nie ma ochoty na KINO OCHOTA...

Wieści filmowe. Ważne wydarzenia, ciekawostki, informacje.
dawidu

Na forum od:
6 sie 06, 12:46

Post 30 paź 06, 14:06

kolejny po RELAXIE obiekt najprawdopodobniej zostanie zamkniety - skoncza sie projekcje, pewnie pozostanie mozliwosc wynajecia sali (koncerty etc.) - takiej informacji udzielil mi dzisiaj rano pan wynajmujacy na punkt uslugowy jedna z kas kina.

na drzwiach wejsciowych wisi kartka 'KINO NIECZYNNE do ODWOLANIA'.

czy ktos wie wiecej?
'it's not about death or life. it is much more important than this'

koszalek_opalek

Na forum od:
24 sty 05, 15:12

Post 30 paź 06, 18:49

Na wstepie zaznaczam, ze ja nic wiecej nie wiem.

Ciekawe, ze oba wymienione przez Ciebie kina (RELAX i OCHOTA), naleza do MaxFilmu. To ta sama firma, ktora przysluzyla sie do zamkniecia WARSu. Oni sie chyba zawodowo zajmuja zamykaniem kin. Przy Ochocie jest to o tyle dziwne, ze przez pewien czas kino bylo otwarte tylko w weekendy, a (chyba) przez ostatni rok znowu caly tydzien. Myslalem, ze to z powodu lepszej frekwencji (chociaz na seansach, na ktorychtam bylem, nigdy nie bylo wiecej niz 10 osob). Wydaje mi sie, ze jakby dobrze pomyslec i wykorzystac bliskosc "campusu" Ochota, mozna by spokojnie utrzmac kino (kokosow to na tym na pewno zbic sie nie da).

W poscie o bojach o WARS,
Roman Gutek napisał(a):Kino Wars, drugie, które prowadzę od 15 lat w Warszawie i które chciałem przebudowac na 3 lub 4 mniejsze, zostało przez Instytucję Filmową Max-Film wystawione na sprzedaż. Dyrekcja tej instytucji kultury nie przedłużyła z moja firma, kończącej sie w tym roku umowy. Za chwile w Warszawie zostana same multipleksy.

Ostatnie zdanie okazalo sie prorocze, tyle ze w odniesieniu do Gdanska. Pod koniec roku ma zostac zamkniety kompleks przy ulicy Dlugiej. W Trojmiescie, poza czterema multipleksami, zostanie tylko Zak w Gdansku i moze Polonia w Sopocie (ale to nie jest pewne, bo wchodzi ona w sklad NeptunFilmu [tak jak kompleks kin przy Dlugiej], ktory zostal sprzedany za smieszne 23,5 miliona zlotych firmie Capital Park). Wniosek: poki co w Warszawie i tak jest niezle.

Gość

Post 31 paź 06, 21:10

dawidu napisał(a):kolejny po RELAXIE obiekt najprawdopodobniej zostanie zamkniety - skoncza sie projekcje, pewnie pozostanie mozliwosc wynajecia sali (koncerty etc.) - takiej informacji udzielil mi dzisiaj rano pan wynajmujacy na punkt uslugowy jedna z kas kina.

na drzwiach wejsciowych wisi kartka 'KINO NIECZYNNE do ODWOLANIA'.

czy ktos wie wiecej?

Wiadomosc odpowienia na dzien zmarlych.
To znak dla mnie, ze czas dorosnac. Jest to 5 kino po : Moskwie, Palladium, Warsie, Relaksie, ktore zamkneli zli ludzie.
Spedzilam w tych miejsach troche mojego nastoletniego zycia.
Przyszlo mi zestarzec sie w Murawnowie lub Iluzjonie.
:)

