ogłoszenie programu filmowego 27 czerwca 2005

Dyskusje o programie 5. Festiwalu Era Nowe Horyzonty. Zapowiedzi wydarzeń filmowych, muzycznych i innych. Komentarze uczestników.
kg
NH-Kreator

Na forum od:
31 sty 05, 11:28

Post 22 maja 05, 22:31

27 czerwca o godzinie 12.00 na www.eranowehoryzonty.pl ogłosznie szczegółowego programu filmowego 5. ENH wraz z planem seansów
Ostatnio edytowano 27 cze 05, 17:20 przez kg, łącznie edytowano 1 raz
7. Międzynarodowy Festiwal Filmowy
ERA NOWE HORYZONTY
Wrocław, 19-29 lipca 2007

peter

Na forum od:
23 sty 05, 23:21

Post 23 maja 05, 22:46

błagam nie róbcie seansów na 10 :-) zaczynajmy od 11 :-)

kg
NH-Kreator

Na forum od:

Post 23 maja 05, 23:16

Peter nie możesz tyle balować w Klubie Festiwalowym, chyba że Redbull doda ci...
ERA NOWE HORYZONTY

kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 23 maja 05, 23:17

A ja tam wolę o 10:00.
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

Natalia

Na forum od:
15 lut 05, 1:19

Post 24 maja 05, 0:27

kubak napisał(a):A ja tam wolę o 10:00.

hehe, tak, seans o 10 (szczególnie np w Erze, jak się mieszka w Akademiku i jeszcze co drugi dzień pracuje rano, i, oczywiście, nieco zabalowało dzień wcześniej) pozwala poczuć smak festiwalu.
Boże, jak ja zasypiałam na paru wybitnych filmach ;)

husky

Na forum od:
5 lut 05, 12:34

Post 24 maja 05, 12:20

kg napisał(a):Peter nie możesz tyle balować w Klubie Festiwalowym, chyba że Redbull doda ci...

jak nie może.. ?? z klubowego przed 01:00 wychodzić to grzech :D dlatego też jestem za startem filmów od 11..
"Finally We Are No One"

peter

Na forum od:

Post 24 maja 05, 16:06

ja w zeszłym roku mieszkałem w gambicie i dotarcie na 10 do ery było dla mnie niezłym wyczynem rodem z zajęc wf :-)

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 24 maja 05, 17:10

Podobnie jak kubak, tez jestem za 10:00. Przesunięcie startu pierwszych seansów o godzinę spowodowałoby przecież przesunięcie o godzinę do przodu pozostałych... i zamiast godz. 22:00, byłaby 23:00... a to, jak dla mnie, nie byłoby dobrym pomysłem.

kg
NH-Kreator

Na forum od:

Post 24 maja 05, 18:03

nic nie zmieniamy - start o 10.00
ERA NOWE HORYZONTY

Yellowe

Na forum od:
18 mar 05, 17:24

Post 24 maja 05, 18:22

chetnie bym poparl wniosek o seanse na 11, ale tylko z pobudek typu "Mozesz wiecej". Sprobujcie funkcjonowac normalnie, gdy sie sie baluje do 4 rano w klubie, potem na komisariacie, potem konczy w fundacji i na niebotycznym kacu po krotkiej drzemce na korytarzu idzie do pracu na 9 rano! POLECAM! Jak jeszcze sa takie trzy noce z rzedu, to nie ma wyjscia. Chrapanie w akademickim na Antononim nalezalo do codziennych rytualow (jak mialem na rano, to prawie spalem na zmianie).
Kto jeszcze nie mial takich akcji, to gwarantuje niezapomniane przezycia.

husky

Na forum od:
5 lut 05, 12:34

Post 24 maja 05, 19:10

Yellowe napisał(a):chetnie bym poparl wniosek o seanse na 11, ale tylko z pobudek typu "Mozesz wiecej". Sprobujcie funkcjonowac normalnie, gdy sie sie baluje do 4 rano w klubie, potem na komisariacie, potem konczy w fundacji i na niebotycznym kacu po krotkiej drzemce na korytarzu idzie do pracu na 9 rano! POLECAM! Jak jeszcze sa takie trzy noce z rzedu, to nie ma wyjscia. Chrapanie w akademickim na Antononim nalezalo do codziennych rytualow (jak mialem na rano, to prawie spalem na zmianie).
Kto jeszcze nie mial takich akcji, to gwarantuje niezapomniane przezycia.

