Fassbinder

Dyskusje o programie 5. Festiwalu Era Nowe Horyzonty. Zapowiedzi wydarzeń filmowych, muzycznych i innych. Komentarze uczestników.
La Montana Sagrada

Na forum od:
4 mar 05, 19:32

Post 4 kwi 05, 15:35

Chciałbym się dowiedzieć, czy na festiwalu bedzie możliwość obejrzenia krótkometrażówek Fassbindera. A jeśli tak, to czy będzie to na tej zasadzie jak dotąd (tj. krótki film przed długim), czy w ramach oddzielnego seansu.

I czy znajdzie się w programie coś o Fassbinderze???

Pozdrawiam :)
Kocham Cieszyn

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 6 kwi 05, 9:33

La Montana Sagrada: Fassinder zrealizował tylko dwa krótkie filmy, pokażemy je w Cieszynie przed jego pierwszymi filmami pelnometrażowymi. Staramy sie sprowadzić do Cieszyna jak najwięcej materiałów filmowych o Fassbinderze, będzie też, sprowadzona z Niemiec, wystawa o nim. Andrzej Gwóźdź i wydawnictwo Rabid przygotowują książke o Fassbinderze...Pozdrawiam. Roman Gutek

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 7 kwi 05, 12:36

Nie moge sie doczekac Fassbindera. Moze na przyszly rok Herzog? Pisalam kiedys, ze mozna zrobic cykl jego filmów dokumentalnych (koniecznie Lessons of darkness)
MK

PPHP

Na forum od:
26 lut 05, 12:56

Post 7 kwi 05, 21:10

Zdaje się, że już w tym roku ma być coś Herzoga, ale nie cała retrospekcja, w zeszłym roku ogłądałem jego Wheel of Time - super,s zkoda tylko, że w Erze, bo film był dosyć długi, a kino śrdniowygodne.
Ostatnio edytowano 23 kwi 05, 21:30 przez PPHP, łącznie edytowano 1 raz

nadrazil

Post 14 kwi 05, 10:04

widziałem Das Kleine Chaos z 1966 roku, piękny film, nie miałbym nic przeciwko, gdyby był puszczany przed każdą projekcją zamiast reklam :) mógłby nieopacznie wywołać mały chaos w Cieszynie, gdyby widzowie potraktowali ten film na serio, a inna sprawa to aktualność tematu! no i oczywiście nawiązania do Nowej Fali Francuskiej (Truffaut, Rohmer, Godard). Cieszę się, że będziemy mogli obejrzeć jego filmy, polecam jeszcze Dritte Generation!!! pozdrawiam

La Montana Sagrada

Na forum od:

Post 21 kwi 05, 18:06

Panie Romanie, Fassbinder nakręcił nie dwie, ale trzy krótkometrażówki. W roku 1966 - This Night oraz Der Stadtsterecher, a w roku 1967 - Das Kleine Chaos. Jest to informacja zaczerpnieta z Encyklopedii kina (pod red. Tadeusza Lubelskiego).

Zauważyć jednak trzeba, że prawdopodobnie nie zachowała się żadna kopia jego pierwszego filmu (to za Rainer Werner Fassbinder Foundation http://www.fassbinderfoundation.de/engl ... l.php?id=1 )

Pozdrawiam
LMS
Kocham Cieszyn

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 24 maja 05, 17:22

Ostatnim filmem R.W. Fassbindera jest "Querelle" na podstawie powieści Jeana Geneta "Querelle z Brestu", którą dwa lata temu wydawnictwo UNUS wydało w polskim przekładzie pani Karoliny Kot. Zainteresowanych odsyłam tu --------> kliknij.

Polecam.

kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 31 maja 05, 16:28

Dziś by miał 60 lat...
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

witamin

Post 6 cze 05, 21:41

Nie, ten Fassbinder to pomyłka. Wiele hałasu o nic. Nude to i pompatyczne.

kubak

Na forum od:

Post 6 cze 05, 22:17

Fassbinder nakręcił dużo filmów. Masz na myśli konkretnie któryś?

