Kino Indyjskie na Festiwalu

Dyskusje o programie 5. Festiwalu Era Nowe Horyzonty. Zapowiedzi wydarzeń filmowych, muzycznych i innych. Komentarze uczestników.
kg
NH-Kreator

Na forum od:
31 sty 05, 11:28

Post 18 mar 05, 19:46

W tym roku z serii cykli prezentujących mało znane w Polsce kinematografie, zaprezentowana zostanie PANORAMA KINA INDYJSKIEGO
szczególy na http://www.cieszyn2005.eranowehoryzonty.pl/aktualnosci.php?identyfikator=7f108bcca60c75e
Obrazek
Ostatnio edytowano 23 mar 05, 20:55 przez kg, łącznie edytowano 1 raz
7. Międzynarodowy Festiwal Filmowy
ERA NOWE HORYZONTY
Wrocław, 19-29 lipca 2007

ave_Adore

Na forum od:
21 lut 05, 14:29

Post 20 mar 05, 20:26

Hurra!! Lubie takie klimaty, gdize opera mydlana przeplata sie z bajkowoscią:) a kino indyjskie tym sie charakteryzuje..i te wciagajace rytmy..muzyczne:D mozna wpasc w trans....nie dziwie sie Krisznowcom i tego, ze powtarzaja jak mantre: harry Krishna..hary rama!! haaahahah:)

Jakub Duszyński

Na forum od:
23 mar 05, 14:31

Post 21 mar 05, 18:55

Kilka słów tytułem wstępu o sekcji „W stronę Indii”, w ramach której postaramy się przybliżyć Wam kino tego olbrzymiego subkontynentu, kino wielu języków i wielu religii. Siłą rzeczy (ze względu na olbrzymią skalę zjawiska) będzie to tylko wycinek, obraz kinematografii z lotu ptaka... Chcielibyśmy pokazać różnorodność, a także pewną drogę, ewolucję, którą przeszły filmy z Indii. Dlatego też w ramach sekcji będziecie mogli obejrzeć filmy klasyczne, zaliczane do kanonu tamtejszego kina (np. wspaniały „Pathar Panchali” Raya), powstałe kilka lat po uzyskaniu przez Indie niepodległości. Zależy nam na przedstawieniu takich osobowości reżyserskich, jak Guru Dutt, czy Raj Kapoor , reżyserów (a za razem aktorów), którzy w połowie zeszłego wieku zdefiniowali popularne kino indyjskie. Nie zabraknie również wielkich autorów, czasem już nieco zapomnianych stylistów tamtejszego kina: przede wszystkim Satyajit Ray (na wieść o jego śmierci Akira Kurosawa podobno powiedział: „Dla mnie to tak jakby dla kina zaszło słońce.”), Mrinal Sen, czy Ritwik Ghatak. W ramach historycznej części indyjskiej sekcji pokażemy około 6 filmów, tak aby następnie filmową ścieżką doprowadzić Was do bardziej współczesnych czasów: przybliżyć filmy fabularne i dokumenty prezentowane oraz nagradzane w ostatnich latach na światowych festiwalach (m.in. słynny „Salaam Bombay” Miry Nair, czy zaproszone do udziału w festiwalu w Sundance kontemplacyjne „Journeys and Conversations” Arvinda Sinhy). Kontrapunktem dla części historycznej, a także prezentacji najciekawszych reżyserskich osobowości, będzie oczywiście pełne śpiewu i tańca Bollywood. Staramy się, aby „masala movies” z Bollywood łączyła postać największego gwiazdora średniego pokolenia Indii: Shah Rukh Khana, którego wielu z Was pamięta z „Czasem słońce, czasem deszcz” (filmowy starszy brat).
Pozdrawiam Was bardzo serdecznie i jestem ciekaw Waszych uwag...
Jakub

adas

Post 22 mar 05, 17:32

juz za niecale 3 tygodnie wyruszam osobiscie zmierzyc sie z kinematografia indyjska na ich terenie:))) bede tam niecaly miesiac ale mam nadzieje, ze uda mi sie zobaczyc choc pare kilkugodzinnych dziel:)...oczywiscie w Cieszynie, po raz 4 zjawie sie na pewno. pozdrawiam wszystkich pozytywnie zakreconych

