3. FF Era Nowe Horyzonty

Archiwalne posty ze starego forum FF Nowe Horyzonty. Forum zamknięte.
weronika

Post 7 lip 03, 22:18

byliscie na innych festiwalach z Gutkiem??ja bylam w kazimierzu 2 razy, gdy jeszcze sie tam udzielal, a potem w Sanoku..ma chlop leb...

vessey

Post 7 lip 03, 22:19

najpierw niech wyrzuca tego odpowiedzialnego za systam rezerwacji, potem juz pojdzie z gorki

czekacz

Post 7 lip 03, 22:31

Przykro o tym pisac, ale to co sie tu dzisiaj dzieje z tymi rezerwacjami, to jest niestety kpina i brak szacunku dla oczekujacych. Rozumiem, ze z tym musi byc duzo pracy, ale przeciez chyba wiedzieliscie o tym wczesniej, wiec trzeba bylo na przyklad wczoraj przesunac ten termin od 1 lub 2 dni i byloby na pewno bardziej w porzadku niz to co sie dzieje teraz. :(

czekacz

Post 7 lip 03, 22:34

Przykro o tym pisac, ale to co sie tu dzisiaj dzieje z tymi rezerwacjami, to jest niestety kpina i brak szacunku dla oczekujacych. Rozumiem, ze z tym musi byc duzo pracy, ale przeciez chyba wiedzieliscie o tym wczesniej, wiec trzeba bylo na przyklad wczoraj przesunac ten termin od 1 lub 2 dni i byloby na pewno bardziej w porzadku niz to co sie dzieje teraz. :(

supreme

Post 7 lip 03, 22:46

boze przeczytalem juz ksiazke, przeciez nowej nie bede zaczynac w oczekiwaniu na rewelacyjny sukces machiny rezerwujacej

007

Post 7 lip 03, 22:47

A propos Eureki to przytoczę wam fajne zdanie, którego przeczytanie ostatecznie zdecydowało o tym, że nie pójdę na ten film w tym roku, a które ukazało się w oficjalnym katalogu 2 edycji festiwalu Nowe Horyzonty. Brzmi ono następująco: "Eureka Shinji Aoyamy to trwająca 3 i pół godziny mroczna filmowa medytacja na temat przerzytej tragedii i procesu psychicznego uzdrowienia". No i jeszcze lepsza zachęta do obejrzenia filmu "Japon" z tego samego katalogu: "Nagrodą za cierpliwość jest wielka wizualna uroda tego medytacyjnego obrazu, który z czasem ujawnia również bogactwo tematu". Dzięki Bogu, że twórcy katalogu lojalnie ostrzegają przed niektórymi filmami.

supreme

Post 7 lip 03, 22:51

A mi sie wydaje, ze w tamtym roku mozna bylo przed rezerwacja biletow cos o nich poczytac-moze sie myle???

czekacz

Niestety to co sie dzisiaj dzieje z tymi rezerwacjami trzeba okreslic mianem kpiny, brakiem szacunku dla ludzi. Rozumiem, ze z tym jest duzo roboty, akle mozna to bylo zrobic w bardziej cywilizowany sposob, na przyklad przesunac start systemu o 1 czy 2 dni. Byloby to na pewno bardziej w porzadku niz to co sie dzieje teraz. :(

m

sangooma, jesli sie wynudziles na eurece, to powodzenia na ozu :-)

ostry łódź

Post 7 lip 03, 22:59

dwie sprawy, panie Romanie:
1. gdzie są informacje o filmach? toż to istna obsuwa!
2. ponoc mozna rezerwować bilety na poszczególne seanse - na stronce nic o tym nie ma?
WHY, WHY, TELL ME WHY!!!

007

Post 7 lip 03, 23:12

Jeśli jesteście spragnieni informacji o filmach, które będą na festiwalu, to proponuję poszukać informacji o nich na stronach: www.stopklatka.pl, www.filmweb.pl, film.wp.pl. Ja znalazłem informacje dotyczące prawie wszystkich filmów, które mnie interesowały. Mam nadzieję, że wam się to też uda.

LcsHiZa

Post 7 lip 03, 23:14

przepraszam, że przeszkadzam, ale czy ktoś mógłby mi w końcu powiedzieć JAK ZAREZERWOWAĆ BILETY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!   !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!   !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!   !!!!!!!!!!!!!!!!?????????????   ?????????????????????????????   ?????????????????????????????   ?????????????????????????????   ???

