Ratujmy katowicki "Światowid"!

Wieści filmowe. Ważne wydarzenia, ciekawostki, informacje.
Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 30 lis 07, 23:45

Drodzy Nowohoryzontowicze!

Śląska Instytucja Filmowa "Silesia-Film", do zadań której należy m.in. rozpowszechnianie filmów o walorach artystycznych oraz zarządzanie śląskimi kinami studyjnymi (siedmioma w sumie), chce sprzedać kultowe katowickie kino "Światowid" istniejące od lat 40-tych minionego wieku!!! Na sprzedaż zgodził się Urząd Marszałkowski, któremu podlega wyżej wymieniona instytucja.

Kino, pod dyrekcją pana Adama Pazery, jako jedno z pierwszych w Polsce (obok m.in. warszawskiego "Muranowa") zostało włączone do międzynarodowej organizacji Europa Cinemas promującej kinematografię europejską. Odbywają się w nim liczne przeglądy filmowe, retrospektywy (obecnie pełna retrospektywa Catherine Breillat <"Anatomia piekła">, inicjatorem której jest pan Pazera), pokazy z udziałem twórców oraz inne ważne wydarzenie ze świata filmu. Mimo tych bezdyskusyjnych sukcesów i uznania całej rzeszy sympatyków kina pod adresem działalności pana Pazery na rzecz promocji kina niekonwencjonalnego, podjęte zostały kroki w celu definitywnego zamknięcia placówki, tłumacząc ten ruch rzekomymi stratami finansowymi!!! "Silesia-Film" zapewnia jednocześnie, że repertuar "Światowida" zostanie "wchłonięty" przez Centrum Sztuki Filmowej oraz kino "Rialto", lecz prawdziwy koneser filmowy zdaje sobie sprawę z wymiaru straty dla kultury nie tylko Katowic, lecz całego Śląska.

Likwidacja kolejnego polskiego kina studyjnego to także kolejny cios dla dystrybutorów rozpowszechniających ambitne filmowe pozycje - im mniej takich miejsc, jak "Światowid" czy zlikwidowane przed laty warszawskie kino "Wars", tym mniej filmów artystycznych i niezależnych w ofertach polskich dystrybutorów!

Drogi Nowohoryzontowiczu, jeśli nie jest Ci obojętny los polskich kin studyjnych, wyraź swój stanowczy sprzeciw planom sprzedaży kina "Światowid", wysyłając maila na adres Urzędu Marszałkowskiego: marszal@silesia-region.pl . Każdy głos na "nie" będzie ważny! Liczą na Ciebie śląscy sympatycy prawdziwego kina!

Zamknięcie tego kina będzie dramatem dla kultury Katowic.
(Kazimierz Kutz dla "Gazety Wyborczej" z dn. 23 listopada 2007)
Ostatnio edytowano 2 gru 07, 16:03 przez Querelle, łącznie edytowano 1 raz

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 1 gru 07, 8:51

A czy Pan Kutz jako poseł na Sejm Rzeczypospolitej z ramienia partii rządzącej, a ponadto Osoba znana i wpływowa na Śląsku, nie mógłby zbudować lobby na rzecz obrony Światowida przed zagładą?Choć z drugiej strony takich osób jak Pan Kutz jest w POlityce niewiele..To raczej środowisko interesu..Rozumiem Osoby przywiązane do Światowida,ja też nie mogę się pogodzić ze stratą wielu wrocławskich kin,z ukochaną Polonią na czele.
Popieram protest i pozdrawiam Kinomaniaków na 230 dni przed 8 MFF ENH Wrocław 2008!

Querelle

Na forum od:

Post 2 gru 07, 17:03

Dzięki, chinaski.

O planach likwidacji kina "Światowid" zrobiło sie ostatnio głośno na tyle, że głos zabrali radni sejmiku ślaskiego. I są efekty: sprzedaż kina została wstrzymana. Radni uważają, że pozbycie się tak kultowego kina byłoby wielkim skandalem.

"Sprzedaż kina to skandal. To tak, jakby marszałek chciał sprzedać Filharmonię Śląską!" (radny PiS)
"Nie wyobrażam sobie, by miejsce z taką marką zniknęło z mapy Katowic. Nie można do tego dopuścić." (radny PO).

Wicemarszałek zgodził się na wstrzymanie sprzedaży. Chce zasięgnąć opinii komisji kultury w tej sprawie.

(źródło: "Gazeta Wyborcza").

Mam nadzieję, że jak najszybciej zakończy się ten koszmar. Nigdy, nawet przez ułamek sekundy, bym nie pomyślał, że Silesia-Film podejmie w przyszłości kroki w kierunku zamknięcia najbardziej dochodowego kina studyjnego na Śląsku. Co ciekawe, jakiś czas temu wydano mnóstwo pieniędzy na wybudowanie dodatkowej sali, a ostatnio na wybudowanie specjalnego przejścia do niej z holu kina. Tym bardziej niezrozumiałe i szokujące jest jej posunięcie. Ciekaw jestem, kto wchodzi w skład wspomnianej komisji kultury. Oby dołączył do niej poseł Kazimierz Kutz. Koniecznie!!!

eMWu

Na forum od:
25 paź 05, 23:33

Post 3 gru 07, 22:40

Jestem w szoku! Katowicki "Światowid" bezsprzecznie należy do pierwszej dziesiątki najlepszych kin w Polsce. Już wysyłam maila protestacyjnego!

