wks napisał(a):Malga Kubiak napisał(a):Tym samym zapytuje dlaczego NH odrzuciły event / project / wydarzenie takiego kalibru we Wroclawiu jak LGBT Film Festival w 2015? Festiwal LGBT odniosl sukces wlasnie w NH Wroclaw w latach poprzednich. Nie rozumiem wyboru NH
Podpisuję się pod tym pytaniem, chociaż znam zarówno odpowiedź obiegową, jak i oficjalną ogłoszoną przed tegoroczną edycją LGTB Film Festival.
Malga Kubiak napisał(a):...Bohaterem jest meska prostytutka o sklonnosciach zarowno homo jak i heteroseksualnych. Przy jego pomocy naruszone zostaly w najgwaltownieszej formie (!) wszystkie tabu (!) dawnego hollywodzkiego kodeksu Haysa. Dreczaca atmosfera tych filmow, tendencyjnie wypranych z uroku i radosci,
(nie chce mi sie juz wczucac wykrzyknika ktory mialby znaczyc ze ja sie z p. Plazewskim nie zgadzam!) wprowadza jednak sugestywnie w najczarniejsze kregi zycia amerykanskiego, do ktorych Hollywood nie osmielilo sie nawet robic aluzji. UPAL jest wrecz replika antyhollywoodzkiego BUlwaru Zachodzacego Slonca, tylko w wersji znacznie bardziej odrazajacej.
/ i tu koniec o Andym Warholu w wielkiej biblii filmowej Plazewskiego.
Ciemno mi sie widzi nasza przyszlosc dzieciaki, z naszym Andy Warhol To Se Vrati w Polsce.. UPAL jest cudownym filmem, lekkim, zabawnym, komediowym, uroczym. Wedlug mnie... No roznimy sie opiniami, i pamietam jak szalelismy za filmami Warhola / Morrisseya gdy wchodzily na ekrany, cale moje pokolenie szalalo, bylismy w euforii, ze wreszcie da sie zyc! Ale wyglada na to ze wszystko pozostalo po staremu.. pozdrawiam, Malga
jak spotkales Romana Gutka?
SLODKOWSKI: Spalem, a ktos stuka do drzwi, ja spojrzalem na zegarek i wstalem z kocem na glowie, otworzylem drzwi bedac pewien z jest druga w nocy, podczas gdy byla to druga po poludniu. W drzwiach stal szczuply chlopak. Kiedy studiowalem filozofie, co bylo moim drugim po muzykologii kierunkiem, mieszkalem w Akademiku, przydzielono mi lokatora i byl to wlasnie, Roman Gutek. Mieszkalismy razem prawie dwa lata. Ja zauwazylem ze Romek jest czlonkiem DKFu U bab w naszym akademiku, i ja oczywiscie bezustannie opowiadalem w swoich przezyciach filmowych...funkcjonariusza profesor Jackiewicz zapomnial swojej pedalki, profesor chcial wrocic po teczke, i wtedy ruchem bokserskim zlapal za klapy funkcjonariusza i rzucil nim o sciane na oczach studentow; prof Jackiewicz byl rowniez oprocz historyka literatury i pisarza, bokserem.
radeknawozku napisał(a):Wiktor Morka z Imago Film robi wielka robote ciagnac ten festiwal od lat, to jest ciezka wazna praca, i to podle a delikatniej mówiąc niewlasciwe ze strony KNH (Kino Nowe Horyzonty) odrzucenie Festiwalu Filmow LGBT w takich czasach jakie nadchodza.. i jakie juz sa, Wroclaw powinien wiedziec lepiej, gdyz Wroclaw ma historie polityczna i socjalna z ktorej powinien korzystac i wspierac Wiktora Morke, i jego Filmowy Festiwal LGBT. Jestem osoba niepełnosprawna, jestem gejem, jestem mlody i kocham kino; chce miec swoje kino. A nie myśląc tylko o sobie, mysle tez o innych w mojej sytuacji, niestety nie brak ich we Wroclawiu, to jest wielkie miasto, mozliwoscie ludzi niepelnosparwnych sa ograniczone, kino moze byc substytutem prawdziwego zycia. Wiem z obserwacji, ze Wroclaw przez pewien czas byl progresywny, miał prezydenta progresywnego, otwartego, nie widze powodu aby Wroclaw, miasto wojewodzkie sie cofalo. Aby sie wycofywalo. Aby sie wycofalo. Prosze wspolnie z Festiwalem LGBT ktory ogladam on line, lub przez specjalne przesylki, o reaktywacje nieodbytej odslony Festiwalu LGBT 2015.