nie, ale też chce:p
"Finally We Are No One"

A*

Na forum od:
29 sty 05, 15:55

Post 24 maja 05, 21:42

Ja chciałam zdecydowanie i mocno poprzeć godzinę 10, jako tą "w sam raz", ale widzę, że już nie muszę :]

jojo

Post 25 maja 05, 23:56

I najlepiej by o 10 przed każdym kinem stali wolontariusze z baniakami kawy na plecach, a nie tylko na rynku przez 2 min. dziennie :):):) hehe

ave_Adore

Na forum od:
21 lut 05, 14:29

Post 27 maja 05, 12:11

a moze stali, a Ty ich nie widziałas? :P sasasa :D

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 23 cze 05, 20:09

"Ae Fond Kiss" Loacha jednak w Toruniu, a nie w Cieszynie...

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 23 cze 05, 21:02

Okon: w Cieszynie możesz zobaczyć dwa filmy Loacha: "Ae Fond Kiss" i "Tickets". Pozdrawiam. Roman Gutek

koszalek_opalek

Na forum od:
24 sty 05, 15:12

Post 24 cze 05, 8:29

Na stronie stopklatki pojawil sie spis filmow festiwalowych, ale ze mamy dopiero piatek, to rozumiem ze nie jest on szczegolowy.

kg
NH-Kreator

Na forum od:

Post 24 cze 05, 8:44

Jest jak najbardziej szczególowy tylko nie ma jeszcze kalendarza seansów. Ten dopiero na naszej stronie w poniedzialek o 12 wraz z opisami filmów
ERA NOWE HORYZONTY

peter

Na forum od:

Post 24 cze 05, 9:51

szkoda, że tylko 8 filmów będzie w ramach "sezon 2004/2005" :-( w zeszłym roku była to niezła okazja do nadrobienia braków :-)
Ostatnio edytowano 24 cze 05, 12:39 przez peter, łącznie edytowano 1 raz

nadrazil

Post 24 cze 05, 9:55

Mam ogromną prośbę do organizatorów!!! Zdaję sobie sprawę, że nie jest to wykonalne, ale kto wie, może nie wszystko jest już ustalone. Czy takie filmy jak: Mysterious Skin, Palindromes, Cinevardaphoto, Czeski sen, Nasza muzyka znalazły się w programie pomiędzy 25 a 30 lipca!!! Najbardziej zależy mi na pierwszych trzech!!! Uwielbiam Arakiego, Solondza, Vardę i Godarda, obejrzenie filmów tych twórców na festiwalu, na dużym ekranie, będzie dla mnie rozkosznym przeżyciem! Zestaw filmów jak zawsze wciskający w fotel. Pozdrawiam organizatorów i wszytskich z Horyzontami:)

kubak

Na forum od:

Post 24 cze 05, 10:33

Program wygląda smakowicie! Przemiłą niespodzianką jest dokument Sokurowa - rozumiem, że w miejsce "Słońca", z którego jednak organizatorzy zrezygnowali. Cieszy nowe kino ze wschodu znanych nam już mistrzów poezji filmowej: Aoyamy, Tsai Ming-lianga i Hou Hsiao-hsiena. Cieszy Claire Denis, Godard, Olmi... Bardzo jestem ciekawy odkryć pana Romana: "Tarnation" i filmów Benninga. Zresztą co tu gadać: wszystko cieszy! Czeka nas kolejna niezwykła przygoda z kinem, że aż ściska w żołądku!

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 24 cze 05, 12:14

Kubak: organizatorzy bardzo chcieli pokazać "Słońce" Sokurowa, ale, mimo wielu zabiegów, po prostu go nie dostali. To jeden z niewielu filmów, których nie udało się nam sprowadzić do Cieszyna. Żałuję bardzo. Pozdrawiam. Roman Gutek

kubak

Na forum od:

Post 24 cze 05, 17:27

Tak pomyślałem. To dziwne, ciekawe czym się kierowali producenci filmu przy tej decyzji. Czy film ma trafić na jakiś inny polski festiwal, na którym obowiązuje zasada premier?

