Wielka pustka

Filmy 22.NH - wypowiedz się!
m4ro

Na forum od:
27 lip 10, 0:33

Post 8 sie 22, 23:04

Jak on zrobił te zdjęcia pustym 6-pasmowym jezdniom w Los Angeles oraz centrum Berlina, gdzie nie ma ani ludzi, ani żadnego ruchu?:) Nie wierzę, że to naprawdę. Nawet o 5 rano byliby jacyś ludzie lub samochody na drodze. Czy to nie jakieś sztuczki dodane w postprodukcji? Bo w centrum Berlina na pewno byłby jakiś ruch, a ujęcia wcale nie były krótkie, żeby uchwycić taki moment, kiedy nikt nie chodzi. A wy jak myślicie?

Kiedyś widziałem podobny film na Planet Doc - Homo sapiens (2016) Nikolausa Geyrhaltera.
Wszystko, co się wydarzyło, zostało sfilmowane. A jeśli zostało sfilmowane, znaczy, że to prawda.

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 8 sie 22, 23:13

Ja tego nie myślę - ja to wiem :wink:

Robił zdjęcia ulicom z ruchem, a następnie komputerowo usuwał wszelkie przejawy ludzkiej aktywności. Wbrew pozorom to nie takie trudne, bo pozostawiony obiekt jest nieruchomy. Zdjęcia zresztą, z tego co pamiętam, były kręcone gdzieś w Stanach - bodaj w rejonie LA, gdzie reżyser był na stypendium, czy czymś podobnym. O wszystkim tym mówił w wywiadzie przeprowadzonym z nim na Visions du Réel, gdzie film miał premierę (wywiad był dostępny online, może dalej gdzieś jest do znalezienia).

Powrót do 22.NH - Każdy ma swoje kino