Jakub Duszyński

Na forum od:

Post 23 mar 05, 14:25

Dobra wiadomość dla wielbicieli Bollywood. Będzie film Devdas, wielki przebój z SRK, o którym wielu z Was słyszało (miał swoją światową premierę w Cannes). Na wielkim ekranie robi spore wrażenie. jeśli ktoś z Was oglądał filmy z Bolywood, które z nich uważacie za naj..naj..naj..absolutnie wyjątkowe.
Pozdrawiam Wszytskich,

A*

Na forum od:
29 sty 05, 15:55

Post 24 mar 05, 13:20

No to już wiem, który cykl będzie moim ulubionym :). Na pytanie pana Jakuba odpowiedzieć nie mogę, wszak widziałam tylko K3G, ale absolutnie mnie zachwycił.

Say 'shava shava' :D

Jakub Duszyński

Na forum od:

Post 1 kwi 05, 13:47

Czy ktoś z Was widział jakieś filmy Mani Ratnama? Np. Dil se (ze wspaniałą muzyką AR Rehmana)? To Bollywood, który powstał z dala od Bollywoodu. Choć występuje SRK (Shah Rukh Khan dla "niewtajemniczonych"), ale film mniej landrynkowy, temat poważny (terroryzm, napięcia w Indiach związane z wielością wyznań, zakazana miłość). Aha, i jeszcze jedno - usłyszałem o tym filmie w pewnym małym hinduskim sklepiku w Toronto, gdzie kompletowałem kolekcję filmów z Indii. Weszła pewna kobieta i spytała sprzedawcy, gdzie znajdzie film z tą słynną "piosenką na pociągu". "Aaa, Chaiyya-chaiyya..." odpowiedzial sprzedawca. DVD niestety w sklepie nie było, ale zapamiętałem tytuł filmu. Minęło wiele tygodni i znalazłem pewnego grudniowego dnia w Bombaju DVD z filmem "Dil se". "Chaiyya-chaiyya" jest teraz na mojej wewnętrzej "play liście" w mózgu, przylgnęła i nie chce ucichnąć. To piosenka i numer taneczny, który mnie zachwycił - SRK tańczący na dachu jadącego pociągu w towarzystwie dziesiątek tancerzy... "Dil se" powstało przed "Tańcząc w ciemnościach", gdzie Bjork śpiewała "I've seen it all..." (także jadąc pociągiem). Wierzcie mi, jeśli nie widzieliście SRK śpiewającego na dachu pociągu "Chaiyya Chaiyya" to nie widzieliście jeszcze wszytskiego... Piszę o tym, bo oczywiście postaramy się sprowadzić dla Was ten film do Cieszyna, tak byście i Wy mogli wsiąść do tego pociągu...

Pozdrawiam,
Jakub

adas

Post 4 kwi 05, 9:36

oczywiscie, ze slyszalem: 'chaiyya - chaiyya', cos niesamowitego! filmu jeszcze nie widzialem, ale w zwiazku ze zblizajacym sie wyjazdem do Indii jestem pelen optymizmu, ze go tam zakupię:)...ech, już nie mogę doczekać sie festiwalu...

La Montana Sagrada

Na forum od:
4 mar 05, 19:32

Post 4 kwi 05, 14:05

Na Ale Kino "Kraj bez kobiet" Manish Jha

http://www.alekino.pl/cgi-bin/alekino/f ... z%20kobiet
Kocham Cieszyn

kokabaku

Na forum od:
28 gru 04, 18:35

Post 6 kwi 05, 10:05

Czytam i zazdroszczę znajomości tematu... wszystkie zachwyty forumowe brzmią tak autentyncznie, że już nie mogę się doczekać, kiedy zobaczę coś oprócz "Czasem słońce...". Pozdrawiam indyjsko zakręconych:)
lubię kawę

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 7 kwi 05, 12:45

Czy Devdas to nie byl czasem ten dramat romantyczny, w którym kochankowie ukrywaja sie we Wloszech ( tak naprawde to w Budapeszcie, "Wlosi" mówia po wegiersku), podobno jest wspanialy
MK

eMWu

Post 7 kwi 05, 18:05

Jestem ciekaw ile filmów z tych 20 to bedą filmu "Bollywoodowe". Wiadomo już?