Widzę, że także nie udało się ściągnąć "Saraband" Bergmana. Szkoda, bo liczyłem, że kilku moich przyjaciół, którzy nie byli w stanie uczestniczyć w specjalnych pokazach w Muranowie, będzie mogło zobaczyć jeszcze to dzieło. Czy to prawda, że Mistrz jednak zdecydował się na wykonanie kopii 35 mm i zgodził się na wprowadzanie filmu do dystrybucji?

cze67

Post 24 cze 05, 19:01

Yessss! Karel Vachek!!! W zeszłym roku na projekcji jego filmu (a był rewelacyjny!!!, dla wielbicieli czeskiego humoru jazda obowiązkowa) było zaledwie kilkanaście osób, może teraz przyjdzie więcej. Ja strasznie się cieszę! Podziękowania.

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 24 cze 05, 19:15

kubak:
Mistrz nie zdecydował sie jednak na wykonanie kopii 35 mm. Wymagania producentów w stosunku do festiwalu były absurdalne i nie byliśmy w stanie im sprostać.

Nie podano nam powodów odmowy "Słońca". Bardzo długo dawano nam nadzieje. Być może inny festiwal tez prosił o ten film, być może inny festiwal zaproponował duże pieniadze za pokazy...Pozdrawiam. Roman Gutek

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 24 cze 05, 19:19

cze67:
ja się też cieszę, że Ty się strasznie cieszysz!!!!!!!!!!!!!!!! Filmy Vacheka (reżyser bedzie też w tym roku w Cieszynie) zawdzięczasz Dorocie Roszkowskiej przygotowującej cykl: "Sztuka dokumentu". Pozdrawiam. Roman Gutek

cze67

Post 24 cze 05, 22:23

Filmy Vacheka (reżyser bedzie też w tym roku w Cieszynie) zawdzięczasz Dorocie Roszkowskiej przygotowującej cykl: "Sztuka dokumentu". Pozdrawiam. Roman Gutek

Niech będzie pozdrowiona:-)

Poza tym, mam nadzieję, że tak jak w zeszłym roku zachwyciłem się Koreą (znakomity przegląd) tak w tym podobnie będzie z Idniami...

PS. Cieszę się też na nieprzespane noce z powodu Takeshi Mike. Oj, nie odpuszczę chyba żadnego seansu!

stazzio

Na forum od:
30 sty 05, 1:13

Post 25 cze 05, 12:49

Przejrzałem program. Bardzo mi się podoba. Problem teraz - jak co roku - jak rozplanować rzeczywistość, żeby obejrzeć wszystko...
Jedno pytanie mam tylko: czy w tym roku nie będzie seansów w hali sportowej po czeskiej stronie? Doszło kino DIVADLO, kino Pod Brunatnym Jeleniem i kino Na Zamku. Czy to wystarczy, żebyśmy się jakoś pomieścili?
Pozdrowienia

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 25 cze 05, 14:29

stazzio:
chcę Cię uspokoić... W TYM ROKU, MIMO OGROMNEGO ZAINTERESOWANIA KARNETAMI, ZDECYDOWALIŚMY SIĘ SPRZEDAĆ ICH O 30%!!! MNIEJ NIŻ W ROKU UBIEGŁYM. Teraz LICZBA KARNETÓW JEST PODOBNA DO TEJ Z 2003 ROKU, MIMO, ŻE LICZBA KIN I MIEJSC W NICH JEST ZDECYDOWANIE WIĘKSZA NIŻ TO BYŁO W 2003 ROKU. WIDZISZ WIĘC, ŻE ZACHOWUJEMY ROSĄDEK. Zakładając teoretyczną sytuację, że wszyscy posiadacze karnetow zjawią się na daną godzinę w salach kinowych, TO ZAJMĄ ONI TYLKO 44 % !!!!!!!!!!!!!wszystkich miejsc jakimi dysponujemy we wszystkich kinach. Z TAKIEJ SYTUACJI POWINNY SIE CIESZYĆ OSOBY, KTÓRE BĘDA CHCIAŁY KUPIĆ BILETY. Pokazy będa się odbywały w 6 kinach równolegle, a filmy (nie tylko w konkursie) są rewelacyjne. Wierzcie mi, że Wasze dobro jest dla nas najważniejsze. Pozdrawiam. Roman Gutek-skr. org.

