Program muzyczny

Dyskusje o programie 5. Festiwalu Era Nowe Horyzonty. Zapowiedzi wydarzeń filmowych, muzycznych i innych. Komentarze uczestników.
corner

Na forum od:
16 lut 05, 20:16

Post 27 cze 05, 17:30

WanilioweNiebo napisał(a):tu

Jak miło! Będzie Pogodno! :)

kg
NH-Kreator

Na forum od:
31 sty 05, 11:28

Post 27 cze 05, 23:31

skoor napisał(a):Panie Krzysztofie!! Robotobibok i Leszek Możdżer potwierdzone??

Leszek juz gral, zreszta niesamowicie do Nosferatu dwa lata temu. Robotobibok nadal jest w naszych myslach ale raczej juz nie w tym roku
7. Międzynarodowy Festiwal Filmowy
ERA NOWE HORYZONTY
Wrocław, 19-29 lipca 2007

ave_Adore

Na forum od:
21 lut 05, 14:29

Post 28 cze 05, 9:46

napisał Coral..

Jak miło! Będzie Pogodno!

mi tez sie mordka cieszy :D sasas! niach niach :D a do CIeszyna 24 dni..o jea!

maria_bielsko

Post 28 cze 05, 11:58

ktoś zna Bombai Nite ??? nie wiem czy warto wybrac sie na koncert bo nie wiem co to za muzyczka ? prosze powiedzcie cos :-)

kg
NH-Kreator

Na forum od:

Post 28 cze 05, 12:01

Bombaj Nite to tylko nazwa nocy podczas której będzie szalec Masala z Maxem Cegielskim
ERA NOWE HORYZONTY

ave_Adore

Na forum od:

Post 29 cze 05, 11:26

W latach mego dziecięctwa pasjami słuchałam Oasis, Blur, The manic street Preachers. I choc moje sciezki muzyczne zmieniły sie, to jednak nadal zywie ogromny sentyment do britpopu. Totez z ciekowoscia wysłuchałam koncertu Delons, który odbył sie w studiu im. Agnieszki Osieckiej. Chłopcy powielaja schematy britpopowe. Mozna powielac i robic to dobrze, ba! Nawet lepiej, dodajac szczytpe innowacji, w tym przypadku, słowo "powielac" ma znaczenie zdecydowanie pejoratywne! Wokal i teksty są srednie..strona muzyczna zawodzi..zero ikry, poweru..Moze na całokształt miało wpływ miejsce, gdzie grali? Studio kojarzy mi sie z kameralna muzyka..Moze i oni chcieli sie wpisac w ten trend? Okaze sie w Cieszynie.. :)

Yellowe

Na forum od:
18 mar 05, 17:24

Post 29 cze 05, 13:09

W studio im.Osieckiej grano juz niejeden bardzo energetyczny koncert chociazby Maanamu (na ktorym cala sala balowala mimo krzesel) oraz Gothan Project.
Delons to kolejna kalka britpopowa w stylu Myslovitz.
Ave_adore: racja, teksty srednie, vocal niemrawy, calosc nieudolnie zagrana. chlopaki grali, jakby przed chwila przebiegli maraton.
Ogolnie - odnosze wrazenie, ze czym wiecej zespolow w stylu Myslovitz,
tym gorzej graja i tym mniej pomyslow na ciekawe brzmienia.