eMWu

Na forum od:
25 paź 05, 23:33

Post 11 lis 06, 14:37

O zamknięciu kin przy Długiej w Gdańsku to slychać od co najmniej półtora roku. Po cichu liczę, że do tego nie dojdzie albo przynajmniej jeszcze się odwlecze. Tylko że małe są na to szanse, bo kina te zostały kupione przez firmę, która zdaję się z kinami nie ma nic wspólnego i planuje tam postawić hotel. Zobaczymy...uwielbiam Helikon i Kameralne,ale cóż trudno się dziwić że mieli nie za dobre wyniki skoro nawet ambitne tytuły (również firmy Gutekfilm) grali i grają kilka tygodni po Kinoplexie...a Kinoplexowi w każdej chwili ambitny repertuar może się znudzić (oczywiście dominuje tam komercja jak w każdym multipleksie,ale kino ambitniejsze też ma tam swoje miejsce.w ten sposób próbują zdobyć jakąś przewagę nad konkurencyjnym multikinem,ale wątpie żeby to finansowo było bardzo skuteczne:().I w Gdańsku zostaną faktycznie same multipleksy plus fajne kino studenckie Żak, które jest odcięte od najnowszych tytułów. Grają albo klasykę albo filmy, które są już po kilku tygodniach, miesiącach lub latach od premiery.W Warszawie chyba kilku małym kinom nic nie grozi. Muranów, Luna, Iluzjon powinny jeszcze długo cieszyć kinomanów:) Trochę dziwne,ale fajne kina takie jak Paradiso czy Kino Lab może też sobie poradzą(jeśli jeszcze w ogóle działają-dawno nie byłem w stolicy,ale w repertuarze na dziś nie widzę tych kin). Wątpie w przyszłość Wisły, Ursusa (właścicielem Wisły jest maxfilm, Ursusa nie wiem kto) czy odrodzenie Ochoty. A Max film zdaje się buduję minipleks na Pradze. Chyba dlatego zamknęli wcześniej parę kin. Krótko mówiąc dystrybutorzy nie tylko Ci od komercyjnego kina wolą dawać filmy najpierw do multipleksów, bo to oznacza więcej pieniędzy,a widzowie wolą chodzić na filmy w okolicach premiery, potem zwyczajnie o filmach zapominają. W przyszłości zostanie pewnie w całej Polsce góra z 10 fajnych małych kin z nowym, dobrym repertuarem(oprócz Warszawskich pewnie łodzkie Charlie i Cytryna, krakowskie Ars i Pod Baranami,katowicki Światowid, jakies poznańskie kina, może Atom we wrocławiu,ale nie jestem pewien czy ma nowości, w Gdańsku chyba nic nie będzie, może jeszcze gdzieś coś się uda utrzymać),a reszta padnie. Przperaszam że tak zrzędze ,ale tak właśnie myśle;) Zresztą ta straszna wizja przyszłości tylko nieznacznie różni się się od teraźniejszosci. Chyba tylko małą liczbą (małą bo reszty już nie ma) dogorywających kin w dużych miastach...
Ostatnio edytowano 14 lis 06, 0:19 przez eMWu, łącznie edytowano 1 raz

sabriel

Na forum od:
14 sie 05, 14:58

Post 11 lis 06, 15:14

eMWu napisał(a):W przyszłości zostanie pewnie w całej Polsce góra z 10 fajnych małych kin z nowym, dobrym repertuarem(oprócz Warszawskich pewnie łodzkie Charlie i Cytryna, krakowskie Ars i Pod Baranami,katowicki Światowid, jakies poznańskie kina, może Atom we wrocławiu,ale nie jestem pewien czy ma nowości, w Gdańsku chyba nic nie będzie, może jeszcze gdzieś coś się uda utrzymać),a reszta padnie. Przperaszam że tak zrzędze ,ale tak właśnie myśle;) Zresztą ta straszna wizja przyszłości tylko nieznacznie różni się się od teraźniejszosci. Chyba tylko małą liczbą (małą bo reszty już nie ma) dogorywających kin w dużych miastach...

Gorzka prawda. W Polsce od jakiegos czasu można zaobserwować zjawisko upadku małych, ale jakże ambitnych kin. To smutna prawda o rzeczywistym stanie rynku kinematograficznego. Całym sercem i etatem jestem związana z katowickim Swiatowidem i widze, jak filmy, które mogłyby, ba powinny byc grane w kinach studyjnych są coraz częściej oddawane w dystrybucje do "kin olbrzymich". To smutne, że czasem widzowie zapominaja o tych małych kinach, które zawsze były, sa i będą jedyne i niepowtarzalne w swoim klimacie. A to przeciez w takich własnie kinach duch "oglądactwa" i poszerzania horyzontów jest obecny codziennie. Czasem gdzieś brakuje mi tych ludzi, którzy tak tłumnie są obecni na seansach festiwalowych. Żyjąc tylko świetem kina możemy sprawic, że jego codzienność odejdzie w zapomnienie. Czasem udaje mi się wychwycić w kinie twarze "nowohoryzontalne" (tych, którzy gdzieś kiedyś mi przemknęli w Cieszynie i mniej we Wrocławiu) i wtedy ciesze się, że kino ambitne nie jest dla wszystkich tylko sposobem na spedzenie wakacji. Zaznaczam, że nikogo nie chciałam urazić i absolutnie nie generalizuje żadnych grup społecznych. Pozdrawiam serdecznie wszystkich kinomaniaków. ;)
Art Anons Magazyn Kulturalny+

eMWu

Na forum od:

Post 13 lis 06, 0:02

hej!!!!
a co z kinami "Kultura" i "Rejs" na krakowskim przedmieściu?!?!?! Działają jeszcze?!?!?

eMWu

Na forum od:

Post 15 gru 06, 21:53

Nikt mi nie odpowiedział to pojechałem do Warszawy i sam sobie sprawdziłem:D:D:D Kina Rejs i Kultura są obecnie remontowane:)

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 11 sie 09, 12:19

Teraz tam będzie chyba teatr Krystyny Jandy...

Powrót do O wydarzeniach ze świata filmu