PS knock, knock is anybody there?!

zastępca admina

Post 7 lip 03, 23:42

Przykro mi moi drodzy - w dniu dzisiejszym rezerwacji niestety nie uda sie dokonac. Zapraszmy jutro... skoro świt!:)
Sorki za opożnienie...

admin

Post 7 lip 03, 23:48

Ten moj zastępca to jakiś samozwaniec pospolity!!!
W jednym jednak racje zdaje sie mieć... z dzisiejszych rezerwacji nici niestety...
Tak to juz bywa z tymi komputerkami fatalnymi i "fachowcami" od ich obsługi ...:)

.........

Post 7 lip 03, 23:51

porashka

Pingwin

Post 7 lip 03, 23:54

Hmmm... niech zgadne.. Panowie fachmani na Stopklatce chcieli zapewne postawic swój system na produkcie Windowsowym?
No, chłopcy... pora pakować łopatki i zawołac jakichs fachowców "czerwonoskórych"... albo innych jakichs "Siuxów"... ;)
P.S.
"Linux is like a wigwam: no windows, no gates, only Apache inside."

admin

Post 8 lip 03, 0:16

Rezerwacja internetowa juz ruszyla. Najserdeczniej przepraszamy za spora obsuwe. Do Pingwina: Serwery Microsoftu sa u nas w zdecydowanej mniejszosci, gora FreeBSD.

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 8 lip 03, 0:39

Przepraszam wszystkich, którzy nie mogli zarezerwować biletów przez internet 7 lipca.

sangooma

Post 8 lip 03, 1:29

pozdrawiam wszystkich, którzy wiernie czatowali przy komputerach. mam nadzieję, że ten trud nam się opłaci i filmy,które zobaczymy powalą nas na kolana! do zobaczenia w Cieszynie!

vessey

Post 8 lip 03, 2:52

Panie Ramanie a co z otwarciem i zamknieciem festwalu? Rezerwacje nie dla zwykłych śmiertelników? W zeszłym roku byłam na obydwu tych wydarzeniach i było bardzo miło, a tym razem taka przykra niespodzianka, tym bardziej, że filmu z zakończenia nie można w innym terminie zobaczyc :( Może jednak da się coś w tej kwestii załatwić? A jeżeli nie to może można kupić bilety na miejscu? ale pytam a rzeczywistą a nie teoretyczną możliwość, tzn ile będzie tych biletów w kasach w dniu rozpoczęcia?

supreme

Post 8 lip 03, 7:51

no i zarezerwowalem wszystko, a jak u was i wlasnie-dlaczego nie mozna zarezerwowac Triera na rozpoczecie???

a

Post 8 lip 03, 8:06

Mio drodzy. To szalenie miłe, ze można dokonac rezerwacji, ale powiedzcie JAK?? bo strona www.nowehoryzonty.com.pl wcale mi się nie ładuje a według instrukcji z niej dokonuje się rezerwacji

a

Post 8 lip 03, 8:12

a jednak jest nowy odnośnik, wybaczcie zamieszanie, nei zauważyłam, dopiero wstałam:) pozdrawiam

kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 8 lip 03, 10:39

Sangooma i 007: nie straszcie ludzi, na miłość boską! Eureka to mój ulubiony film z poprzednich 'Horyzontów' i wogóle jeden z najlepszych filmów jakie w życiu widziałem. 3,5 godziny kontemplacji, empatii, wspaniałych obrazów, ze wzruszającym katarsis na koniec. Przepiękna opowieść o uwalnianiu się od traumy, mozolnych próbach odblokowywania uczuć i budowania na nowo swojej moralności. Nigdy nie zapomnę tej ostatniej sceny, kiedy kamera ulatuje nad głównymi bohaterami wśród obezwładniających pejzaży, obraz jest już kolorowy, uwolniony, czysty. Cielec, Japon i Niżyński, plasują się na następnych pozycjach. A Cielca to mi bardzo żal było, że został tak niedoceniony - nie wszedł przecież do cyklu. Chyba nikt tak jak Sokurow nie potrafi tak bezkompromisowo opowiadać o uczuciach i przedstawiać osobowości, bez względu na ich złożoność. Powiem Wam, że w Sanoku próbowałem obejrzeć Molocha i nie dałem rady - wyszedłem z kina. Wydaje mi się, że nie byłem na tyle dojrzały, otwarty duszą. Przy filmach Sokurowa pracują serce i zmysły (pamiętacie te nasycone, kojące zdjęcia i śmieszne chrząkania Lenina?), trzeba być bardzo wyciszonym. Po lekcjach z Kiarostamim i Anderssonem w poprzednim cyklu NH, Cielca oglądałem już z zapartym tchem, całkowicie pochłonięty. Nie mogę doczekać się Rosyjskiej Arki, choć podobno jest w nieco innym klimacie. Chciałbym kiedyś dostać jeszcze jedną szansę z Molochem.

