Kieślowski - retrospektywa - moze by tak....

Dyskusje o programie 5. Festiwalu Era Nowe Horyzonty. Zapowiedzi wydarzeń filmowych, muzycznych i innych. Komentarze uczestników.
saygon

Na forum od:
1 mar 05, 20:44

Post 10 cze 05, 22:41

Nie wiem gdzie to wrzucic, wiec droga elminacji padlo na ten dzial. Na zerszlym festiwalu (tj 2004) cos sie wspominalo ze jest planowane opracowanie dorobku tego rezysera, takie z prawdziwego zdarzenia, wiec mialem taka cicha nadzieje ze moze w przyszlym roku(tj teraz to juz obecnym) doczekamy sie pełnowymiarowej retrospektywy Kieslowskiego, bo o ile nie problem jest zobaczyc jego ostatnie filmy, to wczesnmiejsze jest niemal niewykonlne(nie od parady siedzialem niemal 12 godzin w Muranowie na przegladzie). no i tu moje pytanie oczywiscie do wladz najwyzszych tegoż festiwalu. czy istnieje nadzieja ze takie zajscie mogłoby mieć miejsce?

kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 10 cze 05, 22:53

Ja nie dostrzegam kłopotów z obejrzeniem filmów Kieślowskiego. Lecą na okrągło i w telewizji i w kinach. Bardzo dużo tytułów wydano na DVD, również w Polsce. Moim zdaniem nie byłoby to więc nowohoryzontowe wydarzenie.
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

saygon

Na forum od:

Post 10 cze 05, 23:01

mi sie nie udalo dotrzec do jego wczesnych dokumentów, a szukam. co do dvd to jak wyzej ponizej Amatora ciezko juz cos upolować. a nie musi byc wydarzenie w zeszlym roku byl przeglad kutza, ktorego jak ktos dobrze okreslil mozna ogladac w niedziele przy rosolku....

peter

Na forum od:
23 sty 05, 23:21

Post 10 cze 05, 23:29

kubak napisał(a):Ja nie dostrzegam kłopotów z obejrzeniem filmów Kieślowskiego. Lecą na okrągło i w telewizji i w kinach. Bardzo dużo tytułów wydano na DVD, również w Polsce. Moim zdaniem nie byłoby to więc nowohoryzontowe wydarzenie.

a przegląd filmów kutza był wydarzeniem nowohoryzontowym ??

peter

Na forum od:
23 sty 05, 23:21

Post 10 cze 05, 23:30

ja popieram pomysł przeglądu kieslowskiego + można by zrealizować muzyczne wydarzenie w którym maczał palce kieslowski "requiem dla mojego przyjaciela"

saygon

Na forum od:

Post 10 cze 05, 23:37

a jak juz pokazalo kosciol znakomicie nadaje sie na koncerty, taki przedlad muzyki z Preisnera do Jego filmow - pozistaje tylko pomarzyc(a moze nie???)

kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 10 cze 05, 23:38

peter napisał(a):a przegląd filmów kutza był wydarzeniem nowohoryzontowym ??

Moim zdaniem nie był i też nie popierałem tego pomysłu.
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

La Montana Sagrada

Na forum od:
4 mar 05, 19:32

Post 11 cze 05, 2:22

nowohoryzontowo widzialbym S. Latałłe. tyle tylko ze malutka bylaby to retrospektywa raptem dwa filmy, ale piekne
Kocham Cieszyn

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 11 cze 05, 17:22

Nie jestem za pełną retrospektywą. Sporo filmów Kieślowskiego pokazuje tv (zwłaszcza "Kocham kino"), pewnie niebawem rozpocznie TVP Kultura.

Ponadto kina polskiego jest sporo na innych festiwalach filmowych, więc nie popieram uwzględniania polskich produkcji w cieszyńskim repertuarze.

Powrót do 5. - Przed FF NH 2005