Filmy z Cannes w Cieszynie?

Dyskusje o programie 5. Festiwalu Era Nowe Horyzonty. Zapowiedzi wydarzeń filmowych, muzycznych i innych. Komentarze uczestników.
Mr. Brightside

Post 23 maja 05, 13:48

Panie Romanie, na jakie filmy z tegorocznego Cannes można liczyć w Cieszynie? Moze by tak przy okazji "Syna" braci Luca i Jean-Pierre'a Dadenne, pokazać "Rossettę"? Czy uda się sprowadzić nowe filmy Jarmusha i Haneke?

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 23 maja 05, 22:01

Polskie prawa do "Syna", nowych filmów Jarmuscha, Haneke i jeszcze kilku innych tytułów z konkursu kupili inni dystrybutorzy. Oczywiście poproszę o możliwośc pokazania ich w Cieszynie, ale firmy mogą mieć inne festiwalowe plany. Filmy te trafią po wakacjach do kin. Mnie zależy, aby w Cieszynie było jak najwięcej filmów, których nie będzie można zobaczyc w polskich kinach. Mam nadzieję, że będa wśród nich również tytuły z tegorocznego Cannes...Pozdrawiam serdecznie.Roman Gutek

kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 23 maja 05, 22:20

A nowy Kim Ki-duk?
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 23 maja 05, 23:06

Nowy Kim Ki-duk, HWAL (angielski tytuł: THE BOW) to tym razem rodzaj bajkowej przypowieści. Ładne kino...Jest w posiadaniu SPI. W Cieszynie będzie jego poprzedni film BIN-JIP (angielski tyt.:3-IRON), polski tytuł PUSTY DOM. Pozdrawiam. Roman Gutek

kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 23 maja 05, 23:29

A nowy film Reygadasa, twórcy wspaniałego "Japon", "Batalla En El Cielo"? Nowy Aoyama (ten od "Eureki")? "Havana Blues" Zambrano? Hou Hsiao-Hsien? Proszę, niech Pan uchyli rąbka...
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 24 maja 05, 10:09

"Habana Blues" jest, niestety, złym filmem. Jest jeszcze zbyt wcześnie, aby mowić o filmach z tegorocznego Cannes. Posiadacze praw chcą sprzedać najpierw filmy, dopiero później będą zajmować się festiwalami. Ten w Cieszynie nie jest też dla nich najważniejszy... W tej chwili mamy już potwierdzonych 12 (z 18) tytułów konkursowych i większość z pamoramy. Bardzo jestem zadowolony z filmów, które do tej pory uzyskaliśmy. Mam nadzieję, że w lipcu również podzielicie moją opinię...Pozdrawiam. Roman Gutek

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 24 maja 05, 17:01

Mnie również bardzo interesuje to, co nowego stworzył Reygadas. Jego przepiękny "Japon" jest jedną z moich najbardziej ulubionych nowohoryzontowych perełek...
Zasmucająca jest informacja pana Romana na temat nowego dzieła Zambrano. :( Jego "Samotne" wróżyły tak wiele dobrego na przyszłość...

pi

Post 2 cze 05, 10:02

Ktos pisal o Dardenne'ach i wspomnial tytul "Syn". Najnowszy ich film to "Dziecko". Nie pisze tego, zeby sie czepiac, tylko zeby zapytac, czy, jesli udaloby sie pokazac "Dziecko", to moznaby liczyc takze na projekcje nie tylko "Rosetty", ale tez filmu, ktory powsztal miedzy "Rosetta" i "Dzieckiem", czyli (wlasnie) "Syna".

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 6 cze 05, 13:43

Querelle, nie zaluj Zambrano, Habana blues to film o tym jak dwaj chlopcy maja zespól rockowy i zalatwiaja sobie kontrakt do Hiszpanii. Na szczescie chlopcy sa ladni, gdyby nie to, to bym chyba zasnela. A tak w ogóle to powaznie sie zastanawiam nad wyjazdem do Hawany na 3 miesiace (pazdiernik-grudzien) do Insituto Superior del Arte. Mam nadzieje, ze mi sie uda to zalatwic
MK

Powrót do 5. - Przed FF NH 2005