Karel Vachek

Dyskusje o programie 5. Festiwalu Era Nowe Horyzonty. Zapowiedzi wydarzeń filmowych, muzycznych i innych. Komentarze uczestników.
eMWu

Post 10 lip 05, 21:12

czy ktoś umie mi coś powiedzieć na temat Karela Vacheka?jest pare jego filmów w cyklu SZTUKA DOKUMENTU: PRZEGLĄD FILMÓW W ŚRODKU EUROPY. Intyrygują mnie tytuły i długość trwania jego filmów Jestem prawie pewien że to coś bardzo oryginalnego. Pytanie tylko czy to coś dla mnie.Czy jest tam charakterystyczny czeski humor?

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 10 lip 05, 21:42

eMWu: w Cieszynie zostana pokazane wszystkie filmy pełnometrażowe (nawet bardzopełnometrażowe) Karela Vacheka. Jak wiesz każdy z nich trwa w granicach czterech godzin. Vachek to guru wśród czeskich dokumentalistów. Jerst bardzo ciekawy i oryginalny. Tezyser przyjedzie do Cieszyna. Warto poświęcić czas temu twórcy. Pozdrawiam serdecznie. Roman Gutek. Na koniec przytoczę post z naszego forum:

cze67 Gość Wysłany: Pią 24.06.2005 7:01 Temat postu:
--------------------------------------------------------------------------------
Yessss! Karel Vachek!!! W zeszłym roku na projekcji jego filmu (a był rewelacyjny!!!, dla wielbicieli czeskiego humoru jazda obowiązkowa) było zaledwie kilkanaście osób, może teraz przyjdzie więcej. Ja strasznie się cieszę! Podziękowania.

stazzio

Na forum od:
30 sty 05, 1:13

Post 11 lip 05, 21:17

W zeszłym roku na festiwalu pewnego pięknego poranka w kinie Piast byłem jedną z ok. siedmiu (sic!) osób oglądających film z Karela Vacheka... I to było jedno z najważniejszych dla mnie odkryć festiwalu. :shock:
W tym roku na pewno obejrzę wszystko, co z dorobku tego reżysera zostanie zaprezentowane. Ciężko filmy Vacheka opowiedzieć (nie tylko ze względu na dlugość metrażu). Tak, eMWu, to rzeczy baaardzo oryginalne...
Mnie urzekają kwintesencją czeskiego spojrzenia na świat. Odpowiednikiem w kinie fabularnym mogą tu być obrazy Petra Zelenki (Rok Diabła, Samotni, czy Zwyczajne szaleństwa - przeróbka jego sztuki teatralnej, prezentowana na ENH 2005), a w prozie z pewnością Hrabal - nie chodzi o tematykę, ale o pewien szczególnego rodzaju stosunek do życia i szczególny sosób opowiadania o nim.
Szczerze polecam amatorom czeskiego poczucia humoru. Na pewno będziecie zachwyceni.
Pozdrowienia :wink:

cze67

Post 12 lip 05, 8:46

Potwierdzam raz jeszcze. Kto lubi wymienione przez stazzio filmy, komu podoba się zawarty w nich absurdaln-abstrakcyjny humor MUSI obejrzec Vacheka, bo jest to naprawdę nieziemska jazda. Myslę, że wielbiciele absurdów nieco w stylu Monty Pythona (tyle że czeskiego i dokumentalnego) także powinni być usatysfakcjonowani.

Yellowe

Na forum od:
18 mar 05, 17:24

Post 12 lip 05, 15:29

juz sie ciesze na te filmy.
ciekawe tylko, czy sie wyrobie.

stazzio

Na forum od:
30 sty 05, 1:13

Post 17 sie 05, 23:19

Obejrzałem na festiwalu wszystkie cztery Vachki i jestem nimi niezmiernie ucieszony. Najchętniej nabyłbym je na DVD, ale pewnie to niemożliwe (nawet w Czechach nie ma). Trudno.
Mam tylko jedno "ale" a propos seansów cieszyńskich: moim zdaniem polskie tłumaczenie wszystkich filmów Vachka było skandalicznie słabe. Nie dość, że z błędami interpunkcyjnymi (o nie mniejsza, bo to i w "normalnych" kinach standard) i ortograficznymi (niestety), ale również stylistycznymi i rzeczowymi...
Zlecenie przekładu osobie niezbyt biegle władającej językiem polskim nie było chyba najlepszym pomysłem. W każdym razie efekt pracy tej osoby dość znacznie utrudniał mi odbiór dzieł Vachka.

Powrót do 5. - Przed FF NH 2005