkiem przekonujące :-D

Jarosz

Na forum od:

Post 10 wrz 10, 11:53

Uściślenie przecieku na temat Billa Morrisona - zobaczymy film Spark of Being.

Thane

Na forum od:

Post 14 wrz 10, 7:34

:D.

surawiewka

Post 16 wrz 10, 10:21

program trzech sekcji: Zagraj to jeszcze raz Sam, Dekada niezależnych i On the Edge został dziś opublikowany:
http://www.americanfilmfestival.pl/aktu ... do?id=1032
Retrospektywa Cassavetesa jest już na stronie od jakiegoś czasu. Reszta ma być w poniedziałek o 12 na stronie AFF

Jarosz

Na forum od:

Post 19 wrz 10, 13:16

Chyba ostatnie przecieki przed jutrzejszym ogłoszeniem całego programu - właśnie skończyła się wizyta pana Romana w "Trójkowo Filmowo". Zobaczymy więc jeszcze:
- The Happy Poet Paula Gordona - prosto z tegorocznej Wenecji,
- The Killer Inside Me Michaela Winterbottoma - dla odmiany tegoroczny Berlin,
- Synecdoche, New York Charliego Kaufmana - film sprzed 2 lat, miał być na naszych ekranach, ale dystrybutor się wycofał i nawet na DVD nie wypuścił.

Poza tym dowiedzieliśmy się, że na AFF nie będzie internetowej rezerwacji, tylko odbieranie bezpłatnych wejściówek. Będzie się działo ;-)

Thane

Na forum od:

Post 19 wrz 10, 13:20

Jarosz napisał(a):Poza tym dowiedzieliśmy się, że na AFF nie będzie internetowej rezerwacji, tylko odbieranie bezpłatnych wejściówek. Będzie się działo ;-)

Masz na myśli tylko wejściówki na otwarcie i na zamknięcie czy dziennie mamy zbierać plik papierów na wszystkie filmy?

Jarosz

Na forum od:

Post 19 wrz 10, 13:20

Z kontekstu wynikało, że to drugie...

Thane

Na forum od:

Post 19 wrz 10, 13:22

Rewelacja...

chinaski

Na forum od:

Post 19 wrz 10, 14:27

Codziennie od 9 dnia poprzedzającego zbieramy pliki! Ale bez paniki, nie przewiduję tłumów. Większość ludzi zapewne szykuje się na wieczorne seanse lub tylko na weekend, więc nie powinno być wielkich kolejek..

A "Synecdoche, New York" leci od jakiegoś czasu na cplus.

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 19 wrz 10, 18:24

chinaski: wiemy, że film "Synekdocha, Nowy Jork" pokazywany jest w Canal+. Zapewniam, że film ten pokazany w kinie zdecydowanie zyskuje.
Podobnie jest z filmem "Droga" (The Road), który zealizował John Hillcoat wg powieści Cormaca McCarthy`ego. "Droga" jest już lub za chwilę będzie na DVD.

Thane: budżet AFF nie pozwolił na zastosowanie internetowego systemu rezerwacji miejsc na seans. System internetowy jest wygodny, ale kosztowny. Sadzę, że konieczność odbierania wejściówek z jednodniowym wyprzedzeniem bedzie równie dogodna.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

Thane

Na forum od:

Post 19 wrz 10, 18:54

Jeśli faktycznie nie będzie wielu chętnych, wtedy będzie ok. A jak będzie naprawdę, już niedługo się przekonamy.

ayya

Na forum od:

Post 20 wrz 10, 8:18

Czy odbieranie wejściówek dzień wcześniej odbywać się będzie kosztem jakiegoś seansu?

Drukowanie pojedynczych wejściówek też jest drogie w porównaniu do tradycyjnych kolejek, które w przypadku tego festiwalu raczej nie będą tak masakryczne, jak na ENH.

EDIT: już widzę regulamin, czyli chyba konieczne będzie bardzo wczesne wstawanie rano :/

Basik90

Na forum od:
23 kwi 08, 5:32

Post 20 wrz 10, 9:29

Właśnie, zastanawia mnie skąd ta niechęć do dawnego i najprostszego rozwiązania, zwykłych kolejek ? Moglibyście nieźle zaoszczędzić :D !

Tak przy okazji , to mnie zawsze nurtowało, po co na początku ENH w pakiecie festiwalowicza dostajemy jakieś 10 kuponów upoważniających do kupna książek ze zniżką, moglibyście zaoszczędzić gdyby po prostu za okazaniem karnetu dostawałoby się zniżkę.

Już się nie mogę doczekać 12:00 i programu AFF :D !
Don't BUT me! I hate people who BUT me!

http://www.whereisbasia.blogspot.com - Zapraszam, jeśli masz ochotę poczytać o tym jak mi się żyje na drugim końcu świata.

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 20 wrz 10, 10:26

Z tymi kuponami to akurat jest proste. Karnet uprawnia do jednorazowej zniżki. Gdyby tak nie było, to na ten jeden karnet w niektórych przypadkach (np. katalogów, na które jest największe zapotrzebowanie) ze zniżką kupiliby wszyscy przyjaciele i znajomi posiadacza, którzy nie wykupili karnetu, tylko np. kilka pojedynczych biletów albo karnet 20+ (czy jak to się tam nazywa). A drukowanie kuponów jest akurat najtańszą rzeczą, jaką organizatorzy robią na festiwalu.

ayya

Na forum od:

Post 20 wrz 10, 10:29

Grzes napisał(a):A drukowanie kuponów jest akurat najtańszą rzeczą, jaką organizatorzy robią na festiwalu.

i jaką antyekologiczną :P

Thane

Na forum od:

Post 20 wrz 10, 10:30

ayya napisał(a):
Grzes napisał(a):A drukowanie kuponów jest akurat najtańszą rzeczą, jaką organizatorzy robią na festiwalu.

i jaką antyekologiczną :P

Kara za ostatnie festiwalowe torby ;).

zabojca_biedronek

Post 6 paź 10, 7:29

chinaski napisał(a):Codziennie od 9 dnia poprzedzającego zbieramy pliki! Ale bez paniki, nie przewiduję tłumów. Większość ludzi zapewne szykuje się na wieczorne seanse lub tylko na weekend, więc nie powinno być wielkich kolejek..

A "Synecdoche, New York" leci od jakiegoś czasu na cplus.

Helios ma 2349 miejsc.. dalej tlumow nie przewidujesz..?

Następna strona

Powrót do 1. AFF - Moje własne Idaho