Gutek przenosi festiwal z CIESZYNA do WROCLAWIA!

Dyskusje związane z przeniesiem Festiwalu NH z Cieszyna do Wrocławia.

Czy zrezygnujesz z przyjazdu na Festiwal do Wrocławia?

Ankieta wygasła 23 lis 05, 13:29

tak
22
36%
nie
39
64%

Liczba głosów : 61

kg
NH-Kreator

Na forum od:
31 sty 05, 11:28

Post 27 paź 05, 14:02

7. Międzynarodowy Festiwal Filmowy
ERA NOWE HORYZONTY
Wrocław, 19-29 lipca 2007

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 27 paź 05, 14:45

Kubak nie jest ksiegowym Gutka, zapewniam cie
Poza tym ja przynajmniej nie jezdzilam na festiwal, zeby sie przechadzac z torba i karnetem , zeby "wszyscy widzieli" (karnet byl u mnie w torebce a torba w hotelu, bo mi do niczego nie pasowala), mi zalezalo na ogladaniu filmu, we Wroclawiu beda lepsze ku temu warunki
(ja tez nie jestem ksiegowa Gutka, jakby ktos chcial wiedziec)
MK

eMWu

Na forum od:
25 paź 05, 23:33

Post 27 paź 05, 16:21

MK napisał(a):Kubak nie jest ksiegowym Gutka, zapewniam cie
Poza tym ja przynajmniej nie jezdzilam na festiwal, zeby sie przechadzac z torba i karnetem , zeby "wszyscy widzieli" (karnet byl u mnie w torebce a torba w hotelu, bo mi do niczego nie pasowala), mi zalezalo na ogladaniu filmu, we Wroclawiu beda lepsze ku temu warunki
(ja tez nie jestem ksiegowa Gutka, jakby ktos chcial wiedziec)

Ja:

1) Jeździłem do Cieszyna przede wszystkim dla filmów
2) Nosiłem karnet na szyi (chyba w widocznym miejscu)
3) Torby nie nosiłem (ładna ale ni to małe ni to duże-niepraktyczne:))

Jestem dobry czy zły?:P

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 27 paź 05, 16:23

No to ty juz wiesz jaki jestes
Ja nie jestem od oceniania po torbach. Jedyne co chcialam powiedziec, to to,z e festiwal to przede wszystkim filmy, a nie miasto (ladne, nie pwoeim, dpbrze mi tak bylo, ale we Wroclawiu tez mi bedzie dobrze)
MK

eMWu

Na forum od:

Post 27 paź 05, 16:26

MK napisał(a):No to ty juz wiesz jaki jestes
Ja nie jestem od oceniania po torbach. Jedyne co chcialam powiedziec, to to,z e festiwal to przede wszystkim filmy, a nie miasto (ladne, nie pwoeim, dpbrze mi tak bylo, ale we Wroclawiu tez mi bedzie dobrze)

No wiem wiem. Drocze się;)
Ja też nie marudzę z powodu Wrocławia. Jeśli będę narzekał na tą przeprowadzkę to dopiero w sierpniu 2006. Na razie jestem optymistą.

p.s. jestem dobry:D

coco ch.

Post 27 paź 05, 16:39

MK napisał(a):Kubak nie jest ksiegowym Gutka, zapewniam cie...

no to pewnie mu wierzy na słowo, pisząc na co go stać, a na co nie, ale dla mnie słowa RG od niedawna są jakby mało wiarygodne...:)

eMWu

Na forum od:

Post 27 paź 05, 16:44

Ludzie nie zniechęcajcie organizatorów do robienia tego festiwalu!!! Mnie (na ich miejscu) po przeczytaniu tego wszystkiego mogłoby się odechcieć robić NH. Zwątpiłbym po prostu czy jest dla kogo. Pewnie przesadzam, ale moim zdaniem działacie zniechęcająco.Naprawde jesteście pewni że we Wrocławiu będzie źle? Nie możecie byc pewni. Jest zdaje się takie przysłowie: "Nie krytyk dnia przed zachodem słońca" czy coś takiego;););)

coco ch.