...chyba ze wszyscy beda teraz grac depresyjne klimaty...

mi to nie odpowiada. mi sie przejadlo

ave_Adore

Na forum od:

Post 29 cze 05, 15:38

depresyjne klimaty, moga byc inspirujące (chociazby Leaving Hope - Nine inch nails.. mowie o sobie :D ). Jednak, Yellowe, racja, to sie przejadło. Ile mozna jesc odgrzewane ziemniaki? W pewnym momencie nadaja sie do kosza! :P
W mysl idei Festiwalu, zespoły musza odkrywac nowe horyzonty, tudziez juz do odkrytych dodawac swoje własne pomysły..Delons nie robi nic z tych rzeczy!
Ciesze sie natomiast, ze zagra zespoł The Cracow Klezmer Band, inspirujący sie (własiciwe to grajacy) muzyke żydowska, która odbierana jest dosc stereotypowo, a tu prosze! Powiem czegos nowego! :)

Vetilien

Na forum od:
29 cze 05, 17:44

Post 29 cze 05, 17:50

Z Cieszyna pochodzi niesamowita kapela ska Akurat - byłoby miło ich jeszcze raz zobaczyć, ale już chyba nie ma co na to liczyć :]

kg
NH-Kreator

Na forum od:

Post 29 cze 05, 18:06

Nie bądźcie tacy okrutni dla Delons. Dajcie im szansę na żywo. Różnie bywa z tym graniem w radio lub na okolicznościowych festiwalach a u nas w Polsce niestety przeważnie bywa.
Jako support przed Lili Marlene wystąpi cieszyński metalowy zespól Metafora. To bardzo surowy zespol ale pelen zapalu. Mają dopiero po 17 lat i już samodzielnie nagrali i wydali pierwsza plytę.
ERA NOWE HORYZONTY

ave_Adore

Na forum od:

Post 29 cze 05, 20:16

Nie jestesmy okrutni (bynajmniej ja), wytykam słabe strony zespołu..

poniewaz moja noga dała o sobie znac (przebyte złamanie), siedze w domu(help me I'm in hell :D )i upajam sie Moby Dicikem,czy organizatorzy moga mnie zapewnic, ze bedzie zespoł, gdzie perkusja bedzie chodzic tak wspaniale jak w Led Zeppelin i The Who? potrzebuje tego :P

WanilioweNiebo

Na forum od:
9 lut 05, 0:00

Post 29 cze 05, 21:20

a ja chce bardzo posłuchać Delons na żywo.. pan Jałowiecki ma bardzo specyficzny ciekawy spokojny głos...

ja wiem czy do Myslovitz podobne...mam wrażenie że każdy zespół w polsce, ktory będzie grał muzyke w podobnych klimacie jest skazany na to porównanie....może tylko przez to że Myslovitz i Delons ma jednego członka współnego....
I mam dziwne przyzwyczajenia, lubię patrzeć w Twoje oczy kiedy pada i leżąc na krawężniku opowiadać Tobie jak wygląda świat.

peter

Na forum od:
23 sty 05, 23:21

Post 29 cze 05, 21:47

no delonsi grają niezłą muzę, jednak sam wokal pozostawia wiele do życzenia

Yellowe

Na forum od:

Post 29 cze 05, 22:08

WanilioweNIebo:
i wspoolne miasto.

kg:
czy ja jestem okrutny? kwestia gustu. w czasie ich koncertu podczas dyskusji na jednym z kanalow padaly slowa, cytuje "dajcie siekiere", "kto mi odda za wade sluchu przez nich"...

kg
NH-Kreator

Na forum od:

Post 29 cze 05, 23:05

Waniliowe Niebo porusza dość istotny problem. Zawsze jesteśmy skazani na porównania, ponieważ nasze zespoly wzorują się na zespolach brytyjskich i amerykańskich. Bo na kim mają się wzorować? Do czego mają mieć odniesienie? do Ireny Santor, Szczepcia I Tońcia, Bogurodzicy? Nie mamy jako naród takich tradycji muzycznych. Jestesmy krajem o tradycji rzewnych pieśni, kujawiaków, krakowiaków i patriotyczno-patetycznych polonezów i ulańskich mazurów. Nie mówię, że to coś zlego. Ale też nic zlego jak ktoś wzoruje sie na Brytyjczykach. Cala Europa to robi. A reszta to rzeczywiście rzecz nawet nie gustu tylko upodobań muzycznych a te na szczęście nowohoryzontowa publiczność ma różnorodne w 100 procentach. Dlatego taki jest klub i jest w nim miejsce na taki eksperyment jak Delons ale też Car is On Fire. No bo gdzie na serio mogą się zaprezentować w Polsce takiej publiczności. W Idolu?
Ostatnio edytowano 30 cze 05, 17:11 przez kg, łącznie edytowano 1 raz
ERA NOWE HORYZONTY