Co do Malgi Kubiak zaobserwowałem ze od kilku lat robi poświęcone watkom LGBT, poświecą duzy kawalek zycia pracy nad filmami LGBT i powinno sie jej zaufac. Wiem ze w tym roku otrzymała 2 nagrody, jedna tu u nas w kraju, a druga wielka Niedzwiedzia Polarnego ze Skandynawii. Juz same te nagrody powinny predysponowac jej film PPPasolini x 2 do umieszczenie w T-Mobile Nowe Horyzonty Miedzynarody Festiwal Filmowy 2015, czytalem jak pan Roman Gutek obiecywał pokazac filmy nagrodzone w Europie nawet na malych festiwalach 2015, pominal jednak festiwal LGBT, ktory dziwnym zbiegem okolicznosci zostal wyrzucony z programu KNH (Kino Nowe Horyzonty). To ze podobno bylo mierne zainteresowanie publicznosci raczej nie jest prawda, i czyzby kino bylo nastawione tak ostro na zysk, jesli chodzi o wspieranie ideologii? Ja na przyklad ogladam sam w domu, w zwiazku z moja sytuacja i geograficzna izolacja. Gdybym byl mieszkancem Wroclawia, siedzialbym codziennie pod kinem z banerem zadajacym reaktywacji. Dlaczego Kinoteka, Kino Kosmos, Charlie Monroe, Kino Przytulne, Klub Zak, Kino Mikro, Centrum Kultury w Lublinie, wykazaly Styl, Tolerancje, Wsparcie i Kooperacje? z poszanowaniem
Pani Malga jest wybitna reżyserka a Wiktor morka to dobry człowiek.
jiru napisał(a):jak spotkales Romana Gutka?
SLODKOWSKI: Spalem, a ktos stuka do drzwi, ja spojrzalem na zegarek i wstalem z kocem na glowie, otworzylem drzwi bedac pewien z jest druga w nocy, podczas gdy byla to druga po poludniu. W drzwiach stal szczuply chlopak. Kiedy studiowalem filozofie, co bylo moim drugim po muzykologii kierunkiem, mieszkalem w Akademiku, przydzielono mi lokatora i byl to wlasnie, Roman Gutek. Mieszkalismy razem prawie dwa lata. Ja zauwazylem ze Romek jest czlonkiem DKFu U bab w naszym akademiku, i ja oczywiscie bezustannie opowiadalem w swoich przezyciach filmowych...funkcjonariusza profesor Jackiewicz zapomnial swojej pedalki, profesor chcial wrocic po teczke, i wtedy ruchem bokserskim zlapal za klapy funkcjonariusza i rzucil nim o sciane na oczach studentow; prof Jackiewicz byl rowniez oprocz historyka literatury i pisarza, bokserem.
ROZUMIEMY TE CZASY PASJA FILM DWA LATA RAZEM WSPÓLNIE W JEDNYM POKOJU ILEŻ DOZNAŃ DŁUGIE DYSKUSJE O FILMIE TEMATY KTÓRE ZBLIŻAJĄ WYMIANA POGLĄDÓW TO JEST JEDNAK WIELKIE
PRZEŻYCIE.TE WSPOMNIENIA JAKŻE ŚWIADCZĄ O PRZYJAŹNI W TAMTYCH CIĘŻKICH CZASACH DLA FILMU.OPUBLIKUJ JESZCZE WIĘCEJ WYWIADÓW TO JEST TAK BARDZO INTERESUJĄCE.POZDRAWIAMY CIĘ MALGO![]()
Marta Konarzewsk napisał(a):Ja też żałuję, że nie było "PPP" na NH. Można by było dyskusje o Pasolinim - recepcji , interpretacji i fantazji prowadzić na żywo, w kuluarach, przy hummusie, czy tam musli, a może i panelowo. Szkoda! (jestem pewna, że to dwa skrajnie różne filmy(fantazje).