Pingwin

Post 8 lip 03, 11:43

Do admina: ...ze jak? Free LSD ??? ;)
Narkotykom mowimy zdecydowane NIE !!! ;)

Pingwin

Post 8 lip 03, 11:44

...nawet tym wolnym! ;)

kubak

Na forum od:

Post 8 lip 03, 11:51

Do admina: jak to nie korzystacie z Microsoftu? A ASP to czyje jest, jak nie tyrana z Redmond? Cała Stopklatka.pl mi się przecież bugami tej chałtury ciągle wysypuje. No chyba, że stronę N.H. zrobiliście inaczej.

stazzio

Na forum od:
30 sty 05, 1:13

Post 8 lip 03, 12:32

Podpisuję się moją lewą stopą pod tym, co napisał Kubak o "Eurece". To naprawdę bardzo, bardzo dobry film. I w wielu miejscach wcale nie taki mroczny, jak go recenzenci malują. Kto nie widział, powinien zobaczyć. Zatem: odwagi!!

sangooma

Post 8 lip 03, 12:36

ja też się cieszę, że wszystko zarezerwowałam. mam tylko nadzieję, że jak będę odbierać rezerwację u jakiejś miłej pani to nie okaże się, że mam zarezerwowany jeden seans, bo na resztę nie było juz miejsc:))) a wczoraj wymiękłam i poszłam na sztukę ulicy - odetchnęłam świeżym powietrzem. też się cieszę na rosyjską arkę i obawiam się jak CKOD wypadną w konfrontacji z genialnym Caligarim!

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 8 lip 03, 12:46

Kubak, masz absolutną rację! "Eureka" jest filmem wyjątkowym- tydzień temu miałem okazję powtórzyć sobie tę lekturkę. Scena, w której Kozue przyporządkowuje swych najbliższym poszczególnym muszelkom jest niezwykle wzruszająca... Ciarki po plecach aż przechodzą. Jednak cenię sobie bardziej "Dziką niewinność" Phillipe Garrela- widziałem 3 razy i za każdym razem moje poruszenie nie zna granic. Jednak, zestawiając Nowe Horyzonty z dwóch minionych edycji, na prowadzenie wysuwa się dziecko Anderssona "Pieśni z drugiego piętra"- ile ja bym dał, aby posiadać ten film we własnej wideoteczce... No właśnie, kiedyś wszystkie filmy z repertuaru GF trafiały na wideo, teraz, niestety, tylko te, które osiągają odpowiedni sukces frekwencyjny... A szkoda.

shimei

Post 8 lip 03, 12:47

kubak: częściowo zgadzam się z Twoja opinią odnośnie Eureki, ale czy to katarsis nie mogło nastąpić po 2 godzinach, no niech będzie, że po 2,5? czasu nie uznaję za stracony, ponieważ mogłam trochę podszlifować japoński, chociaż specyfiką filmów japońskich jest małomówność bohaterów (patrz Brother);)))

kubak

Na forum od:

Post 8 lip 03, 13:25

Tak, "Pieśni..." to niezapomniane Arcydzieło. Przepełnione smaczkami, świetnym czarnym humorem i metaforami współczesności. Momentami film-wiersz, jak Elegie Sokurowa.
Nie wiem, czy o filmach wschodu można powiedzieć, że ich specyfiką jest małomówność bohaterów. Myślę, że bardziej trafnie jest powiedzieć, że koncentrują się one bardziej na tym co <i>czują</i> bohaterowie, a nie na tym co <i>mówią</i>. W zeszłym roku w Cieszynie dość trudno na początku było mi się do tego przywyczaić. Ale jak już poczułem ten rodzaj kina, nie mogłem oderwać oczu. Bardzo pomagało to empatii, zrozumieniu bohaterów, ich myśli i uczuć. Dla podobnego celu, innych zabiegów dokonał ostatnio Trier. On uprościł scenografie i ograniczył do symboliki liczbę rekwizytów. Bardzo jestem ciekawy tego pomysłu. Cieszę się, że kino zaczyna iść w tą stronę. Daje widzowi szansę oglądania filmu jakby innymi oczyma. Jakże to cenne w obliczu potopu filmów tzw. 'rozrywkowych' opierających się na adrenalinie i endomorfinach.

