A może bohaterowie retrospektyw na dvd?

Wieści filmowe. Ważne wydarzenia, ciekawostki, informacje.
eMWu

Na forum od:
25 paź 05, 23:33

Post 27 cze 09, 23:02

Panie Romanie,

Chciałem się podzielić pewnym pomysłem. Od paru lat ENH wydaję kilka filmów na dvd z każdej edycji festiwalu. Bardzo ciekawa inicjatywa, ale przyznam że ja bym wolał aby na dvd wychodziły wybrane filmy bohaterów retrospektyw. Najbardziej ucieszyłyby mnie wydania Angelopoulosa i Fassbindera (po pierwsze są genialni, po drugie wciąż niedostępni), ale na pewno pozostałe retrospektywy też na to zasługują. Ostatnio wychodzi sporo boxów w coraz bardziej rozsądnych cenach: Bunuel, Holland , Skolimowski, Zanussi...właśnie spojrzałem na półkę i ujrzałem box z...Hartleyem. Czyli pomysł już zaczął być realizowany, ale można by z tego zrobić tradycję :) (zwłaszcza żę zwykle na festiwalu ze względów czasowych udaje się tylko posmakować dorobku prezentowanych reżyserów)A gdyby można było kupić Panów A. i R. to byłbym wniebowzięty! Czy jest szansa że moje marzenie się spełni?:)

Pozdrawiam

p.s. Czy ktoś wie czy wydano na DVD coś Fassbindera poza Berlin Alexanderplatzt?

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 27 cze 09, 23:57

eMWu: oczywiście, że od dawna myślałem o wydawaniu filmow bohaterów retrospektyw na DVD. To moje marzenie. Wszystkie wcześniejsze filmy z poprzednich edycji ENH (oraz Hartleya) wydał Gutek Film, który posiadal prawa do tych filmów. Była to jednak dzialalność charytatywna.
Organizator festiwalu, Stowarzyszenie Nowe Horyzonty, nie jest jeszcze na tyle zasobne, aby móc kupować prawa do wydawania filmów na DVD. Być może w niedalekiej przyszłości coś się zmieni.

Nic mi nie wiadomo o innych filmach RWF.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 28 cze 09, 10:40

Temat był już poruszany przy dyskusji odnoszącej się do kolejnej edycji klubu filmowego ENH (obiecanej na ten rok, na co zapewne wszyscy czekamy). Ja również podpisuję się obiema rękami, szczególnie jeśli sprawa idzie o filmy Angelopoulosa.
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 28 cze 09, 10:46

Thane: czasy są naprawdę trudne. Opłaty licencyjne za prawa do wydania filmów na DVD są drogie. Natomiast zainteresowanych ich kupieniem jest garstka. Jestem bardzo bardzo za tą garstką, ale z próżnego i Salomon...

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 28 cze 09, 10:56

Rozumiemy i niestety wszyscy (garstka) nad tym bolejemy Panie Romanie...
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 28 cze 09, 13:41

Thane: dziękuję. Zrozumienie też jest czasami potrzebne, nawet bardzo :).

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

eMWu

Na forum od:
25 paź 05, 23:33

Post 28 cze 09, 15:31

Dziękuję za informację. Ja oczywiście też rozumiem i jednocześnie cieszę się że nie wykluczył Pan możliwości wydania tych płyt w przyszłości :)

Pozdrawiam

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 28 cze 09, 22:50

eMWu: cieszę się, że Ty też rozumiesz. Nie wykluczam możliwości wydania tych filmów na DVD.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 29 cze 09, 19:49

Roman Gutek napisał(a):Thane: czasy są naprawdę trudne. Opłaty licencyjne za prawa do wydania filmów na DVD są drogie. Natomiast zainteresowanych ich kupieniem jest garstka. Jestem bardzo bardzo za tą garstką, ale z próżnego i Salomon...

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

Myślę, że większa grupa (od tych chętnych do zakupów)... ogląda te filmy bądź ze źródeł oficjalnych (np. Intstytut Kultury Francuskiej itp.) albo niestety ściąga z tzw. sieci, uważając to rzecz oczywistą... Wiadomo w jakich czasach żyjemy, nie ma udawać. Duża część ludzi uważa, że to nic złego... Rządzący na calym swiecie nie wiedzą co z tym zrobić więc nie robią nic...

Powrót do O wydarzeniach ze świata filmu