natka napisał(a):łe, można było porządnie sie wyśmiać. poza tym ciekawiła mnie "pogadanka" z Zaorskim
India napisał(a):Otwórczyni głównej roli, madame Różczka, widnieje na okładce miesięcznika Twój Styl. W środku dodatkowo artykuł o aboslwentce warszawskiej Akademii Teatralnej. Chyba nie tylko ja byłam w kompletnym szoku gdy dowiedziałam się, że madame/mademoiselle Różczka ma dyplom, strzeżcie się, nie znacie dnia ni godziny kiedy powrócą tragiczne wspomnienia z "Lekarza drzew" gdy zobaczycie ją w serialu na tvp1
peter napisał(a):oj kerel błagam cięnie wypowiadaj się pozytywnie o tym filmie
to fragment mojej opowiastki o festiwalu w gdyni
Największą niespodzianką in minus była obecność w konkursie głównym filmu Janusza Zaorskiego „Lekarz drzew”. Zadziwiające, że film wybrano w drodze selekcji, którą przeprowadzono, aby wyeliminować dość często obecne w konkursie obrazy słabe. Zaorski stworzył produkcję niezależną za w pełni prywatne fundusze. Film odstaje jednak od poziomu prezentowanych w konkursie filmów, ale także od obrazów odrzuconych, które widzowie oglądali w cyklu Panorama. Sądząc po poziomie konkursu kina niezależnego Zaorski przepadł by również w tej rozgrywce. Reżyser zaproponował widzom opowieść o rozrachunku z życiem pokolenia trzydziesto, czterdziesto latków. Bohaterowie próbują odpowiedzieć na pytania jak żyć, gdzie i z kim. Brzmi to pięknie, ale niestety o tych wszystkich sprawach dowiadujemy się dopiero po projekcji na spotkaniu z twórcami. Trzeba by wiele trudu i mocnych nerwów, aby wyłapać te egzystencjalne niuanse z tego źle skonstruowanego obrazu. Złego scenariusza, pozostawiającego wiele do życzenia montażu nie jest wstanie uratować jedyny plus tego „dzieła”, mianowicie Maria Pakulnis i jej mały epizod, zagrany wyśmienicie. Co więcej reżyser przekonany o wielkości swojego tworu nie przyjmuje słów krytyki, bo jak twierdzi – nie poszła na to złotówka z publicznych pieniędzy. Film został źle przyjęty w Cieszynie, źle w Gdyni, oby nie znalazł się „samobójca” chcący wprowadzić ten film do dystrybucji.
Powrót do 5. - Program festiwalu