Program muzyczny

Dyskusje o programie 5. Festiwalu Era Nowe Horyzonty. Zapowiedzi wydarzeń filmowych, muzycznych i innych. Komentarze uczestników.
Sylvix

Na forum od:
5 lut 05, 19:39

Post 27 mar 05, 0:10

sesese napisał(a):google sie kłania :D

Radio Jazz
WSCHODNIE TRIADY
wtorki, godz. 22.00, prowadzenie: Marcin Witkowski
W naszej opinii bezdyskusyjnie jedna z najciekawszych audycji w polskim eterze. Jazz japonski, awangarda... muzyka ktorej nie znacie. "Wschodnie Triady" to audycja tylko dla jazz fanów z otwartymi głowami. Jazz japoński, awangarda około-jazzowa, noise, nowa eksperymentalna elektronika, muzyka postindustrialna. (...) W powodzi wszechobecnej antenowej chały i tandety, oraz muzyki tak łatwo strawnej, że aż wywołującej odruchy wymiotne, "Wschodnie Triady" to rzadka okazja zmierzenia się z muzyką radykalną, trudną i nieokiełznaną, nie tolerującą barier i podziałów.

Wtorki o 23.00!
Audycji najprawdopodobniej nie będzie ponieważ większość autorskich programów została usunięta z JR, ale jeszcze jest więc polecam!
http://chwilami.pl/jazz/

sesese

Na forum od:
29 sty 05, 11:54

Post 27 mar 05, 6:16

no tak.... moje google mnie zawiodły :)
ja tam jak słucham to radio Flash, w stolycy znane bardziej jako 94.fm , ale czasem jak mnie cos zlapie na Jazzik to i owszem...
pozdrowki

Gość

Post 28 mar 05, 22:28

wiecie co mi się marzy: pj harvey :D - zwłaszcza, że było tak blisko jej przyjazdu do polski :(

Sylvix

Na forum od:

Post 28 mar 05, 23:00

Anonymous napisał(a):wiecie co mi się marzy: pj harvey :D - zwłaszcza, że było tak blisko jej przyjazdu do polski :(

Tak to super pomysl.
Mnie się marzy Morcheeba, Portishead, Nick Cave, Radiohead i dużo innych, eh... życie!

Yellowe

Na forum od:
18 mar 05, 17:24

Post 29 mar 05, 0:24

A co, niech U2 zagra specjalny koncert w Cieszynie!!!

sesese

Na forum od:
29 sty 05, 11:54

Post 29 mar 05, 5:45

tak.... i Aerosmith jako support :D

Hal

Na forum od:
19 mar 05, 11:55

Post 29 mar 05, 13:18

No bez przesady.....
No ale Cinamatic Orchestra to juz bliższe marzenie

ave_Adore

Na forum od:
21 lut 05, 14:29

Post 29 mar 05, 17:28

a moze powstałaby juz lista własciwa zespołów, które zaszczyca swoja obecnosc w Cieszynie?

skończyłyby sie domysly :>
mysl dnia: to jest afirmacja seksu w kiblu?..po lekturze Pianistki..

kokabaku

Na forum od:
28 gru 04, 18:35

Post 31 mar 05, 18:21

kg!

Z tym jazzem w 10 to serio???!!!
lubię kawę

wiechu

Post 2 kwi 05, 18:26

Mam taki pomysł, wszędzie widzę Możdżer, Możdżer, to już się niesmaczne robi. Ale jakby tak skrzyknąć chłopaków z Miłości żeby dali wspólny koncert, to byłaby uczta i wydarzenie roku. Jeśli nie, to przynajmniej Tymański, ale z Yass Ensemble a nie z tranzystorami bo to sieczka jest.

Z niezależnych propozycji jakie tu padły bez odzewu: Ludzie (Peepol), Mitch&Mitch - charyzma Macia Moretti plus bezkompromisowa zabawa gatunkami plus dawka humoru to się wyśmienicie sprawdzi w namiocie festiwalowym, widziałem na żywo i polecam.

Sylvix

Na forum od:

Post 2 kwi 05, 19:24

wiechu napisał(a):Mam taki pomysł, wszędzie widzę Możdżer, Możdżer, to już się niesmaczne robi. Ale jakby tak skrzyknąć chłopaków z Miłości żeby dali wspólny koncert, to byłaby uczta i wydarzenie roku. Jeśli nie, to przynajmniej Tymański, ale z Yass Ensemble a nie z tranzystorami bo to sieczka jest.

