4. FF Era Nowe Horyzonty

Archiwalne posty ze starego forum FF Nowe Horyzonty. Forum zamknięte.
newdem

Post 17 lip 04, 23:00

a ja wyslalem list do Pana Romana Gutka na priv (a wlasciwe prod) :) pozdarwiam wszystkich

eMWu

Post 17 lip 04, 23:05

MK:wiesz ile filmów mnie nurtuje?:)bardzo dużo:)wybiorę się pewnie na ten film.Nie wiedziałem że Moretti robił kino polityczne. Widziałem tylko genialny Pokój Syna.Ja z kinem politycznym miałem różne doświadczenia,ale wiem że i ten rodzaj kina ma wśród swoich przedstawicieli perełki.Może ktoś ma jakieś zdanie o Anatomii Piekła?

newdem

Post 18 lip 04, 10:52

Czy mozna nazwac kinem (w jakims sensie) politycznym "Koniec przemocy" Wendersa? Co do Anatomii Piekla to moge moge powiedziec tylko tyle ze Rocco Sifredi jest przekonywujacy w filmach glownego nurtu swojego emploi, choc postrzeganie pewnej (przez obie strony cenionej) brutalnosci jako mizoginizm jest nieporozumieniem

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 18 lip 04, 12:07

"Buongiorno, notte" Marco Bellocchio dotyka bardzo ważnego dla współczesnych Włoch, wydarzenia politycznego, ale to film o ludziach, ich wyborach, postawach, rozdarciu. To bardzo dobry film...Zastrzegam się przy tym, że nie przepadam za kinem politycznym. Co do "Anatomii piekła" Catherine Breiillat ...To jej najbardziej radykalny film. Nie jest drastyczny, jak ktoś poprzednio pisał. Dużo w nim cielesności, seksualności, symboli, archetypów, uogólnień, deklaratywności. To tak zwany kontrowersyjny film. W końcu festiwale to takie miejsca, gdzie tego typu kino powinno znajdować kontakt z widzem...

pika

Post 18 lip 04, 13:40

troche tu zamieszania...jade pierwszy raz na NH i mam tylko jedno pytanie: jakie mam szanse na to ze jako szczesliwa posiadaczka karnetu dostane sie na wybrane przez mnie seanse??? przeciez jest mozliwosc rezerwacji biletow w sieci - tzn.ze moze zabraknac miejsc dla posiadaczy karnetow??? moze ktos mi to wyjasnic? dzieki

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 18 lip 04, 14:23

Przypominam, że w tym roku będzie nowe kino. które pomieści 1200 miejsc. W sumie dusponujemy 3070 miejscamiw obiektach w ktorych pokazywane są filmy. 70% miejsc we wszystkich kinach rezerwowana jest dla posiadaczy karnetów. Większośc filmów pokazywana jest dwa razy. Niektóre maja nawet trzy pokazy. To wszystko po to, aby nie było problemów z weiściem na seans. Pozdrawiam

marta

Post 18 lip 04, 14:51

Ktoś mówił coś o Olsztynie Jak jedziecie i gdzie śpicie? BArdzo proszę Olsztyn o kontakt

x100100111010100011100101

Post 18 lip 04, 16:13

UWAGA, NAMIERZYŁEM ZŁY FILM!
a bookshelf on top of the sky: 12 stories about john zorn. reż. claudia heuermann

zapewne wielu, zwiedzionych jakże elektryzującym w lansiarsko-altowych kręgach nazwiskiem poleci na to.
ja też poleciałem, rok temu, w pradze (któreś z ambitnych kin robiło powtórkę karlovych varów).

niestety, jest to film zły, kręcony przez bezkrytyczną fankę (która zachowuje się bardziej jak fanka michała w.) bez filmowego doświadczenia. składa się głównie z wypowiedzi johna zorna (i nikogo innego), z których niestety wychodzi, że oprócz tego, że jest żydem (co zawsze kręcące, szczególnie, gdy się przekłada na muzykę) jest także amerykaninem - to znaczy potrafi wypowiedzieć się do kamery na każdy temat z szerokim, pełnym samozadowolenia uśmiechem - na ogół wychodzą z tego wzniosłe bzdury. poza tym jest też trochę dźwięków (raczej tych mniej strawnych), no i powtarzające się interludia o tym, jak trudno się umówić z johnm zornem. gdy już powinien wreszcie się skończyć, film raczy nas metadyskursem - widzimy, jak zorn ogląda te fragmenty, ktore my widzieliśmy pół godziny temu.

