Knajpy cieszynskie

Akredytacje, karnety i bilety. Uwagi, pomysły i sugestie organizacyjne.<br> Odczucia co do atmosfery Festiwalu.
corner

Na forum od:
16 lut 05, 20:16

Post 27 maja 05, 13:17

Planowałem tam kiedyś pójść. Trzeba sprawdzić, bo z zewnątrz wygląda "domowo", żeby nie powiedzieć "wiejsko" ;)

PPHP

Na forum od:
26 lut 05, 12:56

Post 27 maja 05, 17:11

W końcu Cieszyn to....

augiasz

Na forum od:
13 lut 05, 20:27

Post 27 maja 05, 18:31

:) taka duza wies, ktora kiedys miala tramwaj :)
7. Piastowski Festiwal Filmowy
ERA NOWE HORYZONTY Z TENDENCJĄ DO ROZWOJU
19-29 lipca 2007, Stary Piastowski Breslau

kg
NH-Kreator

Na forum od:
31 sty 05, 11:28

Post 28 maja 05, 1:16

tak! przywrócić tramwaj w Cieszynie!!!!!!
7. Międzynarodowy Festiwal Filmowy
ERA NOWE HORYZONTY
Wrocław, 19-29 lipca 2007

natka

Post 28 maja 05, 14:05

a i owszem, chińska knajpa w czeskim cieszynie jest...tylko nie pamiętam , rzecz jasna, nazwy ulicy, ale chyba na tej głównej, która prowadzi od przejścia granicznego (tego bliżej centrum:)). dobre jedzonko i dużo, tylko mocno doprawione, więc ostrzegam (bo ja mogłabym jeść sól łyżkami:)). i jeden z sosów na stolikach jest tak ostry, że kropelka wypala całą jamę gębową:). jeszcze tam niedaleko jest chyba grecka, ale z Grecją to nie ma za dużo wspólnego...
co do majonezu w conieco to jestem zachwycona, poza tym oni jakoś doprawiają chyba te fryty, bo takie uzależniające są...:)

natka

Post 28 maja 05, 14:08

heh, właśnie przeczytałam swój post sprzed kilku miesięcy i wyraźnie nie skłamałam:))))

PPHP

Na forum od:

Post 28 maja 05, 20:16

Majonez rulez.... W chińskiej przy obecnym kursie korony drogawo :(

hunter

Post 9 cze 05, 11:24

zawsze mozna zjesc hot doga na statoil:)

PPHP

Na forum od:

Post 9 cze 05, 18:35

taaa, albo dzęm z biedronki. Właśnie, dal zupełnych desperatów i amatorów ketchupu familijnego jest nowa knajpa. Jest żółta w brązowe pasjki, wkurza cały Ciesyzn i zowie się Biedronka :(

A*

Na forum od:
29 sty 05, 15:55

Post 9 cze 05, 19:47

Biedronka ma 10 lat :]

natka

Post 10 cze 05, 9:21

a gdzież owa biedronka? powinna raczej się pszczoła labo osa zwać...co mają żółte paski do biedronki? sama nazwa nie wzbudza zaufania:))) nie wiem, czy nie wolałabym już bułki z parówką (i nie mówie o hot dogu)
a co do hot dogów, to-o tak, może i w Cieszynie będę kultywować uzależnienie:)

augiasz

Na forum od:

Post 10 cze 05, 9:50

To raczej nie knajpa, ale zwykly sklep... tyle ze zolty w brazowe paski o architekturze oborowej...
7. Piastowski Festiwal Filmowy
ERA NOWE HORYZONTY Z TENDENCJĄ DO ROZWOJU
19-29 lipca 2007, Stary Piastowski Breslau

PPHP

Na forum od:

Post 11 cze 05, 15:38

Niestety :( Natko, Biedronka jest na przeciwko PKO BP i ZUS koło stacji Statoil :(

natka

Post 11 cze 05, 22:05

a, no to sprawa jest jasna. Hotdog :)

Harry Grey

Na forum od:
13 cze 05, 19:01

Post 13 cze 05, 19:22

Dobre jadlo w Meksykanskiej na ulicy Srebrnej, (czyli prawie na rynku) Moze nie najtaniej, ale zarcie! niebo w gebie...
Every kind of love, or at least my kind of love, Must be an imaginary love to start with - Rufus Wainwright //Harry Grey vel Dominik Rybczak, uczestnik//

