Prawda. Jednak nie wiem czy ktoś zdecyduje się na tę retrospektywę ze względy na dostępność niektórych tytułów reżysera. Ja oczywiście nie mówię "nie" Bunuelowi bo sam bardzo go cenię i zobaczyłbym jego filmy na dużym ekranie, np. "Piękność dnia" już widziałem .
Zastanawiam się, czy przed retrospektywą Felliniego czy Antonioniego też były takie głosy sprzeciwu. O sztandarowe dzieła tych reżyserów nietrudno, bo nie tylko pojawiają się w DKFach, od czasu do czasu są wyświetlane w telewizji (4 filmy FF nawet zostały wydane na dvd z gazetą, nie mówiąc o boxie 10 filmów wydanym w 2005 roku!!!), a jednak te przeglądy cieszyły się dużym zainteresowaniem. Zawsze można coś odświeżyć, poznać nowego, nie mówiąc o tym, że nie każdy ma dostęp do TVP Kultura czy np. krakowskiego Paradoxu (gdzie poznawałam klasykę).
Poznać Bunuela jest o wiele trudniej, zostaje jedynie polowanie na owe kasety wideo, a że to jeden z moich ulubionych reżyserów i nie jest samolubna, chcę, żeby jak najwięcej osób spotkało się z jego twórczością. Jestem jak najbardziej za jego przeglądem!!!
Przy okazji, 19 września na dvd ukazuje się pierwszy film - "Dyskretny urok burżuazji".
A ja właśnie uważam, że retrospektywy powinny dotyczyć tych twórców, którzy są ponadczasowi i ich filmy warto oglądać co jakiś czas ponownie. I tak właśnie Bunuel może i jest znany ale np. jak teraz myślę to Dziewczynę z wyspy z chęcią bym oglądnął raz jeszcze. Często filmy Bunuela omijam w telewizji bo znam, a na dużym ekranie jeszcze nie widziałem więc chętnie bym sprawdził jak to działa. Tak więc nie widzę związku pomiędzy dostępnością filmografii, a sensem retrospektyw ich twóców.
Chociaż wolałbym np. retrospektywę np. Erica Rohmera lub Kena Loacha.
Jak najbardziej popieram pełną retrospektywę Bunuela. Co prawda widziałem kilkanaście jego filmów, ale byłaby okazja do zobaczenia tych pozostałych, więc jestem jak najbardziej za!
Z innych propozycji to bardzo chciałbym zobaczyć na dużym ekranie filmy Jacquesa Tati. Do tej pory nie miałem okazji zobaczyć jego filmów, więc gdyby była taka możliwość podczas ENH to byłoby super:)
Luis Bunuel!!!!!!!!! Popieram!!!!!!!!! Koniecznie!!!!!!!!
Lecz żadnych nie mam, koniecznych królowi,
Cnót jak Stateczność, Litość, Sprawiedliwość,
Uczciwość, Skromność, Umiar, Prawdomówność,
Nabożność, Męstwo, Cierpliwość, Odwaga;
Śladu ich we mnie nie ma;
Malcolm
PIOTR SZULKIN
retrospektywa twórczości szczególnie filmów "kosmicznych"
Filmy Bunuela można zobaczyć na kilku imprezach w roku, więc zrazu raczej inni twórcy "czekają w kolejce do przeglądu".
a czy GLAUBER ROCHA miał jakiś przegląd w naszym kraju w ostatnich latach?
myślę że jest dość nowohoryzontowy i warto w przyszłości pomyśleć o jego retrospektywie!
W archiwum artykułów portalu interia.pl znalazłem ankietę z pytaniem: Kinematografia którego kraju powinna mieć w przyszłym roku swoją retrospektywę na festiwalu Era Nowe Horyzonty?
Jako, ze G. Depardieu zmarl niedawno i jego filmy czsto oscily na NH, ysle, ze byloby dobrym pomyslem niektóre z nich przypomniec w przyszlym roku. Zwlaszcza Process (ogólnie niedostepne) i PoleX.
Chyba nie bylo jeszcz przegladu dorobków aktorów (poprawcie jesli pamiec mnie zawodzi), ale w tym wypadku jest to jak najbardziej na miejscu
Owszem, G. Depardieu chętnie. Uważajcie tylko na psie kupy francuskich pudelków takie spotykane na każdym kroku w "Pret-a-porter" albo na filmy niewidomych reżyserów, "Koniec z Hollywood", nawet jeśli Francja je kocha nad życie.
"let's just imitate the real, until we find a better one..."
pozno za pozno pewnie na tegoroczna propozycje retrospektywy ale to moze juz na zas zaproponuje iranskie kino rodziny Makhmalbaf wiecej wiecej filmow z tego kraju!