kiedy okazało się, że claudia heuermann jest na sali i oczekuje oklasków i pytań, ja i pewnie cała publiczność czuliśmy się mocno zakłopotani. odradzam

C U

Post 18 lip 04, 16:56

Panie Romanie, mam tylko nadzieję, że gazeta festiwalowa będzie stała na wyższym poziomie niż w zeszłych latach i informacje w niej zawarte nie będą żywcem wzięte z katalogu, a zdjęcia na całą stronę nie uszczuplą treści. Bo ten festiwal to również forma edukacji. Pozdrawiam

Tom

Post 18 lip 04, 17:09

JOE! zwariowałeś? takie uzależnienia trzeba leczyć terapeutycznie! TV?! a po co?!
SOLANGE, ja pojadę z Opola

his name was joe

Post 18 lip 04, 17:47

Co do kwestii JOE: Czy jeśli ktoś nie wstawi Wam na końcu zdania cholernego emotikona, to nie jesteście w stanie zorientowac się, że to ironia badź żart...

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 18 lip 04, 18:13

CU: stajemy na głowie, aby wszystko było lepsze i stało (?) na wyższym poziomie!!! (a nie na głowie!!!)...Gazeta będzie mniejsza, format (A-4), ale będzie aktualna, gdyż będziemy ją drukować sami w biurze rano, a nie jak poprzednio w zawodowej drukarni na zewnątrz. Poprzednio gazeta była oddawana do druku wieczorem. Jest nowy zespół pod dowództwem Maji Kuczmińskiej (wydawca) i Michała Olszewskiego (redaktor naczelny)z Krakowa. Ich doświadczenie i dorobek gwarantuje, że gazeta będzie dobra. Nie mam jednak nić przeciwko dobrym zdjęciom na całą stronę. MOŻE MACIE JAKIEŚ SUGESTIE DLA REDAKCJI? Piszcie! Dziękuję za dotychczasowe posty. Pozdrawiam

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 18 lip 04, 20:05

Do Pana Romana: W gazecie powinno byc wiecej opinni widzow po seansie i mniej streszczen filmow, ktore i tak mozemy znalezc w katalogu festiwalu (czasami artykuly praktycznie sie pokrywaly z tekstami z katalogu). Zdjecia sa potrzebne, czasami wiecej mowia o filmie niz omowienie.
Czy zaprosil pan jakichs specjalnych gosci? Jakies niespodzianki?

Yellowe

Post 18 lip 04, 20:39

Panie Romanie: co do ja gazetki, to ja najbardziej bym chcial widziec cos takiego, jak w Kazimierzu na "Lecie Filmow" w "Bulwarze Nadwislanskim" (Pan zapewne wie, o jakie pismo chodzi). Czyli male zdjecia, A4, max 6 stron, 3 kolumny, jakies male konkursy dla tych, co nie maja karnetow, albo dla karnetowiczow jakies koszulki, katalogi, plakaty. To mobilizuje do uczestnictwa w zyciu festiwalu. Dodaktowo (najlepiej) regularne wywiady z goscmi festiwalu, zdjecia "z ulicy", plus rekomendacje fachowcow, co warto obejrzec danego dnia.
PS. Opisy filmow jak najbardziej moga byc zerzniete z katalogu. W koncu nie wszystkich stac na katalog. Pozdrawiam. Yellowe

sznaps baryton

Post 18 lip 04, 20:45

no właśnie, będą koszulki w tym roku z logo festiwalu? myślę, że cieszyłyby się sporym zainteresowaniem. pozdrawiam

Tom

Post 18 lip 04, 21:04

Już w ubiegłymroku pisałem okoszulkach. Jakze cudnie byłoby zimą założyć taką na długi rękaw... Panie Romanie...

Tom

Post 18 lip 04, 21:04

Już w ubiegłymroku pisałem okoszulkach. Jakze cudnie byłoby zimą założyć taką na długi rękaw... Panie Romanie...

Yellowe

Post 18 lip 04, 21:13

Marta: ja jade do Warszawy o 6.30, o 11.00 jestem w Warszawie i pozniej 11.30 pociagiem. Jestem o 15.35 na dworcu. A Ty jak jedziesz?