Gość

Post 9 kwi 05, 9:51

a wiadomo kiedy one bede puszczane..? bo ja tylko na nie chce przyjechac do cieszyna ;)

karuwaki

Post 17 kwi 05, 21:33

devdas to dramat romantyczny, ale bohaterowie nie opuszczaja raczej Indii; to film o powrocie do domu i tym co tam czyha na mlodego czlowieka - zobowiazaniach wobec rodziny, posluszenstwie i niespelnionej milosci, ale nade wszystko to o upadku czlowieka, ktory nie potrafi pogodzic sie z losem... W telegraficznym skrócie ;)

Panie Jakubie, rozumiem, ze festiwal nie bedzie mial sensu bez Kal ho naa ho, nieprawdaz? Osobiscie sugerowalabym jeszcze rozpatrzenie kwestii Yuvy, bo to bardzo dobrze zrobiony film, choc politykujacy... I tu tez tez muzyke robil A.R.Rahman :)
Ale prawdziwa zagadka ostatnich miesiecy jest dla mnie Black - dramat z A. Bachchianem i R.Mukherjee, jestem ciekawa wyniku ich wspolpracy. I nie wiem kiedy bede miala okazje ja rozwiazac...
pozdrawiam

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 18 kwi 05, 12:28

Slyszlaam wiele dobrego o Paper flowers (nowa wersja Blekitnego aniola von Sternberga), czy bedzie on moze na festiwalu?
MK

adas

Post 23 kwi 05, 17:25

koniecznie 'Kaal' zrobiony przez Shak Rukh Khana i Karana Johara (to ten od 'czasem slonce...') - premiera bedzie w maju, wiec jest szansa go sciagnac (na razie widzialem fragmenty i sa obiecujace:)) oraz nowt film z Amitabhem Batchchanem- 'Waqt' - obyci w temacie hindusi mowia, ze to rola zycia Big B, plus swietna muzyka Anu Malika.
to byloby na razie tyle wiesci z Bombaju...pozdrawiam i do zobaczenia w Polsce

karuwaki

Na forum od:
17 kwi 05, 21:39

Post 24 kwi 05, 8:31

Jeśli jesteśmy przy najnowszych filmach SRK to czemu nie "Paheli", film o duchu, gdzie SRK gra podwójną rolę, ten film też ma mieć niedługo premierę...

gosz

Na forum od:
12 maja 05, 18:05

Post 12 maja 05, 19:11

ja ze swojej strony panie Jakubie bym bardzo goraco proponowala przede wszystkim dwa hity bolly ktore ostatnio mialam okazje obejrzec (jeden mam na originalnym dvd:D): koi mil gaya - o niebieskim ufoludku z hrithikiem roshanem oraz main hoon na - kino akcji terroryzm komedia romantyczna etc w jednym, z SRK i preity zinta,aaaaaaaaaaach!
obydwa kroluja w moim serduszku:D
i mam pytanie - czy bedzie mozna zobaczyc jakies starocie z amitabhem bachchanem (Big B) w stylu 'sholay' ???

gosz

Na forum od:

Post 12 maja 05, 19:13

zobaczyc kaal i paheli to niewatpliwie moje marzenie ale z uwagi na to ze to sa nowosci obawiam sie ze szanse nieduze...:(

Elatus

Post 12 maja 05, 23:23

Ooo, MAIN HOON NA zdobyłam niedawno w strasznej jakości (obraz skacze przez cały film) i marzę o tym, żeby zobaczyć go w Cieszynie. A najlepiej mieć na DVD...
Rewelacja.

gosz

Na forum od:

Post 12 maja 05, 23:33

Elatus napisał(a):Ooo, MAIN HOON NA zdobyłam niedawno w strasznej jakości (obraz skacze przez cały film) i marzę o tym, żeby zobaczyć go w Cieszynie. A najlepiej mieć na DVD...
Rewelacja.

ja mam na divx w jakosci calkiej porzadnej:))
no i moim najszczerszym marzeniem byloby zobaczyc na duzym ekranie:D
film jest rewelacyjny!!!
a na dvd w cud jakosci mam lakshye k3g wspomniane koi mil gaya oraz baazigara (na takie rarytasy - SRK jako niecny morderca o podwojunej tozsamosci obawiam sie ze nie ma co liczyc - heh w sciezce dzwiekowej dr alban i kajol marzy o SRK jako zorro na koniu...)