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 4 gru 07, 12:30

Ja też już wysłałem maila zawierającego zdecydowany sprzeciw. Niestety, to właśnie śląski urząd marszałkowski, który chce sprzedać kino ŚWIATOWID nie zrobił kompletnie nic, aby pomóc festiwalowi ERA NOWE HORYZONTY, kiedy ten odbywał się jeszcze w Cieszynie. Podobnie postąpił marszałek mazowiecki sprzdając kino warszawskie kino WARS (jedyne kino na Starym Mieście). W miejsce kina powstanie apartamentowiec. Smutne...

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

eMWu

Na forum od:
25 paź 05, 23:33

Post 4 gru 07, 17:19

Na pocieszenie informacja z Gdańska, w którym obecnie mieszkam. Kina studyjne na starówce Neptun, Helikon, Kameralne (własciwie to jedno 3-salowe kino) mające zdecydowanie ambitny repertuar zostały w kwietniu 2005 sprzedane firmie nie mającej nic wspólnego z kinami i...do dziś, czyli już 2,5 roku po sprzedaży, działają. Inna sprawa że co kilka miesięcy się mówi że na pewno podziałają kilka miesięcy,a potem się zobaczy;) Ostatnia taka informacja dotarła do mnie na przełomie września i października. Los tych kin, więc jest wciąż niepewny, jednak dla katowckich kinomanów pocieszające może byc to, że sprzedaż kina nie musi być automatycznie powiązana z jego zamknięciem (2,5 letnie, "posprzedażowe" życie kin w Gdańsku jest tego dowodem), przynajmniej natychmiastowym.Ale żeby nie było niedomówień, jestem zdecydowanie przeciwko sprzedaży "Światowida" i w Śląskim Urzędzie Marszałkowskim już o tym wiedzą;) Precedens Gdańska nie zmienia faktu, że sprzedaż kina spowoduje prawdopodobnie jego zlikwidowanie.

eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 24 sty 08, 23:13

Mi też szkoda..bo mimo,ze juz nie mieszkam na Sląsku to Światowid dla mnie tez jest kinem wielu ważnych i tu zobaczonych filmów . Nawet kiedyś specjalnie pojechałam do Katowuc na 3 dni bo robili przegląd filmów dokumentalnych właśnie w Światowidzie

Też wyślę maila

nadrazil

Na forum od:
6 sie 05, 10:55

Post 25 sty 08, 11:42

I ja wysłałem swój głos w obronie! Eh, to naprawdę boli. Pozdrawiam z nadzieją na pozytywne zakończenie tej historii.
"W istocie, robię kino nie tylko wtedy, kiedy robię zdjęcia. Robię filmy, gdy śpię, gdy jem śniadanie, gdy czytam, kiedy z wami rozmawiam." Jean-Luc Godard

Querelle

Na forum od:

Post 15 mar 08, 10:10

W imieniu sympatyków kina "Światowid" dziękuję wszystkim za wsparcie akcji ratowania kina w postaci maili oraz licznych (!!!) podpisów na listach z apelem adresowanym do Urzędu Marszałkowskiego w Katowicach.

Akcja przyniosła pożądane skutki: "Światowid" nie zniknie z mapy Katowic! Wybrany w styczniu br. nowy marszałek województwa śląskiego unieważnił decyzję swego poprzednika. Z rąk marszałka placówkę przejmie prezydent Katowic i tym samym nowym właścicielem kina będzie gmina.

Adam Pazera, kierownik kina, cieszy się z takiego obrotu sprawy. - Choć nadal za absurd uważam, że Silesia-Film chce się pozbywać swoich kin *) - mówi.
Pod młotek nie pójdzie też inne kino "Silesii-Film": chorzowska "Panorama". Od stycznia przyszłego roku będzie je prowadził również urząd miejski.
(Gazeta Wyborcza)

*) wszystko wskazuje na to, że "Silesia-Film" chce być właścicielem jedynie Centrum Sztuki Filmowej i kina "Rialto"...

eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 15 mar 08, 11:08

Hurra :) Chyba można się cieszyć,że spontaniczna akcja podyktowana głosem serca i chęcią by zjawiska dobre trwały odniosła oczekiwany skutek i że nie zawsze trzeba mysleć ,że nie warto o coś zawalczyć bo i tak to nic nie da . Na koniec zabrzmi pompatycznie,ale szczerze,że wiara w dobrą wolę ludzi jest uzasadniona .:))
pozdrowienia dla Pana Adama Pazery i Querelle za dobre wieści .

Powrót do O wydarzeniach ze świata filmu