Post 27 paź 05, 16:49

W tej chwili RG i radni cieszyńscy rozmawiają o przyszłości festiwalu. Mam nadzieję, że nie ograniczają się do wzajemnych pretensji. Łaczmy się wszyscy w medytacji transcendentalnej o pomyślny przebieg rozmów i kompromis.

isabelaii

Na forum od:
16 cze 05, 22:45

Post 27 paź 05, 19:44

cóż podwójnego Cieszyna nie będzie.ale będzie Wrocław,nie przywiązujmy się tak do miejsc ale lepiej do ...wiadomo szkoda ale we Wrocławiu jeszcze nie byłam więc w te wakacje.

theMidka

Na forum od:
27 paź 05, 20:00

Post 27 paź 05, 20:05

Ja też jadę... choć szczerze mówiąc żal mi trochę... to nie będzie to samo, co nie znaczy, że ma być gorzej.

kg
NH-Kreator

Na forum od:

Post 27 paź 05, 20:32

Witaj na Forum theMidka
ERA NOWE HORYZONTY

augiasz

Na forum od:
13 lut 05, 20:27

Post 27 paź 05, 21:31

Znam Wroclaw - w koncu charuje tu juz 5 lat i jeszcze 0,5 roku bede. Miasto jak wiadomo pieknym jest, ale co z tego? Festiwal zginie w natloku wielu innych jakie sie tu odbywaja (mimo ze wiele z nich "odgranicza swoj teren" jak moze)... Nie ten klimat, nie ta atmosfera - Wroclaw to metropolia, ktora oczywiscie dysponuje lepsza baza jesli chodzi o kina, noclegi itd. Ma takze aktywnego Prezydenta, ktory jak widac robi wiele, zeby wyciagnac to miasto z bezplciowosci w jakiej tkwi praktycznie od konca 2 wojny...bezplciowosc ta polega m.in. na niemoznosci przygotowania we Wroclawiu jakiejkolwiek imprezy masowej, ktorej jakosc porownywalna bylaby z jakosci europejska...i w zwiazku z tym sciaga sie festiwale typu Ery i sypie obficie groszem (ostatnio proponowano nawet tansze mieszkania znanym postaciom, tylko po to aby kojarzone byly z Wro)...wiadomo, ze Wroclaw w przeciwienstwie do Cieszyna jest w stanie sypnac kwota 500000 pln...ale to juz nie bedzie to samo...szkoda...poza tym ludzie przybywajac do Cieszyna uciekali od wielkich miast (m.in.), a tu niestety beda jechali w sam jego srodek...

Chyba, ze o czyms nie wiem i Wro chce zrobic z festiwalu sztandarowy produkt/wizytowke miasta...to posuniecie mysle byloby adekwatne, tyle tylko, ze z wielu rzeczy juz probowano taka wizytowke zrobic...

A jezeli juz jedziecie do Wro to moge polecic kilka ciekawych miejsc:
- stary kirkut (zupelnie inna jakosc niz ten w Cieszynie - bo ten we Wro zupelnie nie przypomina kirkutu; lezy tu m.in. Lassale)
- archikatedra (polecam odwiedzenie wiezy)+Ostrow Tumski
- wieze cisnien (jest ich kilka, jedna z nich miesci np. teatr)
- ogrod japonski
- i jeszcze kilka ciekawszych miejsc
a z tzw. standardow to panorama Raclawicka, Rynek (wszyscy beda pewnie zachwyceni - standardowo), ogrod botaniczny i zoo.
I nie zdziwcie sie brakami zabudowy w wielu miejscach - miasto zostalo po wojnie okradzione z cegly na rzecz Warszawki...
Ostatnio edytowano 27 paź 05, 21:51 przez augiasz, łącznie edytowano 1 raz
7. Piastowski Festiwal Filmowy
ERA NOWE HORYZONTY Z TENDENCJĄ DO ROZWOJU
19-29 lipca 2007, Stary Piastowski Breslau

blueoko

Na forum od:
24 paź 05, 13:55

Post 27 paź 05, 21:48

szkoda, szkoda... wszyscy wiemy, ze szkoda, ale jak dlugo jeszcze bedziemy sie nad tym uzalac??? Ciesze sie, ze festiwal wogole sie odbedzie. Wieksza rozpacz by byla, gdyby nagle ogłoszono koniec ENH... Pomyslcie o tym "nieprzekonani" (nawiasem mowiac wasze wypowiedzi staja sie dla mnie coraz bardziej niezrozumiale - skoro uwazacie sie za "fanow" festiwalu, stalych uczestnikow, milośników kina itp., skad ten brak zaufania do organizatorow ENH??? Oj, zalatuje mi tu niezlym falszem...

