Gazeta festiwalowa

Czułe słówka, szepty i krzyki. Wrażenia pofestiwalowe.
cze67

Na forum od:
14 cze 06, 10:34

Post 3 sie 10, 11:08

Tęsknię za Na Horyzoncie, gdzie mógłbym przeczytać relacje z koncertów, wydarzeń z poprzedniego dnia, a przede wszystkim recenzje filmów, za/przeciw, jak to drzewiej bywało. Tegoroczna gazeta nie była zła: kilka fajnych wywiadów - OK, ale była letnia. Lubiłem pospierać się (w myślach) z autorami recenzji, nie zgodzić się z oceną krytyków jakiegoś filmu, itd. Tego wszystkiego w tym, i zeszłym roku, mi bardzo brakowało. Nie jestem fanem dealu z Wyborczą.

PS. Robert Brylewski nie założył zespołu Aurora - to mój komentarz do info o grupie Kryzys.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 3 sie 10, 11:14

http://www.enh.pl/aktualnoscm.do?id=947

Cze, ale zespół gazety na horyzoncie mimo dilu z wyborczą nie składa się z dziennikarzy wrocławskiej wyborczej, a z praktykujących w gazecie studentów, absolwentów filmoznawstwa, dziennikarstwa ze szkoły śląskiej (ale nie jestem pewna tych szczegółów, redaktorka naczelna Joanna Malicka mogłaby je wyświetlić), kiedyś już rozmawialiśmy o tym projekcie edukacyjnym na forum

cze67

Na forum od:

Post 3 sie 10, 11:19

OK, ale lubiłem, kiedy Na Horyzoncie było osobnym bytem, to raz, a o dwa napisałem wyżej. Nie wiem, czemu znikły recenzje Biały kot/czarny kot - można było się z nimi nie zgadzać i psioczyć na autora, ale dzięki nim było o wiele ciekawiej a artykuły nie były li tylko streszczeniami filmów, poszerzały wiedzę, czy możliwości interpretacji (nawet, gdy nie były trafione).

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 3 sie 10, 11:27

co do letniości - niestety zgadzam się z Tobą, mnie się w tym roku gazety nie chciało czytać, ale dil z GW o tyle mi się podoba, że zawsze miałam świeżą prasę do czytania (wszystkie części gazety) za friko pod ręką

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 3 sie 10, 11:34

No tak, dobre jest to, że nawet oglądając po 5 filmów dziennie, ma się dostęp do wiadomości z "normalnego" świata, ale mnie również nie podoba się likwidacja działów takich jak "Biały kot/Czarny kot" czy tabelki z ocenami krytyków. Sporo zabawy było przy komentowaniu tych rubryk.
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 3 sie 10, 11:40

zdziwiło mnie także niespełnienie obietnicy, że w gazecie pojawią się krótkie opinie publiczności, mam wrażenie, że to się stało tylko raz, a przecież ruch na forum był ogromny, można było czerpać do woli, podobne opinie krytyków też byłyby na miejscu, kiedyś zawsze zaczynałam lekturę gazety od tego

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 3 sie 10, 11:41

dobrze, że były wywiady

cze67

Na forum od:

Post 3 sie 10, 11:43

Wywiady były spoko :-)

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 9 sie 10, 19:09

Ja podobnie jak Cze nie jestem zwolennikiem współistnienia naszej gazety z Wyborczą. Napisałem "naszej", ale zastanawiam się na ile ona jest nasza, w kontekście chociażby braku zapowiadanych wypowiedzi uczestników festiwalu. Tęsknię za starym papierem, który był lepszy, teraz mamy niemal toaletowy. A o ocenach filmów przez krytyków, o których zawsze się żywo dyskutowało, nawet nie będę się rozpisywał.
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

Powrót do 10. - Pieśni z drugiego piętra