stazzio

Na forum od:

Post 25 cze 05, 14:39

Dziękuję. Czuję się uspokojony :)

Querelle

Na forum od:

Post 26 cze 05, 9:03

Program wbił mnie wręcz w fotel. Jest porażająco rewelacyjny.
Nowy Olmi, którego "Legendę o świętym pijaku" uważam za jedno z najwybitniejszych osiągnięć włoskich, nowy Godard, Aoyama, Claire Denis, nowy obraz twórcy "Goodbye Dragon Inn"- "Kapryśna chmura"- szeroko omawiana po berlińskiej premierze. Ciekaw jestem formy Moodyssona, który "Lilyą 4-ever" odrobinę zawiódł, zamykając tym samym swą trylogię. Bardzo cieszy uzwględnienie sugestii programowych forumowiczów :) : filmów Arakiego, Weerasethakula (jego "Skrajne żądze" na trwale zapisały sie w mej pamięci :))... i wiele, wiele innych...
Juz wiem, że będe przemieszczał sie między kinami, w których pokzaywane będą filmy konkursowe, Fassbindera i panoramy kina światowego.
Przepięknisty program!

eMWu

Post 26 cze 05, 11:39

ja też! dokładnie te trzy cykle są dla mnie najważniejsze!!! Tylko nie wiem jak je pogodze! Fizycznie niemożliwym będzie obejrzenie wszystkiego czego się chce. A jeszcze dojdzie parę pojedyczych filmów z innych cykli, które też chciałbym zobaczyć!

PiT

Post 28 cze 05, 15:55

jak tak poczytalem sobie program, to zaluje ze nie mam zdolnosci wychodzenia z siebie i bycia w dwoch osobach (czytaj kinach) naraz :)

Querelle

Na forum od:

Post 28 cze 05, 17:23

PiT, chyba każdy z cieszynofestiwalowiczonowohoryzontowców ma takie marzenie... :)

Robertos

Post 29 cze 05, 9:19

Program faktycznie fantastyczny :)

Szkoda jedynie, że filmów z cyklu 2004/05 jest tak mało i w dodatku wyświetlane są jedynie raz... No, ale zdaję sobie sprawę z tego, że ciężko jest wszystko tak poukładać, żeby każdego zadowolić. Ja marudzić nie zamierzam i już trenuję oglądanie filmów i spożywanie sporej ilości kawy przed festiwalem :)

Możesz więcej :D

kubak

Na forum od:

Post 29 cze 05, 9:44

Robertos: dlaczego szkoda? Przecież większość z tych filmów (jak nie wszystkie) można oglądać jeszcze w kinach. Będą też zapewne na DVD i VHS. Ja zawsze byłem za tym, żeby w ogóle zrezygnować z tego cyklu.

peter

Na forum od:

Post 29 cze 05, 9:46

na filmach z tego cyklu zawsze kina były wypełnione po brzegi a więc widać, że jest na to zapotrzebowanie

Robertos

Post 29 cze 05, 11:02

Kubak: Przedkładam magię sali kinowej nad DVD i VHS, ot co :D a niestety kino w mojej miejscowości nie jest zbytnio zainteresowane filmami typu 5x2, 2046 czy też Exils. Dlatego też jedną z niewielu okazji do obejrzenia tych dzieł na sali kinowej jest właśnie festiwal w Cieszynie. Poza tym argument Petera też jest dobry i daje do myślenia

kubak

Na forum od:

Post 29 cze 05, 11:24

peter napisał(a):na filmach z tego cyklu zawsze kina były wypełnione po brzegi a więc widać, że jest na to zapotrzebowanie

Wszystkie sale były wypełnione po brzegi (na ogół), albo i bardziej. Taka jest specyfika festiwalu filmowego - jest duża liczba uczestników, określona liczba miejsc kinowych, wszyscy muszą się gdzieś pomieścić. Może trafiały tam osoby, które nie dostały się na inne seanse?

peter napisał(a):Dlatego też jedną z niewielu okazji do obejrzenia tych dzieł na sali kinowej jest właśnie festiwal w Cieszynie

Na wszystkich polskich letnich festiwalach filmowych są takie przeglądy.