augiasz

Na forum od:

Post 27 paź 05, 21:54

Moze Pan kg sie ustosunkuje?
A BTW maja tam ciekawe stare tramwaje ;) ale sporadycznie wyjezdzaja na trasy...moznaby je jakos wykorzystac na festiwalu skoro cieszynskie ida w odstawke...

kg
NH-Kreator

Na forum od:

Post 27 paź 05, 22:01

Prezydent Wrocławia wczoraj powiedział właśnie, że mają dwa sprawne zabytkowe tramwaje /nazywaja je Jaś i MAłgosia/ i że można je uruchomić na czas festiwalu. Augiasz będziesz miał zdaje się zajęcie :) A tramwaje w Cieszynie nie idą tak do końca w odstawkę. Może cos jeszcze w Cieszynie zrobimy
ERA NOWE HORYZONTY

augiasz

Na forum od:

Post 27 paź 05, 22:05

Ejze maja ich wiecej! Przycisnijcie ich bo maja co najmniej 5 sprawnych! w tym jeden konny, dwa z lat 1901-1902 (Jas i Malgosia), jeden z lat 20 (Baba Jaga) i kilka z lat 50 (m.in. Bolek i Lolek) :) niestety wszystkie stare tramy tu maja jakies nazwy... Dajcie znac jakbym mial byc do czegos przydatny :)
Ostatnio edytowano 27 paź 05, 22:07 przez augiasz, łącznie edytowano 1 raz

kg
NH-Kreator

Na forum od:

Post 27 paź 05, 22:06

augiasz napisał(a):Ejze maja ich wiecej! Przycisnijcie ich bo maja co najmniej 5 sprawnych! w tym jeden konny, dwa z lat 1901-1902, jeden z lat 20 i kilka z lat 50 :) Dajcie znac jakbym mial byc do czegos przydatny :)

no widzę, że na pewno będziesz
ERA NOWE HORYZONTY

KK

Post 27 paź 05, 22:16

Cz są jakieś ustalenia po rozmowach w Cieszynie?

guignol

Post 28 paź 05, 2:44

KK napisał(a):Cz są jakieś ustalenia po rozmowach w Cieszynie?

no właśnie, KG sobie gadu gadu a motłochowi wara od informacji?...

Gość

Post 28 paź 05, 7:08

co się mieli dogadywać. To było pożegnanie. Z tego co widziałem jest szansa, ze cos jeszcze zrobią w Cieszynie

kg
NH-Kreator

Na forum od:

Post 28 paź 05, 7:13

KK napisał(a):Cz są jakieś ustalenia po rozmowach w Cieszynie?

Jest tak jak w ogłoszeniu -Roman Gutek jest cały czas w podróży. Wczoraj był przez parę godzin w Cieszynie na sesji Rady Miasta. W ciągu paru dni napisze na forum. Nie zmienia to faktu, że ENH jest w 2006 we Wrocławiu.
ERA NOWE HORYZONTY

gosc

Post 28 paź 05, 13:11

Gdyby nie Cieszyn to by nie było tej nagrody!!!

jajo niezalogowany

Post 28 paź 05, 13:15

Ciekawe czemu wcześniej zanim festiwal sie pojawił Cieszyn nie dostał tej nagrody

makabra

Post 28 paź 05, 17:54

jajo niezalogowany napisał(a):Ciekawe czemu wcześniej zanim festiwal sie pojawił Cieszyn nie dostał tej nagrody

chyba jestes nie do końca zorientowany/a (jaja)
Nagrode dostał Gutek
całuski dla jajuszka

ave_Adore

Na forum od:
21 lut 05, 14:29

Post 28 paź 05, 19:17

oj oj..