Luter napisał(a):Pokój/watek dyskusji zrobił się strasznie monotematyczny i chyba mało szczery. Pojawiające się ostatnio wpisy zamieszczane są przez ludzi-widma, ludzi tworzących profile tylko po to, by wychwalać panią Kubiak i jej film i domagać się jego wyświetlenia we Wrocławiu, najlepiej na Festiwalu T-MNH. Z całym szacunkiem dla twórczości pani Malgi, ale ktoś tu chyba cierpi na jakąś gigantyczną formę samouwielbieniaZarówno Kino Nowe Horyzonty, jak i sam Festiwal mają chyba prawo do selekcji filmów pokazywanych w ramach festiwalowych sekcji i wpływ na repertuar w Kinie Nowe Horyzonty. Firmują to swoimi nazwiskami. To, że któryś z filmów pani Kubiak zagościł w programie którejś z wcześniejszych edycji, nie oznacza, że każdy kolejny wyprodukowany przez Malgę Kubiak film ma zagwarantowane dożywotnio miejsce w konkursie głównym i roczną obecność w repertuarze KNH
czytając dyskusję w tym pokoju mam wrażenie, że wpisy pochwalne pochodzą od samej Malgi Kubiak lub są przez nią inspirowane. Nurtuje mnie jedno pytanie. Co się Pani tak uparła na to KNH i Festiwal? jest we Wrocławiu kilka innych sieci kinowych, inicjatyw twórczości filmowej, miejsc małych projekcji itd. Dlaczego akurat KNH, dlaczego Festiwal? Nie ogarniam tego, pójdę po rozum do krowy, cytując Peszek
Luter napisał(a):To nie dyskurs, to w 99% monolog jednego bohatera...
gnovak napisał(a): cenię ja również za jej intelekt i wrażliwość na tematy zwiazane z nierównościa, wolnościa, wojna czy śmiercia i nie tylko. .. reżyserka Malga Kubiak jest prawdziwa, jej filmy sa prawdziwe nie ma w nich patosu, ona walczy o pawdę, jest nie tylko reżeserem w swoich ostatnich filmach ale również świadkiem, dziennikarzem i przesłańcem.
Malga Kubiak napisał(a):do asheffell / odpowiedz na pani list / dziekuje pani za odpowiedz. poniewaz jestem w kontakcie jak sie pani domysla z LGBT Festiwalem, to ich opinia rozni sie od opinii KNH. z ich kalkulacji festiwal ktory nadal nie jest Hitem w Polsce tylko wlasnie trzeba sie do tego wspolnymi silami przylozyc, szedl niezle, a nwet lepiej niz w innych miastach, ktore jednak nie zrezygnowaly... Zrezygnowal jedynie Wroclaw i wobec powyzszego faktu nie wierze w odpowiedz. Jesli chodzi zas o moj film PPPasolini x 2, to mam wiele sygnalow od publicznosci we Wroclawiu, ze pragnie te filmy obejrzec, jak i kilka innych filmow z Festiwalu LGBT 2015, o tym z pania dyskutuje, nie o MT IFF NH. Do selekcjonerek mininego festiwalu juz sie zwracalam, ale odmawiaja konkretnej odpowiedzi zaslaniajac sie swoim prawem wyboru. Lub milcza. Natomiast sam pan Roman Gutek w rozmowie z Andrzejem Chojeckim, ktory w bardzo koncowej fazie bo 10 dni przed startem festiwalu staral sie filmowi PPPasolini x 2 pomoc zaistniec na wlasnie zakonczonym festiwalu; dyrektor Roman Gutek potwierdzil ze zna filmy Malgi Kubiak ktora bardzo ceni, ale nie on jest odpowiedzialny za te sektory do ktorych film sie dobijal, bo jego dzialka jest Panorama, i jeszcze cos ( mam to w SMS do ktorego nie mam dostepu jak jestem na necie) i poradzil panu Andrzejowi Chojeckiemu zwrocic sie do selekcjonerek. Potem byla wielka CISZA. a teraz jest po herbacie. jednak dla mnie nie jest po herbacie, festiwal to jedno a film to calkiem co innego. Pragniemy wejsc w dyskurs z KNH aby jak najszybciej odswiezyc ten pominiety w kwietniu 2015 festiwal specjalna edycja nagrodzonych przez publicznosc (PPPasolini x 2 ) jak rowniez kilku wytypowanych przez Wiktora Morke (dyrektora LGBT Film festival ) filmow.