Poznaniak

Post 13 cze 05, 19:46

Dla szukajacych wrażeń kulinarnych i nie tylko polecam Dworek Cieszynski. Slicznie zrobiony. Mozna tam dojsc schodzac z centrum miasta na kolacje przez cieszynska wenecje, w srodku bardzo elegancko i stylowo ale nie tak drogo jak dla przyjezdnego. Jak by bylo malo to maja ogrodek przy tej "wenecji" i nad Olza - przy samej granicy. Kuchnie polecal sam Maklowicz... no i podają ekstra smalec podczas oczekiwania na jedzenie... i najwazniejsze - piwko nie tak drogie, martini tez nie...:)

Ragefast

Na forum od:
8 maja 05, 0:28

Post 17 cze 05, 9:00

Jest jedna bardzo dobra stołówka o której chyba zapomniano.
Obiady za 5,70 - pełnyzestaw lub 5,40 -drugie danie jakosć
nieporywnywalnie lepsza niż na Świezego ogólnie extra.

Lokalizacja : ul. Bobrecka 29 - wchodzi się jak do starostwa powiatowego i na 1 -szym piętrze
jest stołówka. Minus : troche daleko od centrum (10 -15 minut pieszo)
The way your heart sounds
Makes all the difference
It's what decides if you'll endure the pain
That we all feel

Tetsuo

Na forum od:
3 mar 05, 0:26

Post 18 cze 05, 10:00

Ragefast napisał(a):Jest jedna bardzo dobra stołówka o której chyba zapomniano.
Obiady za 5,70 - pełnyzestaw lub 5,40 -drugie danie jakosć
nieporywnywalnie lepsza niż na Świezego ogólnie extra.

Lokalizacja : ul. Bobrecka 29 - wchodzi się jak do starostwa powiatowego i na 1 -szym piętrze
jest stołówka. Minus : troche daleko od centrum (10 -15 minut pieszo)

Minusem stołówki w starostwie jest to, że jest zamykana o 15.00.
Lokalizacja - niedaleko dworca PKP i PKS

CoraL

Na forum od:
15 cze 05, 14:38

Post 18 cze 05, 12:19

A ja za to polecam ogrodowa najblizej to moze to nie jest ale bilard pilkazyki lotki za darmo piwo tanie co do jedzenia tez nie najdrozej tyle ze sie trza naczekac no i towazystwo troche nie takie dom spokojnej starosci zaraz kolo tego wiec mozna sie domyslec jaka jest znaczna cesc klijeteli

cieszyniak

Post 19 cze 05, 10:44

Rzeczywiście z knajpami ostanio w Cieszynie niezbyt wesolo...No ale nie jest znowu tak źle.Można zjeść w miarę spoko i tanio w:
targowej, harendzie,merkurym/rynek/, pod dobra data/aktualnie pub galeria/conieco/;)/coca-coli/mennicza/,pizzeria "bati"/mennicza/, pizzeria na Wyższej Bramie, maska/to dla tych mieszkjących nieco dalej gdyż lokal jest na Zorze/Górną do góry;)/.Ale przede wszystkim polecam wam czeskie knajpy-rzeczywiscie tanio i pysznie...Chyba u dzika najlepiej-czeski klimat /bycze jądra w menu/ - podobnie jak w Piaście. pozdrawiam z Teschen...

cieszyniak

Post 19 cze 05, 10:45

aha polecma jeszcze stołówkę w budynku Starostwa Powiatowego/ul. Bobracka pomiedzy PKS a PKP/obiad 6 zyla i nawet smacznie...

cieszyniak

Post 19 cze 05, 10:46

ale to juz bylo;)

Post 19 cze 05, 15:43

ceny w miarę przystępne i bardzo smaczne żarcie

Anna

Post 19 cze 05, 18:13

Kiedyś,na rynku (od strony Głębokiej)były pyszne kanapki i sałatki,teraz już nie takie pyszne,ale są!!!

mrta

Post 25 cze 05, 11:56

Coś mi się z daje, że w Cieszynie była kiedyś restauracja wegetariańska. Nie byłam, ale chyba widziałam jakieś ulotki chyba. Czy cosik takiego jeszcze istnieje?

kg
NH-Kreator

Na forum od:

Post 25 cze 05, 15:08

po czeskiej stronie są bardzo dobrze zaopatrzone 3 sklepy ze zdrową żywnością. W Klubie w tym roku będzie jeden bufet wegetariański
ERA NOWE HORYZONTY