poczekajmy do zakonczenia 6 edycji Festiwalu
i wtedy ferujmy opinie.

kuba

Post 29 paź 05, 14:05

Paź Królowej napisał(a):hm.
od wczoraj (kiedy się dowiedziałam) jestem porażona tą wiadomością. Uważam osobiście, żę jest to NIEPOWETOWANA STRATA dla : Cieszyna(miasto), jego mieszkańców też, ale przede wszystkim dla festiwalowiczów (...)

ręce opadają.

ps.dobrze, ze chociaż zainteresowanie światem filmu jest nienaruszone

chylę głowę i zgadzam się całkowicie,

pozwolę sobie na parę myśli związanych z przprowadzką:
myślę, że oprócz FESTIWALOWICZÓW i CIESZYNIAKÓW stracił również Roman Gutek, stracił twarz.
Kino, które lansuje (co za wredne słowo :) ) firma Gutek jest niszowe, a niszowość aby być opłacalną musi mieć wiernych i świadomych widzów, z których paru się chyba zawiodło decyzją przeprowadzki.
Nie dziwi mnie coroczne dopłacanie do tej imprezy przez firmę Gutek Film, bo przecież ten festiwal jest produktem promocjnym tej właśnie firmy.
Do Cieszyna jeżdżę od 10 lat, na festiwalu byłem jednak tylko dwa razy. Odwiedziłem pierwszą edycję Cieszyńską i ostatnią, w moich oczach festiwal dał temu miastu wiele, bo przede wszystkim dużo nadzieii i mieszkańcy na tej fali zmienili w tym mieście bardzo wiele.
Co do poruszanego tutaj wielkiego osiągnięcia festwalu jakim jest nagroda dla Najlepszego Produktu Turystycznego to wydaje się że jest o już nieaktualne, bo ten Produkt bez Cieszyna moim zdaniem nie istnieje.
Wrocław z pewnością da radę, szkoda tylko, że kinowo miasto to skończyło się kilka lat temu.
polecam artukuł http://wroclaw.hydral.com.pl/102,artykul.html
Do Wrocławia pewnie i tak pojadę kontrolnie, ale nie będzie to już wakacyjna FILMOWA wycieczka, z chłodnym CZESKIM piwkiem i kulecznikiem "We wieży".
Myślę, że przyuszczalnie pojawi się jakiś inny festwal w Cieszynie, bo przyroda nie znosi próżni, a miejsce już wyrobione i sprawdzone.

Pozdrawiam Forumowiczów i Organizatorów,
PS
IMO porażką na ostatniej edycji były reklamy TVN przed każdą projekcją brakowało tylko jeszcze "po seansie zapraszamy do Multi";)

una

Na forum od:
15 kwi 05, 20:01

Post 29 paź 05, 18:34

Stało się - festiwal bedzie we Wrocławiu i choć boleję bardzo i widzę minusy tej decyzji - czas zacząć szukać plusów. Narzekać możemy w nieskończoność, tylko co nam z tego przyjdzie? Żałuję, w na następny festiwal nie pojadę do Cieszyna, ale wierzę, że organizatorzy zrobią wszystko żeby i we Wrocławiu stworzyć ten specyficzny klimat, który tak podobał się nam w Cieszynie. Częściowo zależy on też od nas - festiwalowiczów i jeśli przyjedziemy na festiwal z nastawieniem "ale tu bedzie beznadziejnie" nic nie zmieni naszego zdania. Liczę na to, że faktycznie zostanie wydzielona część miasta, w której będzie dominować festiwal - to pozwoli nam nie czuć tego, że jesteśmy w wielkim mieście. Może być fajnie i z takim nastawieniem proponuję podchodzic do tej przeprowadzki. Uwielbiałam festiwal w Cieszynie, ale liczę na to, że podobnie zakocham się we wrocławskiej wersji. A nawiasem mówiąc - Wrocław to piękne miasta :)

Peether

Na forum od:
24 paź 05, 12:07

Post 30 paź 05, 2:19

chyba trzeba to porządnie przetrawić....
wszystko....
i dojść w sobie do jakiegoś stanu, który pozwoli być we Wrocku i nie myśleć cały czas o Cieszynie
nie mówię tu o wspominaniu.....
raczej o wypominaniu.....
cada dia se la traga mi corazon.....
mala vida......