Serdecznie dziekuje, i mam nadzieje, do zobaczenia we Wroclawiu, pozdrawiam, Malga Kubiak
Ps, jesli to nie do pani powinnam sie zwrocic tylko do innej osoby / instancji w KNH to prosze o jak najszybsze udostepnienie mi takiego kontaktu, malga
Luter napisał(a):Nie odpowiedziała Pani na pytanie. Dlaczego akurat to kino i ten Festiwal? Napiszę tylko, że jeżeli film jest tak genialny jak Pani zachwala to z Nowymi Horyzontami czy bez nich się obroni. Brak pokory i samouwielbienie śmieszy
Melomanka napisał(a):Nie wiem, o co chodzi - interpunkcja jest, zdania zaczynają się dużymi literami, niby to po polsku, a jednak nie potrafię zrozumieć języka, w którym się pisze w tym temacie...
Melomanka napisał(a):Nie wiem, o co chodzi - interpunkcja jest, zdania zaczynają się dużymi literami, niby to po polsku, a jednak nie potrafię zrozumieć języka, w którym się pisze w tym temacie...
Luter napisał(a):Napiszę raz jeszcze. Zarówno Kino Nowe Horyzonty jak i selekcjonerzy T-MNH mają prawo wyboru filmów pokazywanych na Festiwalu jak i w KNH. Takie jest ich prawo i proszę to przyjąć do wiadomości. Dalsza dyskusja jest pozbawiona sensu. Desperacja najwyższych lotów
eliska napisał(a):Melomanka napisał(a):Nie wiem, o co chodzi - interpunkcja jest, zdania zaczynają się dużymi literami, niby to po polsku, a jednak nie potrafię zrozumieć języka, w którym się pisze w tym temacie...
To żywy, emocjonalny język, da się zrozumieć, choć teksty są dłuuuugie
.
jiru napisał(a):"Roman Gutek obiecywał pokazac filmy nagrodzone w Europie nawet na malych festiwalach 2015, pominal jednak festiwal LGBT, ktory dziwnym zbiegem okolicznosci zostal wyrzucony z programu KNH (Kino Nowe Horyzonty)".
KINO NOWE HORYZONTY BARDZO WIELE STRACIŁO NA ARENIE EUROPEJSKIEGO KINA.WSZYSCY NASI ZNAJOMI BYLI ROZGORYCZENI Z BRAKU MOŻLIWOŚCI OBEJRZENIA PROGRAMU WE WROCLAWIU.MY JESTEŚMY FANAMI LGBT LUBIMY SIĘ SPOTYKAĆ NA FESTIWALACH OGLĄDAĆ WSPÓLNIE FILMY,MYŚLIMY ŻE PAN ROMAN GUTEK MIAŁ NIEWŁAŚCIWY SPONSORING I TO TEŻ MOŻEMY ZROZUMIEĆ.I TO TEŻ JEST NIETAKTOWNE ŻE SPONSORZY DYKTUJĄ SWOJE WARUNKI W TYCH KWESTIACH NIE ZNAJĄC SIĘ ABSOLUTNIE NA KINIE I TENDENCJACH KINA ŚWIATOWEGO.POZDRAWIAMY CIĘ MALGO CAROLINE I MIRACLE
Martakonarzewska napisał(a):Malga Kubiak napisał(a):do asheffell / odpowiedz na pani list / dziekuje pani za odpowiedz. poniewaz jestem w kontakcie jak sie pani domysla z LGBT Festiwalem, to ich opinia rozni sie od opinii KNH. z ich kalkulacji festiwal ktory nadal nie jest Hitem w Polsce tylko wlasnie trzeba sie do tego wspolnymi silami przylozyc, szedl niezle, a nwet lepiej niz w innych miastach, ktore jednak nie zrezygnowaly... Zrezygnowal jedynie Wroclaw..