Czy ktoś wspominał o Sławku Jaskółke? Dla mnie jego muzyka jest 100 razy lepsza od całego Możdzera!
:)

john

Post 3 kwi 05, 16:26

ja chce agressivy 69 !!!!

kokabaku

Na forum od:
28 gru 04, 18:35

Post 3 kwi 05, 21:33

Sylvix, ale JaskUłke już był, w tamtym roku...a Możdżera ,oprócz tego że jest "wszędzie,wszędzie" jeszcze w Cieszynie nie było:)
lubię kawę

La Montana Sagrada

Na forum od:
4 mar 05, 19:32

Post 4 kwi 05, 14:09

Może by tak najpierw o zdanie zapytać Możdżera??
Kocham Cieszyn

Sylvix

Na forum od:

Post 4 kwi 05, 15:08

La Montana Sagrada napisał(a):Może by tak najpierw o zdanie zapytać Możdżera??

Zapytajmy też o zdanie Keitha Jarretta :) :)
Ostatnio edytowano 4 kwi 05, 15:26 przez Sylvix, łącznie edytowano 1 raz

Gość

Post 4 kwi 05, 15:09

Hal napisał(a):No bez przesady.....
No ale Cinamatic Orchestra to juz bliższe marzenie

jeżeli byłoby the cinematic...to jade tam juz dziś

tomasz

Na forum od:
3 kwi 05, 21:47

Post 4 kwi 05, 15:15

Anonymous napisał(a):
jeżeli byłoby the cinematic...to jade tam juz dziś

nie zalogowałem się :(

cabiria

Post 5 kwi 05, 8:39

wydaje mi sie ze podchodzac realistycznie do programu muzycznego mozna postawic na kilka mlodych zespolow (uwazam ze lili marlene to trafny wybor) publike ucieszy husky albo oszbiarak bo to ma zawsze dobry odbior powinno jeszcze znalezc sie miejsce dla smoliko i marysio poodbnych....no to chyba ania dabrowska bo myslovitz i ckod juz wyeksplatowane do cna po latach ubieglych / a jakie art atrakcje na ten rok sa przewidywane?mozna takze postawic na koncerty ktore w roku ubieglym byly az nazbyt pochowane po komisariatach itp (nalezala im sie wieksza publika..)

joasia

Na forum od:
3 lut 05, 11:07

Post 5 kwi 05, 9:10

wiechu napisał(a):Z niezależnych propozycji jakie tu padły bez odzewu: Ludzie (Peepol), Mitch&Mitch - charyzma Macia Moretti plus bezkompromisowa zabawa gatunkami plus dawka humoru to się wyśmienicie sprawdzi w namiocie festiwalowym, widziałem na żywo i polecam.

ile ludzi,tyle opinii- wiadomo.ja byłam na koncercie Mitch&Mitch w Stodole i cóż-owa dawka humoru o której wspominasz jest rzeczywiscie zabawna,ale na króką metę (czyt.2-3 piosenki) po czym cała zabawa robi się raczej żenująca.i moim zdaniem to nie jest zespół, który nadaje sie do namiotu festiwalowego,ale oczywiscie moge sie mylić.

Mattatijjah

Na forum od:
10 lut 05, 18:09

Post 8 kwi 05, 21:10

no przepraszam koleżanko Joasiu, ale pozwolę sobie się z Tobą nie zgodzić :)
oprócz tego, że Mitchowie to świetny kabaret, to są też nieźli muzycznie. nie wiem, gdzie byłaś, kiedy grali na bis tą rozbudowaną kompozycję z cytatami muzycznymi z Maanamu :) to było niesamowite i choćby dla tego kawałka warto ich zobaczyć. poza tym na scenie ciągle się coś działo, zamieniali się miejscami wokaliści i instrumentaliści, każdy miał swój ciekawy styl - nie nudziłem się nawet przez chwilę :)
naprawdę WARTO zobaczyć ten projekt, nawet jesli nie w Cieszynie, to gdziekolwiek indziej jak będzie tylko okazja.

poza tym ja dalej będę po cichu lobbingował za Lao Che. właśnie wydali nową płytę, nawet ją sobie kupiłem i jestem zachwycony :)
żeby bardziej zachęcić do tych chłopaków to zapraszam do odsłuchania kilku ich kawałków z oficjalnej strony:
http://www.laoche.art.pl/index.php?opcja=muzyka
['] - ENH Cieszyn (2002 - 2005)

... może dam szansę Wrocławowi.

ave_Adore

Na forum od:

Post 9 kwi 05, 16:20

Mikołaj Trzaska..bowiem, propozycje(?) musza byc do zrealizowania :D swietny saksofonista, a jego płyta (nanjowsza..Danziger Stassenumsik) jest naprawde dobra.. wyciszony saksofon, pulsujacy energią kontrabas i szumiąca perkusja..

