Sugar Man

Wieści filmowe. Ważne wydarzenia, ciekawostki, informacje.
eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 23 lut 13, 12:17

Pojechałam wczoraj specjalnie do Krakowa, żeby zobaczyć ten film, tym bardziej, że chcę go pokazać w moim cyklu zakopiańskim Kino, którego szukasz. Profil na fb https://www.facebook.com/KinoKtoregoSzukasz

O filmie czytałam dużo i dużo wcześniej, choć miałam przeczucie, że lepiej o tym filmie, a raczej o historii, którą opowiada wiedzieć jak najmniej. No ale prawa marketingu kierują się swoimi zasadami, więc lokomotywa zdradzania tego co jest tajemnicą w filmie niestety ruszyła. Prasa, telewizja, radio trąbią na około.

Tym bardziej byłam ciekawa jak odbiorę film.

To dokument / nominowany do Oskara w tej kategorii /.

Od dokumentu oczekuję by jako film nie był składanką gadających głów.

I tak.
Sugar Man jest filmem, który można podzielić wg. mnie na 2 części : fakty / gadające głowy / i " poezja " / cz. druga / . Jednak w przypadku Sugar Mana część druga uzasadnia pierwszą oraz dzięki temu, jaka jest część druga wybacza się / złe określenie, raczej usprawiedliwia się twórców za to, że pierwsza, też b. ciekawa, została zrobiona typowo dla dokumentu /. W pierwszej, tej mówionej bohaterami są: tajemnica, śledztwo, pasja, dociekliwość i cierpliwość oraz przypadek. A część druga - w roli głównej : skromność, godność, pasja, szczęście nieoczywiste oraz Młynarskiego " róbmy swoje ". Zastanawiam się też czy pokora ? w jakimś stopniu tak, ale nie do końca, raczej pogodzenie się.

Ponad wszystko muzyka.

Film jest opowiedzeniem niewiarygodnej historii z wymiarem czynnika ludzkiego w najlepszym znaczeniu tego słowa.

Mimo, że wiedziałam sporo, film byl dla mnie dużym przeżyciem, wzruszeniem i lekcją.

Gorąco polecam.
Ostatnio edytowano 24 lut 13, 7:27 przez eliska, łącznie edytowano 3 razy

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 23 lut 13, 16:50

Zastanawiam się, dlaczego twórcy pominęli wątek Czarnych Panter w życiu Rodrigueza. Nie pasował do wykreowanego wizerunku muzyka?

Muzyka faktycznie ładna.

eliska

Na forum od:

Post 23 lut 13, 17:05

Może dlatego, że to nie jest biografia, tylko wycinek dotyczący jego kariery głównie muzycznej.

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 23 lut 13, 19:21

Na marginesie: we wczorajszym notowaniu trójkowej listy przebojów I Wonder Rodrigueza było nowością na miejscu 25.

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 23 lut 13, 23:12

Nie ma co ukrywać, że lata 60 i początek 70 to złota era muzyki rozrywkowej. W tej chwili wyciągane są na światło dzienne taśmy z najgłębszych zakamarków studiów nagraniowych, wznawiane są płyty o których niewiele osób pamięta. I bardzo często te nagrania są bardzo dobre. Jakieś 10 lat temu odkrywane były np. płyty The Steamhamer czy twórczość Tim Buckleya. Może Rodriguez nie był nigdy wielką gwiazdą ale jego niektóre jego piosenki rozpoznaje. I wonder ze ścieżek dźwiękowej wielu filmów. Co ciekawe, niedawno o tym myślałem, w Polsce dzięki Programowi Trzeciemu Polskiego Radia (teraz jest Trójka) nagrania zespołów złotej ery rocka było dość dobrze i dość szybko znane, ale różnica była taka że na zachodzie wokół muzyki była cała otoczka ikonograficza (zdjęcia, magazyny, filmy promocyjne, koncerty) która miała istotny wpływ na odbiór artystów. Na TVP Kultura byłl niedawno emitowany świetny serial dokumentalny na ten temat, jak zdjęcia, producenci tworzyli legendy. Czasem wprost wydaje się, że brak sukcesu niektórych artystów był związany z tym, że nie byli specjalnie fotogeniczni (vide zespół Rare Bird).

eliska

Na forum od:

Post 24 lut 13, 7:10

tangerine napisał(a): Czasem wprost wydaje się, że brak sukcesu niektórych artystów był związany z tym, że nie byli specjalnie fotogeniczni (vide zespół Rare Bird).

:))
o to Rodriguez do nich nie należał :))) w sensie urody

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 24 lut 13, 15:45

Rare Bird może i nie byli fotogeniczni, ale jaki to świetny zespół był! :)

eliska

Na forum od:

Post 24 lut 13, 15:57

:)))) dobra Jarosz, posłucham, popatrzę, wg. napisanej kolejności :)))

eliska

Na forum od:

Post 24 lut 13, 16:05

Sympathy to ja znam :) ładniutkie
ja ich okazuję się, ze znam z muzyki, moze nie z nazwy, ale to pewnie przez tę fotogeniczność ;)

teraz zauważylam, ze 1500 post napisałam...i to w dzień Oskarowy, no to trzymam kciuki za Sugar Mana :)

tangerine

Na forum od:

Post 25 lut 13, 2:57

te kciuki to chyba niepotrzebne... bo w dwóch kategoriach mamy mega faworytów (Miłość 1,02-1.04) i Sugar Man (1.07). A ja próbuję Lincolna za 7, zdjęcia do Skyfall za 7, może za drobne Joaquin Phoenix po kursie 34. Żeby było zabawnie.

tangerine

Na forum od:

Post 25 lut 13, 3:00

Jarosz napisał(a):Rare Bird może i nie byli fotogeniczni, ale jaki to świetny zespół był! :)

Epic Forest to była moja ulubiona płyta 2007 roku, As Your Mind Flies By też na długo zacięła się w moim... magnetofonie...

eliska

Na forum od:

Post 25 lut 13, 7:09

no kciuki Sugar Man'owe ;) warte szampana :)

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 25 lut 13, 12:30

tangerine napisał(a):te kciuki to chyba niepotrzebne... bo w dwóch kategoriach mamy mega faworytów (Miłość 1,02-1.04) i Sugar Man (1.07). A ja próbuję Lincolna za 7, zdjęcia do Skyfall za 7, może za drobne Joaquin Phoenix po kursie 34. Żeby było zabawnie.

Widzę, że nie tylko ja chciałem żeby było zabawnie ;). Miesiąc temu zawarłem zakład ze współlokatorem, dzisiaj jestem mu winny 13 piw ;). No i w zasadzie było zabawnie, i jeszcze będzie :? .
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

eliska

Na forum od:

Post 8 mar 13, 11:38

a to nasza wersja plakatu :)
Załączniki
66904_421775047917189_767144044_n.jpg

eliska

Na forum od:

Post 14 mar 13, 22:15

seans 14 marca
Załączniki
DSC01562.jpg

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 14 mar 13, 23:19

Ładnie tam macie szefowo ;).
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

eliska

Na forum od:

Post 15 mar 13, 7:41

:))) moi znajomi z fejsbuka

Musimy zrobić jeszcze jedną projekcję - ludzie się domagają Sugar Man'a :))) hurra

Powrót do O wydarzeniach ze świata filmu