Paula

Post 30 paź 05, 9:18

Cieszyn protestuje! Przyjedziemy do wrocławia zrobić zadyme!he!My wiemy że chodzi tylko o pieniądze!Totalitaryzm konsumpcyjny tak zwany! Cieszyn bez horyzontów nie może być!

augiasz

Na forum od:

Post 30 paź 05, 12:23

Jacy "My"?

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 30 paź 05, 22:16

Drodzy!
W sobotę posiedziałem przy komputerze. Poczytałem trochę prasę, zaglądałem na różne portale, dużo czasu poświęciłem na uważne studiowanie Waszych postów zamieszczonych na forum festiwalu...

Cieszyński festiwal był moją idee fix, zupełnym szaleństwem, przedsięwzięciem, które nie powinno się zdarzyć w racjonalnym świecie i które nie liczyło się z żadną logiką i podstawowymi zasadami wydawania i odzyskiwania pieniędzy. Nie mogło tak trwać w nieskończoność. Nie mozna było ciągle tylko wydawać i pokrywać kazdego roku deficyt (ponad milion złotych dopłaciła firma Gutek Film !!!). Cieszyn dostawał co roku prezent. Dziesiątki razy prosiłem, aby miasto dołożyło się do tego prezentu (ostatni raz dzień po zakończeniu festiwalu, 1-go sierpnia br., w trakcie bardzo dramatycznej rozmowy z Burmistrzami B. Fickiem i J. Matuszkiem, dzień wcześniej prosiłem o to samo na konferencji prasowej zorganizowanej na zakończenie festiwalu, kto był to wie co powiedział Burmistrz Matuszek!!!). W ubiegłym roku, aby zakończyć ENH 2004 i móc przygotować tegoroczną edycję festiwalu, Stowarzyszenie Nowe Horyzonty, zaciągnęło kredyt w banku, gwarantem kredytu jest Gutek Film. Rzeczywistośc rządzi się swoimi prawami. Nie mogłem już wydawać pieniędzy Gutek Film, bo ich po prostu ta firma wiele nie ma. Byłem też po ludzku bardzo zmęczony... Dlaczego władze miasta stawiały festiwal na równi z innymi wydarzeniami w tym mieście? (dawały co roku30 tys., kiedy budżet festiwalu wynosił 2.2 mln). Podobnych miasteczek jak Cieszyn jest w Polsce może pięćset, może tysiąc. Cieszyn spotkało coś wyjatkowego, dostał festiwal. Chciałem, bardzo chciałem, aby to miejsce było szczególne. Cieszym miał taką szansę, ale potrzebne było w Cieszynie też trochę szaleństwa, potrzeby popatrzenia w przyszłość, trochę wyobraźni. Niestety tego zabrakło.

Poświęciłem Cieszynowi pięć lat mojego życia. Oddałem wszystko dla tego pięknego miasteczka, dla festiwalu i dla Was. Pracowałem (moi współpracownicy również) przysłowiowe 24 godziny na dobę. Nie miałem czasu na prywatne życie, na odpoczynek, towarzyszyły mi ogromne stresy. Zawsze znajdowałem czas na rozmowy z Wami, stale bylem obecny na forum dyskusyjnym, odpowiadałem na każdego maila, doradzałem przy pisaniu prac magisterskich, wysyłalem kasety i potrzebne Wam książki i różne materiały, pomagałem Wam w najdrobniejszych sprawach. Tak postępowali również moi wspołpracownicy. Nie wziąłem ani złotówki za tytaniczną pracę przy festiwalu. Tak już mam. Nie potrafię inaczej, nie potrafię robić czegoś na "pół gwizdka"!!! Niczego jednak nie żałuję. To była świadoma decyzja. Ten festiwal był przygotowywany i organizowany nadludzkim wysiłkiem garstki oddanych Cieszynowi osób. Gdzie indziej podobne festiwale organizuja sztaby ludzi. Mnie nie było stać na zatrudnienie potrzebnych osób. Zastępowli je (czasami znakomicie!!!) wolontarusze...
Uuuffff...Dzisiaj przejechałem ponad 100 kilometrów rowerem... Kupiłem sobie również CD z najnowszymi utworami mojego ukochanego Arvo Paerta - LAMENTATE. Słucham tej muzyki właśnie w tej chwili. Wyciszyłem się zupełnie. Tego samego życzę i Wam w te dni.