007

Post 8 lip 03, 13:49

Sangooma, ale fajną dyskusję udało nam się zawiązać. Pozdrawiam wszystkich wielbicieli kina z Azji

stazzio

Na forum od:
30 sty 05, 1:13

Post 8 lip 03, 13:49

John Singleton powiedział ostatnio, że robiąc "2 Fast 2 Furious" myślał o takim filmie, przy którym dobrze jadłoby się popcorn. Szczerość do bólu, ale i tak smutno, boć kiedyś zrobił "Boyz N the Hood". To tak a propos filmów adrenalinowych. Ciekawe, o jakiej potrawie myślał Shinji, kręcąc "Eurekę", albo Trier przy "Dogville" ;) Normalne kino mimo wszystko idzie jednak w odwrotnym kierunku. A Sokurow, Tsai Ming-liang, von Trier czy inni to nie jest normalne kino. Tym większa radość, że jeszcze istnieje.

supreme

Post 8 lip 03, 14:29

Pieśni (z drugiego pietra)?, tak, jestem jak najbardziej "za", to musi sie znalezc na kasecie, a jeszcze lepiej na DVD!!!A Savage Innocence ogladalem sam w jednym ze starszych wroclawskich kin;-)czyli bardzo stylish...

kubak

Na forum od:

Post 8 lip 03, 16:07

O tak! DVD kupiłbym na 100%.

witaminek

Post 8 lip 03, 21:33

PANIE ROMANIE !
Proszę rozwiać moje wątpliwości:
1. Czy jest Pan absolutnie pewien, zę wszyscy, co zamówili bilety, dostaną się na seanse? Co, jeśli się nie wcisną? Czy pierwszenstwo mają posiadacze karnetów?
2. Jak to jest, że projekcje Jodorovsky'ego i Tsukamoto są w tym samym czasie, o 22, i nie ma szans, żeby je obejrzeć w innym terminie?
3. Czy mnie oczy mylą, czy 26 w sobotę o 22 nie ma ZADNYCH seansow??? Czy planuje Pan jakieś niespodzianki w tym względzie?
Pozdrawiam - gratuluję - wspolczyję i trzymam kciuki!

KK

Post 8 lip 03, 23:47

Ha! PRZEJRZALEM MATRIXA I WIDZE DUZY PROBLEM. JESLI NA DOGVILLE NIE MOZNA KUPIC BILETOW, TO ZNACZY, ZE JEST FULL LUDZI NA KARNETY I STAD TE SEANSE (OCZYWISCIE, WLICZAM "NOTABLI"). A SKORO TAK, TO BEDA DYMY PRZY SEANSACH "jEDNORAZOWYCH". NA PRZYKLAD "10 MINUT WIOLONCZELA": JEDEN SEANS I 420 MIEJSC W "CENRTALU"! TO ZNACZY, ŻE WIELE OSOB NIE WIEDJDZIE. CZY NIE DA SIE ZROBIC DODATKOWEGO SEANU?
PZDR.
K.

sangooma

Post 9 lip 03, 0:41

i znowu dyskusja zeszla na sprawy formalne, cóż, po to jest forum, ale po wczorajszym maratonie z przyjemnością czytałam sobie dzisiaj dyskusje o filmach. Proszę zatem o zarzucenie jakiegoś nowego wątku w tym względzie! 007 - jesteś agent nr 1! :)

shimei

Post 9 lip 03, 1:04

kubak: jasne, kultura Dalekiego Wschodu opiera się na "sugerowaniu" lub "odgadywaniu" emocji oraz pragnień innych, ale ja nie podjęłabym się odgadywania emocji bohaterów w.w. kręgu kulturowego. Japończycy mają zupełnie inną mentalność. Co z tego, że jest 6 uniwersalnych emocji, skoro u Japończyka (jeśli w ogóle wypada mu je okazywać) są one aktywowane przez przez inne sytuacje niz u Europejczyka. Zazdroszczę znajomości mentalności Japończyka! ;)))

kubak

Na forum od:

Post 9 lip 03, 10:22

shimei: nie bardzo kumam co mi insynuuejsz - nie mam, broń Boże, aspiracji do zabawy w psychologa! A już na pewno nie w psychologa Japończyków! Z poprzednich postów wynika, że kultura wschodu jest Ci bliska i znajoma. Zazdroszczę Ci trochę, bo pewnie znacznie więcej widzisz w ich filmach. Nie jestem kulturoznawcą, ale wydaje mi się, że taki film jak Eureka nie kreśli osobowości jakoś szczególnie dalekich od Europejskich. Poza tym nie podzielam poglądu, że aby poczuć empatię do drugiego człowieka trzeba znać jego mentalność. Tak jak napisałem w poprzednich postach, w Cieszynie na początku trudno było mi się przyzwyczaić do kina wschodu. Język, sposób mówienia, chodzenia, gesty wydawały mi się jakoś nienaturalne. Umiejętność oderwania się od tych werbalnych cech i szukanie kontaktu z bohaterem w innej płaszczyźnie postrzegam jako pewnego rodzaju osiągnięcie.

