Jakie filmy umieścilibyście na liście filmów najbardziej kontrowersyjnych pod względem moralno-etycznym, łamiących obowiązujące normy społeczne?
Zapraszam do dyskusji

ave_Adore napisał(a):satyricos napisał(a):perwersji
Czyli co?
MK napisał(a):O jaka perewersje ci chodzi? Zalezy kto jakie filmy oglada
satyricos napisał(a):Perwersja czyli (wg Kopalińskiego): wynaturzenie, zaspokajanie popędu płciowego w sposób nienaturalny, niezwykły.
Etym. - łac. perversio 'obrócenie w niewłaściwym kierunku; przekręcenie; zepsucie';
MK napisał(a):w ogóle rozmowa o perwersji albo lamaniu norm moralnych (!!!???) bylaby moze na miejscu na festiwalu w Niepokalanowie, ale na NH...
okon napisał(a):A co wspólnego ma Salo czy Ken Park z perwersjami?
MK napisał(a):W pelni sie zgadzam z Okoniem, poza tym co ma byc niby niemorlanego w Salo np ???
Niemoralna byla tylko sytuacja polityczna, która tam przedstawiono, a nie film sam w sobie.
okon napisał(a):Czy społeczny sąd jest warunkiem wystarczającym, by dane zachowanie uznać za perwersyjne?
A konstrukcja "społecznie naganne" jest co najmniej enigmatyczna. Czyli jakie? Zagrażające społeczeństwu, w jaki sposób?
ave_Adore napisał(a):Troche jalowa dyskusja, raczej granice perwersji kazdego z nas, roznia sie
filip napisał(a):nie sama tematyka jest tu najistotniejsza ale sposób jej przedstawienia.. sugestywna muzyka, czy montaż mogą nawet niewinnej scenie nadac charakter, hm, no, właśnie. perwersji
kapusta napisał(a):masturbowanie się perwersją? proponuję dorzucić pusty dom, pulp fiction
ave_Adore napisał(a):Ech.. Mnie to głupio bardzo, ze tak niewiele tytułow,
co o perwersje zahaczaja znam..
I nie dane Ci bedzie poznac mej, jakze skomplikowanej psychiki.
kapusta napisał(a):czy się dusił w jakim sensie - ja bym to określił poduszał, bo nie miał zamiaru się udusić, pewnie nie ot to tobie chodziło, ale nie przychodzi do mnie inny sposób twojego rozumowania, hm przecież nie od dawna wiadomo, że wstrzymywanie oddechu podnosi wrażenia
kapusta napisał(a):jak dla mnie co napisałeś o ken parku to bzdura, salo no może
kapuston napisał(a):"cóż rozmowa na takie tematy wiąże się poniekąd z poruszaniem kwestii gustu a o nich sie raczej nie powinno się dyskutować a już napewno oceniać "
cóż jak to co wyżej napisałeś nie jest bzdurą, to ja pozdrawiam