Elatus

Post 13 maja 05, 7:58

gosz napisał(a):
ja mam na divx w jakosci calkiej porzadnej:))
no i moim najszczerszym marzeniem byloby zobaczyc na duzym ekranie:D
film jest rewelacyjny!!!
a na dvd w cud jakosci mam lakshye k3g wspomniane koi mil gaya oraz baazigara (na takie rarytasy - SRK jako niecny morderca o podwojunej tozsamosci obawiam sie ze nie ma co liczyc - heh w sciezce dzwiekowej dr alban i kajol marzy o SRK jako zorro na koniu...)

Pozazdroscić...
Też bym chciała.
W Lakshyi jest cudowna scena taneczna Main Aisa Kyoon Hoon...
Może po Cieszynie nastąpi jakiś wysyp bollywoodzkich filmów - w kinach i na DVD.
Panie Jakubie, liczymy na Pana!

gosz

Na forum od:

Post 13 maja 05, 13:11

Pozazdroscić...
Też bym chciała.
W Lakshyi jest cudowna scena taneczna Main Aisa Kyoon Hoon...
Może po Cieszynie nastąpi jakiś wysyp bollywoodzkich filmów - w kinach i na DVD.
Panie Jakubie, liczymy na Pana![/quote]

ja sie podpisuje pod tym!
zawsze moge uzyczyc moich skarbow jak sie spotkamy w cieszynie (np nagrac) etc
no i wlasnie - moj kolega widzial baazigara na rosyjskiej telewizji!!!
szkoda ze tak trudno dorwac te filmy:(

Elatus

Post 13 maja 05, 14:49

No to wezmę czyste płytki Do Cieszyna! ;-) Za Lakshye i Main Hoon Na byłabym bardzo wdzięczna!
A... Więc to był Baazigar... Mam ostatnią godzinę na wideo, natrafiłam i zaczęłam nagrywać. I zepsuło mi się wideo. Ale dziś je odebrałam i zaraz obejrzę!

Elatus

Post 13 maja 05, 16:18

A nie, to nie Baazigar, to Dil Aashna Hai. Jeden z pierwszych filmów SRK, raczej nie najwyższych lotów. Zatem uśmiechnęłabym się o też Baazigar...
:-)))

teluk

Na forum od:
11 cze 05, 16:28

Post 11 cze 05, 16:52

"Czasem słońce, czasem deszcz" - straszny rozrzut ma ten film! Cieszę się, że na ENH będzie kino indyjskie, bo Indie - to dosyć istotny temat obecnie, są 4. potęgą gospodarczą i ścigają Chiny, jeśli chodzi o liczbę ludności! To jest tak różnorodny kraj, że te filmy powinniśmy oglądać, ile wzlezie!

joasia

Na forum od:
3 lut 05, 11:07

Post 14 cze 05, 7:23

maria bielsko

Post 20 cze 05, 9:51

kocham indyjskie kino - :-)) chciałabym aby w naszych kinach tez byla atmosfera jak w indiach w kinie :-)

niestety w lipcu pracuje i nie dam rady zalatwic sobie wolnego aby obejrzec te filmy mam tylko wielkaaaaa nadzieje ze bedzie mozliwosc obejrzenia ich wieczorami wtedy bede z pelnym gazem jechac obejrzec ten cykl arano do pracy powrot :-))

prosze nie zapominajcie o tych ktorzy parcuja i moga isc na festiwal tylko wieczorami!!!!!! pozdrawiam z Bielska

Powrót do 5. - Przed FF NH 2005