Harry Grey

Na forum od:

Post 25 cze 05, 15:30

To fakt, a w dodatku nie jest w nich drogo. Ale zeby obejrzec po piec filmow dziennie, to trzeba duzo soji zjesc...
Every kind of love, or at least my kind of love, Must be an imaginary love to start with - Rufus Wainwright //Harry Grey vel Dominik Rybczak, uczestnik//

ave_Adore

Na forum od:
21 lut 05, 14:29

Post 1 lip 05, 8:14

milutko, ze jest tyle propozycji, gdzie dobrze zjesc..mnie interesuje jeszcze cos..gdzie mozna dobrze wypic..kawe, prosze panstwa, kawe :) nie chodzi mi o kawe, która serwują w kazdym lepszym pubie, czy tez w sieciach "kawowych", mam na mysli naprawde cos "extra" :D ktos zna? i moze z CZYSTYM serduchem polecic?

Kawa jest wysmienita!(zalezy jaka.. :P )

peter

Na forum od:
23 sty 05, 23:21

Post 1 lip 05, 9:57

już pani :-) powiedziałem gdzie :-)

jeżeli się nie mylę to jednym z najlepszych miejsc na kawe i herbate jest

Herbaciarnia "MAK"
ul. Głęboka 31

ave_Adore

Na forum od:

Post 1 lip 05, 10:03

wiem to..jednakze, chciałam miec pewnosc.. :) dziękuje raz jeszcze i pozdrawiam :D

mrta

Post 1 lip 05, 10:45

A ja mogę napisać jakie jest NIEnajlepsze miejsce na kawę i herbatę. Nie pamiętam nazwy kawiarni, ale to ta przy rynku, prawie obok hotelu PBJ. Podczas gdy ja i koleżanka usiadłyśmy przy stoliku na zewnątrz i czekałyśmy aż ktoś łaskawie nas obsłuży, kelnerki sobie paplały w środku :-( . Co prawda to było 2 albo 3 lata temu, ale złe wspomnienia pozostały...

corner

Na forum od:

Post 1 lip 05, 10:52

To jest chyba kawiarnia Herbowa, czy jakoś tak. Kiedyś to była jedna z nielicznych kawiarni w Cieszynie. Teraz wystrój jest nieciekawy, a obsługa i smak serwowanych produktów też nie zachęcają. Również nie polecam.

Gość

Post 1 lip 05, 16:25

Jeżeli chodzi o kawe i herbate to polecam kawiarnie "Agora" (kącik) w Domu Narodowym :) oraz ogródek "Lecha" ma rynku :)

ave_Adore

Na forum od:

Post 1 lip 05, 16:27

bede próbowac wszedzie kawy! a potem zrobie osobisty ranking.. :D a moze wspolnie uczynimy takie dziełko: Gdzie jesc, gdzie pic? hm? ;)

peter

Na forum od:

Post 1 lip 05, 16:32

tak tak :-) rewelacyjny pomysł, ja będe wszystko zapisywał :-)

ja w zeszłym roku jadłem piergoi w takiej fajnej knajpce - oczywiście nie pamiętam nazwy, za około chyba 15 zł zjadłem pierogi i barszcz, plus na początek dostałem smalec i chlebek oraz jakąś wódeczke :-)

muszę zajść tam też w tym roku - tyle gratisów :-)

ave_Adore

Na forum od:

Post 1 lip 05, 16:35

to cudnie! popełnimy ksiązeczke "Gdzie jesc, gdzie pic"..cudny tytuł, cudna tematyka..ah, jak cudnie! :D pozdrawiam cudownie :P

aśr

Na forum od:
5 cze 05, 12:07

Post 1 lip 05, 17:55

peter chyba jadłeś w Dworku Cieszyńskim. Z tego co mi wiadomo to tam właśnie daja (czasami) chlebek ze smalcem i przepalanke :)
:)

kg
NH-Kreator

Na forum od:

Post 1 lip 05, 20:24

tak tak - ja co prawda nie jem smalcu ale dają go w Dworku Cieszyńskim. Przepalanka domowej roboty bardzo dobra po obfitym posilku. Genialny mają chlodnik z botwinki
ERA NOWE HORYZONTY

Harry Grey

Na forum od:

Post 1 lip 05, 21:45

By pysznie zjesc, polecam raz jeszcze Meksykanska na ul.Srebrnej. Pyszne Burito z owocami morza, frykasami i suroweczka oczywiscie do wyboru, to koszt jesli dobrze pamietam 15 zlotych. Niezapomniane pobudzenie kubkow smakowych, szczelne wypelnienie zoladka, witalnosc na ok.3/4 seanse. Plus mila obsluga i przytulne wnetrze. Koniecznie trzeba zabrac ze soba Sombrero...
Milosnikom kawy polecam kawiarnie na ul.Glebokiej, prawie na samym jej koncu, po prawej idac od rynku np do centrum festiwalowego na zamku sztuki (i przedsiebiorczosci oczywiscie!) Z takim ladnym i ciemnym wnetrzem. Polecam Latte Machiatto (jesli zrobilem byka w nazwie, pardon) z pyszna pianka i slodziutkim ciasteczkiem... to chyba 6zl, ale sa tez tansze, rownie smakowite...
Genialna Pizza w pizzerii "Verdi" po czeskiej stronie (ul.Bezrucova), soczysta duzo bardzo i UWAGA! opcjonalnie serwuja do niej... Budejovicky Budvar prosto od krowy, czyli nie z butelki. Uprzedzam: Wysokie ryzyko zasiedzenia sie, co jest oczywiscie niedopuszczalne...
Milosnikom herbaty polecam herbaciarnie czeska na ul.Strelnicni, niedaleko mostu, ktorym sie niegdys wracalo z wycieczki zagranicznej (most "wolnosci"?) Pyszne herbaty, bogaty wybor, polskie menu oczywiscie, a dla palacych... fajka wodna. UWAGA! nalezy upewnic sie, czy skarpety mamy swieze, bo buciki tam zdejmujemy...
smacznego! ;)

PPHP

Na forum od:

Post 5 lip 05, 13:20

Jeśli o chodzi o kawę, to można też zajrzeć do Kawiarni Muzealnej (zaraz przy rynku, w dziedzińcu muzeum) - spory wybór kaw aromatyzowanych, a bardziej fikuśne kompozycje w Cafe Mokka (na Głębokiej)

cieszyniak

Post 18 lip 05, 14:02

dobra kawa jest takżer w Merkurym na rynku.Srednio 8 zyla. Macham z teschen;)

bajdzis

Post 18 lip 05, 15:08

a ja napisze cos co napewo bardzo ucieszy niektorych

W miejscu gdzie byla kiedys Sejmowa / moze nie calkiem w tym samym miejscu, ale zaraz obok/
powstaje BAR MLECZNY "Zapiecek"!
I dalej ni bede juz reklamowal, bo mi ne zaplacili:)

corner

Na forum od:

Post 18 lip 05, 19:18

A "Sejmowa" już jest otwarta ;)! Widziałem plakat, że od 13. zapraszają (albo jakoś tak) - zresztą i tak nie ważne.

ave_Adore

Na forum od:

Post 18 lip 05, 21:28

w Łodzi jest Zapiecek..czesto tam graja zespoły szantowe.. :P

augiasz

Na forum od:

Post 19 lip 05, 10:54

Na szczescie w Cieszynie szant nie bylo i nie bedzie :]

peter

Na forum od:

Post 19 lip 05, 16:47

przestudiowałem przed wyjzdem jeszcze raz wszystkie wpisy i...zrobiłem się głodny

do zobaczenia w cieszyńskich knajpkach :-)

Freak_lodz

Na forum od:
6 lut 05, 17:58

Post 19 lip 05, 17:21

ja nawet wydrukowałam:D
Say what you mean
Mean what you say
Say what you feel
Feel what you say

PPHP

Na forum od:

Post 20 lip 05, 17:43

Zapiecek już czynny, Sejmowa także. Jest jeszcze jedna pozytywna informacja. Mianowicie, rozbudował się Dworek Cieszyński (nad Olzą, jakieś 2-3 min od centrum festiwalowego). Poszerzono go o przeszkloną salę. Może niezbyt to tradycyjne, ale za top więcej się nas zmieści :)

mrta

Post 22 lip 05, 9:52

Ktoś by już w Zapiecku? Co tam dobrego dają?

marta

Post 22 lip 05, 16:08

Bardzo,bardzo popieram i doceniam pomysł kuchni bez miecha w centrum festiwlowym!

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do 5. - Sprawy organizacyjne i techniczne