Dziękuję tym paru osobom, które próbowały mnie choć trochę zrozumieć i nie wylewały pomyj na mnie. Nie mogłem brać udziału w dyskusji na forum, gdyż od poprzedniej niedzieli do środy byłem we Wrocławiu i to był bardzo intensywny czas. Czwartek to wyjazd do Cieszyna. W piątek miałem sporo pracy. W końcu oprócz festiwalu nam także firmę. Dobranoc...Roman Gutek
Ostatnio edytowano 31 paź 05, 1:23 przez Roman Gutek, łącznie edytowano 2 razy

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 31 paź 05, 0:30

Niektóre toksyczne wypowiedzi forumowiczów bolą i to bardzo. A co dopiero adresatów tych wypowiedzi....

Konkurs z roku na rok jest coraz bardziej hardcorowy, coraz bardziej nowohoryzontowy. Ludzie, czy to świadczy, że organizatorzy lecą na pieniądze??!! Zanim wylejecie swój jad, proponuję zastanowić się głębiej i porównać programy kolejnych edycji festiwalu :!:

Dla mnie najważniejsze są filmy. Nie rozumiem, jak można przedkładać nad filmowy program np "śniadanie na trawie przed Erą", czy "siedzenie na rynku"?! Odnosze wrażenie, że dla niektórych nie dzieło filmowe jest najważniejsze, lecz to, co dzieje się poza murami kin...

yousek

Na forum od:
28 paź 05, 20:57

Post 31 paź 05, 10:53

Odkąd dowiedziałam się o przeprowadzce do Wrocławia nonstop fakt ten chodzi mi po głowie. Przeczytałam chyba całe forum wzdłuż i wszerz odnośnie przeprowadzki i wydaje mi się, że głosy przeciw tej przeprowadzce, to po prostu głosy ludzi bardzo zatroskanych o festiwal. No bo gdzie indziej jak tylko na ffENH można obejrzeć takie kino na taką skalę? Może potrzeba nam wszystkim więcej wiary w to, że 6. Festiwal będzie kontynuacją poprzednich, i to wcale nie gorszą. Zaufajmy tym, którzy od tylu lat sumiennie pracowali i pracują nadal nad poziomem Nowych Horyzontów <mam na myśli także atmosferę>. I tak sobie myślę, że skoro Nowe Horyzonty, to dlaczego my się boimy nowych horyzontów?

Joanna

Post 31 paź 05, 14:41

Jak wszyscy zastanawiam się nad konsekwencjami przenosin do Wrocławia, jak wszyscy mam pewne obawy, ale wierzę, że jeśli miastu zależy na Festiwalu to zrobi wszystko żebyśmy byli zadowoleni ze zmian... żeby Festiwal nie zginął w tłumie, miał niepowtarzalną atmosferę, ale przede wszystkim żeby mógł się rozwijać i trwać.

Nie rozumiem czemu zaufanie jakim wszyscy darzyli organizatorów nagle prysło, czemu nagle przypisuje się im złe intencje - choć trzeba przyznać, że przenosinom z Sanoka do Cieszyna towarzyszyły podobne obawy i nastroje. Jednak dopiero teraz na forum dominuje strach, niezadowolenie i pretensje... to straszne, bo życzliwość i przyjazna atmosfera były, obok rzeczowej wymiany zdań z organizatorami, wielkim atutem tego forum. Czytając je zaczynałam wierzyć, że istnieje coś takiego jak społeczność festiwalowa ;)

Ogólne niezdawolenie jest dla mnie dziwne też z innego powodu - tylko (lub aż?) 24,6% osób, które wypełniły moją ankietę (a było ich 471) stwierdziło, że do wzięcia w Festiwalu zachęciło je miejsce, w którym Festiwal się odbywał... po ogłoszeniu przenosin chyba część z Was zmieniła chyba swoje zdanie na temat roli Cieszyna...

