Wstyd

Co obejrzałeś? Co chcesz zobaczyć? Co sądzisz?
Olleńka

Post 28 lip 06, 7:26

Co sądzicie o tym filmie? Moim zdaniem był po prostu beznadziejny, nudny, niespójny, nieprawdopodobny psychologicznie, dialogi drętwe i sztuczne, reakcje nienaturalne i kompletnie niebudząca sympatii, sztywno grająca główna bohaterka. I tylko oklaski dla Mirosława Baki.

Jak

Na forum od:
2 lip 06, 22:58

Post 28 lip 06, 7:50

Przede wszystkim jakosc i donosnosc dzwieku juz na samym poczatku nastawila mnie wrogo do tego filmu. Sam "fizjologiczny" aspekt oglądania był nie do zniesienia.

Niektóre dialogi i sceny rzeczywiście bez sensu. Główna bohaterka nie udźwignęła roli. Motywacje postaci czasami zupelnie niezrozumiale. Mialem momentami wrażenie, że oni są efekciarsko maksymalnie dysfunkcyjni dla samej dysfunkcyjności i przez to nieprawdziwi.

Ale... mimo wszystko uwazam, ze we Wtydzie drzemie potencjał. Należałoby ten film nakręcić jeszcze raz i nie przesadzac. Zabieg konstrukcyjny był oczywiście nie nowy, ale osobiście dałem się wciągnąć w układankę i nawet w końcowej pojawiło się trochę napięcia.

Aha,jeszcze wstyd za angielskie napisy. Naprawdę żenujące.

Olleńka

Post 28 lip 06, 8:04

Z tymi angielskimi napisami ("I thing..." mnie powaliło:/) i dźwiękiem to fakt, ale juz się tego nie czepiałam, bo to się da poprawić, chodziło mi o merytoryczny aspekt filmu:) Co do końcówki, to interesującym pomysłem była ta przeplatana, potrójna rozmowa. Ale co ciekawe, to ani przed, ani po projekcji filmu, w gazecie festiwalowej nie było żadnej recenzji! Przed był tylko opis "Wstydu" pióra jego reżysera, a po zupełnie nic. Nie wiem, czemu tak.

Sylvia Prieto

Post 31 lip 06, 23:14

Najsłabszy film na festiwalu, aż wstyd że wygrał ten konkurs. Dialogi, gra aktorów (Barciś, Dorociński, Durczok-istny koszmar), muzyka- jeden wątek wałkowany przez cały film... Jedynie warta uwagi owa przeplatanka. Brawo dla jury za wybór;) Nikomu nie polecam

P.S. z głośnością przesadzili zdrowo

Olleńka zbulwersowana

Post 1 sie 06, 9:26

To to coś wygrało?! Czy to oznacza, że pozostałe polskie filmy (nie widziałam niestety żadnego) były jeszcze gorsze? Incroyable!

em

Post 1 sie 06, 17:40

niestety Ollenko, Wstyd i Przebacz wygraly. kompletnie nie rozumiem werdyktu. Uwazam, ze "Chaos" byl duzo lepszy. co do "Wstydu", Baka mi sie nie podobal, natomiast Barcis i Dorocinski bardzo. Glowna bohaterka niestety nie ugrala. Duze wrazenie robia trzy rozmowy przeplatajace sie ze soba i wlasciwie to wszystko. zdjecia okropne, pomysl zeby prowadzic kamere blisko bohatera jest dobry i moze wprowadza jakies poczucie bliskosci i intymnosci ale nie w tym przypadku, dla mnie bylo to irytujace. Niestety zawiodlam sie, choc bardzo kibicuje Piotrowi Matwiejczykowi (i Dominikowi takze :) )

Powrót do 6. - Filmy - wypowiedz się!