Tony Takitani

Wasze opinie o filmach 5. Festiwal Fimowego ENH. Dyskusje o odbywających się spotkaniach, wystawach, wykładach, koncertach.
NoktowizoR

Na forum od:
1 sie 05, 18:09

Post 1 sie 05, 19:08

Jak dla mnie najlepszy film festiwalu, powinien pojawic sie w konkursie, bylby doskonala konkurencja dla marnych "Boze moj Boze", "Zasypanego lasu" i w wszystkich tych z gatunku senno-nudzacych.
Oczywiscie nie ma szans na to, zeby film pojawil sie w dystrybucji.
To moze chociaz szansa na kilka specjalnych projekcji, np. w Muranowie?

kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 1 sie 05, 22:54

Napiszcie proszę coś więcej o tym filmie, bo go nie widziałem.
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

dolores haze

Na forum od:
14 cze 05, 23:55

Post 5 sie 05, 20:25

cos wiecej:
http://www.tonytakitani.com/

a jak dla mnie male rozczarowanie, rezyser korzystal z ciagle tego samego najazdu kamery, mam wrazenie ze swetny film mogłby byc gdyby nieco zróznicowac srodki filmowe. ale klimat doskonaly i swietnie oddaje klimat prozy murakamiego.
we can wipe you out
anytime

mp

Na forum od:
2 sie 05, 10:42

Post 5 sie 05, 20:43

właśnie dobrze, że korzystał z tego samego najazdu kamery, to plus swietna muzyka i wspaniale opowiedziana historia zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie ponieważ wcześniej przed festiwalem nie miałem w planie tego filmu, ale zaintrygowała mnie fabuła po za poznaniu się z opisem w katalogu oraz to, że dostał nagrodę w Locarno

forever_ more

Na forum od:
16 lut 05, 19:24

Post 16 sie 05, 10:00

Czy naprawde nie ma szans na dystrybucje? Bo wlasnie wrocilam z Niemiec, gdzie Tony wszedl do kin. Zreszta weszla rowniez pelnometrazowa wersja "Dumplings" - nowelki Fruit Chana z "Three...Exrtemes".

Uuuu

Post 18 sie 05, 11:32

To też chyba mój ulubiony film tegorocznego festiwalu (uśmiech w stronę Noktowizora:-)

O czym?
Mój ulubiony temat: o samotności.
To taka bardzo spokojna opowieść. Mam wrażenie, mysląc o nim dzisiaj, że dużo było momentów absolutnej ciszy.
Jest taka scena: leży skulony w więzieniu, w pustej celi, dziadek głównego bohatera. Potem można odnaleźć w identycznej pozycji, leżącego i skurczonego Tony'ego. To tak jakbym używała podobnych gestów, co moi przodkowie. Tak jakbym płakała z tych samych powodów co oni.
Poza tym historia jest przepięknie opowiedziana, trochę takim językiem Amelii (ale dużo lepiej!!!). Coś w stylu: To jest chłopiec. On ma na imię Tony. Jego tata próbuje do niego dotrzeć, ale Tony i tak będzie ciągle samotny. Tony lubi rysować itd.

To było super.

Pomysł na film trochę mi przypominał Exoticę (Pana Atoma), ponieważ w pewnym momencie pojawia się problem, jak radzić sobie z traumatycznym przeżyciem. I tu pojawia się cudowny wątek: czyli, jak najlepiej uda mi się siebie oszukać.

Boję się, że za dużo zdradzę...bardzo gorąco polecam.

Moje ulubione zdanie z tego filmu. Wypowiada je narrator apropo Tony'ego: "Nie życzył sobie tego pamiętać".

(zachowam je dla przyszłych dupków.Powiem: Nie życzę sobie ciebie pamiętać Phi!)
;-) Pozdro dla fanów tego filmu.

cze67

Post 18 sie 05, 11:35

Też mi się ten film podobał. Ale jakos tak przeze mnie "przepłynął"...

NoktowizoR

Na forum od:
1 sie 05, 18:09

Post 18 sie 05, 19:30

ja mam nadzieje ze p. Roman czyta to forum i bedzie szansa na Tony'ego chociaz na jakims pokazie, choc naprawde jestem za wejsciem tego dziela do dystrybucji!

fake plastic girl

Na forum od:
10 sie 05, 20:48

Post 18 sie 05, 19:49

Po tym wszystkim co tutaj przeczytałam bardzo żałuję że nie miałam możliwości zobaczyć tego filmu...Popieram pomysł wprowadzenia go do dystrybucji...baaardzo...
Film jest dobry wtedy, kiedy wart jest biletów, kolacji oraz opłaty za pilnowanie dzieci.
A. Hitchcock

mini

Na forum od:
19 lip 05, 22:57

Post 21 sie 05, 4:05

Ja rowniez uwazam ze byl to jeden z najlepszych filmow tego festiwalu. Po prostu rewelacja. Przypominal mi troche, zeszloroczny "Last life in the universe". Co do dystrybucji, to jak najbardziej popieram.

Powrót do 5. - Program festiwalu