Yellowe

Post 18 lip 04, 21:24

Marta: moj tel (jakby co) 506 178 277, bo jutro jestem odciety od internetu.

solange

Post 18 lip 04, 21:54

ha juz sie nie moge doczekac czwartku! widze ze coraz wiecej nas z opola jedzie...moze jakiegos busa skombinujemy;)pozdrowienia dla Toma i was wszystkich ..i do zobaczenia

M5

Post 19 lip 04, 0:06

Czy mając akredytację muszę rezerwować przez internet bilety na wybrane seanse? Jadę pierwszy raz i trochę się gubię... Z góry dziękuję za info :))

ara

Post 19 lip 04, 0:46

M5: NIE, NIE I JESZCZE RAZ NIE!!!

julka

Post 19 lip 04, 1:03

czy ktoś jedzie z Wrocławia???Moze jakas mala grupka uzbieralaby sie...

eMWu

Post 19 lip 04, 11:48

Czy ktoś widział vibrator albo missing?Robie sobie plan zwiedzania cieszyńskich kin i wychodzi na to że będę musiał wybrać tylko jeden z tych filmów.Poczytam sobie o tych tytułach, ale na opinie osób które je widziały tez z chęcią zerknę:)

mika

Post 19 lip 04, 13:36

czemu nie można już kupić biletów na wybrane seznse przez internet??!!?!?!?!?!

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 19 lip 04, 14:34

Moi Drodzy! MOŻNA JUŻ TYLKO REZWRWOWAĆ BIETY NA WSZYSTKIE FILMY I KONCERTY. PŁATNOŚCI, NIESTETY, DOCIERAJĄ DO NAS Z DUŻYM OPÓŹNIENIEM...Przykro mi za tę sytuację, ale nie zależy ona od nas. Jest bardzo dużo biletów na filmy. Uruchamiamy w tym roku dodatkową salę, która pomieści 1200 widzów. Biletów nie powinno brakować. W KLUBIE FESTIWALOWYM TEZ JEST DUŻO MIEJSC. nIE POWINNO BYĆ PROBLEMÓW Z KUPIENIEM BILETOW W DNOU KONCERTU. PRZEDSPRZEDAŻ BILETÓW W CIESZYNIE ROZPOCZNIE SIĘ 21 lipca w centrum festiwalowym, ul. Rynek 20 w godzinach: 9:00 - 15:30 i 16:00 -20:00 (hotel "Pod Brunatnym Jeleniem". Przedsprzedaż potrwa do 31 lipca. Pozdrawiam

iryt

Post 19 lip 04, 14:34

czy cos stało się z rezerwacją biletów? bo za nic nie można dodać nic do koszyka... może któryś z forumowiczów mi pomorze?

iryt

Post 19 lip 04, 14:35

pomoże- ten błąd do ze zdenetwowania:)

tolek

Post 19 lip 04, 15:09

Jutro będę już w Cieszynie z moją ukochana Dorotką.Będziemy sobie spacerowali po ryneczku i....Musimy też dobrze przestudiować katalog,żeby wybrać te filmy,które naszym zdaniem zasługują na uwagę.Wybór nie będzie łatwy,gdyż jest mnóstwo filmów ,które byśmy chcieli zobaczyć ale niestety te filmy się pokrywają.W czwartek zaś oczekiwane przez nas i nie tylko przez nas"ZŁE WYCHOWANIE".Hip hip hurra hurra hurra.

witamin

Post 19 lip 04, 15:40

WAZNE PYTANIE - czy granice będzie można przekraczac bez paszportu, tylko na dowód? Ponoc trzeba tez miec ksiazeczke wojskowa - prawda to???

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 19 lip 04, 15:59

witamin: dowod albo paszport wystarcza, po co ci ksiazeczka wojskowa, chcesz sie zaciagnac do czeskiej armii?

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 19 lip 04, 16:00

Witamin: Jeżeli jesteś facet ("witamin" to może być przecież krótka forma "witaminki", czyż nie?) wystarczy dowód! To dziewczęta muszą mieć książeczkę wojskową!!! Pamiętajcie, że można już przekraczać obydwa mosty w dwie strony...Pozdrawiam

kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 19 lip 04, 16:08

UWAGA, UWAGA, czas ustalić ostateczną datę spotkania forumowiczów w Cieszynie. Proponuję czwartek, 21:45, pod Fontanną. Stamtąd będziemy mogli udać się do Klubu Festiwalowego na otwarcie. Czekam na propozycje, uwagi.

ble

Post 19 lip 04, 17:55

chrum

Zu

Post 19 lip 04, 18:06

i rym cym cym i hop sa sa.
jeszcze 3 dni i cala feria barw rozblysnie w Cieszynku!!
toz to przesylam calusa-dzikusa forumowiczom

a.