No i skąd ta niechęć do zmian wśród tak młodych i cieszących się życiem ludzi?!?!?! ;)
W przyszłość trzeba patrzeć z optymizmem!!! :)
I bez powodu nie tracić zaufania do ludzi, który starają się jak tylko mogą stworzyć coś niezwykłego :)

tayuki

Na forum od:
14 cze 05, 19:20

Post 1 lis 05, 18:04

Uszy do góry, w końcu to my - widzowie - stanowimy najważniejszą część festiwalu i od nas przede wszystkim zależy jego atmosfera !
I got the ebb, I got the flow.

hella

Na forum od:
2 lis 05, 21:04

Post 3 lis 05, 8:26

augiasz napisał(a):Jacy "My"?

No więc właśnie! Jacy "My"??

asique

Post 4 lis 05, 13:15

Cieszę się, ze nie wszyscy siedzicie w klimatach "liczyła się atmosfera, precz z komerchą". Ja jak idę po zakupy to patrzę, w ktorym sklepie chleb jest tani i świezy, a nie czy sklepik jest "z klimatem". Wszystkich zapewniam, ze Wrocławiu tez są kina małe i niewygodne (np."Atom", gdzie nie wiadomo co zrobic z nogami, bo rzedy krzeselek są tak blisko siebie) i mysle,ze tam na pewno będą jakies projekcje, wiec jak komus bardzo na tym zalezy to nic straconego...

cze67

Post 4 lis 05, 14:30

Porównanie sklepu spożywczego z kinem dosyć ryzykowne.

dolores haze

Na forum od:
14 cze 05, 23:55

Post 18 lis 05, 19:22

wlasnie Atom moze sie okazac rownie hardcorowym testem wytrzymalosciowym jak drugie pietro teatru im. Mickiewicza.
- kolejny argument ktory bym chcial zdecydowanie obalic - festiwal utonie w morzu wroclawskich "eventow" (nielubie tego slowa) - jakich eventow???? duzych i prestizowych wydarzen kulturalnych we wroclawiu nie ma tak naprawde wiele a tym bardziej w sezonie wakacyjnym gdzie glownym eventem jest picie piwa na rynku.(co tez ma swoje zalety) . pzdr
we can wipe you out
anytime

Leinad

Post 21 lis 05, 10:51

Witam
Większe miasto zawsze będzie miało większe możliwości finansowe. Wrocław ma znacznie lepszą infrastrukturę, ale będzie to po prostu jedna impreza więcej. Pytanie tylko, czy o to tylko chodzi w tego rodzaju festiwalu. Co do spełnienia wymagań technicznych i umów miasta z organizatorami: http://www.cieszyn.pl/pl/php/index1.php ... &artid=188

kg
NH-Kreator

Na forum od:

Post 21 lis 05, 11:05

Leinad - oświadczenie Pana Burmistrza jest od dawna na naszym forum. Również nasza odpowiedź. Nie bardzo wiem o co chodzi w "przypadku tego rodzaju festiwalu". Festiwal Era Nowe Horyzonty jest międzynarodowym festiwalem filmowym - największą obecnie tego typu imprezą w Polsce. Wrocław to bardzo odpowiednie miasto.
Umowa podpisana z Cieszynem nie była wieloletnia tylko na prośbę miasta bezterminowa z 10 miesięcznym okresem wypowiedzenia. Miasto wydało 13 milionów na modernizację obiektów kultury /prawdopodobnie chodzi o od dawna zaplanowaną nową instytucję Śląski Zamek Sztuki i Przedsiębiorczości, który w przyszłym roku ze względu na wynajem powierzchni biurowej już nie mógłby pełnić roli centrum festiwalowego/ ale na pewno nie były to wydatki związane z Festwialem Era Nowe Horyzonty / z wyjątkiem oczywiście klimatyzacji w Teatrze, która bardzo się przydaje ale przecież nie jest tylko z powodu festiwalu i ławek w amfiteatrze/
ERA NOWE HORYZONTY

Stefan

Post 29 lis 05, 6:25

husky napisał(a):Wrrrrrrr tak to może kupimy sobie sieciówke na mpk wrocławskie!! a za hotel nooo to już musimy teraz rezerwowac bo wyprzedzą nas emeryci z niemiec!! poroniony pomysł!!