Nine inch nails gra w Berlinie, a mnie tam nie bedzie...o ja niewierna :P

La Montana Sagrada

Na forum od:

Post 11 kwi 05, 14:46

trzaska ok tylko bez beatników (znacie płyte trzaski i świetlickiego)??? nie to zeby była zła, ale ja jej sie po prostu boję
Kocham Cieszyn

ave_Adore

Na forum od:

Post 11 kwi 05, 19:37

znamy :>

mm

Post 20 kwi 05, 15:36

Popieram pomysł występu młodych, początkujących artystów. Dla nich jest to możliwość zaprezentowania swoich dźwieków przed szerszą publicznością. Dla publiczności jest to możliwość poznania :-) "nowych horyzontów" muzycznych! Jestem za Lili Marlene, Twisterellą, Penny Lane... jak widać w powyższych wypowiedziach - takich młodych artystów, którym warto dać szansę jest wielu.
Pozdrawiam wszystkich wielbicieli festiwalu! :-)

kg
NH-Kreator

Na forum od:
31 sty 05, 11:28

Post 20 kwi 05, 22:53

to dobry pomysł. Też tak trochę myślimy. W tym roku będzie też trochę mniej znanych młodych zespołów
7. Międzynarodowy Festiwal Filmowy
ERA NOWE HORYZONTY
Wrocław, 19-29 lipca 2007

mm

Post 21 kwi 05, 14:02

To świetnie! Bardzo się cieszę, że istnieje taka impreza, gdzie mogę zaspokoić moje dwie wielkie pasje - muzykę i film! W tamtym roku było naprawdę niesamowicie! Do zobaczenia w tym roku!

a69

Post 23 kwi 05, 18:45

dajcie agressive 69!

Tom

Post 23 kwi 05, 21:47

uważam, ze winniśmy dac sobie spokój z mrzonkami typu bjork, czy radiogłowi.
Poprę tu pomysł związany z Kombajnem, ale i po wydaniu nowej płyty Fisz envee zabrzmiałby z pewnością znów cudnie, jak w roku ubiegłym.

ave_Adore

Na forum od:

Post 24 kwi 05, 10:11

sasasasas:D ale kazdy zdaje sobie sprawe, ze to pobozne zyczenia, a propos Radiohead etc :P

La Montana Sagrada

Na forum od:

Post 24 kwi 05, 17:24

A co byście powiedzieli na Vavamuffin??
Kocham Cieszyn

ave_Adore

Na forum od:

Post 26 kwi 05, 17:40

powiem Ci po Juwenaliach w Łodzi.. :D

Mattatijjah

Na forum od:

Post 26 kwi 05, 20:47

a ja mogę powiedzieć już teraz.
jak do tej pory widziałem ich trzy koncerty, i na każdym bardzo dobrze się bawiłem tak samo zresztą jak reszta osób, które zazwyczaj tłumnie przychodzą na ich koncerty. warto ich zobaczyć i sobie popląsać :)
mają swoje fajne kawałki, ale miszczem jest ich wersja
eye of tiger" (wiecie, z Rockiego :) ). po prostu rozwala i nosi po ścianach :D OGIEŃ! :)

Whisper

Na forum od:
19 lut 05, 12:36

Post 29 kwi 05, 0:32

DELONS !!! :D

noi ta Masha Qrella wciąż mi spokoju nie daje...

mm

Post 29 kwi 05, 12:18

DELONS DELONS DELONS!!!!
MASHA MASHA MASHA!!! Masha lubi Polskę, więc pewnie chetnie się pojawi na takim fajnym wydarzeniu :-))!!

Whisper

Na forum od:
19 lut 05, 12:36

Post 29 kwi 05, 13:19

właśnie, w końcu z Niemiec ma blisko :D poza tym byłaby to dobra promocja dla jej nowej płyty, może wpadłaby tym chętniej :D
no i pewnie znalazłoby się sporo chętnych na taki koncert :)

heh, Patrick Wolf? :} chyba bym umarła ze szczęścia, a on bardzo lubi Meredith Monk podobno co by dawało jakieś szanse na przybycie :P

no ale nie przeginam, gdyby była Masha i tak byłabym strasznie szczęśliwa :)

saipha

Post 29 kwi 05, 13:43

delons, lili marlene, negatyw

no a jesli juz tak spełniacie wszystkie marzenia to ja poproszę muse i archive :P

A*

Na forum od:
29 sty 05, 15:55

Post 29 kwi 05, 14:46

saipha napisał(a):delons, lili marlene, negatyw

no a jesli juz tak spełniacie wszystkie marzenia to ja poproszę muse i archive :P

Oj, Archive świetnie grają i świetnie brzmią.

Tetsuo

Na forum od:
3 mar 05, 0:26

Post 29 kwi 05, 20:00

a może uda się ściągnąć jakieś czeskie zespoły.

Ja proponuje Vypsana Fixa - rockowy zespół, który grał na kilku koncertach w Polsce z Heyem.
A także zespół Zlodieji Usi, grali kilka dni temu w Cieszynie na Kino na granicy i wywarli na mnie pozytywne wrażenie, na kg i Panu Romanie chyba też (a może nie).

