ogłoszenie programu filmowego 27 czerwca 2005

Dyskusje o programie 5. Festiwalu Era Nowe Horyzonty. Zapowiedzi wydarzeń filmowych, muzycznych i innych. Komentarze uczestników.
kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 30 cze 05, 12:13

Torbicka i TVP 2 z festiwalem w Toruniu chyba nic nie ma wspólnego. Oni robią dalej festiwal w Kazimierzu, który w tym roku i tak się odbędzie, ale już bez Filmaru. I podejrzewam, że to rzeczywiście będzie porażka.
Nie jestem aż tak krytycznie nastawiony do programu Torunia. Jest ciekawy przegląd kina izraelskiego. Widziałem ostatnio kilka obrazów tej kinematografii i prezentuje się ona bardzo interesująco. Może nawet wybiorę się na 2-3 dni by obejrzeć pare filmów.
Fakt, że pozostałe cykle mnie nie interesują, bo są po prostu ściągnięte z innych polskich przeglądów i festiwali. No, może w konkursie jest kilka nowych tytułów.
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

corner

Na forum od:
16 lut 05, 20:16

Post 30 cze 05, 12:56

A czy tajemnicą jest dlaczego TVP tak wspomaga Kazimierz? Mają jakiś kontrakt? Szkoda, że nasza publiczna telewizja to właśnie takie bagno. A czemu Querelle uważa, że ten program "Kocham Kino" tonie? Zdarzają się przecież ciekawe pozycje w tym cyklu.

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 30 cze 05, 14:29

corner napisał(a):A czemu Querelle uważa, że ten program "Kocham Kino" tonie? Zdarzają się przecież ciekawe pozycje w tym cyklu.

Zdarzają się, ale bardzo, bardzo rzadko. Kwestia filmowego gustu. Co najmniej od trzech lat "Kocham kino" czyni nader wyraźny ukłon w stronę kinematografii amerykańskiej. Pojawiają się propozycje, które śmiało mogłyby być wyemitowane poza cyklem. Dla mnie to żenujące, że tvp2, na którą płacimy abonament tv, nie prezentuje przynajmniej raz w tygodniu czegoś, co by w wyraźny sposób odbiegało od masowych propozycji serwowanych codziennie. Gdzie te czasy, kiedy w "Kocham kino" można było obejrzeć filmy E.Rohmera? A teraz co? "Urodzeni mordercy", filmy, które leżą na półce każdej podrzędnej wideoteki. Kino europejskie (przede wszystkim klasyka kina europejskiego) jest ignorowane. O kinie zbieżnym do nowohoryzontowego nawet nie wspomnę. Jeszcze 3-4 lata temu nie było az tak źle: można było zobaczyć chociażby "Juhę" Kaurismakiego, czy przynajmniej "Zieloną szkołę" ("Zimowe wakacje") Claude'a Millera. Filmy K.Kieślowskiego, jak chociażby prezentowany nie tak dawno "Dekalog", nie ratują wizerunku zblazowanego programu - te akurat filmy polskiego Mistrza są znane kinomanom, można je bez większego problemu obejrzeć. Poza tym mamy TVP Kulturę, Tv Polonię, Kino Polska, czyli stacje specjalizujące się w promocji polskiego kina.

kubak napisał(a):Torbicka i TVP 2 z festiwalem w Toruniu chyba nic nie ma wspólnego. Oni robią dalej festiwal w Kazimierzu, który w tym roku i tak się odbędzie, ale już bez Filmaru. I podejrzewam, że to rzeczywiście będzie porażka.

Kubak, myślałem, ze skoro Lato Filmów odbędzie się w tym roku w Toruniu, to tym samym tvp2 z panią G. Torbicką przeprowadzi się na ten czas właśnie do Torunia. Nie wiedziałem, ze mimo to, w Kazimierzu nadal będzie festiwal.

Serdecznie wszystkich pozdrawiam.

peter

Na forum od:
23 sty 05, 23:21

Post 30 cze 05, 14:53

no w kazimierzu też festiwal będzie, ale w innym terminie

a ja z przyjemnością obejrzałem ostatnio w kocham kino good morning vietnam

kg
NH-Kreator

Na forum od:
31 sty 05, 11:28

Post 30 cze 05, 15:55

Moi Drodzy - Kodeks Widza i etykieta - nie dowalajmy innym festiwalom proszę. Mamy co robić i oglądać
7. Międzynarodowy Festiwal Filmowy
ERA NOWE HORYZONTY
Wrocław, 19-29 lipca 2007

peter

Na forum od:
23 sty 05, 23:21

Post 30 cze 05, 16:10

kg napisał(a):Moi Drodzy - Kodeks Widza i etykieta - nie dowalajmy innym festiwalom proszę. Mamy co robić i oglądać

wielkie brawa za ten wpis :-)

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 30 cze 05, 17:37

Panie Krzysztofie, przepraszam i obiecuję poprawę. :)

corner

Na forum od:
16 lut 05, 20:16

Post 30 cze 05, 17:58

kg napisał(a):Moi Drodzy - Kodeks Widza i etykieta - nie dowalajmy innym festiwalom proszę.

Może przejdziemy na konstruktywną krytykę? Nikomu nie powinno to zaszkodzić...

eMWu

Post 30 cze 05, 20:58

ja też przepraszam za moje zachowanie:) nie chciałem być złośliwy. kto chce niech sobie jeździ do Torunia. Znam całe mnóstwo gorszych pomysłów na wakacje.Poważnie!

eMWu

Post 30 cze 05, 21:06

Znam tez całe mnóstwo gorszych filmów niż te puszczane w Toruniu.Parę bym nawet chetnie obejrzał:Or, Na złamanie karku...pewnie jeszcze pare innych by się znalazło:)

kg
NH-Kreator

Na forum od:
31 sty 05, 11:28

Post 30 cze 05, 21:30

np "Plan 9 z kosmosu"
7. Międzynarodowy Festiwal Filmowy
ERA NOWE HORYZONTY
Wrocław, 19-29 lipca 2007

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 12 lip 05, 18:34

Plan from outer space ma sw'oj urok, chociaz trudno nazwac to filmem
chybanie jestem w temacie, dopiero wczoraj wrócilam... O co chodzi z tym festiwalem w Toruniu?
MK

kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 12 lip 05, 19:41

Do Torunia przeniosło się z Kazimierza "Lato filmów". Właśnie trwa.
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

AK

Na forum od:
1 mar 05, 21:01

Post 12 lip 05, 20:49

"Perhaps, on your way home, someone will pass you in the dark, and you will never know it... for they will be from OUTER SPACE"

(wyrób filmopodobny)

Poprzednia strona

Powrót do 5. - Przed FF NH 2005