Ech a nie lepiej dogadać się z Cieszynem, wymóc budowe nowego kina itp.??

Wymóc ? A jakie gwarancje dla miasta ze Pan Roman Gutek nie przeniesie festiwalu za rok ? A może za rok wymóc dodatkowe 2 mln złotych ?
Toż to absurd - sposób podjecia decyzji i jej podania zupełnie niepoważny.

kg
NH-Kreator

Na forum od:

Post 29 lis 05, 13:00

Takie gwarancje, że miasto Wrocław w odróżnieniu od Cieszyna chciało z festiwalem zawrzeć umowę na więcej niż rok Nie bardzo wiem co jest niepoważne ale rozumiem, że chodzi o sposób poinformowania obywateli Cieszyna przez ich władze
ERA NOWE HORYZONTY

Freak_lodz

Na forum od:
6 lut 05, 17:58

Post 4 gru 05, 2:58

hmm 18.12 chyba jade do Wrocławia...na koncert Lili Marlene...wiec zrobie inspekcje pozwiedzam i zobacze co nas tam czeka:Pw ty nowym miescie:>
Say what you mean
Mean what you say
Say what you feel
Feel what you say

Peether

Na forum od:

Post 7 gru 05, 12:59

no to pięknie........
miało nie być multipleksów
żal ściska pewną część ciała
W OGÓLE mi się to nie podoba
mala vida......

Gość

Post 8 gru 05, 8:13

Peether - Helios nie jest zwykłym multipleksem połozonym w galerii handlowej czy przy supermarkecie. To nowoczesny wolnostojący obiekt. Będzie przeznaczony przez 11 dni tylko i wyłącznie na potrzeby festiwalu /to jest chyba rzecz bez precedensu w skali światowej/. Nie będzie w nim ani popcornu ani też innego tzw komercyjnego repertuaru. TYLKO FESTIWAL!!! Poza tym jest o bardzo nowowczesny i inetersujący architektonicznie obiekt zaledwie 5 minut od rynku we Wrocławiu. Urządzimy go wewnątrz po naszemu. Poza tym przez cały dzień będzie można tam odpocząć i kupić niedrogi posiłek. Tak więc może zanim cię ściśnie bardziej i coś ci się nie będzie podobać - sprawdzisz to własnoręcznie. Polecamy /poza tym my nigdy nie mówiliśmy, że nie będzie multipleksów/

kg
NH-Kreator

Na forum od:

Post 8 gru 05, 8:22

to powyżej to byłem ja tylko niezalogowany
ERA NOWE HORYZONTY

Peether

Na forum od:

Post 8 gru 05, 11:18

mam parę uwag a propos heliosa
o gustach się nie rozmawia, więc wymienię tylko kibelki i parking podziemny
jeśli chodzi o to, że miało nie być
być może przeczytałem to gdzieś indziej, z drugiego źródła, nieważne
ale chyba lepiej zacząć z miejsca, kiedy wszyscy są nastawieni sceptycznie i odnieść sukces, niż n odwrót
przekonamy się co do heliosa
ja tego kina nigdy nie lubiłem i nigdy go nie polubię, no ale to moje odczucia
mala vida......

paNMieczyslaw

Na forum od:
10 cze 05, 8:48

Post 8 gru 05, 14:44

jak to nie bedzie popcornu? ; ((((

kg
NH-Kreator

Na forum od:

Post 8 gru 05, 14:50

no dla paN(a)Mieczyslawa jakiś popcorn się znajdzie. Mamy tu w szufladzie znaleziony ale za to hermetycznie opakowany :)
ERA NOWE HORYZONTY

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Przeprowadzka do Wrocławia