Propozycje filmowe na 8. ENH

Co, gdzie, kiedy. Zapowiedzi wydarzeń. Propozycje filmowe, okołofilmowe, komentarze uczestników.
X2X

Post 10 kwi 08, 8:41

Ja skromnie zaproponuje aby w programie znalazl sie najnowszy film mojej ulubionej rerzyserki (za sprawa ENH 6) Agnes Vardy. Podobno premiera jej najnowszego filmu ma byc w Cannes, wiec moze udaloby sie go sciagnac i zaprezentowac we Wrocku?

Worren

Post 24 kwi 08, 14:09

Czy jest szansa na obejrzenie w tym roku podczas festiwalu najnowszego filmu Julia Medema "Caotica Ana" ?

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 25 kwi 08, 17:08

Worren: staramy się, ale nie mogę jeszcze potwierdzić. Tak, czy owak ten film ma juz polskiego dystrybutora i będzie w kinach.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

Czerku

Post 16 maja 08, 5:41

Na mieście w Cannes gadają, że "Cztery noce z Anną" Jerzego Skolimowskiego spotkały się z bardzo dobrym przyjęciem. Morał z tego taki, że warto zrobić sobie kilkanaście lat przerwy, żeby później dostać cztery minuty owacji.
Panie Romanie, czy istnieje szansa, że najnowszy film Skolimowskiego będzie można zobaczyć na tegorocznym ENH?

Seba

Post 24 maja 08, 12:49

Czy jest jakakolwiek szansa, aby na festiwalu był pokazany film dokumentalny "For the Bible tells me so"?

Przedstawia on historię 5 amerykańskich rodzin, w których jedno z dzieci jest gejem lub lesbijką. Co ważniejsze jednak są to głęboko wierzące chrześcijańskie rodziny, które opowiadają o swoich zmaganiach z tą sytuacją. Jednocześnie w filmie możemy usłyszeć wypowiedzi różnych duchownych, teologów na temat tego, co Biblia tak naprawdę mówi o homoseksualizmie.

Ponieważ jest to również dość gorący temat w Polsce myślę, że warto byłoby pokazać ten film. Warto też dodać, że zdobył on do tej pory 9 nagród na różnych amerykańskich festowalach, m.in. 2007 Sundance Film Festival.

Czy są szanse zobaczyć ten film we Wrocławiu?

lil

Post 25 maja 08, 22:23

Roman Gutek napisał(a):Ja się też nie zgadzam.

Pozdrawiam seredcznie,

Roman Gutek

ok, rozumiem, ze szef sie nie zgadza, ale kino skandynawskie ma jednak swoich wiernych fanow

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 26 maja 08, 13:56

lil: no to w przyszłym roku (2009) będzie trochę nowego kina szwedzkiego. Czego się nie robi dla festiwalowej publiczności :-)

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 26 maja 08, 16:00

Świetna wiadomość. Kino skandynawskie zawsze mile widziane :).
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 29 maja 08, 11:29

Roman Gutek napisał(a):lil: no to w przyszłym roku (2009) będzie trochę nowego kina szwedzkiego. Czego się nie robi dla festiwalowej publiczności :-)

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

Panie Romanie, możemy się spodziewać relacji z Cannes? Zawsze były bardzo interesujące.

grzes

Post 29 maja 08, 15:37

...i jakichś informacji o tym, czego z filmów pokazywanych w Cannes możemy się spodziewać na festiwalu?

A*

Na forum od:
29 sty 05, 15:55

Post 29 maja 08, 19:26

O! Koledzy Okon i Grześ czytają w moich myślach.
"Sceny filmowe, które przeszły do historii mojej wrażliwości. Codzienność i niecodzienność odbita w kadrach filmowych. I nieustająca świadomość, że oglądanie i pisanie o filmach to szaleństwo,które należy popełnić,żeby zrozumieć do końca"/A.Filipiak

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 29 maja 08, 21:38

okon, grzes, A*: postaram się, ale trudno o wolną chwile, gdyż finiszujemy z programem. No i spędzam trochę czasu na trasie Warszawa - Wrocław - Warszawa. Odległośc nie jest mała...

Pozdrawiam Was bardzo seredcznie,

Roman Gutek

113

Post 31 maja 08, 12:57

w sam raz na opisanie kilku filmów i przmyśleń odnośnie Cannes2008 :)
i na szczęście już niedługo każdy tę drogę przebędzie :)

ukvial

Na forum od:
3 mar 08, 21:41

Post 12 cze 08, 19:11

Festiwal za niewiele ponad miesiąc, ale swoją propozycję dorzucę - z chęcią obejrzałbym "Be kind rewind" Michela Gondry'ego i "Tôkyô!" z nowelką tegoż samego reżysera. Pierwszy film miał już oficjalną premierą w Stanach, jednak w nie słyszałem, żeby ktoś był zainteresowany jego dystrybucją w Polsce. Drugi miał mieć premierę na tegorocznym Cannes.
pod moją parasolką-olką-olką-ą-ą-ą

ukvial

Na forum od:
3 mar 08, 21:41

Post 16 cze 08, 8:36

Możliwe, że już za późno na kolejną propozycję, ale spróbować można: Matthew Barney. W zeszłym roku zainteresowanie jego filmami "Destricted" i "De Lama Lamina" było ogromne. Co za tym idzie, sporo ludzi nie dostało się na seanse. Może udałoby się zorganizować w tym roku powtórne seanse wyżej wzmiankowanych (a nawet starszych jego produkcji)? Widzowie, którym nie poszczęściło się poprzednio, z pewnością szczelnie wypełniliby sale kinowe :)
pod moją parasolką-olką-olką-ą-ą-ą

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 29 cze 08, 11:08

Destricted jest latwo dostepne przez internet, napewno w HMV albo amazonie to maja
MK

Poprzednia strona

Powrót do 8. - Przed festiwalem