corner

Na forum od:
16 lut 05, 20:16

Post 30 cze 05, 10:13

Cieszę się też z The Car Is On Fire. Jeśli chodzi o Metaforę, to bardzo mi nie pasują, a może po prostu mi się też przejedli - gdzie nie wyjdziesz do Cieszyna, tam Metafora. Ble.
Akurat chyba nie pochodzi z Cieszyna, ale kocham niektóre ich piosenki. Też by się nadawali, ale chyba czasu na te koncerty by brakło :P

Freak_lodz

Na forum od:
6 lut 05, 17:58

Post 30 cze 05, 13:46

ave_Adore napisał(a):Nie jestesmy okrutni (bynajmniej ja), wytykam słabe strony zespołu..

poniewaz moja noga dała o sobie znac (przebyte złamanie), siedze w domu(help me I'm in hell :D )i upajam sie Moby Dicikem,czy organizatorzy moga mnie zapewnic, ze bedzie zespoł, gdzie perkusja bedzie chodzic tak wspaniale jak w Led Zeppelin i The Who? potrzebuje tego :P

a jeszcze jak jest z Myslowic....to juz totalne Myslovitz...:P hahhaha

Taki trend chyba panuje rozwniez o recenzentow...
Say what you mean
Mean what you say
Say what you feel
Feel what you say

Yellowe

Na forum od:

Post 30 cze 05, 16:50

A ja potrzebuje vocalu Stinga, gitary Pata Metheny, perkusji Phila Collinsa, i klawiszy (chociażby) Ciechowskiego.
Cóż, marzenia...

ave_Adore

Na forum od:

Post 30 cze 05, 16:53

proponuje właczyc płytke z wyzej wymienionymi artystami, efakt gwarantowany.

ave_Adore

Na forum od:

Post 30 cze 05, 16:56

freak_lodz napisał:

a jeszcze jak jest z Myslowic....to juz totalne Myslovitz... hahhaha

maj Dir, kto by sie kierował opinią recenzentów..trzeba samemu poznawac i tworzyc własne sądy.. :P
P.S. a Biblioteka czeka :D

Yellowe

Na forum od:

Post 30 cze 05, 17:07

Owszem, trzeba sie kierowac wlasnym gustem, ale jednak prownania sa nieuknione. Jedno miasto, podobne brzmienia...
taki Myslovitz klasy B.
koncert moze zmieni ta opinie, ale koncert na zywo w radio byl taki, ze no niestety... nawet krytykowany "eM" mial lepsze zgranie i lepszy vocal.
Wiecej nic o DELONS nie napisze. bo po co, i tak zapewne nie zdaze na ich koncert. bede na nocnym szalenstwie
PS. Jaka biblioteka???

ave_Adore

Na forum od:

Post 30 cze 05, 17:13

łodzka Biblioteka :P (pozdrawiam Kube :D ) odnoszac sie do Twojej wypowiedzi, chce nadmienic (jak ja lubi napuszone tony :P ), ze oprócz Delons, beda inne koncerty, z mojej strony POLECAM szczegolnie Pogodno! niesamowicie graja, niesamowita energia i co wazne, dobre, naprawde dobre teksty!

kg
NH-Kreator

Na forum od:

Post 30 cze 05, 17:22

Chcę zwrócić Waszą szczególną uwagę na ostatni wieczór - najpierw o 22.00 wydarzenie specjalne koncert jednego z najlepszych klezmerskich zespolów na świecie THE CRACOW KLEZMER BAND
Obrazek
http://www.ckb.cracow.pl
jedyny polski zespól na stale w stajni Johna Zorna. Po tych na prawdę transowych i energetycznych brzmieniach o 24.00 specjalne wydanie ENH TV, w którym podsumowanie festiwalu a potem już do bialego rana i tu szczególnie polecam zespól DIKANDA
Obrazek
http://www.dikanda.com
prawie w ogóle nie znani w Polsce i bardzo popularni w Europie Zachodniej. Jeżeli ktos byl w zeszlym roku na Metropolis i pamięta niesamowitą glosową partię Marii to bedzie mial okazję posluchać jej odtwórczynię jeszcze raz. Ania Witczak jest bowiem wlasnie wokalistką Dikandy
no a potem na pożegnanie do rana
Dj Harper & Prescot
czyli dobra taneczna zabawa w stylu lat 70-tych i 80-tych
choć na pewno beda jeszcze inne niespodzianki
Ostatnio edytowano 3 lip 05, 23:04 przez kg, łącznie edytowano 2 razy
ERA NOWE HORYZONTY

peter

Na forum od:
23 sty 05, 23:21

Post 30 cze 05, 17:24

wow wow

niesamowity glos ma ania witczak, cudeńko

ave_Adore

Na forum od:

Post 1 lip 05, 8:20

drogi Panie Krzysztofie, pisałam juz o The Cracow Klezmer Band..ale racja, nie POLECAŁAM, co tez teraz czynie :P

Yellowe

Na forum od:

Post 1 lip 05, 22:29

CKB to odlot pierwsza klasa. calym sercem swoim przy muzyce żydowskiej jestem i chocbym mial zarwac jeden film, pojed do klubu na nich. musowo.

kg
NH-Kreator

Na forum od:

Post 3 lip 05, 22:53

Poniedzialek w Klubie Festiwalowym będzie dniem z pod znaku gitary i mlodych ostrych brzmien. Zaczniemy ja zwykle o 20.00 od chilloutu w wykonaniu któregoś z rezydentów klubu. Ktoś kto akurat jest zmęczony i szuka i wytchniena przy spokojnej nieglośnej muzyce w nie przepelnionym o tej jeszcze porze Klubie, na pewno znajdzie odpoczynek. Można też będzie niedrogo i w tym roku również wegetariańsko się posilić. O 22.00 na scenę klubie wejdzie cieszyński zespól METAFORA
Obrazek
http://www.metafora.prv.pl/
to bardzo mlody zespól, zdaje się że najstarszy jego wykonawca ma dopiero 17 lat. Zespół stanowi czwórka ciekawych i niebanalnych ludzi. Wydali juz pierwszą plytę wlasnym nakladem, mają dużo zapalu, grają ostre ciekawe dźwięki, przy których jak twierdzą mozna i "potrzepać grzywą i przytulić dziewczynę" - zagrają parę kawalków jako support do występu nieco starszego zespolu z Wroclawia
LILI MARLENE
Obrazek
http://www.lili-marlene.webpark.pl
To nadzieja na odrodzenie prawdziwych gitarowych brzmień w Polsce. Gdyby nie stopa to mozna powiedzieć o skladzie tylko jedno gitara i jeszcze raz gitara. Piękne czyste i bardzo mocne brzmienie. Panowie mają też prawdziwą iskrę i grają cudowneg rocka.
O 24 jak zwykle studencji Warszawskiej Szkoly Filmowej podsumują nas w swojej ENH TV a po pólnocy, napięcie bynajmniej nie zmaleje. czeka nas kontynuacja i ostra jazda z gitarą. Zagra kolejna nadzieja polskiego rocka
THE CAR IS ON FIRE
Obrazek
http://www.thecarisonfire.com
to kompletnie fantastyczny zespól. Polączenie buntu i prawdziwego ognia. Rozpalą nawet tych co gustują w spokojnych rytmach.
Na dobranoc po tym szaleństwie ukoi nas nasza Kasia czyli NOVIKA tym razem jako chilloutowy DJ.
Obrazek
http://www.novika.pl
Poniedzialek nie musi byc zlym dniem. Ten pozostawi przynajmniej silne wrażenie
ERA NOWE HORYZONTY

ave_Adore

Na forum od:

Post 4 lip 05, 6:18

miło :) a nie wiedziałam, ze panowie z ckod (lolaklny patriotzym górą! :P ) znaja sie z członkami Lili Marlene..
gratuluje zmysłu reklamowego..te opisy są bardzo sugestywne :P

_sok

Post 6 lip 05, 9:08

kg napisał(a):Ciekawy pomysl, choć MSS to jednak bardzo samowystarczalny i wyrażny projekt, który wlaściwie jest sam nieustannym festiwalem - nie wiem czy im i im wyznawcom jest potrzebne występowanie w innym kontekście. Ale będziemy mysleć i przyglądać się

ha!

(dzieki)

Freak_lodz

Na forum od:

Post 6 lip 05, 10:46

heh...to ja mysle ze po takiej nie niedzieli ( nocaden i delons) a potem taki poniedzialek to bedzie mnie ktos musial zbierac z parkietu...
Say what you mean
Mean what you say
Say what you feel
Feel what you say

adamsss

Post 6 lip 05, 12:22

Nie czytałem wszystkich postów i nie wiem czy padla propozycja ale...uważam,że najodpowiedniejszym wykonawcą na festiwalu był by...Jaromir Nohawica..rejony pogranicza polsko-czeskiego są mu doskonale znane i wspaniale oddaje w swoich utworach ich klimat...pozdrawiam

Gość

Post 13 lip 05, 22:50

buuuuuuuuuuuuuu
ja chce jeszcze posmęcić o fisza :-)
jak to tworzywa nie będzie i pana ryby też nie? chlip chlip
festiwal bez asfaltowych twórców to jakoś tak mi niebałdzo- w tamtym roku chłopaki doprowadzili skutecznie publike (nie tylko kobitki ale także chłopięta) do "szału" i wg mnie to był jeden z najlepszych koncertów festiwalowych

nossorozhec

Post 14 lip 05, 11:10

Już niedługo festiwal:) a w najbliższy czwartek prolog koncertowy, czyli zespół Oszibarack:)) brakuje mi jedynie Robotobiboka i Skalpela, no przynajmniej jednego z ww. zespołów, a byłoby "pysznie" muzycznie. Mam nadzieję, że uda się organizatorom ściągnąć te zepoły za rok:) Mimo to, w tym roku poprzeczka muzyczna została jeszcze podniesiona:) Tak trzymać. Fajnie by było jeszcze, gdyby po koncertach można było posłuchać i pobawić się w klubie festiwalowym przy takich dźwiękach jak click/dub/minimal/microhouse:)) Taką muzykę można było w zeszłym roku usłyszeć w starym komisariacie MO...No właśnie, a czy w tym roku będą grać "milicjanci"?

bebe

Post 14 lip 05, 14:41

oj tak w komisariacie było pięknie i ten fantomas nieźle wkomponowywał sie w całą tę muzyczna otoczke
a propos to brakuje mi właśnie chłopaków z robota no i pana fisza oczywiście ;-)
ale wielkie dzięki za tymona, loco star i trzaske (rezydent ? :-))

XYZ

Post 15 lip 05, 13:52

Właśnie, ja też w tej sprawie - czy będzie funkcjonować komisariat, czy wszyscy spragnieni całonocnej zabawy będą skazani tylko na namiot?

nossorozhec

Post 16 lip 05, 23:03

Ja w tym roku planuje spać pod namiotem:) Taka całonocna zabawa pod namiotem mi bardzo odpowiada:)) tylko kiedy się wyśpię?:)