No tak, to prawda, ja też mam takie sygnały. Ludzie żałują, że nie ma festiwalu we Wrocławiu.... Z zainteresowaniem jest różnie. Raz pełne sale, raz słabiej. Ten festiwal jest niewielki, nie ma wielkiego wsparcia , PRu, tematam LGBT wciąż nie jest łatwo, filmy takie funkcjonują głównie festiwalowo, filmy Małgi Kubiak podobnie. To często off, ideowe szaleństwo, kręcone za własne pieniądze/bez pieniędzy. Jeśli kino NH tego nie pokaże, nie wesprze, to kto...
eliska napisał(a):Tak sobie rano pomyślałam po przebudzeniu :
- tu nie ma za bardzo dyskusji bo część, jak ja, nie zna filmów Małgi
- po każdym festiwalu tu na forum piszemy o filmach i zawsze mnie dziwiło, że reżyserzy nie podejmują dyskusji o swoich filmach.
- Małga pisze, reaguje, odpowiada, czy to się podoba czy nie. Jest żywym przykładem reżyserki, która chce rozmawiać i to jest bardzo pozytywne
ksantypa napisał(a):"
Witam Malga kiedyś a dokładnie w zeszłym roku poznałyśmy się na festiwalu LGBT w Warszawie byłam z moją słodką przyjaciółką Wicią rozmawiałyśmy przez małą chwilkę w kuluarach Pałacu Kultury w Kinotece był Wiktor Szef festiwalu Andrzej Słodkowski znakomity krytyk filmowy muzykolog z perspektywy czasu tak patrzymy i jesteśmy zawstydzone tym że festiwal LGBT nie odbył się we Wrocławiu przecież co roku tam byłyśmy z Wicią a tu taka wpadka.Chciałyśmy obejrzeć razem PPP a tu porażka w moim własnym mieście Wrocławiu już nie ma tolerancji dla Lesbijek.Czytałyśmy twój blog PPP
przyłączamy się do poparcia reaktywacji festiwalu LGBT we Wrocławiu w dniu twoich urodzin całujemy cię Kicia i Myszka kiss kiss kiss![]()
![]()
eliska napisał(a):Przy całej sympatii do Ciebie Małgo, nie wiem czemu od Gutka ma zależeć ten festiwal. Przecież taki festiwal może się urodzić niezależnie i nawet przy innych organizatorach i w innym miejscu - Wrocław jest sporym miastem, ma wiele możliwości, a Gutek juz i tak mocno obciążony i festiwalami i kinem i pracą w ogóle.
Melomanka napisał(a):A czy osoby podpisujące petycję deklarują również kupno biletów, czy też Roman Gutek miałby ten festiwal przewrócić w ramach misji finansowanej z własnej kieszeni?Sama powiedziałabym, że tak, chcę festiwalu LGBT we Wrocławiu, natomiast fakty są takie, że z ostatniego wrocławskiego festiwalu obejrzałam aż jeden film, bo reszta mnie nie zainteresowała.
Melomanka napisał(a):Dzięki, poprawiłam ten przewrót.
Oglądałam wtedy to: http://www.kinonh.pl/film.do?id=10334
Aczkolwiek patrzę teraz na listę filmów i stwierdzam, że inne też były całkiem ciekawe. Chyba pomyliło mi się z inną edycją, a w tamtej nie poszłam na pozostałe filmy z innego powodu, może byłam wtedy czymś zajęta wieczorami? Nie pamiętam.
Nie chcę się tu za Agnieszkę wypowiadać, ale skoro tłumaczyła, że główną przyczyną wycofania się z festiwalu było małe zainteresowanie, to nie widzę sensu w składaniu petycji, która mówi tylko "my uważamy, że ten festiwal powinien się odbywać" i w żaden sposób nie gwarantuje wyższej frekwencji. No bo raczej nie przyjdą na festiwal LGBT we Wrocławiu podpisani pod petycją ludzie z New Jersey, Sztokholmu, Canberry czy Wiednia, tak samo jak ci z Warszawy, którzy obejrzą filmy u siebie.
aszeffel napisał(a):pani Malgo, spieszę wyjaśnić, ponieważ moje nazwisko ciągle się tu pojawia, że nie zajmuję się ustalaniem programu Kina Nowe Horyzonty. Jestem moderatorką Forum NH i nie mam żadnej władzy w tej kwestii, w tym wątku jedynie przekazuję informacje. Osobą, która ostatecznie decyduje o programie kina, jest Roman Gutek. Jeżeli organizatorzy festiwalu LGBT zgłoszą się do niego z konkretną propozycją programową i promocyjną, na pewno się nad tym zastanowi. Pozdrawiam. Agnieszka Szeffel
Powrót do O wydarzeniach ze świata filmu