Post 19 lip 04, 18:16

czw. 21.45,fontanna,bardzo dobry pomysł!

a.

Post 19 lip 04, 18:28

Czy ktoś się orientuje,który camping wybrać,aby mieć najbliżej/najlepszy dojazd do centrum?Proszę o dobrą radę-zupełnie nie znam masta!!!

A.

Post 19 lip 04, 18:49

jutro.....jutro....jutro jade:):):):)

B.

Post 19 lip 04, 19:05

a czy beda pocztówki festiwalowe? milo by bylo wyslac taka do kogos...;) pozdrawiam:)

corka romana

Post 19 lip 04, 19:20

do emwu: "missing" wygrał festiwal w rotterdamie. jakis czas temu w relacji z tegoz wydarzenia Pan Roman bardzo chwalil sobie ten film. Tymczasem na IMDB pojawia sie kilka niezbyt pochlebnych recenzji... "Vibrator"... japonskie kino drogi, o ile mi wiadomo. dosc pretensjonalny tytul... osobiscie wybieram ten pierwszy tytul.

eMWu

Post 19 lip 04, 19:33

dzieki.chcialbym zobaczyc oba,ale tego dnia mam juz kilka pewniaków:)Faktycznie Vibrator wydaje się bardziej oryginalny, pewnie na niego sie zdecyduje...na szczęście nie musze teraz decydować:)juz nie moge sie doczekac!!!

Nut

Post 19 lip 04, 19:40

Kubak: pomysł świetny, chciałabym sieejdnak upewnić; czy wszyscy mogą czuć się zaproszeni?

QRDL

Post 19 lip 04, 19:51

SOLANGE, jak już mówiłem, ja jadę samochodem z Opola. Niestety jest to garbus, a więc: 1) będzie ciasno, jeśli zabierze się za dużo bagażu, 2) pali 9l/100km. Osoby chętne niech się zgłaszają, bo głupio mi tak samemu jechać jak burżuj.

kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 19 lip 04, 19:53

Nut: oczywiście, że wszyscy!!! Wzorem roku ubiegłego.

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 19 lip 04, 19:55

W IMDB macie opinie bardzo różnych widzów i nie zwracajcie na nie uwagi. TO nie ma sensu!!! WY JESTEŚCIE BARDZIEJ WYMAGAJĄCY, niż przeciętny widz, który głosuje w IMDB.Missing" i "Vibrator" są bardzo ciekawe. Jednak to "Missing" wyznacza nowe horyzonty kina kinie. "Vibrator" jest raczej tradycyjny (w moim rozumieniu!!!!), świetna aktorka grająca główną rolę kobiecą. Tytułowy "Vibrator" nie jest tym, z czym jest w pierwszym momencie kojarzony. Sam się nabrałem...Pozdrawiam

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 19 lip 04, 20:14

Drodzy! MOŻNA JUŻ KUPIĆ KATALOG i książkę o Antonionim w Warszawie w kinie MURANÓW w kasie i w sklepie filmowym CELULOID. Dzisiaj do 21:00. Jutro i w dni następne od 9:00 do 21:00. Katalog można kupić także w Krakowie w kinie POD BARANAMI (w godzinach pracy kina, sprawdźcie w internecie jak pracują). Od środy, 21 lipca od godziny 9:00 można katalog kupować w CIESZYNIE w centrum festiwalowym (hotel Pod Brunatnym Jeleniem). Posiadacze karnetów zapłacą 15 zł, pozostali 20 zł. Będzie też książka o Antonionim (odpowiednio 28 i 33 zł) . Pozdrawiam

eMWu

Post 19 lip 04, 20:24

a to vibrator jest tradycyjnym kinem drogi?a to w takim razie missing wydaje sie bardziej oryginalny;)pomylilem tytuly:)czy tylko ja nie moge usiedziec z podekscytowania?;)

Nut

Post 19 lip 04, 20:28

Nie, eMWu, nie tylko Ty :) Mnie już wszyscy mają dość w domu, bo ciągle medzę o tym Cieszynie i Cieszynie :)

Super Kubak, a więc będe :)

pincus

Post 19 lip 04, 20:37

świetnie, że można już nabyć katalog :) jutro po niego jadę, będzie co czytać w pociągu :))

dawgstarman

Post 19 lip 04, 20:47

hello, how can i find an inexpensive place to stay in cieszyn? thanks, joseph

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Archiwum Forum ze Stopklatki - 2. 3. i 4. MFF Nowe Horyzonty 2002-2004