Anna

Post 9 lip 03, 18:42

Ja chcialam zapytac czy mozna/czemu nie mozna zarezerwowac biletow na Dogvill? Na pierwszy seans otwierajacy - ok rozumiem , ale dlaczego na grugi nie moge kupic biletu? Bardzo mi zale

shimei

Post 9 lip 03, 23:23

kubak: ja tu nic nie insynuuję, więc jeśli czujesz się urażony, to wybacz - zawsze byłam zwolenniczką komunikacji werbalnej. niestety wiedza wpływa na wzrost krytycyzmu myślenia - jestem japonosceptykiem, ale z przyjemnością wybiorę się na filmy Ozu.
pozdrawiam :)))

kubak

Na forum od:

Post 10 lip 03, 11:22

shimei: dzięki za pouczającą dyskusję!

supreme

Post 10 lip 03, 14:25

Czy w tym roku bedzie mozna nabyc plakaty???Bo poprzednio bardzo chcialem nabyc Almodovara i nie bylo, a przeciez to chyba bardzo dobry pomysl-prawda szanowni organizatorzy?

WawrzyniecB

Post 10 lip 03, 14:58

program i powtórki kilku filmów dobrym pomysłem... ale dlaczego powtarzać Koyaanisqatsi, Powaqqatsi oraz Anima Mundi jeśli nie są to filmy nowe.. i niedostępne (wcześniej czy później) natomiast trzy filmy z cyklu Amerykanskie Niezależne (White of Winter, El circulo vicioso, Personal Velocity) maja po jednym seansie w czasie jednorazowych pokazów konkursowych (4.OO pm) reszta w porządku, wielkim porządku:) PS może poza przesunięciami godzin seansów po dłuuugich filmach... tylko w jednym z kin (PIAST, Elsewhere, 4h), więc już na żaden seans o 1.OOpm do innegi kina nie ma szans, ale coś za coś...

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 10 lip 03, 21:10

Szanowny Supreme ! Jako wywołany do tablicy organizator odpowiadam: nie mogłeś kupić w ubiegłym roku plakatu do Almodovara bo on jeszcze wówczas fizycznie nie istniał(film wszedł do polskich kin pół roku po pokazach w Cieszynie). W tym roku też nie będziesz mógł kupić plakatów do filmów premierowych, bo one jescze nie istnieją. Będzie natomiast można kupić, Szanowny Widzu, plakaty do filmów, które GUTEK FILM wprowadził do kin.

supreme

Post 10 lip 03, 22:27

Szanowny Panie Gutku! Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz z czytelna ironia miedzywersowa ;-), a pomysl na kupno plakatu ubeglorocznego Almodovara przyszedl mi do glowy, bo przeciez jeden taki plakat byl podpisany chyba przez samego tworce-moze myle fakty, ale z tego co pamietam byl jakis plakat podpisany przez Almodovara wiec pomyslalem, ze mozna sobie kupic taki sam, ale bez podpisu.

Barbarella (kombinuje z g

Post 11 lip 03, 12:18

Ustawiam sobie grafik co zobaczyć i mam problem -Ozu albo konkursowe, dlaczego muszę wybierać? :((( Może by tak w niedzielę (27 lipca) powtórzyć Ozu? To tylko 4 filmy... A ostatnia deska ratunku to kino Muranów. :). Ale tylko dla tych z Warszawy... Ah jak zobaczyć wszystko co się chce :(

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 11 lip 03, 14:45

Moi Drodzy !Jest już wydrukowany kalendarz pokazów. Jest oczywiście w Cieszynie (różne miejsca)I OKOLICACH, w Katowicach m.in. w kinie ŚWIATOWID, w Krakowie ( m.in. w kinie POD BARANAMI), w Warszawie (m.in. kina MURANÓW i WARS). Pozdrawiam

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Archiwum Forum ze Stopklatki - 2. 3. i 4. MFF Nowe Horyzonty 2002-2004