Wolę, żeby w miejsce filmów sezonu było więcej powtórek filmów konkursowych lub panoramy. Wydaje mi się, że to właśnie takie nowe, odkrywcze, nieznane w Polsce kino chce przede wszystkim prezentować ten Festiwal. Mam wrażenie, że to "Sezon" jest cyklem, który najbardziej przyciąga do Cieszyna przypadkowych ludzi.

Robertos

Post 29 cze 05, 12:15

Kubak nie zgodzę się z Tobą. Nie sądzę, żeby to akurat cykl "Sezon..../.." najbardziej przyciągał przypadkowych ludzi na festiwal (zresztą dzięki niektórym początkowo przypadkowym widzom ten festiwal pozyskał stałych i wiernych widzów). Sam przyjeżdżam do Cieszyna od 3 lat ze względu na różne projekcje, ale ZAWSZE wybieram się na minimum 3 filmy z tegoż cyklu. Zgodzę się natomiast z Tobą, że na ogół na festiwalu wszystkie sale są wypełnione. To prawda, ale jeśli chodzi o cykl "Sezon ..../.." w większości można było spotkać, jak dotąd, na nim osoby, które nie miały po prostu możliwości obejrzenia filmów w nim zawartych wcześniej.

PZDR serdecznie

kubak

Na forum od:

Post 29 cze 05, 12:58

Robertos napisał(a):(zresztą dzięki niektórym początkowo przypadkowym widzom ten festiwal pozyskał stałych i wiernych widzów)

To fakt. Z tym się zgadzam. To jedyny argument, który mnie przekonuje, że wprowadzenie cyklu jest uzasadnione.

Yellowe

Na forum od:

Post 29 cze 05, 13:19

Ja zaczalem jezdzic na festiwale tylko dlatego, ze mozna bylo na nich uzupelnic braki filmowe z zakresu zeszlorocznego i przy okazji inne ciekawe filmy, ktorych sie nigdzie indziej nie zobaczy...
teraz jestem na takim etapie, ze wole obejrzec cos, czego nigdzie nie ma...

eMWu

Post 29 cze 05, 17:01

Mi będzie szkoda czasu, aby oglądać filmy sezonu w czasie festiwalu, ale mimo wszystko uważam że ten cykl jest potrzebny. Kubak zdaje się jest z Warszawy, więc nie zna naszych problemów:) Ja jestem na tyle trzepnięty że chce mi się jechać 100 km do Gdańska tylko po to żeby obejrzeć np. Exils, ale wielu ludzi nie ma takiej możliwości czy środków. W całej Polsce są ludzie którym zależy bardzo na np Jedwabnej opowieści, ale najbliższe kino grające ten film jest naprawde daleko. Poza tym nie przesadzajmy przecież ten cykl stanowi znikomy udział całej oferty. Uważam że tyle ( dosyc mało w końcu) można poświecić filmom już znanym.A Warszawiakom strasznie zazdroszczę dostępu do oferty filmowej. Pozdrawiam wszystkich nowohoryzontowców.

kubak

Na forum od:

Post 29 cze 05, 17:16

Hmm... Jeszcze trochę i mnie przekonacie... :-)

eMWu

Post 29 cze 05, 17:32

Kubak, a widziałeś program Torunia?:) Naliczyłem tam 47(!) filmów obecnych w kinach w sezonie 2004/2005 i to jest mniej więcej połowa oferty tego festiwalu- to dopiero porażka!!!Poza tym jest kilka filmów które były pokazywane już w Cieszynie czy na WFF (Or, Zelary, Thirst, Na złamanie karku- możliwe że to nie koniec listy). Wiem że porównywanie tych festiwali nie ma większego sensu, ale pokazuje Ci jak mogłoby być:) Poza tym i tak mamy tyle filmów do wyboru że i tak nie damy rady wielu ważnych obejrzeć. Co szkodzi że inni w drugim kinie będą oglądali coś co jest znane od dłuższego czasu?!?Pozdrawiam.