La Montana Sagrada

Na forum od:

Post 7 cze 05, 16:29

Ja Fassbindera lubię. Trzeba jednak znać troszkę jego biografię i ogólny klimat spoleczny wokół niego. Ze zniecierpliwieniem czekam na rabidową książkę. Mam nadzieję że będzie równie dobra co esej w "Autorach Kina Europejskiego" (tylko obszerniejsza oczywiście).
Kocham Cieszyn

eMWu

Post 8 cze 05, 18:23

Ja zaopatrzyłem się w książkę pod tytułem "Nowe Kino Niemieckie" Krzysztofa Stanisławskiego. Jeszcze całej nie przeczytałem, ale wciąga;) Dużo tam o Fassbinderze.Polecam:)

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 11 cze 05, 12:57

a czy będzie można zobaczyć "Berlin Alexanderplatz"? I właściwie zastanawiam się, jak będzie przygotowana projekcja. Bo o ile mi wiadomo cały serial to 14 odcinków, każdy trwa około 60 minut, czyli łącznie ponad 900 minut...

Querelle

Na forum od:

Post 7 lip 05, 23:29

La Montana Sagrada napisał(a):Fassbinder nakręcił nie dwie, ale trzy krótkometrażówki. W roku 1966 - This Night oraz Der Stadtsterecher, a w roku 1967 - Das Kleine Chaos. Jest to informacja zaczerpnieta z Encyklopedii kina (pod red. Tadeusza Lubelskiego).

Rzeczywiście, taka informacja znajduje się w Encyklopedii Kina pod red. T. Lubelskiego....
Zastanawiające jest jednak to, że sam Fassbinder w wywiadzie przeprowadzonym przez Tomy'ego Rayns'a (1974) wspomina tylko o dwóch krótkometrażowkach:

"W latach 1965-1966 zrobiłem dwie krótkometrażówki. Jedna zrodziła się z mojego uwielbienia dla "Znaku lwa" Rohmera, druga była miniaturą Godarda. (...)"

O "This Night" nie wspomina, podobnie jak autorzy "Filmu na świecie" (1/83, Polska Federacja DKF), w którym znaleźć można powyższy cytat, jak i cały wywiad. W 'Dorobku twórczym R.W. Fassbindera' na samym końcu wydania FnŚ wymienia się też tylko dwa krótkie metraże: "Włóczęgę" (1965) i "Mały chaos" (1966)...
Hmm..., dziwne.

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 8 lip 05, 8:01

okon: dopiero teraz zauwazyłem Twój post dotyczący "Berlin Alexanderplatz". Istnieje jedna kopia 16 mm tego filmu (to był serial tv) i jest w bardzo złym stanie. Spadkobiercy i przyjaciele Fassbiondera (fundacja jego imienia) nie godzą sie już na pokazy tej kopii i pracują nad wykonaniem negatywu 35 mm tego filmu i kopii 35 mm. Nawet Centrum Pompidou w Paryżu, które organizowało w kwietniu, maju i czerwcu wielka retrospektywę Fassbindera (w 60-tą) rocznice urodzin reżysera nie pokazało tego filmu. Zapowiadają pokazy na 2006. Ja tez zrobie wszystko, aby pokazać "Berlin Alexanderplatz" w przyszłym roku w Coeszynie. Pozdrawiam. Roman Gutek

Querelle

Na forum od:

Post 8 lip 05, 8:29

Panie Romanie, a czy istnieje szansa na sprowadzenie do Cieszyna (np. w przyszłym roku) "Prawa silniejszego" ("Faustrecht der Freiheit") z 1974r.?
Ostatnio edytowano 8 lip 05, 21:19 przez Querelle, łącznie edytowano 1 raz

kubak

Na forum od:

Post 8 lip 05, 9:39

Sądzę, że w Encyklopedii jest błąd. Na IMDB też wspominają o dwóch krótkich metrażach.

La Montana Sagrada

Na forum od:

Post 11 lip 05, 9:18

Temu, że jest to błąd przeczą informacje z Reiner Werner Fasbinder Foundation http://www.fassbinderfoundation.de/engl ... l.php?id=1

Jak pozwoliłem sobie zauważyć wczesniej, prawdopodobnie nie przetrwała żadna kopia tego filmu i prawdopodobnie dlatego nie jest wymieniany w filmografiach Fassbindera. Ale dlaczego on sam o nim nie mówił, niestety nie wiem.
Kocham Cieszyn

Powrót do 5. - Przed FF NH 2005