Propos nieobecnych, to mogliby ludzie z pobliskiego Skoczowa wpaść choćby na jedną imprezę do Cieszyna, mówię tu oczywiście o Mik! Musik.!. W zeszłym roku grali również w komisariacie i Dobrze było:)

Freak_lodz

Na forum od:

Post 17 lip 05, 9:53

ave_Adore napisał(a):freak_lodz napisał:

a jeszcze jak jest z Myslowic....to juz totalne Myslovitz... hahhaha

maj Dir, kto by sie kierował opinią recenzentów..trzeba samemu poznawac i tworzyc własne sądy.. :P
P.S. a Biblioteka czeka :D

Tak tak juz napisalam:P w tej sprawie na pw!
Say what you mean
Mean what you say
Say what you feel
Feel what you say

georgie

Na forum od:
2 maja 05, 23:43

Post 17 lip 05, 11:17

Delons nie jest dla wszystkich.Poczytajcie sobie o nich,moze dowiedzielibyscie sie ze ich poczatki siegaja daleko przed Myslovitz.Trudno sie tez spodziewac ze dzieciaki zajarza teksty ktore sa pisane przez kolesia ktory jest srednio o 20 lat starszy od Was tutaj piszacych.Tu trzeba lat,dystansu i troche obycia.Jak zaczniecie słuchac nie tylko to co jest w MTV lub Trojce nawet,to bedziecie mogli powiedziec ze macie pojecie skad Delons czerpia inspiracje.PS.Bo kto z Was słyszal np Lambchop?He he.....

ave_Adore

Na forum od:

Post 17 lip 05, 11:50

słuchajac Kazika, Lady Punk, Moskwe, Dezertera, Zielone Zabki etc, nie mam problemu aby odczytac ich przesłanie. Nawet dzis. Wedle Twoich słów, powinno byc inaczej, no bo przepasc pokoleniowa jest duuuzaa :] ..jest inaczej. Te teksty sa uniwersalne, mimo, ze pisane lat temu wiele.

P.S. nie chce byc "wszystkimi". Generalizacji mowie stanowcze NIE :P

pozdrawiam.

georgie

Na forum od:
2 maja 05, 23:43

Post 17 lip 05, 12:09

Nie...Zaczyna sie...:)
Mi chodzi tylko o Delons.Dajmy im spokoj,na naszym ubogim rynku to cud ze cos takiego sie udało wydac.Nikt nie jest zmuszany do ich sluchania i ogladania przeciez.Teksty Jałowieckiego wymagają troche od odbiorcy.Albo sie to komuś podoba,albo nie.Dla mnie stwarzaja mnogosc interpretacji,czyli to co lubię.Osobna sprawa to jest to jak wielu osobom przeszkadza mysłowicka scena.Jest specyficzna.Jak Seattle,Manchester itd.Oczywiscie wszystko na skale proporcjonalna do wielkosci w/w :)).Powtarzam:nikt nie nie zmusza do ich słuchania!

ave_Adore

Na forum od:

Post 17 lip 05, 12:28

i dobrze, wyraziłam swoja opinie :) moim celem nie jest wszczynanie jakis dysput. Raczej chodzi mi to, ze generalizujesz..

pozdrawiam!

kg
NH-Kreator

Na forum od:

Post 17 lip 05, 17:51

bebe napisał(a):oj tak w komisariacie było pięknie i ten fantomas nieźle wkomponowywał sie w całą tę muzyczna otoczke
a propos to brakuje mi właśnie chłopaków z robota no i pana fisza oczywiście ;-)
ale wielkie dzięki za tymona, loco star i trzaske (rezydent ? :-))

Nie da sie wszystkiego zmieścić :) jest 18 koncertów nie licząć muzyki klubowej
ERA NOWE HORYZONTY

Poprzednia strona

Powrót do 5. - Przed FF NH 2005