peter

Na forum od:

Post 29 cze 05, 20:50

nie sądze aby cykl sezon przyciągał ludzi do ciesyzna - komu chciałoby się jechać przez pół lub całą polskę do cieszyna tylko po to aby te filmy zobaczyć skoro w centrum są festiwale na których można zobaczyć powtórki - a więc kubaku drogi argument nietrafiony

poza tym cieszyn ma tak bogatą ofertę, że cykl ten chyba nie zabiera zbyt wiele miejsca filmom z innych "działów" - troche wyrozumiałości dla tych, którzy chcą nadrobić zaległości, szczególnie, że większość ambitniejszych filmów pokazywana jest w małych kinach i nie we wszystkich miastach

ave_Adore

Na forum od:
21 lut 05, 14:29

Post 29 cze 05, 21:07

e tam..wyrozumiałosc :P jak jestes prawdziwym kinomaniakiem to te 100 km przebiegniesz :P

nie sądze, zeby własnie ten cykl o którym mowa, napędzal ludzi do Cieszyna, bowiem, zgadzajac sie z przedmówcami, mozna obejrzec w inny sposób, kwestiia determinacji. Poza tym, te filmy sa dobre! Sprowadzane przed Pana Romana Gutka, którego gust jeszcze mnie nie zawiódł :) a ci przypadkowi ludzi, o których wspominasz są tylko pozytywnym znakiem, ze społeczenstwo chce czegos ambitniejszego :)

a dwa..kwestia finansowa jest równiez wazna, wiadomo, ze na filmach z tego cyklu zawsze bede pełne sale, a festiwal,by miał racje bytu musi zarabiac..koło sie zamyka :D
pozdrawiam!

stazzio

Na forum od:

Post 29 cze 05, 22:03

A mnie się zawsze ten cykl podobał z tego właśnie powodu, że tak chętnie oglądany. Ergo na innych seansach w tym czasie trochę luźniej jest. Wiem, straszny ze mnie egoista :oops:
A poważnie: filmy z sezonu są przydatne - moim zdaniem - dlatego że mogę je wykreślić na samym początku konstruowania prywatnego harmonogramu festiwalowych projekcji. Krótko mówiąc, mniejszy mam problem z wyborem...

PS Piszę tak, bo mam to szczęście, że mieszkam w mieście, do którego kinowe filmy GF docierają bez przeszkód. Gdyby nie docierały, też bym pewnie chodził na powtórki z sezonu

Yellowe

Na forum od:

Post 29 cze 05, 22:12

festiwal jest nierentowny! i ma byc nierentowny!
dalej twierdze, ze cykl sezonowy przyciaga widzow, ma jednak to swoja moc...

Querelle

Na forum od:

Post 30 cze 05, 12:00

eMWu napisał(a):program Torunia?:) Naliczyłem tam 47(!) filmów obecnych w kinach w sezonie 2004/2005 i to jest mniej więcej połowa oferty tego festiwalu- to dopiero porażka!!!

Rzeczywiście, toruński zestaw filmowy to porażka do dwieście szesnastej potęgi. Ten festiwal powinien nazywać się "Festiwal Pani Torbickiej i TVP2". Tonie w bagnie, tak jak w bagnie tonie od kilku lat tv program tej pani: "Kocham kino".
Jak to dobrze, że mamy C I E S Z Y N :!:

kubak napisał(a):Mam wrażenie, że to "Sezon" jest cyklem, który najbardziej przyciąga do Cieszyna przypadkowych ludzi.

Sezon raczej nie; nie sądzę, by np "2046" czy "Jedwabna opowieść" przyciagnęły widzów, którzy z kinem NH mają niewiele wspólnego. Jak już, to MOŻE "Nocne szaleństwo", choc tegoroczny cykl, w moim mniemaniu, jest mniej podatny na przypływ przypadkowiczów niż ten zeszłoroczny. Oby.

Następna strona

Powrót do 5. - Przed FF NH 2005