Mattatijjah

Na forum od:

Post 29 kwi 05, 23:49

a ja będę nudny jak flaki z olejem, i powtorzę, że najlpsze pod względem muzycznym, co mogłoby się na tym festiwalu przytrafić to... LAO CHE! :D

byłem dzisiaj na ich koncercie i bez żadnego ściemniania powiem, że tak dobrze nie bawiłem się od zeszłorocznego koncertu Zion Train. a od tego czasu zaliczyłem z 15 mniejszych lub większych koncertów, więc wiem co mówię :)
ci kolesie nie tylko grają inteligentnie, ale z prawdziwym wykopem (jak trzeba przyłoić to robią to naprawdę skutecznie - to pierwszy zespół od naprawdę długiego czasu, który zmusił mnie swoją muzyką do pogo =]), jak trzeba to mogą też grać bardzo delikatnie i nastrojowo. no i rzecz najważniejsza - wokal. ten koleś wymiata, nie dość, że świetnie śpiewa, to jeszcze umie nadać tym piosenkom takiego aktorskiego wymiaru. przy czym ja tak normalnie to nie lubię "piosenki aktorskiej" (if ya know what I mean :) ) więc to, że on potrafi to zrobić tak, żeby nie było obciachu, to jest naprawdę duża sztuka :)

może to chaotyczne wszystko, ale jestem po prostu naładowany niesamowicie pozytywną energią i gdzieś musiała ona znaleść ujście ;)
może siła i szczerość tego posta skłoni Organizatorów do zastanowienia się nad Lao Che :) chociaż już trochę późno...
no ale w każdym razie namawiam każdego forumowicza do zobaczenia występu tych chłopaków - WARTO WARTO WARTO! :D

georgie

Na forum od:
2 maja 05, 23:43

Post 3 maja 05, 10:19

Pragnę zwrócić uwagę na kolejny zespół z Mysłowic - Twisterella. Własnie ukończyli demo dostępne we fragmentach na ich stronie www.twisterella.art.pl. Są tam też mp3 z koncertu jaki zagrali niedawno w Stodole supportując Myslovitz.

husky

Na forum od:
5 lut 05, 12:34

Post 3 maja 05, 10:56

the music.. wystarczy ich porwać z heineken open'er festival :D
"Finally We Are No One"

mm

Post 4 maja 05, 14:57

popieram kandydaturę Twisterelli! Młodzi, zdolni, kochają grać!

saipha

Post 5 maja 05, 15:07

nie no... jednak w mysłowicach sa lepsze zespoły niż twisterella... chyba że wokaliste sie wymieni :mrgreen:

georgie

Na forum od:

Post 5 maja 05, 16:48

W Twisterelli wokalista jest nowy od roku, więc to już zupełnie inny zespół, życzyłbym wieu zespołom frontmana o takiej barwie głosu :)

georgie

Na forum od:

Post 5 maja 05, 16:51

... a na basie gra Błażej Nowicki, ex - Negatyw :D

husky

Na forum od:
5 lut 05, 12:34

Post 5 maja 05, 21:52

KOmbajn do zbierania kur z forum pyk po Cieszynie :D no taki zespół :p co Wy na to ?
"Finally We Are No One"

kg
NH-Kreator

Na forum od:

Post 6 maja 05, 19:59

kokabaku napisał(a):kg!

Z tym jazzem w 10 to serio???!!!

serio!
ERA NOWE HORYZONTY

kg
NH-Kreator

Na forum od:

Post 6 maja 05, 20:01

kokabaku napisał(a):Sylvix, ale JaskUłke już był, w tamtym roku...a Możdżera ,oprócz tego że jest "wszędzie,wszędzie" jeszcze w Cieszynie nie było:)

Leszek był w Cieszynie dwa lata temu - Grał do Nosferatu Murnaua i Psa Andaluzyjskiego Bunuela
ERA NOWE HORYZONTY

kg
NH-Kreator

Na forum od:

Post 6 maja 05, 20:04

Tetsuo napisał(a):a może uda się ściągnąć jakieś czeskie zespoły.

Ja proponuje Vypsana Fixa - rockowy zespół, który grał na kilku koncertach w Polsce z Heyem.
A także zespół Zlodieji Usi, grali kilka dni temu w Cieszynie na Kino na granicy i wywarli na mnie pozytywne wrażenie, na kg i Panu Romanie chyba też (a może nie).

pozytywne a nawet w naszym biurze prasowym mają prawdziwego fana. Kompletnie porabany zespół i totalnie surrealistyczny. oważnie się nad nimi zastanawiamy
ERA NOWE HORYZONTY

kg
NH-Kreator

Na forum od:

Post 6 maja 05, 20:06

w przyszłym tygodniu ogłaszamy już częściowy program muzyczny
ERA NOWE HORYZONTY